Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Juontaja Heidi Sohlbergin, 34, videohaastattelussa paljastuu myös, kuka on urheiluhullu, ja miten herkkulakko sekä Satu Tuomisto liittyvät toisiinsa.

Kommentit

Jari Sillanpää kertoo virolaisesta miesystävästään uudessa Seura-lehdessä.

Laulaja Jari Sillanpää, 50, kertoo uudessa Seura-lehdessä parisuhteestaan virolaisen Siimin kanssa. Pari tapasi noin vuosi sitten Espanjassa, ja viime marraskuusta lähtien he ovat asuneet Helsingissä.

– Me yritämme muistaa tunnustaa toisillemme rakkautta usein, Jari kertoo suhteestaan.

Laulaja iloitsee haastattelussa, että hänen Raija-äitinsäkin ehti tavata Siimin ennen kuolemaansa viime syksynä. ”Onpa kiva poika”, hehkutti äiti Jarille, kun hän tapasi Siimin ensimmäistä kertaa.

– Olen niin onnellinen, että äiti ehti tavata Siimin ja tutustua häneen, Jari sanoo Seurassa.

Jari puhuu lehden haastattelussa myös aiemmista seurustelusuhteistaan. Hänen ensimmäinen pitkä liittonsa kesti kahdeksan vuotta ja päättyi, kun pari koki olevansa enemmänkin veljeksiä.

Sen jälkeen Jarilla oli muutama lyhyt suhde. Osa niistä on muuttunut erotaistelujen jälkeen ystävyydeksi, mainitsi Jari Me Naisten haastattelussa vuonna 2014.

Kommentit

Vei kuukausia, ennen kuin Sami Saikkonen uskalsi antaa tunteilleen periksi. – Vieläkin tuntuu välillä, että onko tämä edes totta.

Se homma oli kerralla selvä.

Ohjaaja-näyttelijä Sami Saikkosen ja tanssija-laulaja-näyttelijä Sonja Sorvolan yhteinen ajanlasku alkoi Turun kaupunginteatterin rock-musikaalin Rocky Horror Show’n lehdistötilaisuudessa maaliskuussa 2013.

”Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun.”

– Meillä oli molemmilla rooliasut: Sonja oli pukeutunut lateksiin ja minä PVC-korsettiin. Rakastuin Sonjaan kertalaakista, Sami sanoo.

– Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun. En yhtään tajunnut, mistä se tuli. Olin aina ajatellut, että rakastuminen ensisilmäyksellä on runoilijoiden höpötystä.

Rakastuminen sotki kaiken tutun ja turvallisen. Sami oli naimisissa pitkässä liitossaan, Sonja oli vapaa. Kesän jälkeen Sami päätti antaa suhteelle mahdollisuuden.

– Ensin häpesin ja yritin pysyä kasassa, Sami kuvailee.

– Elämä on liian hataralla pohjalla, jotta olisi varaa hukata sitä turhaan vitutukseen. Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään. Ajattelin, että en häpeä enää mitään ja että annan Sonjalle ja minulle mahdollisuuden.

– Vieläkin joskus tuntuu, onko tämä edes totta, kun on niin helppo olla.

Viisikymppinen mies ja nuori nainen

Ikäeroa Samilla ja Sonjalla on 24 vuotta. Sonja sanoo, että ei ole edes miettinyt Samin ikää.

– Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä. Ja koska menin töihin jo 16-vuotiaana, totuin eri-ikäisiin kollegoihin. Produktiot ovat kuin oma perhe. Minulla on paljon 60-vuotiaita rakkaita ystäviä ja myös itseäni nuorempia.

Sami on saanut selitellä Sonjan ikää. Ei tutuille, mutta heille, jotka eivät ole Sonjaa tavanneet.

– On sanottu, että löysit sitten nuoren naisen, mutta kukaan ei ole sentään väittänyt tätä viidenkympin villitykseksi. Ikäerolle on helppo nauraa. Jos haluaa, tämän saa näyttämään rumalta.

Tärkein tuki Samille tuli omalta pojalta, 18-vuotiaalta Veikolta.

– Kysyin, että haittaako sinua, että Sonja on paljon nuorempi. Hän mietti ensin, että pelleileekö Sonja mun kanssa. Mutta sen jälkeen kun he tutustuivat, asia oli kunnossa.

Lue pariskunnan koko haastattelu Me Naisten numerosta 18/2016!

Kommentit

Heidi Sohlberg kantaa rintasyövälle altistavaa geeniä – samaa kuin äitinsä, joka kuoli 25 vuotta sitten.

Kyyneleet puskevat pintaan aina, kun Heidi Sohlberg, 34, palaa hetkeen, jolloin sai kuulla rintasyöpägeenistään. Sairaanhoitaja soitti sovittuun aikaan ja ehti hädin tuskin esittäytyä, kun Heidi jo arvasi testituloksen: hän kantaa BRCA2-geenimutaatiota.

Sen takia Heidillä on jopa 80 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyövän samaan muotoon, johon hänen äitinsä menehtyi vain 37-vuotiaana.

– Kun hoitaja kertoi tuloksen, tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojeni alta. Tuskanhiki puski päälle, käteni alkoivat täristä ja jalat menivät alta. Tuli itku ja pelko, että nyt minä sairastun ja menehdyn rintasyöpään kuten äitini.

”En halua tyttärieni koskaan joutuvan kokemaan samaa.”

Heidi on likimain saman ikäinen ja samassa elämäntilanteessa kuin hänen äitinsä oli sairastuessaan.

– Olen miettinyt paljon, millaisia asioita äiti joutui käymään läpi. Hän on käynyt omaa taisteluaan sairauden kanssa ja samalla jättänyt hyvästejä perheelleen, Heidi aloittaa.

– Olen käynyt uudestaan läpi lapsuuttani ja sitä hetkeä, kun jouduimme luopumaan äidistä. Se on ollut sen verran raju kokemus, etten halua tyttärieni koskaan joutuvan kokemaan samaa.

Leikkaukseen vai ei?

Heille, joilla on todettu perinnöllinen taipumus sairauteen, on tarjolla tehostettua seurantaa sekä ennaltaehkäiseviä leikkauksia. Rintarauhasten poisto on rankka operaatio, mutta ainoa tapa merkittävästi vähentää sairastumisriskiä.

– En ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, menenkö leikkaukseen ja milloin, mutta pidän sitä erittäin vahvana vaihtoehtona.

Operaatio laskisi sairastumisriskin 80 prosentista viiteen.

– Haluan tehdä kaikkeni, etteivät tyttäreni joutuisi lapsuudessaan käymään läpi samaa, jonka minä ja veljeni koimme. Lapseni ovat suuri motivaatio sille, että valitsen rintaleikkauksen.

Operaation yksityiskohtia Heidi on jo käynyt läpi kirurgin kanssa. He ovat puhuneet esimerkiksi siitä, käytettäisiinkö rintojen täytteinä silikonia vai kehon omaa rasvakudosta.

– Olen aina vaalinut kauneudessa luomua enkä ikinä menisi kauneusleikkaukseen. Mutta tässä kohtaa ilmoitin heti, että käyttäkää mitä tahansa täytettä, jos sillä vältytään ylimääräisiltä viilloilta. Vaikuttaa toipumiseen, jos on joka puolelta vedelty auki.

Lue koko Heidin haastattelu Me Naisten numerosta 18/2016!

Kommentit