Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Kommentit (11)
Vierailija

Miten täällä onkin näin asiantuntevia kirjoittajia, jotka tuntevat jonkun julkisuuden henkilön perhe-elämän näin hyvin? Jos isä ilta-/yötyön yhteydessä käyttää alkoholia ja on mahdollisesti lasten seurassa kankkusessa, on siitä varmastikin vielä matkaa rappiotason alkoholistiksi lipuvan yksinhuoltajaäidin kanssa kasvamiseen, jossa pieni poika joutuu kantamaan huolta ja vastuuta koko perheestä. Jä tämä ihan huolimatta siitä, onko tuo mahdollinen runsaampi "viihdejuominen" suotava juttu tai ei. Alkoholi on sellainen kipeä aihe Suomessa, että siihen liittyvissä keskusteluissa ihmiset reagoivat huomattavasti enemmän tunteella kuin järjellä ja keskustelu ajautuu helposti traumaattiseksi kohkaamiseksi. Arvostan todella Maunoa tärkeän asian nostamisesta esiin, olipa hänen motiivinsa mikä hyvänsä.  

Vierailija

Onhan se ymmärrettävää, että joillakin ottaa koville kun on aika raamikas mies ja naiset kuolaa lavojen reunoilla.. Ettei vaan oma nainenkin ;)

Sara Chafak aloittelee uraa muusikkona: "En halua jäädä yhden hitin ihmeeksi"

Malli Sara Chafak säveltää ja sanoittaa itse kappaleitaan.

Vuoden 2012 Miss Suomi, malli Sara Chafak, 24, tekee tällä hetkellä intohimoisesti musiikkia ja toivoo siitä itselleen uraa tulevaisuudessa. Hän on säveltänyt ja sanoittanut kappaleitaan kotimaisen tuottajan kanssa. Kolme biisiä on jo kuulemma valmiina ja masterointia vailla.

Sara tekee musiikkia kunnianhimoisesti, koska ei halua jäädä yhden hitin ihmeeksi.

– Musiikin tyylilajia en paljasta etukäteen, mutta laulukieli on suomi, hän kertoi. 

Aluksi Sara ajatteli, ettei hän ole valmis laulajaksi, mutta rohkaistui sitten. Nyt hän on ottanut laulutunteja Lontoossa tapaamansa lauluopettajan kanssa. Opetus onnistuu Skypen välityksellä.

– Itselleni on helpompi laulaa ja räpätä englanniksi, mutta haluan valloittaa suomalaiset ja siksi laulan suomeksi, hän selitti.

Sara vieraili torstaina Marokon Suomen-suurlähetystön kansallispäivän vastaanotolla Berghyddanin huvilalla Helsingissä. Suomalais-marokkolainen Sara on vakiovieras kyseisillä kekkereillä. Saran mukana juhli poikaystävä Tuomas Varesvuo. Pari on ollut yhdessä 14-vuotiaasta saakka. Vielä he eivät asu saman katon alla eivätkä haaveile kihloista tai häistä.

– Meillä on loppuelämä aikaa. Vietimme viime tammikuussa 10-vuotispäiväämme Nassaussa Bahamalla, perinteiseen marokkolaisasuun sonnustautunut Sara puheli.

Kommentit ([comment_count])

Tätä taitoa Elastinen ei koskaan oppinut

Eräs lapsuudenhaave on Elastiselta jäänyt toteutumatta. – Musta ei ikinä tullut hyvää.

Elastinen paljasti Radio Aallon haastattelussa soman seikan itsestään. Pikku-Ela haaveili lapsena olevansa taikuri.

– Mulla oli pienenä jokin taikapakettikin, mutta se jäi sitten siihen. Musta ei ikinä tullut hyvää.

Elastinen on viettänyt tänä kesänä soolouransa ensimmäistä kunnon festarikesää. Keikkailun lisäksi artisti tunnustaa pitävänsä varsin perinteisistä kesäpuuhista.

– Diggaan mökkeillä. Mökillä ei tehdä mitään. Paitsi grillataan, nautitaan hiljaisuudesta – ja siitä, että kännykkä ei kanna.

Elastisen mukaan hänellä on myös sääntö, että kun sortsit kerran pukee päälleen, sen jälkeen ei voi enää koko kesänä vaihtaa pitkiin housuihin.

Madonnan ex-mies Guy Ritchie meni naimisiin mallirakkaansa kanssa – tupa täynnä julkkiksia

Poptähti Madonnan kanssa seitsemän vuotta naimisissa ollut ohjaaja Guy Ritchie meni eilen naimisiin malli Jacqui Ainsleyn kanssa.

Ah, julkkishäät! Niitä ei ole tänä kesänä ollut liikaa.

Onneksi kuitenkin elokuvaohjaaja Guy Ritchie, 46, meni eilen naimisiin malli Jacqui Ainsleyn, 33, kanssa. Pari on seurustellut vuodesta 2010 ja heillä on kolme yhteistä lasta.

Ylellisten häiden teemana olivat festivaalit, ja juhlat järjestettiin Englannin maaseudulla Wiltshiressä. Jacqui on jakanut innokkaasti kuvia häävalmisteluistaan Instagram-tilillään.

Kuten kunnon julkkishäihin kuuluu, paikalla oli myös komea joukko julkkiksia. Instagramissa jaetuista kuvista selviää, että avioliittoa juhlistamaan olivat saapuneet esimerkiksi ex-jalkapalloilija David Beckham, näyttelijä Brad Pitt sekä toimintaleffatähti Jason Statham mallityttöystävänsä Rosie Huntington-Whiteleyn kanssa.

Valkoiseen pitsiunelmaan pukeutuneen morsiamen päätä koristi teemaan sopivasti boheemi kukkaseppele. Puutarhassa otetussa kuvassa nähdään morsiamen lisäksi myös Madonnan ja Guyn pojat, 14-vuotias Rocco sekä 9-vuotias David Banda.

 

Beautiful Bride Strikes a Pose... #jaxguyjuly @jacquiainsley @guyritchie #GoodFriends #Inspired

Kuva, jonka Luca Calvani (@lucalvani) julkaisi

 

Go on boys #blinders #jaxguyjuly

Kuva, jonka MONÉT MAZUR (@monetmazur) julkaisi

 

Beauty #jaxguyjuly 🎉

Kuva, jonka Melissa Cliff (@melissa.cliff) julkaisi

 

Amazingly beautiful day with this lot for #jaxguyjuly 👰🏼 @jacquiainsley @rosiehw @guyritchie @boyceyboycey

Kuva, jonka Bobby Rich (@mrbobbyrich) julkaisi

Kaikki #jaxguyjuly-hashtagilla Instagramissa jaetut kuvat häistä näet tästä linkistä.

Jasmin Mäntylä rasistisesta kohtelustaan: ”Olin kaikkien tuijotusten kohteena”

Mäntylä kirjoittaa blogissaan siitä, kuinka häntä kohdeltiin erilailla ihonvärinsä vuoksi.

Malli ja juontaja Jasmin Mäntylä, 32, koki 1980-luvulla rasismia, josta kirjoittaa nyt blogissaan

– Olin lapsena tosi paljon tummempi kuin nykyään, mikä on jo sinällään aika omituista. Olin jo silloin kaikkien tuijotusten kohteena, Mäntylä kirjoittaa.

Hänen asuinalueellaan ei ollut paljon tummaihoisia. Muutama poika kutsui Mäntylää esimerkiksi neekeriksi.

Mäntylä kuunteli tätä pari päivää, kunnes keksi itse laulun, jonka kertosäe kuului: ”Täältä tulee äidin pikku neekeri.”

– Sen keksittyäni aloin laulaa sitä heille jokaikinen kerta, kun he tulivat edes lähelleni. Pian sen jälkeen he jättivät minut rauhaan – huomattuaan, että he eivät pysty kiusaamaan minua, Mäntylä kirjoittaa.

– Haukkujilla ja kiusaajilla on aina myös se yksi ja sama tavoite: nähdä sen kiusan vaikuttavan siihen kohteeseen. Jos sen ei anna vaikuttaa, kiusakin loppuu tai ainakin sen harrastajat vaihtuvat, hän jatkaa.

Mäntylältä on aina tiedusteltu, onko hän oikeasti suomalainen.

– Siihen olen tietenkin vastannut, että äitini on Suomesta ja isäni Intiasta syntyjään, mutta kyllä, itse olen syntynyt Suomessa, tarkemmin sanottuna Oulussa. 

Asiasta kertoi Iltalehti