Me Naisissa vuonna 2005: Korsettia käyttävä feministi. Arvostelee ulkonäkökeskeisyyttä, mutta ei poistu kotoa ilman vahvaa meikkiä. Sairastui bulimiaan liian huomion vuoksi, mutta vähät välittää tuijotuksesta. Kirjailija Sofi Oksasen elämästä jokaiselle ristiriidalle löytyy selitys.

Kuva Andreas Janett

"Olen virolaisen äidin ja suomalaisen isän ainoa lapsi, mutta en ole koskaan kaivannut sisaruksia. Päinvastoin – yksin sain vanhemmiltani enemmän aikaa ja huomiota. En koskaan joutunut jakamaan mitään kenenkään kanssa. Ja jos läheisiäni on uskominen, se näkyy minussa tänä päivänäkin.

Olin ja olen edelleen läheinen äidin kanssa, ja virolaiseen tapaan höpötämme keskenämme ties mistä. Isäni taas ei ole kovin puhelias, siinä mielessä oikein perussuomalainen mies.

Vanhempieni elämänkatsomukset ovat olleet aina kaukana omistani ja siitä on nuorempana seurannut riitoja. Vanhempana en ole enää yrittänyt muuttaa heitä – enkä pitäisi sitä enää oikeanakaan. Me olemme aina eläneet täysin erilaisissa maailmoissa.

Eihän kaikista voi tulla kirjailijoita?

Olin lapsena onnellinen, kun soitin pianoa tai kirjoitin. Tai kun ystävien kanssa sattui jotain hauskaa. Minulla oli Jyväskylässä kolme neljä läheistä ystävää, joiden kanssa tunsin oloni turvalliseksi.

Isomman kakaralauman keskellä ahdistuin. En ole koskaan ollut laumaeläin, joten koulu oli minusta epämiellyttävää. Siellä lässytettiin liikaa ja yritettiin tasapäistää kaikki, saada etenemään samassa tahdissa. Sen takia lintsasin paljon. Minulla oli kuitenkin hyvä kielipää ja muisti, joten pärjäsin hyvin.

Halusin pienestä asti kirjailijaksi, mutta en koskaan pitänyt sitä kovin realistisena haaveena. Muistan, että Kultapossukerhon lehdessä oli listattu koululaisten unelmatyöt. Jostain syystä listan ensimmäisenä oli kirjailija, ja ihmettelin, miten meistä kaikista muka voisi tulla kirjoittajia. Kuka tekisi kaiken muun?

Olin hyvin varhaiskypsä ja venähdin 163-senttiseksi jo viidennellä luokalla. Olin luokan pisin ja isoin tyttö iässä, jolloin kukaan ei halua erottua muista. Lisäksi minulle kasvoi luokan ensimmäisenä rinnat.

Yläasteikäisten suhtautuminen seksuaalisuuteen on muutenkin keskenkasvuista, joten sain pojilta kohtuuttomasti huomiota. Ei-toivottu huomio tuntui kauhealta iässä, jolloin olin vielä henkisesti lapsi.

Ehkä pelkäsin myös kasvavani loputtomiin.

En hakannut poikia, vaan kohdistin vihan itseeni – niinhän tytöt yleensä tekevät. Siitä alkoi bulimiani. Olin laihdutuksen suhteen määrätietoinen: luin siitä kaiken kirjallisuuden minkä löysin ja opettelin kaloritaulukot ulkoa desimaalilleen. Ahmin ja oksensin melkein tieteellisellä tarkkuudella.

Kuten monet muutkin bulimikot, olin äärettömän hyvä salaamaan sairauteni. Kukaan lähipiirissäni ei huomannut mitään kummallista.

Kaupungin yksinäinen gootti

Ala-asteella aloin pukeutua mustaan. Sain niihin aikoihin ensimmäisen Kiss-levyni, ja siitä se lähti.

Kavereillani oli vanhempia sisaruksia, joiden ansiosta heillä oli hyvä tuntuma popkulttuuriin ja siihen, mikä oli in ja mikä out. Minulla ei, joten ihastuin punkkiin ja heviin, niin epämuodikasta kuin se olikin. Metallica, Megadeth, Mötley Crue...Hanoi Rocks oli vanhempien puuhaa, joten meille nuoremmille jäi jäljelle vain hevaripuoli.

Äitini ei kommentoinut uutta tyyliäni mitenkään vaan antoi minun laittaa päälleni mitä lystäsin.

Olin Jyväskylässä mustissani aikamoisessa paitsiossa. Siellä ei 1980-luvulla ollut goottiryhmittymää, tai ainakaan minä en sitä löytänyt. En pitänyt Jyväskylästä ollenkaan. Se oli ahdasmielinen pikkukaupunki, jossa parasta oli Helsinkiin vievä tie.

Siksi koulunkäyntini oli päämäärätietoista, pois pääsemiseen tähtäävää. Halusin Kallion taidelukioon, mutta vanhempani eivät päästäneet minua siinä iässä kauas kotoa Helsinkiin. Menin urheilulukioon vain siksi, että siellä sain tenttiä suuren osan kursseista. Itse liikuntaa inhosin.

Kun pääsin Helsingin yliopistoon lukemaan yleistä kirjallisuutta, tunsin heti olevani kotona. Täällä oli happea, tilaa ja monenlaisia ihmisiä. Helsingissä tuntui siltä kuin pitkä odotus olisi päättynyt. Elämä oli vihdoin nyt, eikä sitten kun.

Bulimia vaihtuu paniikkihäiriöön

Kirjallisuuden opiskelu oli kuitenkin epätyydyttävää ja turhauttavaa. Halusin edelleen kirjailijaksi, mutta sitä ei yliopistolla kannattanut toitottaa. Yleinen asenne oli, että olimme siellä opiskelemassa suuria klassikoita – ei kai joukossamme vaan ollut ketään, joka kuvitteli itse voivansa kirjoittaa?

Kun pääsin Teatterikorkeakouluun opiskelemaan dramaturgiaa, vapauduin. Teatterikoulussa ei uskottu auktoriteetteihin, ja oppilaille annettiin vastuuta. Nuo opinnot selkeyttivät mieltäni ja auttoivat tajuamaan, että minulla oli sittenkin lupa kirjoittaa.

Suurin tekijä bulimiasta parantumisessani oli se, että vapauduin auktoriteeteista. Pääsin oikeaan paikkaan asumaan, ja aloin elää itseni näköistä elämää. Aloin kirjoittaa syömishäiriöistä,
seksuaalisuudesta, suomalaisten ja virolaisten suhteesta. Stalinin lehmät -kirja vei lopulta kaksi vuotta.

Kirjoitan yleensä asioista, joita olen kokenut omassa elämässäni. Viimeksi olen saanut valmiiksi kirjan, jossa käsittelen paniikkihäiriötä. Olen seurustellut usean paniikkihäiriöisen kanssa, ja ystävieni joukossa on paniikkihäiriöstä kärsiviä.

Baby Janessa paniikkihäiriö invalidisoi toisen päähenkilöistä niin pahasti, että hän turvautuu päihteisiin ja sekaantuu seksikauppaan. Paniikkihäiriöistä ei ole aikaisemmin kirjoitettu paljonkaan.

Elämäntapana fetisismi

Lapsena vietin paljon aikaa Neuvostoliitossa ja Virossa, ja herätin siellä länsimaalaisena paljon huomiota. Huomio, jota saan ulkonäköni takia nyt, ei häiritse minua – minua on elämäni aikana tuijotettu niin paljon, ettei nykytilanne tunnu oikein missään.

Nuorempana negatiiviset reaktiot, huutelu tai aggressiivisuus, tuntuivat ahdistavilta. Nyt koen, että näytän siltä miltä olen aina halunnutkin. En oikeastaan lähde kotoa ilman meikkiä. Minulle meikki on kuin vaatteet: jos puen, meikkaan. Meikkaaminen on sitä paitsi hyvin meditatiivista. Se on tyhjä hetki, jolloin ei tarvitse miettiä töitä tai ihmissuhteita. Sellaiset hetket ovat elämässäni harvinaisia.

Goottilaisuus on alakulttuuri, joka sallii hyvin erilaisia ihmisiä, elämänmuotoja ja seksuaalisia identiteettejä. Se on vapauttavaa. Goottilaisuuteen liittyy usein fetisistinen estetiikka. Itse pidän erityisesti asioista, jotka rajoittavat ruumiillista liikkuvuutta – korseteista, korkokengistä ja nyörisaappaista. Pienenä leikin prinsessaleikkejä juuri korsettien takia.

Käytän korsetteja usein. Miksi – yksinkertaisesti ilmaistuna koska ne ovat kauniita ja kivoja. Mutta myös siksi, että minulle korsetti symboloi naisen valtaa. Korsetilla on monia merkityksiä, esimerkiksi sadomasokismissa se voi olla sekä alistetun että alistajan vaate. Siinä mielessä se on harvinainen feminiininen asuste.

Tutkija Valerie Steelen mielestä korsetti ei ole kadonnut nykymaailmasta mihinkään. Siitä on vaan tullut näkymätön, lihaskorsetti. Urheilijoita lukuun ottamatta kenelläkään ei ole luonnostaan pyykkilautavatsaa, mutta silti on tarkoitus käyttäytyä kuin se olisi jotenkin selviö: "Kyllä tämä on luonnostaan tällainen, vaikka käynkin kymmenen kertaa päivässä punttisalilla".

Ihmiset kuluttavat tunteja ulkomuotoonsa näyttääkseen "luonnonkauniilta". Minusta sellainen pseudoluonnollisuus
on rankka vankila.

Yhteiskunnan arvot ovat vinksallaan, ja ihmettelen usein, miten tällaisessa maailmassa kukaan kykenee kasvattamaan henkisesti terveen lapsen.

Ahdistava paine aikuistua

Haluan lapsia, mutta tällä hetkellä en pidä sitä ajankohtaisena asiana. Ennen lastensaantia haluan tehdä vielä monia asioita, kuten matkustella, ja on pakko pitää mielessä, ettei vauvan kanssa voi spontaanisti lähteä maailmalle.

Haluaisin lähteä Siperiaan, sillä siellä on maailman suurimmat keskitysleirit, jotka ovat häviämässä. Haluan nähdä ne vielä kun se on mahdollista.

Teen työtä kotona, joten työ pyörii paljon mielessäni. Minulle tärkeä nollauskeino on käydä ulkona, klubeilla ja baareissa.

Minulla on aika vähän heteroystäviä. Ystäväni ovat eri aloilta, mutta kaikki ovat jollain tavalla kiinnostuneita taiteesta ja samanlaisesta musiikista. Itse olen biseksuaali. Olen nyt vuoden
verran seurustellut miehen kanssa, joka työskentelee it-alalla.

Olen aina kokenut heteronormatiivisen maailman ja siihen liittyvät paineet "asettua aloilleen" ahdistavana, ja olen tietoisesti taistellut noista oletuksista eroon. En usko, että tulevaisuudessa löydän itseni tilanteesta jossa kaikki kaverini ovat naimisissa, hankkineet lapsia ja muuttaneet lähiöön. Ja se tuntuu hyvin vapauttavalta."

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!