Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

Mauno haluaa esimerkillään herätellä vanhempia pois itsekkyydestä: omat teot vaikuttavat siihen, mihin suuntaan lasten elämä kulkee. ”Pitäisi jaksaa pitää huolta itsestään, vain siten jaksaa huolehtia lapsistaan.” Kuva Jouni Harala

Scandinavian Hunks -ryhmän Petri ”Mauno” Ahonen joutui vanhempiensa avioeron jälkeen pitämään huolta koko perheestään ja seuraamaan sivusta äitinsä alkoholisoitumista.

Kotkan Karhuvuoressa kello lähestyy iltakymmentä, kun 13-vuotias Petri Ahonen hengittää syvään ja työntää avaimensa kotioven lukkoon. Juhlahumun äänet kuuluvat rappuun asti ja iskeytyvät iholle, kun Petri astuu sisään. Äidillä näyttää olevan taas vauhti päällä, eikä  humalaisten vieraiden jutuista saa selvää.

Petri laittaa iltapalaa kolmevuotiaalle siskolleen ja vaihtaa vauvaikäisen siskopuolensa vaipat. Tytöt ovat itkuisia mutta rauhoittuvat Petrin hyssyttelyyn. Kun lastenhuoneen oven painaa kiinni, olohuoneen ölinä vaimenee edes vähän.

Petri on jo kömpinyt sänkyynsä, kun äiti tulee toivottamaan hyvää yötä. Äiti kyllä rakastaa, mutta aikuiset juhlivat nyt vähän. Petri tarttuu äitiä kädestä: ”Pakkoko sun on juoda? Voisitte vielä yrittää isän kanssa, se kyllä on valmis.”

Aamulla Petri herää samaan juhlijoiden ölinään ja pienten siskojensa itkuun. Hän laittaa aamupalan ja vaihtaa tottuneesti siskonsa vaipat. Hän on pieni perheenpää aina siihen asti, kunnes heittää koulurepun olalleen. Eteisessä sisko tarraa farkun lahkeeseen ja puristaa tiukasti, veikka älä mene!

Petrin tekee pahaa jättää itkevä sisko huurujen keskelle. Ovensuussa kyyneleet vierivät omillakin poskilla. Hän painaa oven kiinni ja juoksee ulos niin lujaa kuin jaloistaan pääsee. Suoja­tien kohdalla itku helpottaa, ja urheilukentän kohdalla ajatukset kääntyvät jalkapallotuntiin. Pukukopissa kukaan ei tiedä, millaisen sotkun keskeltä Petri on lähtenyt.

Vakavampi mies viihteen takana

Tänään Petri on 42-vuotias ohjelmatoimistonsa toimitusjohtaja ja juontaja, joka tunnetaan lempinimellään Maunona ja vielä paremmin yhtenä Scandinavian Hunks -ryhmänsä tanssijana.

Helsingissä kello on juuri ohittanut aamukymmenen, kun Mauno aloittelee maitokahvia ja tarinaa lapsuudestaan, josta hän ei ole julkisuudessa puhunut. Eikä se ole helppoa vieläkään: tapojensa vastaisesti Mauno välttelee katsomasta silmiin, naputtelee pöytää ja hieraisee välillä silmäkulmaansa hihansuuhun.

– Perhana, tämä onkin vaikeaa.

Työssään Mauno tuottaa show­esityksiä eri estradeille ja tanssii Hunksien riveissä. Purkkaa ja poppia, kuten mies itse kuvailee. Sen rinnalla Mauno on harrastanut hyväntekeväisyysprojekteja; hän kuuluu Lastenklinikoiden Kummeihin ja pelaa Pietarinkadun Oilerseissa. Hunksien kanssa on tuettu muun muassa vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä.

Samasta arvomaailmasta syntyi ajatus oman kasvutarinan jakamisesta: jospa se pysäyttäisi yhdenkin vanhemman juomisen ja saisi miettimään, millaisen perinnön lapselleen jättää. Jospa yksikin lapsi säästyisi siltä ahdistukselta, jonka keskellä Mauno kasvoi.

– Itsekkäästi mietin sitäkin, olisipa kokemukseni kertomisesta apua minullekin. Vaikka asiani ovat hyvin, mielen sopukoissa on valtavasti siivottavaa.

– Poikana olin ymmälläni, miksi äiti muuttui niin. Vasta myöhemmin käsitin, että kyse oli sairaudesta. Alkoholismi muuttaa persoonallisuuden täysin: läheisen teot tuntuvat käsittämättömiltä.

– Tuntui, että äiti luovutti, ja vihasin luovuttamista. Olin vähällä vihata äitiäkin, mutta sille tunteelle en halunnut antaa periksi. Se oli tietoinen päätös. On helkkarin raskasta seurata, kun läheinen tuhoaa hitaasti itseään.

Äidin kuolemasta on kahdeksan vuotta. Mauno ei tunne katkeruutta eikä vihaa, mutta auki jääneitä kysymyksiä hänellä on yhä valtavasti. Miksi äidille kävi niin? Miksi hän ei ottanut apua vastaan?

– Olisin toivonut äidilleni paremman elämän. On valtava harmi, että hänelle kävi niin ja että me saimme siitä osamme. Olimme onnekkaita siinä, että me ja äiti tiesimme rakastavamme toisiamme.

Miten äidin alkoholismi vaikutti Maunon elämään, entä miten lapsuudenkokemukset ovat vaikuttaneet Maunon omaan tapaan olla vanhempi? Lue koko koskettava haastattelu Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa uusimman digilehden täältä.

Petri ”Mauno” Ahonen

■ Yrittäjä ja tanssija syntyi Kotkassa 7.1.1971. Muutti Helsinkiin töiden perässä 1996.

■ Naimisissa ja kolmen lapsen isä.

■ Opiskellut keittiöpuolta ravintola­koulu Perhossa.

■ Johtaa omaa ohjelmatoimistoa sekä Scandinavian Hunks -tanssiryhmää, joka tekee 10–16 keikkaa kuukaudessa. Ei ole pitänyt lomaa kahteen vuoteen mutta suunnittelee ”lepäilevänsä jouluna”.

Kommentit (11)
Vierailija
Viesti

Miten täällä onkin näin asiantuntevia kirjoittajia, jotka tuntevat jonkun julkisuuden henkilön perhe-elämän näin hyvin? Jos isä ilta-/yötyön yhteydessä käyttää alkoholia ja on mahdollisesti lasten seurassa kankkusessa, on siitä varmastikin vielä matkaa rappiotason alkoholistiksi lipuvan yksinhuoltajaäidin kanssa kasvamiseen, jossa pieni poika joutuu kantamaan huolta ja vastuuta koko perheestä. Jä tämä ihan huolimatta siitä, onko tuo mahdollinen runsaampi "viihdejuominen" suotava juttu tai ei. Alkoholi on sellainen kipeä aihe Suomessa, että siihen liittyvissä keskusteluissa ihmiset reagoivat huomattavasti enemmän tunteella kuin järjellä ja keskustelu ajautuu helposti traumaattiseksi kohkaamiseksi. Arvostan todella Maunoa tärkeän asian nostamisesta esiin, olipa hänen motiivinsa mikä hyvänsä.  

Vierailija
Viesti

Onhan se ymmärrettävää, että joillakin ottaa koville kun on aika raamikas mies ja naiset kuolaa lavojen reunoilla.. Ettei vaan oma nainenkin ;)

Vain elämää: Antti Tuisku kävi pohjalla niin urallaan kuin rakkaudessa: "Ihan sama, kuka vieressäni oli"

Antti Tuisku kertoo tämän viikon Vain elämää -jaksossaan, että kieltäytyi rahakkaasta tv-työstä, vaikka levyt eivät myyneet.

Jälleen suosion huipulla oleva Antti Tuisku muistelee perjantaina nähtävässä Vain elämää -ohjelmassa uransa aallonpohjaa vuonna 2007. Kokoelmalevy ei myynyt, ja laulaja kertoo jaksosta julkaistussa ennakkoklipissä ottaneensa saman vuoden kiertueestaan "aika pahasti persnettoa".

Levy-yhtiöstäkin kehotettiin miettimään, mitä tehdä. Antti kertoo, että tarjolla olisi ollut myös rahakas työ televisiossa, mutta hän alkoi miettiä, mitä oikein haluaa uraltaan.

– Olin silleen, että hyi helvetti, en mie halua olla mikkään julkkis ammatiltani. Mie haluan olla laulaja ja jos se ei riitä, sitten mieluummin teen nimenomaan ihan jotain muuta, Antti muistelee pohtineensa.

– Olin määrittänyt itseäni tiedostamattani sen perusteella, kuinka paljon levyjäni myytiin. Huomasin pyöriväni baareissa aika pitkälti vain sen takia, että ihmiset huomaavat minut.

Kaveritkin tulivat sanomaan, etteivät enää jaksa kuunnella Anttia ja kehottivat tätä menemään juttelemaan jollekulle muulle.

– Hävettää jotenkin todeta se, että mie en tiiä, onko mulla ollut niihin aikoihin mitään käsitystä esimerkiksi oikeasta rakkaudesta, Antti tunnustaa Vain elämää -kollegoilleen ruokapöydän ääressä.

– Mulle riitti ihan sama kuka mun vieressä oli, että mun ei tarvinnut vain olla yksin.

Katso video, jolla Antti Tuisku kertoo vaikeuksista musiikkiurallaan:

Kalle Palander seksielämästään tv:ssä: "Vähän hiljaista ollut aamupanojen kanssa"

Kalle Palander uskoo, että väsymys on naisten tekosyy kieltäytyä seksistä.

Entinen alppihiihtäjä Kalle Palander muutti vuosi sitten vaimonsa Riina-Maijan ja perheen neljän lapsen kanssa Espanjaan.

Pariskunta paljastaa Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, että he ovat olleet eron partaalla monta kertaa.

Kalle myös tunnustaa ohjelmassa, että hänen mielestään täydellinen aamu sisältäisi aamu-uinnin lisäksi aamuseksiä.

– Vähän hiljaista ollut nyt noiden aamupanojen kanssa, mies sanoo ja toteaa syyn löytyvän pikkulapsiarjesta ja vaimon väsymyksestä.

– Sehän on naisten perusselitys, että v***u kun väsyttää. Mä en ymmärrä sitä ollenkaan. Mene nukkumaan, jos ei kiinnosta. Mua ei väsytä koskaan. Se on keksitty juttu, väsymys, Kalle laukoo.

Riina-Maija kertoo ohjelmassa ajautuneensa viime keväänä burnoutiin. Totaalinen uupumus vei häneltä jopa muistin.

Kalle puolestaan toteaa, ettei hän edes tiedä, mitä burnout tarkoittaa.

– Se ei kuulu mun sanavarastoon. En ymmärrä ollenkaan jos ihmiselle käy niin.

Kallen ja Riina-Maijan suhdetta ravisteli muutamia vuosia sitten myös uskottomuutta seurannut kriisi, mutta pitkän harkinnan jälkeen pari päätti jatkaa yhdessä. Tuolloin he totesivat, että yhteisten kokemusten ja perheen tuhoaminen tuntui liian kovalta hinnalta.

– Jossain lehtijutussa luki, että Riina-Maija on antanut anteeksi. En ole. Eniten olen vihainen siitä, etten enää koskaan tule näkemään Kallea samoin kuin ennen. Luotin rakastamaani mieheen täysin, ja sitten hän veti maton jalkojeni alta, Riina-Maija sanoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2013.

Yökylässä Maria Veitola, MTV3, ke klo 20.05

Supermalli avautuu stressistä ja huonosta syömisestä: "Luulin, että minulla on syöpä"

Vasta epäily vakavasta sairaudesta sai Elle Macphersonin huomaamaan, että kolmen-neljän tunnin yöunet ovat aivan liian lyhyet.

1980-luvun supermalli Elle Macpherson tunnetaan yhä 51-vuotiaanakin upeasta vartalostaan, mutta aina hänkään ei ole kohdellut kehoaan hyvin.

The Body -lempinimen saanut Elle avautuu Daily Mailin haastattelussa hetkestä, jolloin hän havahtui siihen, että jokin on vialla. 49-vuotissyntymäpäivänään hän havaitsi rinnassaan kyhmyn.

– Luulin, että minulla on syöpä, Elle sanoo.

Kiireisten työaikataulujensa vuoksi hän ei ehtinyt heti lääkäriin, ja hän joutui odottamaan koepalan tuloksia neljä viikkoa. Vaikka Elle odottikin tuloksia paniikissa, hän selvisi lopulta säikähdyksellä.

– Olin onnekas – kyseessä oli fibroadenooma (eli hyvänlaatuinen muutos rinnassa), mutta se oli selvä varoitusmerkki. Tutkiskelin sisintäni ja tajusin, että ehkä otin vääriä vitamiineja ja mineraaleja, en syönyt kunnolla ja olin liian stressaantunut, Elle kertoo.

Tuohon aikaan Elle lensi jatkuvasti maanosasta toiseen ja ehti nukkua öisin vain kolmesta neljään tuntia. Kun lapset olivat menneet unille, Elle jatkoi töitä yömyöhään.

– Tein sitä vuosia. Ajattelin olevani uskomattoman tehokas, hän kuvailee.

"Aterioiden skippaaminen on keholle pahinta."

Havahtuminen sai hänet myös perustamaan WelleCo-nimisen superfood-yrityksen, jonka tuotteisiin hän on sittemmin vaihtanut aamukahvinsa.

Viherpirtelöiden nautiskelun lisäksi Elle nukkuu nykyään enemmän, juo runsaasti vettä, syö vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Uusien elämäntapojen vaikutuksen hän huomasi jo muutamassa viikossa.

Yhdestä Ellen ohjenuorasta kannattaa pitää kiinni kiireessäkin:

– Aterioiden skippaaminen on keholle pahinta, Elle sanoo.

Ministeri tukee olympialaisista torpattua juoksijaa Alisa Vainiota: "Aikuisen vaikuttajan ei kuulu painaa alas nuoren unelmia"

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kaipaa tytöttelyn sijaan kannustusta juoksumenestystä niittäneelle Alisa Vainiolle.

Siitä asti, kun 17-vuotias kestävyysjuoksija Alisa Vainio alitti olympiarajan ensimmäisellä maratonillaan, on suomalaislupauksen toivottu pääsevän Rion olympialaisten maratonille. Ikäraja maratonille on kuitenkin 20 vuotta, ja sen tarkoitus on suojella nuoria urheilijoita.

Sunnuntaina Arto Nybergin keskusteluohjelmassa vieraillut lappeenrantalainen kertoi olevansa toiveikas, että erityislupaa osallistua olympialaisten maratonille haettaisiin.

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä kuitenkin kommentoi eilen Ilta-Sanomille, ettei erivapautta haeta, koska se ei menisi läpi.

– Nuorella tytöllä on omat illuusionsa. Se on ihan ymmärrettävää, sillä kaikki on hänen urallaan nyt tapahtunut kovin nopeasti.

Siinäpä kommentti! Sen huomasi myös muusikko Ismo Alangon tytöttelemä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), joka otti Facebookissa kantaa toimitusjohtajan sanavalintoihin.

– Toivon, että Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja harkitsee uudelleen sanavalintojaan. Nuorta, lahjakasta urheilijaa tulee kannustaa ja tukea eteenpäin. Tavoitteet ja unelmat kuuluvat urheiluun, eikä niitä kuulu aikuisen, vastuullisessa asemassa olevan urheiluvaikuttajan painaa alas, hän kirjoitti.

 

Toivon, että Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja harkitsee uudelleen sanavalintojaan. Nuorta, lahjakasta urheilijaa...

Posted by Sanni Grahn-Laasonen on Tuesday, 6 October 2015

Tosin Jarmo Mäkelä pohdiskeli Ilta-Sanomille myös, ettei Alisa Vainion välttämättä tarvitse haudata kaikkia olympiahaaveitaan.

– Ei ole millään lailla epärealistinen ajatus, että hän rikkoisi tulosrajat ratamatkoilla ja edustaisi Suomea Amsterdamin EM-kisoissa ja kukaties jopa Rion olympiakisoissa.

Kommentit (2)