Prinsessa Leonore on Madeleinen esikoistytär. Kuva: Reuters / Brigitte Grenfeldt
Prinsessa Leonore on Madeleinen esikoistytär. Kuva: Reuters / Brigitte Grenfeldt

Nykyisin prinsessa Madeleine esiintyy lähinnä puolisonsa ja lastensa kanssa, mutta kuninkaallinen nuoruus muistetaan monista kohuista.

Pitkään bileprinsessan mainetta kantanut Ruotsin prinsessa Madeleine täyttää lauantaina 10. kesäkuuta 35 vuotta.

Ruotsalaisten silmäterä on hiljalleen asettunut villinä pidetyn nuoruuden jälkeen aloilleen. Kuningasperheen kuopus avioitui kesäkuussa 2013 yhdysvaltalaisen liikemiehen Christopher O'Neillin kanssa. Parilla on kaksi pientä lasta, Leonore ja Nicolas.

Madeleinen vaiheisiin on mahtunut monenlaista – kohujakin eli teinirellestystä, suhdekriisejä, monen kritisoimaa luksuselämää ulkomailla. Keräsimme merkittävimmät käänteet ja kuvat Madeleinen elämästä. Muistatko nämä hetket?

Madeleine perheineen hovin virallisessa perhepotretissa. Kuva: Mattias Edwall
Madeleine perheineen hovin virallisessa perhepotretissa. Kuva: Mattias Edwall

Madeleinen vaaleat hiukset ovat vaihtuneet tummiksi iän myötä. Tässä vuonna 2001 Victoria-siskon kanssa vierailulla Norjassa. Kuva: Reuters / Cristian Charisius
Madeleinen vaaleat hiukset ovat vaihtuneet tummiksi iän myötä. Tässä vuonna 2001 Victoria-siskon kanssa vierailulla Norjassa. Kuva: Reuters / Cristian Charisius

Madde vietti railakasta nuoruutta Tukholmassa juhlien. Hän viihtyi baareissa ja ravintoloissa omassa isossa kaveriporukassaan, jolloin lehdistö nimesi hänet bileprinsessaksi.

Nuoren prinsessan rakkausrintamalla kävi myös kova kuhina: Madeleine kuvattiin Lontoossa Hyde Parkissa kävelyllä ihastuksensa Erik Granathin kanssa, ja miehen käsi lepäsi Madeleinen rinnan päällä. Kuva aiheutti kohun, ja sittemmin selvisi, että Erik oli tuomittu rikoksista eikä missään tapauksessa kelvannut kuningasperheelle vävyksi. Suhde päättyi pian vävyehdokkaan aiheuttamien kohujen vuoksi.

Madeleinea ja Sofiaa nähdään yhteiskuvissa harvoin – ainoastaan edustustilaisuuksissa. Kuva: TT News Agency
Madeleinea ja Sofiaa nähdään yhteiskuvissa harvoin – ainoastaan edustustilaisuuksissa. Kuva: TT News Agency

Madeleinella oli pitkään kylmät välit hänen veljensä Carl Philipin nykyiseen vaimoon, prinsessaan Sofiaan. Välirikko on viilentänyt myös sisarusten välejä. 

Madeleine ystävineen piti huolen siitä, ettei Ruotsin Paratiisihotellista ja alastonkuvista tutuksi tullut Sofia Hellqvist tuntenut oloaan kuningasperheessä tervetulleeksi. Kylmiin väleihin on vaikuttanut muun muassa Carl Philipin entinen tyttöystävä Emma Pernald, joka kuuluu Madeleinen parhaisiin ystäviin. Viime vuosina naiset on pakotettu sopuun, mutta Madeleinen sanotaan suhtautuvan edelleen nyrpeästi veljensä rakkaaseen.

Jonas Bergströmiä pidettiin kuningasparin unelmavävynä, kunnes hän petti Madeleinen luottamuksen. Kuva: TT News Agency
Jonas Bergströmiä pidettiin kuningasparin unelmavävynä, kunnes hän petti Madeleinen luottamuksen. Kuva: TT News Agency

Prinsessan rakkausrintamalla jatkui epäonni vielä pitkään ennen nykyistä avioliittoa. Hän kihlautui ja valmistautui häihin entisen kumppaninsa Jonas Bergströmin kanssa jo vuonna 2010, mutta suhde ajautui kriisiin. Viimeinen naula arkkuun oli norjalaislehden haastattelu Bergströmin salarakkaasta.

Madeleine pakeni kohua ja petturimiestään New Yorkiin, jossa tapasi nopeasti yhteisten ystävien kautta sijoittajamiljonäärin Chris O'Neillin. Pari salamarakastui, ja he ryhtyivät suhteeseen vain muutamia kuukausia Madeleinen eron jälkeen. Madeleine löysi onnen kahdeksan vuotta vanhemmasta Chrisistä, ja pari kihlautui 2012.

O'Neill aiheutti ensimmäisen kohun jo ennen avioitumista näyttäessään paparazzeille keskisormea New Yorkissa. Kuva: Patrick Demarch
O'Neill aiheutti ensimmäisen kohun jo ennen avioitumista näyttäessään paparazzeille keskisormea New Yorkissa. Kuva: Patrick Demarch

 


Madeleinen ja Chrisin häät olivat herkät ja rakkaudentäyteiset. Kuva: TT News Agency
Madeleinen ja Chrisin häät olivat herkät ja rakkaudentäyteiset. Kuva: TT News Agency

Madeleine astui alttarille upeassa Valentinon hääpuvussa, kun pari vihittiin Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa. Parin avioitumisesta on nyt kulunut 4 vuotta.

Liike-elämässä vaikuttanutta Chris O'Neilia on pidetty prinsessalle epäsopivana kumppanina. Hän on vuosien mittaan aiheuttanut kohuja, ja häntä on kuvattu kylmäksi puolisoksi. Chris O'Neill ei halunnut vastaanottaa prinssin titteliä ja Ruotsin kansalaisuutta, jotta voisi jatkaa liiketoimiaan. Parin suhteen on myös aika ajoin epäilty olevan kriisissä. Chris jättäytyi pois monista edustustehtävistä, jolloin heidän välien huhuttiin viilentyneen. 

Lue myös: Ruotsin kuningasperhe julkaisi perhepotretin – Madde poseeraa yksinään

Perhe on sittemmin muuttanut pois New Yorkista ja asettunut Lontooseen. Vaikka Madeleinen ja Chrisin suhdetta on epäilty toistuvasti, pariskunta on kiistänyt aviokriisin ja vakuuttaa elävänsä onnellista perhe-elämää.

Ihanaa syntymäpäivää, prinsessa Madeleine!

Madeleine nyt. Kuva: Brigitte Grenfeldt
Madeleine nyt. Kuva: Brigitte Grenfeldt

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.