”Jo ensimmäisellä käytännön työn tunnilla ravintolakoulu Perhossa tajusin, että that’s it, tämä on minun työni”, Helena kertoo.

Helena Puolakka piinasi Michelin-ravintoloitsijoita tauotta, ennen kuin hänestä tuli kansainvälinen huippukokki. – Uralla edetäkseen on oltava sitkeä ja luotettava siihen, että kotona on kaikki hyvin, Helena sanoo.

Mistä aineksista on huippukokit tehty?

– Huumorintajusta, ihmistuntemuksesta ja kärsivällisyydestä, vastaa Helena Puolakka.

Hän tietää, mistä puhuu, sillä takana on pitkä ja näyttävä ura kokkina Lontoon ja Pariisin huippuravintoloissa.

– Kokin työ on henkisesti ja fyysisesti hyvin raskasta. Toistat samaa annosta uudelleen ja uudelleen, kunnes osaat sen täydellisesti. Teet satatuntisia viikkoja vuodesta toiseen. Uralla edetäkseen on oltava todella sitkeä.

Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelman tuomarina nähtävä Helena on raivannut tiensä huipulle määrätietoisuudellaan. Hän on tehnyt töitä palkatta ja piinannut ravintoloitsijoita loputtomilla työnhakupuheluillaan.

Gordon Ramsayn opissa

Opintojen jälkeen Helena hakeutui kokiksi Jyrki Sukulan kumppaneineen avaamaan ravintola Helmeen, joka oli 1990-luvun puolivälissä Helsingin cooleimpia paikkoja.

Helena myös työskenteli arvostetussa oslolaisessa Feinschmecker-ravintolassa neljä kuukautta ilman palkkaa – kuten alalla on tapana, jos haluaa kokemusta.

– Tavoitteeni oli päästä töihin johonkin huippuravintolaan, mutta Helsingissä ei ollut vielä silloin yhtään Michelin-tähden paikkaa. Lontoossa oli 15 Michelin-tähtiravintolaa. Lähetin niihin jokaiseen työnhakukirjeen.

Ensimmäisenä vastasi vielä tuntematon Gordon Ramsay. Työhaastattelussa ei mennyt kuin muutama minuutti, ja sen seurauksena Helena muutti aviomiehensä Tuukan kanssa Lontooseen vuonna 1995.

Onko sittemmin maailmanmaineeseen noussut Gordon yhtä kamala kuin hänen tv-ohjelmansa antavat ymmärtää? Helena valitsee sanojaan ja toteaa diplomaattisesti:

– Noh, olin onnekas, koska olin nainen. Gordon on kuitenkin gentleman ja kohteli minua siksi paremmin kuin muita. Opin myös tekemään kovasti ja kunnianhimoisesti töitä – 18-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa.

Vähäisenä vapaa-aikanaan hän luki rock-tähden asemaan nousseen kohutun huippukokin Marco Pierre Whiten omaelämäkerran ja keittokirjan sekoitusta nimeltä White Heat. Raflaavan rehellinen kuvaus keittiöelämästä vain innosti nuorta naista.

Helenan tavoitteena oli päästä legendaariseen kolmen Michelin-tähden ravintolaan, Pierre Koffmanin La Tante Claireen.

– Sovin mieheni kanssa, että jos en pääse sinne töihin, palaamme Suomeen ja perustamme oman ravintolan.

Helenan periksiantamattomuus palkittiin taas.

– Soitin ravintolaan joka aamu kolmen viikon ajan. Kuulin myöhemmin, että puhelimeen vastannut ihminen käveli lopulta Koffmanin luo ja sanoi, että minut on otettava töihin, koska en muuten lopettaisi soittelemista.

Pohjaan palanut lihaköntti

Helenan rakkaus ruokaan syttyi nuorena. Hän oppi kokkaamaan äitinsä avustuksella alle 10-vuotiaana.

Tosin ensimmäinen itse tehty ruoka ei mennyt putkeen: äiti oli soittanut ja pyytänyt tytärtään laittamaan lihakeiton tulille. Helena teki työtä käskettyä, mutta jätti sopan porisemaan liedelle ja häipyi taitoluistelutreeneihin, se kun oli hänen rakas harrastuksensa.

– Palatessani kotiin ilma oli täynnä mustaa savua, ja kattilasta löytyi pelkkä palanut lihaköntti.

Peruskoulun jälkeen Helena olisi halunnut ammattikouluun opiskelemaan kokiksi, mutta isä patisti käymään lukion. Helena haaveili jonkin aikaa ranskan opinnoista yliopistossa.

Päätös ravintolakoulu Perhoon hakemisesta kypsyi, kun hän tapasi tulevan miehensä, Kauppakorkeakoulussa opiskelevan Tuukan, ja alkoi harrastaa tämän kanssa viinejä.

– Jo ensimmäisellä käytännön työn tunnilla Perhossa tajusin, että that’s it, tämä on minun työni, Helena sanoo.

Lontoossa Helenan ansioluetteloon alkoi kertyä myös johtotehtäviä ravintolamaailman huipulla. Vuonna 2007 hän perusti Royal Festival Hallissa sijaitsevan Skylon-ravintolan.

– Olen pomona firm but fair, tiukka mutta reilu. Välillä mietin, olenko liiankin kiltti, mutta osaan kyllä vaatia. Otan ihmiset huomioon yksilöinä – kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla, koska kokit ovat ennen kaikkea taitelijoita. Mieluummin kiinnitän huomioni siihen mikä on hyvää, kuin kritisoin.

Helenaa pohdituttaa, miksei ravintolamaailmassa ole enempää naisia, ja miksi monet heistä eivät pyri urallaan eteenpäin.

– Kun päästää monet jutut yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos, miehisellä alalla pärjää. Minulla on kaksi isoveljeä, ja minulla oli lapsena paljon poikapuolisia kavereita, Helena sanoo.

Vaikka Helenan päivät eivät enää kulu hellan ääressä, rakkaus ruokaan ei ole hiipunut. Suosikkeja ovat esimerkiksi Lähi-idän maut ja sydämellä laitettu kotiruoka.

Perhe mahdollisti uran

Korvaamaton tuki on ollut aviomies Tuukka. Parilla on kaksi tytärtä, Sofia, 8, ja Ella, 5.

– En olisi pystynyt luomaan uraa ja perustamaan perhettä, jos minulla olisi ollut kumppani, joka olisi tehnyt uraa yhtä vahvasti. Olen voinut luottaa, että kotona on kaikki hyvin. Skylon avattiin, kun Sofia oli 8 kuukauden ikäinen. Seuraavat kaksi vuotta tein paljon töitä. Ellan kanssa pystyin nauttimaan vauva-ajasta pidempään.

Nykyisin Helenalla on aikaa keskittyä perheeseensä enemmän. Hän työskentelee kulinaristisena johtajana Company of Cooks -yrityksessä, jossa hioo sen toimintaa ja tulevaisuuden strategiaa.

– Nautin siitä, kun viikonloput ovat vapaita: perjantaisin kello 18 voin heittää hanskat tiskiin. Sunnuntaisin käytän tunnin työviikon käynnistämiseen.

Ravintolassa Helenan on vaikea käydä ilman, että hän analysoi niin ruokaa kuin tarjoilua. Suomalaisten ravintolakäyttäytyminen mietityttää, koska viime aikoina moni erinomainen paikka on joutunut sulkemaan ovensa.

Terveellisesti syömisestä on tullut näkyvä trendi.

– Kun lisäät aterioille vihanneksia ja maustat ruuan muulla kuin voilla ja kermalla, saat hyvää terveellistä ruokaa.

Terveysajattelu ei sulje pois hyvällä ruualla ja viinillä herkuttelua.

– Kun keskittyy nauttimaan mausta, kuluttaa vähemmän.

Helenan silmät syttyvät, kun hän luettelee ruokasuosikkejaan. Oikeaoppisesti lämminsavustettu kala, jolla hän on hurmannut vaativia herkkusuita. Lähi-idän maut. Sydämellä laitettu kotiruoka. Hyvin tehty liha. Ikiklassikko, ilmavaksi vatkattu ja miedolla lämmöllä paistettu omeletti. Parhaillaan kokeilussa olevat riistareseptit.

– Ja kaikki huikeat ateriat, joita hän olen saanut tv-ohjelmia tehdessäni maistaa.

Lontoo tuntuu kodilta

Parikymmentä Lontoossa vietettyä vuotta ovat tehneet kaupungista kodin. Vapaa-aikanaan Helena harjoittelee kolmesti viikossa kuntosalilla personal trainerin johdolla. Miehensä kanssa hän käy klassisen musiikin konserteissa. Perhe vierailee säännöllisesti Suomessa: lapset viettävät aikaa isovanhempiensa kanssa, ja Tuukka ja Helena näkevät vanhoja ystäviään.

Helena oppi jo lapsuudenkodissaan, miten iltaisin yhdessä syöminen on tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Niinpä hänenkin perheensä kokoontuu aterioimaan ja vaihtamaan kuulumisia monta kertaa viikossa.

Lastensa ruokakasvatuksen Helena on hoitanut maalaisjärkisesti: kaikkea on pitänyt maistaa. Koko poppoon ravintolakäynneillä valitaan kuitenkin sellainen paikka, jonka menun hän tietää kelpaavan myös lapsille, ettei päädytä tilaamaan pastaa voilla.

– Lapset ovat oppineet isänsä kanssa tekemään ruokaa. Heidän bravuurinsa on kalakeitto, ja Sofia osaa jo valmistaa aamiaisen itse.

Huippukokin tyttäret saavat aikanaan valita uransa. Tärkeintä Helenan mielestä on, että löytää itselleen mielekkään työn – sen parissa kun kuluu iso osa elämästä.

– Vaikka olen ollut kunnianhimoinen, en ajattele, että olisin jotenkin menestynyt. Menestys ei ole tärkeää vaan se, että on onnellinen, elämä on tasapainoista ja saa tehdä sitä mitä rakastaa.

Lue lisää:

Onko tämä Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Katsotko television kokkiohjelmia? Niillä voi olla yllättävä, huono vaikutus

Tv-kokki Gordon Ramsayn mielestä tämä herkku loukkaa kahta eri ruokaa

Helena Puolakka

 

Syntynyt Turussa, kasvanut Kauniaisissa. Asuu Lontoossa.

Tehnyt näyttävän uran kokkina lontoolaisissa ja pariisilaisissa huippuravintoloissa, työskennellyt muun muassa Gordon Ramsaylle.

Työskentelee The Company of Cooks -yrityksen kulinaristisena johtajana

Tuomarina Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmassa.

Naimisissa, kaksi tytärtä.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että hänen Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.