Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Muusikko Tero Vaara kirjoitti tiukkasanaisen Facebook-päivityksen lapsuudestaan ja isästään.

Mamba-yhtyeestä tuttu laulaja Tero Vaara, 51, julkaisi eilen Facebookissa julkisen päivityksen, jossa kertoo isänsä kuolleen viime viikon torstaina. Päivityksen mukaan hän on saanut läheisiltään osanottoja tapahtuneesta. Ne hän kertoo ottaneensa vastaan ”herrasmiestyyliin”.

Samalla Tero kuitenkin kertoo, että hänen suhteensa isään oli hankala.

– Ei oltu läheisiä ollenkaan, hän kirjoittaa.

– Vähän tuntuisi, että lopullinen erkaantuminen tapahtui jo vuosikymmeniä sitten. Itkut on itketty.

Teron mukaan peruskoulunopettajana työskennellyt isä oli kotona ”kiukkuinen ja lyhytpinnainen äijä, jolla ei enää ollut paukkuja omien pentujen lapsellisuuksia sietämään”.

”Iltapäivien ilmapiiri porilaisessa pientalossa oli useimmiten kerrassaan painostava”

– Iltapäivien ilmapiiri porilaisessa pientalossa oli useimmiten kerrassaan painostava, Tero kertoo päivityksessään.

Myös isän alkoholin käytöstä Tero kertoo avoimesti.

– Pitkät juomaputket loivat lisää arvaamattomuutta eloon. Viinankatkuun tai horjahteluun oli parasta olla reagoimatta. Klassinen virtahepo olohuoneessa -dilemma väistettiin täydellisellä teeskentelyllä, puhumattomuudella ja ohi katsomisella.

Nuoruuden kodissa Terosta ei tuntunut turvalliselta.

– Uskonnon opettamisesta mies ei omien sanojensa mukaan pitänyt ollenkaan, mutta oli kuitenkin kasvatusmetodikseen omaksunut raamatullisen "Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan” -filosofian.

”On paljon ajattelemista tästä kaikesta”

Päivityksen alla moni on kiitellyt Teroa suorapuheisesta kirjoituksestaan. Tähän mennessä Teron kirjoitus on kirvoittanut yli 300 kommenttia. Joukossa on osanottoja, sympatiaa ja kertomuksia vastaavista kokemuksista.

– Kiitos kun jaoit, on paljon ajattelemista tästä kaikesta. Se oli sitä aikaa sodan jälkeen, näitä on valitettavan paljon. Surra ei saanut, ei itkeä, ei nauraa. Ei osattu puhua tunteista, ne tulivat sitten ulos juuri näillä menetelmillä joita tässä kirjoitit, eräs kommentoijista kertoo.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Näyttelijä Ellen Pompeo valitsi varman toimeentulon, koska ei uskonut tarpeeksi työllistymiseensä Hollywoodissa.

Näyttelijä Ellen Pompeo, 46, oli kolmikymppinen aloittaessaan supersuositun Greyn anatomia -sairaalasarjan pääosassa. Menestyksestä huolimatta hän myöntää Peoplen haastattelussa miettineensä 12 tuotantokauden aikana, olisiko välillä aika tehdä urallaan jotakin muuta.

Hän päätti kuitenkin pysyä televisioruudussa.

– Päätökseni pysyä Greyn anatomiassa perustui puhtaasti ikääni, näyttelijä myöntää.

– 33-vuotiaana olin tarpeeksi viisas ymmärtääkseni, että kelloni tikittää jo Hollywoodissa, Ellen Pompeo sanoo viitaten ikäsyrjinnästään tunnettuun elokuvateollisuuteen.

Hän myöntää aloittaneensa näyttelijänä tavallista myöhemmin. Vähitellen sopimusneuvotteluissa kävi ilmi, ettei roolien löytyminen enää neljänkymmenen ikävuoden lähestyessä ole helppoa.

Ei vanhoille jaksoille

Päätös jäädä sarjaan olikin Ellenin mielestä hyvä, eikä hän kadu sitä. Sarja menestyi hyvin ja tarjosi hänelle varman toimeentulon.

– Päätin pysyä sarjassa, olla kiitollinen ja yrittää ratsastaa sillä niin kauan kuin pystyn. Olen erittäin tyytyväinen päätökseeni, ja ajan kuluessa se on tuntunut aina vain paremmalta.

Vaikka näyttelijä suhtautuukin vanhenemiseen luonnollisena asiana, vuosikymmenen takaisia jaksoja hän ei halua katsoa – onhan hän vanhentunut ruudussa yli 10 vuotta.

– Niin epämiellyttävää kuin ikääntymisensä katsominen onkin, en usko, että fyysiseen kauneuteen keskittyminen on paras juttu mielen kannalta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Näyttelijä Shannen Doherty on sairastanut rintasyöpää jo vuoden. Nyt hän julkaisi kuvasarjan, jossa leikkaa hiuksensa pois.

Tv-sarjoista Beverly Hills 90210 ja Siskoni on noita tunnettu näyttelijä Shannen Doherty, 45, sairastui rintasyöpään vuosi sitten. Viikko sitten hän julkaisi Instagram-tilillään koskettavan kuvasarjan, jossa näyttää kuinka leikkasi sairauden takia päänsä kaljuksi.

Ensimmäisessä kuvassa hän syleilee äitiään Rosa Elizabeth Dohertyä.

 

Step 1

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Seuraavassa kuvassa hän leikkaa itse hiuksiaan saksilla. 

 

Step 2

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Kolmannessa kuvassa hiukset ovat lyhentyneet runsaasti. Shannen hymyilee äitinsä ja ystävänsä Anne Marie Kortrightin kanssa.

 

Step 3

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Neljännessä kuvassa Anne Marie ryhtyy lyhennyspuuhiin.

 

Step 4

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Ja sitten on hennosti hymyilevän yhteiskuvan vuoro. 

 

Step 5

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Viimeisimpänä Shannen esittelee uutta sivuprofiiliaan. 

 

Step 6

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Eilen Shannen julkaisi Instagramissaan kuvan, jossa hymyilee äitinsä, Annen ja ystävänsä Chris Cortazzon kanssa. Hiukset häneltä on lähtenyt kokonaan. Kuvan yhteyteen hän kirjoitti: ”Kiitos näille kolmelle, jotka auttoivat minut uskomattoman rankan päivän läpi ja ovat tukenani joka minuutti ja rakastavat minua.”

Lisäksi hän kertoi, että hänen miehensä Kurt Iswarienko on parhaillaan työmatkalla Meksikossa: ”Mutta hän tiesi jättäneensä minut hyviin käsiin”, Shannen kirjoitti.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Liikunnanohjaaja kertoo, että biologinen kello on alkanut tikittää.

Temptation Island Suomi -ohjelman ensimmäiseltä kaudelta ja Akin ja Ritan rakkausdieetit -sarjasta tutut Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen viettävät pian ensimmäistä hääpäiväänsä. Rita kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että pariskunta yrittää tällä hetkellä kovasti hankkia perheenlisäystä.

– Olemme ihan tosissamme puhuneet siitä. Kovasti haluamme lisääntyä, Rita sanoi haastattelussa.

Hän myös totesi parin tekevän ensimmäisen lapsen eteen töitä ”käytännössä koko ajan”.

– Peitto heiluu aamusta iltaan.

Aiemmin lasten hankkiminen ei ole ollut pariskunnalle ajankohtaista. Yksi syy on ollut Ritan kilpa-aerobicura, jonka takia hänen on pitänyt olla jatkuvasti hyvässä kunnossa. Nyt he kuitenkin kokevat olevansa valmiita. Rita on 37-vuotias ja Aki 40.

– Johan tässä jo biologinen kellokin tikittää! Rita kertoi Ilta-Sanomille.

Muistatko tämän?

Rita ja Aki eivät ole ainoita, jotka ovat kertoneet ”heiluttavansa peittoa aamusta iltaan” perheenlisäys mielessään. Viime keväänä Kim Kardashian, 34, kertoi Keeping Up With The Kardashians -sarjassa, että toisen lapsen hankkiminen miehensä Kanye Westin kanssa oli pahimmillaan jopa puuduttavaa.

– Olen ihan poikki. Olen harrastanut seksiä tyyliin 500 kertaa päivässä. Tämä on turhauttavaa. Olen uupunut, ja tämä tuntuu pakotetulta, hän kertoi.

Lopulta turhautuminen kuitenkin päättyi: pariskunta sai pojan viime joulukuussa. Hän sai nimekseen Saint. Pariskunnan kolmevuotiaan esikoistyttären nimi on North.

Juttua muokattu 26.7.2016 kello 18.33: Aki Mannisen sukunimi oikeaan muotoon. Mannisen sukunimi oli jutussa alun perin virheellisesti Nieminen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.