Aku Hirviniemi on yksi suomalaisen ilmastoprojektin lähettiläistä.
Aku Hirviniemi on yksi suomalaisen ilmastoprojektin lähettiläistä.

Näyttelijä Aku Hirviniemi ryhtyi ilmastolähettilääksi. – Suomessa ollaan vielä lintukodossa. Kauheimmat vaikutukset tulevat tänne viimeisenä.

Suomalainen mobiilisovellus CarbonToSoil on saanut lähettilääkseen liuda julkkiksia Saku Koivusta Aku Hirviniemeen. Projektin tavoite on iso: kumota ilmastonmuutos.

Sovelluksen esikuvia ovat Haydayn ja Farmvillen kaltaiset mobiilipelit, ja sen avulla kuka tahansa voi tukea maanviljelymenetelmiä, jotka lisäävät hiilen määrää maaperässä. Sovelluksella voi siis muuttaa palan oikeaa peltoa hiiltä sitovaksi – eli ilmastoystävälliseksi. Tällä hetkellä mukana on kuusi suomalaista maatilaa, mutta projektin tavoite on kasvaa globaaliksi ilmiöksi.

Projektin kunnianhimoinen tavoite on kumota ilmastonmuutos. Aku Hirviniemi, miten ilmastonmuutos kumotaan?

Minusta on äärimmäisen kiinnostavaa, että mobiilisovelluksella voidaan vaikuttaa. Niissähän me kaikki vauvasta vaariin roikumme. Sovellus perustuu siihen, että hiilidioksidia sidotaan ilmasta maahan. En ole vielä perehtynyt siihen, miten appsi käytännössä muuttaa maanviljelijän palstan hiiltä sitovaksi, mutta se kuulostaa hyvältä. Se ei ehkä yksin riitä kumoamaan ilmastonmuutosta, mutta on hyvä, että on hulluja ideoita. Haluan uskoa tähän. En olisi muuten mukana.

Miksi lähdit lähettilääksi ilmastoprojektiin?

On hyvä, että jotkut firmat tekevät jotain asian eteen. Maailmassa on niin paljon niitä, jotka eivät tee. Luin vuosia sitten Pasi Toiviaisen Ilmastonmuutos. Nyt. -kirjan ja se auttoi ymmärtämään, millaisesta uhasta on kysymys. Tällä hetkellä ilmastonmuutos on suurin uhka planeettamme tulevaisuudelle.  Se on ihmiskunnan aiheuttama vaiva, jolle pitäisi pystyä tekemään jotain.

Eikö ilmastonmuutoksen vakavuutta vieläkään tajuta?

En usko, että tajutaan. Ihminen on siitä jännittävä olento, että jos juuri nyt on kaikki hyvin, ongelmat siirretään mieluummin sivummalle. Olen nähnyt painajaisia ilmastonmuutoksen uhkakuvista – kuivuudesta etelässä, ilmastopakolaisuudesta ja tulipyörremyrskyistä. Suomessa ollaan vielä lintukodossa. Kauheimmat vaikutukset tulevat tänne viimeisenä.

Mitä olet itse tehnyt ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Yritän käyttää joukkoliikennettä aina, kun se on mahdollista. Tuotan sähköä aurinkopaneeleilla ja seuraan tarkasti uusia innovaatioita.

Mikä on ilmastopaheesi?

Kuvaan juuri Aku ja 7 ihmettä -ohjelman toista kautta. Ohjelmia tehdessä joutuu lentämään paljon. Se on yksi suurimpia ilmastoa kuormittavia juttuja. Mutta koneet lentävät huolimatta siitä, olenko mukana vai en. Juuri nyt teen hallaa ilmastolle, koska ajan autoa. On ikävää, että raha on ratkaissut näissä asioissa niin pitkään. Hyviä sähköautoja olisi voitu kehitellä jo aikoja sitten, mutta öljy-yhtiöt ovat päässeet lobbaamaan. Vaihdan autoni ehdottomasti sähköautoon heti, kun tulee järkevä malli, johon tavallisella pulliaisella on varaa.

Carbon To Soil -sovellus on saanut inspiraatiota Haydayn ja Farmvillen kaltaisista mobiilipeleistä. Pelaatko kumpaakaan?

Lapset pelaavat ja minä katson vierestä. Minusta on käsittämätöntä, että pelissä pitää hoitaa maatilaa. Tykkään mieluummin sotia. Pelaan Supercellin Clash of Clansia.

Carbon To Soil

  • CarbonToSoil-ilmastoprojektin tavoite on kääntää ilmastonmuutos palauttamalla hiili takaisin maaperään.
  • Projekti toteutetaan joukkoistamalla: CarbonToSoil-sovelluksella kuka tahansa voi tukea viljelymenetelmiä, jotka lisäävät hiilen määrää maaperässä eli käytännössä vähentävät keinolannoitteiden käyttöä ja brutaaleja pintamuokkauksia sekä lisäävät viljelykierron monipuolisuutta.
  • Projektin tarkoitus on vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Tavallisilla viljelymenetelmillä pelloista vapautuu hiiltä ilmakehään.
  • Sovelluksen esikuvia ovat Haydayn ja Farmvillen kaltaiset mobiilipelit. CarbonToSoil-sovelluksen käyttäjä voi valita itse maatilan, jota haluaa tukea. Kuluttajan tukemiseen käyttämä summa vastaa peltoneliöiden määrää: kahdella eurolla kiertomaatalouteen saa muutettua kaksi neliötä peltoa.
  • Projekti käynnistyy Suomesta, mutta sen tavoite on kasvaa kansainväliseksi ilmiöksi.
  • Tällä hetkellä sovelluksen voi ladata Android-puhelimiin, tulossa myös Apple Storeen.
Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu