Aki ja Heli Palsanmäki ovat olleet yhdessä nyt 12 vuotta. Kuva: Sanoma-arkisto
Aki ja Heli Palsanmäki ovat olleet yhdessä nyt 12 vuotta. Kuva: Sanoma-arkisto

Suomen huutokauppakeisari -kirja paljastaa, kuinka nopeasti tv-parin suhde eteni.

”Olin aika pettynyt miehiin, muutamaa olin tapaillut treffipalstan kautta ja ajattelin, että kaikki ne on samanlaisia hännänheiluttajia. Ei netistä voi löytää kunnollista miestä.”

Näin Heli Palsanmäki, 39, kuvailee syksyn 2005 tunnelmiaan, kun hän oli laittanut nettiin deittiprofiilin – vähän kuin vitsinä. Sen jälkeen Aki otti yhteyttä ja alkoivat soitella toisilleen. Heli oli silti edelleen epäileväinen.

– En suostunut kuitenkaan tapaamaan ennen kuin hän lähetti valokuvansa. Sanoin, etten halua sikaa säkissä, Heli kertoo uudessa Suomen huutokauppakeisari -kirjassa.

– Akihan ei ole mikään tietokoneihminen, joten pakotin hänen kaverinsa ottamaan kuvan, ja he saivat jotenkin laitettua sen sähköpostiin.

Kuvan lähettämisen jälkeen Aki lähti Helin luokse Saloon. Ensimmäinen tapaaminen kesti kaksi–kolme päivää, muistelee Heli kirjassa. Kun Aki lähti takaisin Saarijärvelle, Heli soitti perään. Ensin Heli oli kuitenkin jutellut miehestä ystävänsä Virpin kanssa. Hän oli ollut viisi vuotta sinkkuna ja pohti, oliko hän valmis parisuhteeseen.

– Olin kuitenkin yhä tosi skeptinen, ettei tämä voi olla totta. Ajattelin, ettei voi olla noin mukavaa miestä. Jotain vikaa siinä täytyy olla, kuitenkin on ihan samanlainen kuin kaikki muutkin. Oli niin paljon pettymyksiä takana. Olin jo luovuttamassa, kun kaverini Virpi sanoi, että ”tuommoista miestä et löydä mistään. Hulluhan sä oot, jos sä ton päästät menemään!”

”Ajattelin, ettei voi olla noin mukavaa miestä. Jotain vikaa siinä täytyy olla.”

Puhelimessa samana päivänä Heli pyysi Akia pakkaamaan tavaransa ja tulemaan takaisin.

– Siitä se lähti. Akilla ei ollut silloin vakituista työpaikkaa. Hän muutti Saloon ja sai vakituisen työpaikan

Jatkajat Akin isän elämäntyölle

Akin ja Helin suhde eteni nopeasti: he kihlautuivat uudenvuodenaattona. Seuraavana syksynä he muuttivat Uuraisille, Hirvaskankaalle ja jatkoivat huutokauppatoimintaa Akin isän jalanjäljissä. Sitä seuraavana kesänä, heinäkuussa 2007, Palsanmäet menivät naimisiin.

– Isälleni se kyllä oli elämäntyö. Hän ehti pitää huutokauppakamaria 19 vuotta, kunnes yhtäkkiä kuoli aivoverenvuotoon 59-vuotiaana. Se oli soromnoo saman tien, Aki, 47, kertoi aiemmin Me Naisille.

Me Naisten haastattelussa Aki sanoi myös, että hänen isänsä oli puhunut toiveestaan, että joku lapsista jatkaisi hänen työtään.

– Isä ei katsonut hyvällä railakkaita poikamiesvuosiani. Hän sanoi, ettei minusta koskaan olisi jatkamaan hänen työtään.

Huutokauppakeisari löysi kuitenkin rinnalleen vahvan naisen, joka oli valmis loikkaamaan täysin uuteen eikä luovuttanut vaikeinakaan aikoina. Vaikka pari mietti monta kertaa, pitäisikö heidän lopettaa, he löysivät aina konstit selvitä. 

– Meitä ajoi vimmattu näyttämisenhalu. Ei tänne tultu luovuttamaan. Pärjääminen oli meille kunniakysymys, Heli kertoi Me Naisille.

Kirjalähde: Suomen huutokauppakeisari – Keisarin vanhat aarteet, 2017, Johnny Kniga, toim. Tommi E. Virtanen ja Aki Palsanmäki

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.