Hugh Grantissa yhdistyvät ilkikurinen ja rennonletkeä hurmuri sekä neuroottisuuteen asti ankara työntekijä. Täydellisyydentavoittelusta uupunut brittitähti suunnittelee panostavansa pinnalliseen hauskanpitoon ja uraan perheenisänä.
– Elämässä mokailu on tärkeää, hän tunnusti Me Naisille Tukholmassa.
Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2002.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 2002.

Nyt 42-vuotiaana Hugh Grant alkaa olla komeimmillaan. Plösö olemus ja pari numeroa liian suuret paitapuserot ovat vaihtuneet tiukkaan lihaskuntoon ja kroppaa myötäileviin t-paitoihin, tavaramerkiksi muodostuneet otsakiehkurat on suittu tikkumaiseksi kampaukseksi. Flirttailun mestari on itsevarma ja rento jutustelija. Mokkakengät jalasta potkaistuaan Hugh oikaisee sohvalle ja paljastaa pitkät varpaansa.

Grantin uusi rooli Nick Hornbyn romaania noudattelevassa elokuvassa Poika (About A Boy) lienee paras suoritus brittitähden 20-vuotisella näyttelijänuralla. Ainakin Hugh on saanut tulkittavakseen piristävästi erilaisen hahmon. Työkaverit kuvailevat häntä jopa neuroottisuuteen asti pilkuntarkaksi näyttelijäksi, jolle vaikka vain yhden lauseen kohtaus on suuri kunniakysymys. Mickey Blue Eyes –elokuvan filmauksissa James Caan antoi tälle lempinimen Whippy, koska ”mies hermoili kaikesta kuin whippet-koira”.

Grant näyttää kävelevän elokuvien läpi vain esittämällä itseään, mutta todellisuudessa jokainen rooli on pitkän harkinnan ja versioinnin tulos.

Ehkä juuri hysteerisestä täydellisyydentavoittelusta johtuen Hugh alkaa olla uupunut työntekoon ja on uhannut lopettaa uransa parin vuoden ja parin elokuvan jälkeen. Hänen mukaansa näyttelemiseen satsattujen hermoilun, harjoittelun ja tuskailun sekä onnistuneesta lopputuloksesta saadun nautinnonhetkien määrät eivät käy yksiin.

Oxfordin yliopistosta valmistunut Grant on urallaan saanut jokaisen haluamansa roolin ja nykyisillä 7 miljoonan dollarin eli 7,1 miljoonan euron esiintyjäpalkkioillaan hänellä olisi varaa jäädä syljeksimään kattoon. Tulevaisuudessa hän mieluusti keskittyisi tuottamiseen ja käsikirjoittamiseen Liz Hurleyn kanssa puoliksi omistamassaan Simian Films -elokuvayhtiössä.

– Minun on silti paras pysytellä komedioissa, en osaisi muuta. Ei tulisi mieleenikään kokeilla näyttelemistä vaikka trillerissä, joku muu tekisi sen kuitenkin minua paremmin, hän arvioi.

Grantin aiempia elokuvia ovat muun muassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Bridget Jones, Mickey Blue Eyes, Englantilainen joka nousi kukkulalle, mutta laskeutui alas vuorelta, Notting Hill, 9 kuukautta, Järki ja tunteet sekä Woody Allenin ohjaama Keksejä ja konnia.

Viihdyn parhaiten parisuhteessa

Hugh on tämänviikkoisen ensi-iltafilmin Will, 38-vuotias vannoutunut poikamies, joka keskittyy pinnalliseen elämään sekä irtosuhteisiin ja uskoo, että jokainen mies on saari. Isänsä säveltämän joululaulun rojalteilla elävä trendikäs lontoolainen uskoo löytäneensä iskuapajat yksinhuoltajaäideistä, mutta saakin kannoilleen koulukiusatun 12-vuotiaan Marcuksen.

Grantin mukaan hänen oma lapsuutensa oli yksinkertaisen mukavaa aikaa.

– Olisi paljon seksikkäämpää sanoa olleeni ihan sekopäinen ja häiriintynyt, Hugh virnistää. Teini-iässä olin innokas futisfani ja kovin kiinnostunut tytöistä, mutta epäonnekseni olin todella hidas kehittyjä. Olin lyhyt ruipelo ja ostin kenkiini piilokorkojakin, jotta en olisi näyttänyt niin tapilta kavereitteni rinnalla. Käytin tunteja hiusteni laittamiseen ja jossain vaiheessa näytin niin tyttömäiseltä, että minua kutsuttiin neidiksi.

Aikuisikään päästyään Hugh on nauttinut paremmasta menekistä naisrintamalla, mutta ei ole halunnut leimautua uuden roolihahmonsa kaltaiseksi sarjapoikaystäväksi. Grant kertoo viihtyvänsä erinomaisesti parisuhteessa, sen hän todisti 14 vuotta kestäneessä avoliitossa supermalli-näyttelijä Liz Hurleyn kanssa. Julkkisparin kahden vuoden takainen ero uutisoitiin näkyvästi. Tätä nykyä Liz on parikuisen poikavauvan yksinhuoltajaäiti, Hugh puolestaan on poikamiehen arkea maisteltuaan löytänyt kainaloonsa sievän tummakutrin.

– Toisinaan sinkkuna oleminen tuntuu hauskalta, mutta en oikein tiedä, onko se kovin coolia minun iässäni. Kun löydän itseni yökerhosta kolmelta aamuyöllä, tajuan olevani väärässä paikassa väärään aikaan. En halua olla se surkuhupaisa vanhapoika.

– Lizin kanssa olemme yhä toistemme tärkeimpiä ystäviä ja bisneskumppaneitakin, mutta en suinkaan ole tyrkyllä isän korvikkeeksi hänen pojalleen, kuten lehdissä on väitetty. Tulevaisuudessa näen itseni mielihyvin perheenisänä, se ei ole lainkaan vieras ajatus. Toistaiseksi minulla kuitenkin on vain kummilapsia. Heitä on noin neljä miljoonaa ja kehnolla menestyksellä yritän muistaa kaikkia tasapuolisesti.

Janoan yksityisyyttä

Sarkastisen huumorintajunsa ansiosta Hugh Grant näyttää tosikkojen silmissä kaikkea muuta kuin ihannemieheltä. Hän kiroilee reippaasti, viljelee pissa-kakka-vitsejä ja laveasanaisesti muistelee venähtäneitä ravintolailtojaan. Hän on nimennyt Lolitan lempiromaanikseen ja ylistää latinalaisnaisia näiden seksikkäistä muodoista. Hän tunnustaa karttavansa kaikkea syvällistä jopa niin, ettei kuuntele klassista musiikkiakaan. Se kuulema tuo pintaan hänen synkän surumielisen puolensa, jota hän ei välitä kohdata.

– En ole koskaan käynyt terapeutilla enkä pidä ihmisistä, jotka ovat liian asiallisia. Kun muutamat ystäväni selittävät psykiatriensa höpinöitä, haluaisin tempaista heitä päin näköä. He eivät koskaan kännää, eivät törttöile, eivät tee mitään hävettävää. Mielestäni on tärkeää, että ihminen toisinaan mokailee.

Hugh inhoaa Amerikkaa ja mehukkaista työtarjouksista huolimatta pyrkii viettämään rapakon takana niin vähän aikaa kuin se elokuvien tekemisen kannalta on mahdollista. Hänen mukaansa New Yorkissa on vielä jotain kiehtovaa ja inhimillistä, mutta Los Angeles sitä vastoin on todellinen kauhugalleria. Osasyy inhotukseen löytynee seitsemän vuoden takaisesta pidätyksestä, jolloin tähti jäi kiinni rysän, tai tarkemmin ilotytön, päältä.

Tapauksen jälkeen Hugh ei piitannut ryvettyneestä maineestaan, vaan lähinnä kärsi vanhemmilleen aiheutuneesta häpeästä. Poliisin valokuvat ja kohuotsikot eivät yllättäneet edes hänen lähimpiä ystäviään.

– Ei sillä, että minä olisin aina hengaillut prostituoitujen seurassa, mutta he tiesivät, etten ollut se putipuhdas tyyppi, joksi kaikki minua luulivat, Hugh on todennut.

– Valehtelisin, jos sanoisin sopeutuneeni ja viihtyväni julkkiksen osassa. Toki elämäni on ylellistä, mutta välillä kaipaan virtakatkaisijaa, jota napsauttamalla voisin pysäyttää tohinan vähäksi aikaa. Olen ihan seurallinen heppu, mutta usein poden valtavaa yksityisyyden nälkää, janoan saada olla omassa rauhassa. Tunne iskee yhtä konkreettisena kuin verensokerin laskeminen. Minun on pakko saada olla ihan yksin tai alan huutaa.

Hugh tunnistetaan yleensä kaikkialla, mutta hänen mukaansa britit tapaavat tulla juttusille vasta änkyräkännissä.

– New Yorkissa joku heppu pysäytti minut ja sanoi, että näytän aivan Hugh Grantilta – ei millään pahalla!

Mikä on sopivaa nelikymppiselle?

Jotain yhtäläistäkin Hughilla ja hänen näyttelemällään Willillä on, molemmat tuntevat suurta vetoa kodin elektroniikkaan ja vempaimiin.

– Hankin tuon tuosta keittiövälineitä ja koneita kotiini, vaikka en edes osaa kokata. Raaka ruoka ällöttää minua enkä voisi kuvitellakaan esimerkiksi leikkaavani kalalta päätä irti.

Tähti elää erikoisessa neljän asunnon loukussa, johon hän sanoo ajautuneensa epähuomioissa. Hän omistaa edelleen puolet luksuskartanosta, jonka hän hankki Liz Hurleyn kanssa ja jossa kaunotar asuu vauvoineen. Väliin mahtuu pari muuta kaupunkilukaalia, joista toisessa odotellaan korjaajaa hajonneelle viemäriputkistolle ja toisessa asustaa Hughin kotiapulainen. Hugh itse majailee edustuskelpoisessa ullakkohuoneistossa Lontoon arvoalueella.

– Tämä uusi asuntoni on sellainen austinpowers-tyylinen kämppä. Viimeisin hankintani oli asennuttaa filmiprojektori valtavan parisänkyni päätyyn ja valkokangas vastakkaiselle laidalle. Nyt voin katsella leffoja suoraan vällyjen välistä. Kuulostaa tosi rasvaiselta, mutta se on oikeasti makeeta!

Vaikka Hugh kiistää potevansa neljänkympin kriisiä, ikäviittaukset putkahtavat hänen juttuihinsa tuon tuosta. Hän kertoo käyneensä kiivaita väittelyjä puvustajan kanssa siitä, voiko nelikymppinen mies pukeutua farkkuihin ja tennareihin olematta täysi idiootti vai pitäisikö hänen vaihtaa t-paitansa kauluspuseroihin. Jopa imagolle sopiva auton valinta tuotti harmaita hiuksia.

– Yritän välttää isojen poikien leluja, mutta kuten kaikki miehet, minäkin pidän urheiluautoista ja nyt ensimmäistä kertaa minulla on varaa hankkia kunnon kärry. Nicholas Hoult (elokuvan Marcus-poika) yllytti minut ostamaan syvänsinisen Aston Martin Vanquishin, samanlaisen kuin tulevassa Bond-elokuvassa. Se on upea auto, mutta pelkään näyttäväni perverssiltä limanuljaskalta sen ratissa.

Kaksi vuotta sitten avioitunut pariskunta ilmoitti tänään erostaan. Sinä aikana Lauri teki kansainvälisen läpimurron mutta jättäytyi sitten musiikkibisneksessä taka-alalle. Paulasta taas kasvoi yksi Suomen kysytyimmistä esiintyjistä.

Muusikkopariskunta Paula Vesala, 34, ja Lauri Ylönen, 37, ilmoitti tänään, että he ovat päättänet erota.

– Olemme yhdessä tehneet surullisen mutta vääjäämättömän päätöksen erota. Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä, kaksikko kertoi Iltalehdelle lähettämässään viestissä.

Aivan kuten Angelina Jolie ja Brad Pitt, Paula ja Lauri olivat yhdessä 10 vuotta ennen kuin sinetöivät suhteensa vihkivalalla. Kaksikko meni naimisiin Las Vegasissa loppuvuodesta 2014.

Pitkän suhteen aikana parille syntyi Julius-poika vuonna 2008. Mutta myös molempien uralla on ehtinyt tapahtua paljon.

2003

Kuvat: handout
Kuvat: handout

Paula ja Lauri alkoivat seurustella 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Laurin bändi The Rasmus oli ollut jo vuosia yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Vuonna 2003 Laurilla meni lujaa, kun Rasmus teki kansainvälisen läpimurtonsa albumillaan Dead Letters. Samoihin aikoihin Paula karisti yltään Popstars-leiman perustamalla Mira Luodin kanssa PMMP-yhteen. Heidän kesähittinsä Rusketusraidat oli menestys, ja debyyttialbumi Kuulkaas enot myi hyvin. Kaksikko palkittiin Emma-gaalassa vuoden tulokas -palkinnolla.

2005

Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2005 Rasmus lähti puolitoista vuotta kestänneelle kiertueelle ja keikkaili 38 maassa. Samoihin aikoihin PMMP teki todellisen läpimurtonsa Suomessa Kovemmat kädet -albumillaan. Paula ja Mira nappasivat lukuisia Emma-pystejä ja olivat vuosia yksi kysytyimmistä festariesiintyjistä.

2006

Lauri tienasi 2000-luvun puolivälissä enemmän kuin moni yritysjohtaja.

2008/2009

Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Paula ja Mira olivat vuosia erottamaton kaksikko, kuin kattila ja kansi. He tekivät ensimmäiset lapsensakin samaan aikaan.

Laurin elämään lapsi toi ryhtiä.

– Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli, Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

2010

2010-luvulla Paulan monilahjakkuus alkoi tulla ilmi. Hän teki ensimmäinen leffaroolissa Prinsessa-elokuvassa vuonna 2010. Sittemmin hän oli myös pääroolissa elokuvassa 3 Simoa.

2011

Paula ja Lauri harvinaisessa yhteiskuvassa Jussi-gaalassa vuonna 2011. Paula aloitti samana vuonna dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Vuonna 2011 Paula julkaisi myös levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Lauri puolestaan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa New Worldin.

2012

Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu
Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu

Rasmus ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle vuonna 2012. Samana vuonna Lauri ja Paula kampanjoivat ahkerasti, jotta Pekka Haavistosta olisi tullut presidentti. Vuonna 2012 ilmestyi myös PMMP:n toiseksi viimeinen albumi Rakkaudesta, mutta Paula keikkaili myös Kerkko Koskinen Kollektiivi -kokoonpanon kanssa.

2013

PMMP ilmoitti panevansa pillit pussiin ja järjesti laajan jäähyväiskiertueen.

Lauri nähtiin vuonna 2013 Idols-tuomarina. Hän julkaisi tuolloin myös toisen sooloalbuminsa.

2014

Paulan sooloalbumia alettiin odottaa kiihkesäti vuonna 2014, sen jälkeen kun hän oli hurmannut kaikki Vain elämää -ohjelmassa.

2014/2015

 

We had cool Finnish saturday at our house, Lauri & Paula and SMO ;) #korvapuusti#ilua#friends

A photo posted by JY (@yrcfinland) on

Paula ja Lauri muuttivat Los Angelesiin, kun Paula aloitti opiskelemaan näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Lue myös: Paula Vesala elämästään Los Angelesissa: "Puoli vuotta meni sumussa"

Kuva: Oikotie.fi
Kuva: Oikotie.fi

Elokuussa 2015 Lauri myi 6,5 miljoonalla perheen Helsingin Karhusaaressa sijaitsevan asunnon. Lauri suunnitteli ja rakennutti 500-neliöistä taloa vuosia.

Lue myös: Tältä näyttää Lauri Ylösen miljoonatalo

2016

Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg
Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg

Paulan odotettu soololevy Vesala ilmestyi viimein kesäkuussa 2016, ja albumia ylistivät niin kriitikot kuin yleisökin. Kuvassa kaksikko on Ruisrockissa, Paula esiintymässä, Lauri yleisössä.

Tällainen on Paula Vesalan sooloalbumi

Lauri on viime aikoina keskittynyt suunnittelemaan taloja. Hän saa MTV3:lle oman ohjelman. Kesäkuussa kanava tiedotti, että Lauri suunnittelee kakkoskodin perheelleen sekä talot 12 julkkikselle. Ruudussa ohjelma nähdään vuonna 2017. Lue lisää täältä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ei turhia mielistele, vaan sanoo suoraan. Se selviää hänen tuoreesta kirjastaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot.

Hiihtopiireissä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen tunnetaan Oikku-Aikkuna. Mutta monille muille tämän moninkertaisen MM- ja olympiamitalistin persoona on saattanut jäädä mysteeriksi. Tällä viikolla ilmestyneestä Tahto  Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjasta (Teos) tulee kuitenkin selväksi, että hiihtäjää sekä rakastetaan että vihataan. Mutta kyllä Aikku osaa itsekin latoa suoraan. Poimimme Pekka Holopaisen kirjoittamasta kirjasta kaksitoista Aikun kaunistelematonta sitaattia.

 

 

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassa pahasta välirikosta kaksossiskonsa kanssa: "Välimme eivät ole palanneet ennalleen"

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassaan: "En ikinä, mistään olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni"

 

Lue lisää: Aino Kaisa-Saarinen kirjassaan: "Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin"

 

 

Rintasyöpää sairastava Heidi Sohlberg pelkäsi hiustenlähtöä, kunnes sen aika tuli. 

Siitä lähtien kun Heidi Sohlbergin, 35, syöpähoidot elokuussa alkoivat, hän oli jännittänyt yhtä vaihetta eniten. Kun hiukset syöpähoitojen seurauksena alkoivat lähteä, itku ei noussutkaan silmiin, vaikka Heidi oli kuvitellut niin. Hiuksia irtosi ensin harjallinen, sitten toinen ja lopulta niitä olisi voinut nyhtää tukkoina.

Heidi kokosi perheensä saman peilin eteen. Tyttäret Josefiina, 9, ja Sofia, 6, saivat sakset sekä kehotuksen naksia äidin vaalea pehko lyhyeksi. Puoliso Niklas viimeisteli siilin trimmikoneella.

”Yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi.”

– Odotin, että hiusten menettäminen olisi ollut kovempi paikka, mutta yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi. Varsinkin kun tytöt olivat saksineet pääni näyttämään variksenpelättimeltä, ei siinä kellään pitänyt pokka, Heidi kertoo.

– Parin päivän ajan säikähdin omaa peilikuvaani, mutta sitten silmä jo tottui uuteen lookiin.

Lue myös! Niklas-puolison sanat auttavat Heidi Sohlbergia pahimman yli: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantua”

Sairaus ei vähennä naisellisuutta

Leikkaus ja hoidot muuttavat kehoa. Kokemus siitä, ettei kroppaa voikaan täysin hallita, on ollut Heidille tähän asti toipumisessa vaikeinta.

– Kun kortisoni turvottaa ja paikkoja kolottaa, keho tuntuu vieraalta. Turhamaisuus puskee pintaan, ja tuskailen vyötärölle ilmestyneitä jenkkakahvoja. Tosin ystäväni kannusti, ettei kukaan huomaa niitä, sillä kaikki kuitenkin tuijottavat kaljuani.

Kaljuaan Heidi ei ole hävennyt hetkeäkään.

– En ole missään vaiheessa tuntenut, että sairaus vaikuttaisi naisellisuuteeni.

Mitä Heidi kertoo rintasyöpäleikkauksestaan? Parantaako asenne? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016!

Töiden takia näkeminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa. – On ihanaa olla toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää, he sanovat.

Palkittu kirjailijapariskunta Riku Korhonen ja Anna-Leena Härkönen tunnetaan lukuisista menestysromaaneistaan, ja nyt luvassa on molemmilta uusi teos. Riku Korhosen tuorein Emme enää usko pahaan julkaistiin juuri, ja Anna-Leena Härkösellä on ensi keväänä ilmestyvästä kirjastaan enää neljä lukua kirjoittamatta.

– Tein romaania käytännössä koko kevään ja kesän, pienen pätkän olimme yhdessä Hailuodossa. Väitän olevani ihan hyvä mies silloin, kun olen näkyvillä, Riku veisteli keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Hän kertoi olevansa helpottunut ja iloinen ison urakan ollessa nyt valmis.

– Luin jo ensimmäiset kritiikit, ja onneksi ne olivat hyviä. Jostain syystä arviot ovat alkaneet jännittää vasta näinä vuosina, taitaa tarkoittaa jotain keski-iän herkistymistä. En tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

– Myös minä jännitän kritiikkejä, mutta vähemmän kuin nuorena, Anna-Leena lisäsi.

Kun pariskunta kirjoittaa, he saattavat olla pitkiäkin aikoja näkemättä toisiaan.

– Tänä kesänä emme nähneet yli kuukauteen, koska minä kirjoitin paljon deadlinen lähestyessä, Riku kertoo.

”On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa.”

– Loppuvaiheessa tulee ikävä, mutta erossa oleminen on tarpeellista. On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa, Anna-Leena komppaa. 

Riku arvostaa sitä, että saa lukkiutua kirjoittamaan ilman selityksiä.

– On ihanaa olla yhdessä toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää mitä tämä työ on. Se on vapauttavaa.

Riku on jo aloittanut uuden kirjan tekemisen, vaikka tuorein romaani on vasta tullut painosta.

– Loppuvaiheessa oli niin hyvä lataus, että huomasin, etten tarvitse mitään lomaa.