Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Kommentit (11)
Vierailija
Viesti

Miten täällä onkin näin asiantuntevia kirjoittajia, jotka tuntevat jonkun julkisuuden henkilön perhe-elämän näin hyvin? Jos isä ilta-/yötyön yhteydessä käyttää alkoholia ja on mahdollisesti lasten seurassa kankkusessa, on siitä varmastikin vielä matkaa rappiotason alkoholistiksi lipuvan yksinhuoltajaäidin kanssa kasvamiseen, jossa pieni poika joutuu kantamaan huolta ja vastuuta koko perheestä. Jä tämä ihan huolimatta siitä, onko tuo mahdollinen runsaampi "viihdejuominen" suotava juttu tai ei. Alkoholi on sellainen kipeä aihe Suomessa, että siihen liittyvissä keskusteluissa ihmiset reagoivat huomattavasti enemmän tunteella kuin järjellä ja keskustelu ajautuu helposti traumaattiseksi kohkaamiseksi. Arvostan todella Maunoa tärkeän asian nostamisesta esiin, olipa hänen motiivinsa mikä hyvänsä.  

Vierailija
Viesti

Onhan se ymmärrettävää, että joillakin ottaa koville kun on aika raamikas mies ja naiset kuolaa lavojen reunoilla.. Ettei vaan oma nainenkin ;)

Näyttelijä Seela Sella: "Miehelle pitää antaa tarpeeksi seksiä"

Näyttelijä Seela Sellan mielestä makuuhuoneessa pitää olla riittävästi vipinää, jotta mies ei pettäisi. Hänen omassa suhteessaan vieraissa käyminen johtui muista syistä.

– Tää on kans tärkeetä naisille. Pitää antaa miehelle tarpeeks seksiä, sori vaan. Sitten se ei juokse muualle, näyttelijä Seela Sella, 78, täräyttää Me Naisten ja Loopin Olisinpa tiennyt -ohjelmassa.

Hyvästä avioliitosta puhunut Seela kertoo, että hänen liitossaan sitä ongelmaa ei ollut, vaan parin pettämissotkut johtuivat muista asioista. Hän muisteli vaihetta, jolloin sekä hänellä että hänen aviomiehellään Elis Sellalla oli avioliiton ulkopuoliset suhteet.

– Se oli minun hölmöyttäni. Kuvittelin, että kaikki täytyy kokea ennen kuin tulee suureksi taiteilijaksi, Seela kertoo.

Elis petti kostoksi. Kun Seela kuuli, että toinen nainen on ihastunut Elikseen, hän pakotti miehensä soittamaan ja selvittämään tilanteen, jotta enemmältä pahalta mieleltä vältyttäisiin.

– Eihän se tietysti ymmärtänyt, mitä tarkoitan, mutta teki mitä sanoin. Minä seisoin vieressä, kun hän soitti sille naiselle.

Kaikki Olisinpa tiennyt -videot löydät TÄÄLTÄ.

Tämän tiedämme Ensitreffit alttarilla -ohjelman uusista pareista

Reissulasse laitetaan yhteen kotihiiren kanssa. Kestääkö liitto?

Ihan kohta se alkaa! Nimittäin Ensitreffit alttarilla -ohjelman toinen kausi. Viime kaudelta tuttuun tapaan ohjelmassa saatetaan yhteen kolme pariskuntaa. Sinkut tapaavat toisensa ensimmäisen kerran vasta alttarilla. Ohjelman asiantuntijoina toimivat Maaret Kallio, Kari Kanala ja Mikael Saarinen.

Kaksi kolmesta viime kaudella avioituneesta parista ovat jo lähteneet eri teille. Miten käy uusille pareille? Tämän tiedämme heistä jo nyt:

Mari ja Jouni

Mari, 34, työskentelee hotellialla ja rakastaa matkustusta sekä työnä että harrastuksena. Hän on liikunnallinen hevosharrastaja, joka ei ole koskaan haaveillut menevänsä naimisiin.

Nyt Mari kuitenkin avioituu Jounin, 35, kanssa. Hänellä on oma media-alan yritys, mutta töiden ohella hän opiskelee rakennusinsinööriksi. Hän asuu pikkukaupungissa omakotitalossa ja haaveilee oman talon rakentamisesta perheelleen.

Sari ja Antti

Juuri Norjasta takaisin Suomeen muuttanut Sari, 34, haluaa vihdoin asettua aloilleen. Toiveissa on kumppani, jonka kanssa voi rakentaa kodin, jossa on avoin, tasapainoinen ja rakastava ilmapiiri.

Sarin kanssa alttarille astelee Jouni, 35. Hän kaipaa vierelleen rakastavaa puolisoa, jonka kanssa voisi asettua aloilleen. Rauhallinen mies viihtyy kesämökillä virvelin varressa. Jounin kehoa koristaa monta tatuointia.

Tanja ja Roni

Urheiluhieroja ja personal trainer -yrittäjä Tanja, 29, on liikunnallinen ja viihtyy erityisesti lenkkipolulla. Vapaa-ajallaan hän viihtyy ystävien ja perheen kanssa. Haaveissa on kumppani, jonka kanssa voi hassutella ja olla rennosti.

Liikunnallinen Tanja kohtaa alttarilla Ronin, 27, joka hänkin on urheilullinen tyyppi. Hän työskentelee katsastusmiehenä ja urheiluhierojana, mutta mielii opiskelupaikkaa pelastusoppilaitoksesta. Roni on romantikko, joka haluaa yllättää kumppaninsa.

Uusi Ensitreffit alttarilla -kausi starttaa AVAlla ensi viikon tiistaina 1.9. kello 21.

Lähde: MTV

Maailmantähti Pharrellin muuten vaatimattomassa raiderissa on yksi outo kohta

Hittinikkari Pharrell fanittaa yllättävää ihmistä.

Monella superkuuluisalla muusikolla on tapana vaatia konserttipaikan takahuoneeseen ruuan ja juoman lisäksi kaikenlaista älyvapaata, kuten vaikkapa tietyn väristä vessapaperia tai Lumikin seitsemää kääpiötä. Joillekin rokkistaroille vaatimusten esittäminen on suurta hupia, esimerkiksi metalliyhtye Slaeyrin kerrotaan vaatineen sataa lumenvalkeaa vuohta, halal-teurastajaa, pakastuspusseja ja kylmiötä.

Viimeisimpänä raiderjulkisuutta on saanut Happy-hitin tehnyt muusikko Pharrell Williams, 42, jonka vaatimuslistalla on kaikenlaista peruskauraa: esimerkiksi tequilaa, limsoja, sipsejä, banaaneja, teetä ja hunajaa, kokovartalopeili ja peseytymistarvikkeita.

Lisäksi The Smoking Gun -sivuston käsiinsä saamassa raiderissa pyydetään kehystettyä kuvaa Carl Saganista.

Pharrell todella fanittaa edesmennyttä tiedemiestä, joka muistetaan siitä, että hän toi tieteen lähemmäs koko kansaa. Sagan on ollut Pharrellille jonkin sortin pakkomielle siitä saakka, kun tämä näki Saganin 80-luvulla tekemän tv-dokumenttisarjan Cosmos.

– Kun katson sitä kuvaa, tajuan, kuinka onnekkaita me kaikki olemme siitä, että olemme tällä planeetalla ja voimme tehdä joka päivä sitä mitä rakastamme. Carlin kasvojen näkeminen muistuttaa minua siitä, muusikko perusteli raideritoivettaan Todaylle.

Loppujen lopuksi erikoisen toiveen takana ei ole mitään kovin kummallista, vain muistutus: ole kiitollinen tästä päivästä.

Tässä muistutus siitä meille jokaiselle:

Arja Korisevan tytär Karla seuraa äitinsä jalanjäljissä

Laulaja Arja Koriseva saapui menestysmusikaali Billy Elliotin ensi-iltaan 14-vuotiaan tyttärensä Karlan kanssa. – Laulaminen ja musiikkiteatteri kiinnostavat, Karla kertoo.

Suosittu iskelmälaulaja ja vuoden 1989 tangokuningatar Arja Koriseva saapui torstaina Linnanmäen Peacock-teatteriin, jossa juhlittiin Billy Elliot -menestysmusikaalin kutsuvierasensi-iltaa. Syksyn musikaalitapaus on Helsingin Kaupunginteatterin tuotantoa. Seuranaan Arjalla oli 14-vuotias Karla-tytär, joka on myös musiikillisesti lahjakas.

– Minua kiinnostavat laulaminen, tanssiminen ja musiikkiteatteri. Koulu on kuitenkin ykkösenä, kahdeksannen luokan syksyllä aloittanut Karla jutteli.

Arja kertoi, että takana on leppoisa keikkakesä. Esiintymisten lisäksi hän on tehnyt esikoiskirjaansa. Laulajan omiin kokemuksiin perustuva Kuningatar Arja – Ammattina artisti julkaistaan lokakuussa.

– Kevät ja kesä ovat menneet kirjan kanssa räpeltäessä. On paljon helpompi puhua kuin kirjoittaa, joten työ on edennyt hitaasti. Nyt teksti on onneksi oikolukuvaiheessa.

Arja kertoo teoksessa, miten hänestä tuli artisti ja kuinka pitkään jatkunut suosio on ollut mahdollista.

– On kiinnostavaa millaiseen maailmaan ihminen astuu, kun hänestä tulee julkisuuden henkilö. Olen luennoinut aiheesta, joten tämä on tuttua asiaa – olenhan tehnyt artistin työtä jo yli 25 vuotta.

Arjan mukaan kirja on tarkoitettu niille, jotka haaveilevat tähteydestä, mutta myös niille, jotka haluavat kurkistaa viihdemaailman kulisseihin ja laulajan elämään.

– Kirjoittaminen on ollut ihanaa – olen valtavan inspiroitunut! On hauskaa leikitellä sanoilla ja löytää synonyymejä. Voisin tehdä seuraavaksi laulujen tekstejä. Uuteen kirjaprojektiin tuskin ryhdyn ihan heti, hän nauraa.

Lue myös:

Arja Koriseva: Saimme ihanan aurinkoenkelin

Maria Veitola tylytti Arja Korisevaa ja Pertti Kurikan Nimipäivien voittoa varjostaa nolo epäkohta