Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Agenttipakka menee uusiksi, mikäli seuraava Bond on nainen. Kuka mies sujahtaisi tyylikkäimmin kultaiseen trikooasuun tai valkoisiin uimahousuihin? Haussa on Bond-poika!

Daniel Craigia, 47, ei tulla näkemään enää Bond-elokuvissa. Neljässä elokuvassa James Bondin pukuun pukeutunut Craig on kieltäytynyt tulevista 007-leffoista.

Huhut seuraavasta Bond-näyttelijästä käyvät jo kuumana. Sosiaalisessa mediassa seuraajaksi ehdotetaan naista. Salaiset kansiot -sarjasta tuttu Gillian Anderson on Twitter-käyttäjien suosiossa.

Vanhalla 007-näyttelijällä Pierce Brosnanilla on myös vahva mielipiteensä. Hän ei ole yhtään innostunut naispuolisesta Bondista, kertoo Telegraph-lehti.

– Kaikki on mahdollista, mutta mielestäni hän on valkoinen mies.

Aiemmissa elokuvissa on myös nähty kauniita Bond-tyttöjä, jotka päätyvät villien seikkailujen jälkeen usein sänkyyn agentin kanssa. Mutta jos unohdetaan perinteet, seuraava brittiagentti on nainen – ja rinnalla tietenkin Bond-poika. Kuka sujahtaisi tyylikkäimmin kultaiseen trikooasuun tai valkoisiin uimahousuihin?

Osallistu Me Naisten äänestykseen alla ja kerro suosikkisi Bond-pojaksi.
Jos 20 ehdokkaan listastamme ei löydy sopivaa, jätä lempinäyttelijäsi nimi kommenttikenttään.

Huomio! Äänestyksen jälkeen kestää kolme sekuntia, kun juttua pääsee taas lukemaan.

 

Jos et näe yllä äänestystaulukkoa, löydät sen täällä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kommentit

”Daven kuolema muutti minua perustavalla tavalla”, vuosi sitten leskeksi jäänyt Sheryl Sandberg kertoi opiskelijoille.

Facebook-johtaja Sheryl Sandberg, 46, menetti aviomiehensä ja lastensa isän reilu vuosi sitten, kun tämä sai sydämen rytmihäiriön kuntosalilla.

Sandberg tunnetaan erityisesti kirjastaan Lean in – naiset ja menestymisen tahto. Siinä hän antaa uraohjeita naisille, jotka haluavat menestyä työelämässä.

Hiljattain Sandberg piti puheen valmistuville Kalifornian yliopiston Berkeleyn opiskelijoille. Puheessaan hän kertoi ensimmäistä kertaa julkisesti, mitä kuolema hänelle opetti.

Daven kuolema muutti minua perustavalla tavalla. Opin surun syvyydestä ja menetyksen julmuudesta. Mutta opin myös, että kun elämä vetää sinut pohjalle, voit potkaista sieltä jälleen vauhtia ja nousta pintaan hengittämään.

Sandbergin mukaan ilo ja elämän tarkoitus ovat valintoja. Surun keskellä sitä voi olla vaikeaa uskoa, joten puheessaan Sandberg antoi opiskelijoille myös työkaluja, joiden avulla vaikeita hetkiä voi ymmärtää ja niistä voi selviytyä.

”Kun Dave kuoli, syytin itseäni. Hän kuoli sekunneissa rytmihäiriöön.”

– Toivon, että voitte oppia asiat, jotka minä opin vasta kohdattuani kuoleman, Sandberg totesi.

Sandberg kertoi opiskelijoille psykologi Martin Seligmanin kolmen P:n teoriasta. Kukin P-kirjain, jotka tulevat sanoista personalization, pervasiveness ja permanence, auttaa ymmärtämään sitä, miten ihminen suhtautuu takaiskuihin ja myös selviää niistä.

1. Älä ota henkilökohtaisesti asioita, joihin et voi vaikuttaa

– Kun Dave kuoli, reaktioni oli hyvin tyypillinen eli syytin itseäni. Hän kuoli sekunneissa rytmihäiriöön, Sandberg kertoi puheessaan.

Hän kertoi pohtineensa, mitä olisi voinut tai mitä hänen olisi pitänyt tehdä estääkseen miehensä kuoleman, mutta kolmesta P:stä kuultuaan hän hyväksyi, ettei olisi voinut tehdä mitään. Personalization, suomeksi personalisaatio, tarkoittaa sitä, että epäonnistumisen hetkellä kaikki tuntuu omalta syyltä, vaikka niin ei olisikaan.

”Hänen lääkärinsä eivät olleet huomanneet hänen sepelvaltimotautiaan. Olen opiskellut taloutta, miten minä olisin voinut?”

”Se, ettei ota epäonnistumisia henkilökohtaisesti mahdollistaa paranemisen – ja jopa kukoistamisen.”

2. Kaikki tuntuu kamalalta – muttei ole

Miehen kuolema sai Sheryl Sandbergin tuntemaan, ettei millään ole enää merkitystä. Että kaikki on kauheaa. Pervasiveness eli kokonaisvaltaisuus kuvaa hyvin tunnetta, jonka kuolema herättää.

”Pystyin ajattelemaan vain: Mistä kaikki puhuvat ja miten sillä voisi olla mitään väliä?”

”Lastenpsykologi kehotti palaamaan takaisin rutiineihin mahdollisimman pian, joten kymmenen päivää Daven kuoleman jälkeen lapset menivät kouluun ja minä palasin töihin. Muistan istuneeni ensimmäisessä Facebookin tapaamisessani sankassa, sankassa usvassa. Pystyin ajattelemaan vain: Mistä kaikki puhuvat ja miten sillä voisi olla mitään väliä?”

Sitten Sandberg uppoutui hetkeksi keskusteluun ja unohti huolensa pieneksi hetkeksi.

”Se lyhyt sekunti auttoi minua huomaamaan, että elämässäni on muita asioita, jotka eivät ole kauheita. Lapseni ja minä olimme terveitä. Ystäväni ja perheeni olivat rakastavia ja kantoivat meitä – joinakin hetkinä melko kirjaimellisesti.”

3. Surun loppumista on vaikea nähdä

Permanence eli pysyvyys viittaa siihen, että surun hetkellä tunne tuntuu ikuiselta.

”Kuukausia, riippumatta siitä mitä tein, tunsin, että musertava suru tulee aina olemaan läsnä.”

Sandbergin mukaan tunteet tulee hyväksyä ja sen jälkeen pitää muistaa, etteivät ne kestä ikuisesti.

”Tunsin, että musertava suru tulee aina olemaan läsnä.”

Loppukevennyksenä hän mainitsee neljänneksi P:ksi pizzan.

– Mutta toivon, että olisin tiennyt kolmesta P:stä teidän ikäisenänne. On ollut niin monta hetkeä, joina niistä olisi ollut apua, Sandberg sanoi opiskelijoille.

Kursivoidut sitaatit ovat Sandbergin valmistujaispuheesta. Puheesta kirjoitti VentureBeat, ja se on kokonaisuudessaan luettavissa VentureBeatin artikkelista. Videona puheen voi katsoa tästä:

 

Kommentit

Kymmenet naiset ovat syyttäneet Cosbya seksuaalirikoksista. Nyt näyttelijä joutuu vastaamaan vuonna 2004 tapahtuneesta väitetystä seksuaalisesta ahdistelusta rikosoikeudessa.

Näyttelijä Bill Cosby, 78, joutuu rikosoikeuden eteen vastaamaan syytöksiin seksuaalisesta ahdistelusta. Tuomari hylkäsi tiistaisessa kuulemisessa näyttelijän asianajajien pyynnön hylätä syytteet, koska hänen mielestään todisteita oli riittävästi.

Cosbya syytetään entisen koripalloilijan ja Templen yliopiston entisen työntekijän Andrea Constandin huumaamisesta ja ahdistelusta vuonna 2004. Constandin mukaan Cosby ahdisteli häntä näyttelijän kodissa annettuaan hänelle pillereitä, jotka saivat jalat veteliksi ja näön sumentumaan.

Tapaus avattiin uusien todisteiden vuoksi.

Osapuolet sopivat tapauksen vuonna 2006, mutta tapaus avattiin viime vuonna uusien todisteiden vuoksi. Niitä ovat esimerkiksi useiden muiden naisten syytökset Cosbya kohtaan.

Kun Constandin tapausta käsiteltiin vuonna 2005 siviilioikeudessa, Cosby myönsi, että on huumannut ainakin yhden naisen. Tuolloin syyttäjä sai todistuksen sanomalla, ettei juttua avata enää. Nyt oikeus on kuitenkin sitä mieltä, että todistusta voi käyttää. Cosbyn asianajajat ovat vastustaneet sen käyttämistä.

Lähes kaikki tapaukset ovat jo vanhentuneet

Constand on ensimmäinen nainen, joka on julkisesti syyttänyt Cosbya ahdistelusta. Washington Post -lehden mukaan kaiken kaikkiaan 58 eri naista ovat syyttäneet julkisesti Cosbya seksuaalisesta ahdistelusta.

Useimmista tapauksista on kuitenkin jo kulunut niin kauan aikaa, ettei enää voi nostaa syytteitä. Constandin tapaus ehti nipin napin oikeuteen, sillä Pennsylvanian lain mukaan hänen tapauksensa olisi vanhentunut 12 vuodessa eli ensi vuoden alussa, kirjoittaa CNN.

Kuinka pitkän tuomion Cosby voi saada?

CNN:n mukaan Cosbylla voi olla edessä jopa kolmekymmentä vuotta vankeudessa, jos hänet todetaan syylliseksi. BBC:n jutussa taas arvellaan, että Cosbya odottaa kymmenen vuoden tuomio.

Cosby on kiistänyt kaikki syytteet.

Aiemmin muun muassa entinen huippumalli Janice Dickinson on sanonut, että Cosby huumasi ja raiskasi hänet vuonna 1982. Myös entinen huippumalli Beverly Johnson on kertonut, että Cosby huumasi hänet 1980-luvulla.

Cosby tunnetaan varsinkin perheenisän roolistaan 1980- ja 1990-luvulla pyörineessä suositussa The Cosby Show -sarjassa.

Kommentit

Sara on jakanut Instagramissa myös runsaasti kuvia parin uudesta yhteisestä kodista.

Ex-missi ja juontaja Sara Sieppi julkaisi Instagram-tilillään kuvan nukkuvasta avomiehestään, laulaja ja juontaja Roope Salmisesta.

– Ei sais kuvaa nukkuvaa, mutta... Sara kirjoittaa kuvatekstissä.

 

Ei sais kuvaa nukkuvaa, mutta...❤️ #missingmy🐔

Kuva, jonka Sara Sieppi (@sarasieppi) julkaisi

Sara on jakanut Instagramissa myös runsaasti kuvia parin yhteisestä kodista, jonne he muuttivat aiemmin keväällä. Sisustus on kuvien perusteella ylellinen.

 

Voinko herää vasta perjantaina. Öitä.

Kuva, jonka Sara Sieppi (@sarasieppi) julkaisi

 

Sunday. Chilling. #home 💙

Kuva, jonka Sara Sieppi (@sarasieppi) julkaisi

Pitkään toisiinsa yhdistetty kaksikko teki suhteestaan julkisen vasta tänä keväänä. Roope myönsi huhtikuussa suhteensa Saraan.

– Alkaa ihan tosissaan v*tuttamaan tää mussutus. Ketään ei varmaan tässä vaiheessa enää kiinnosta, eikä pitäiskään kiinnostaa, mutta ihan vaan ettei tästä tarvii enää kysyä mitään, niin kyllä, Sara Sieppi on mun avovaimo ja kyllä, rakastan häntä tosi paljon. Paras mimmi, jonka tiiän by far. Noin. Nyt ei tarvii enää kysyä tästä. Peace, Roope kirjoitti Facebookissa.

– En ajatellut, että minun on pakko löytää joku. Se oikea henkilö vain tuli vastaan ja kaikki loksahti kohdalleen, Sara kertoi Me Naisille helmikuussa, jolloin hän ei vielä paljastanut rakkaansa henkilöllisyyttä.

Kommentit