Karoliina Korppoo on suunnittellut kaksi miljoonaa kappaletta myyneen menestyspelin. Kuva: Suvi Kemppainen

Karoliina Korppoo on suunnitellut kaksi miljoonaa kappaletta myyneen menestyspelin. Vielä muutama vuosi sitten häntä luultiin pelitapahtumissa jonkun aveciksi.

Pieni huone, kymmenen ihmistä, pöydillä satoja kännyköitä, joissa kaikissa on piipittävät äänet päällä.

Siinä oli Karoliina Korppoon, 31, ensimmäinen työpaikka pelialalla vajaa kymmenen vuotta sitten. Työ tamperelaisyrityksessä oli kännykkäpelien testaamista, siis käytännössä kännyköillä pelaamista.

– Meidän piti kokeilla todellakin sadoilla puhelinmalleilla, että mobiilipelit toimivat niin kuin pitääkin, Korppoo muistelee.

Hän opiskeli graafista suunnittelua, ja pelaamisen piti olla pelkkä väliaikaistyö opiskelujen ohessa.

– Tosin olisin ehkä haaveillut urasta pelialalla, jos olisin tajunnut, että tätä voi tehdä oikeasti työkseen.

Nyt hän johtaa Colossal Orderin pelisuunnittelua. Pelifirmassa on töissä 16 henkilöä, ja lisää haetaan koko ajan.

”Pelien tekemisestä kerrotaan juttuja, joita kutsun talvisotatarinoiksi.”

Yritys tekee tietokonepelejä, joista viime vuonna ilmestynyt Cities: Skylines -kaupunkirakennuspeli on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Se on paljon, ja game designer Korppoosta sekä yhtiön toimitusjohtajasta Mariina Hallikaisesta on tullut pelimaailmassa pieniä julkkiksia.

– Tämä ala on vähän nähty intohimoisena nuorten miesten harrastuksena. Pelien tekemisestä kerrotaan juttuja, joita kutsun talvisotatarinoiksi. Alaan liittyy voimakkaasti sellainen kulttuuri, että toimistolla ollaan kaksi vuorokautta putkeen ja välillä nukutaan patjoilla lattialla.

Korppoo ei ole nuori mies, hän ei ole koodaaja eikä hänen mielestään kenenkään pitäisi olla työpaikalla öisin.

Siksi Colossal Orderissa tehdään töitä eri tavalla.

– Eivät ihmiset saa oikeasti mitään järkevää aikaisesti niin, että tuijottavat konetta 24 tuntia. Kolmekymppiset häipyvät alalta juuri, kun heillä alkaisi olla osaamista ja kokemusta, koska perheelliset eivät halua viettää öitään työpaikalla.

Korppoon suunnittelemat pelit tehdään normaalilla työajalla, ja Colossal Orderia johtaa bisnesammattilainen eikä koodaaja.

– Se tarkoittaa, että meillä on jonkinlainen käsitys siitä, millä palkat maksetaan myös ensi vuonna.

Jonkun avec?

Ihan kaikista pelialan rennoista kliseistä ei kannata luopua. Colossal Orderin toimistolla on tarjolla ilmaista limsaa, ja pääsuunnittelija esittelee toimistoa jalassaan Reinot. Pöydällä on Monster High -nukkeja ja avattuja vitamiinivesipulloja.

Miehiä täälläkin pääasiassa koneiden takana istuu.

– On täällä ollut sellainenkin tilanne, että sukupuolijakauma on ollut puolet ja puolet, vaikkei me siihen erityisesti ole pyritty, Korppoo sanoo.

Suomessa ei hänen mukaansa enää ällistellä pelisuunnittelijan sukupuolta, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne on vielä toinen.

– Olin pelialan tapahtumassa viime syksynä, ja julkaisijamme Paradox Interactive lähetti mukaani parikymppisen miesassistentin. Kaikki kääntyivät aina automaattisesti puhumaan assistentille, vaikka hän nolona moneen otteeseen selitti, että minä olen pelin suunnittelija.

”Siinä miehet sitten kailottivat liikesalaisuuksiaan ja minä myhäilin vieressä.”

Tosin Suomessakin alkuaikoina Korppoota luultiin pelialan tapahtumissa aina jonkun aveciksi.

– Siinä miehet sitten kailottivat liikesalaisuuksiaan ja minä myhäilin vieressä. Käytän tietysti tilanteet hyväkseni, jos joku käyttäytyy niin pölvästimäisesti.

Jaahas, mitäs täällä tehdään?

Pelien suunnittelusta Korppoo alkoi vastata puolivahingossa. Väliaikaistyönsä jälkeen hän pääsi töihin pieneen pelialan firmaan, jossa hän alkoi ottaa vastuuta pelisuunnittelusta. Sieltä hänet pyydettiin Colossal Orderiin.

Kun Korppoo aloitti siellä game designerina, hän ei ollut koskaan varsinaisesti suunnitellut yhtään peliä. Se ei erityisesti kauhistuttanut Korppoota. Peliala on nuori ja vielä siinä vaiheessa, ”ettei alalla kukaan ole valmistunut suoraan pelisuunnittelijaksi ja tullut valmiina töihin”, kuten Korppoo kuvailee.

– Ajattelin, että jaahas, mitäs täällä tehdään. Joustavuus on ehkä yksi tärkeimpiä luonteenpiirteitäni, joista on hyötyä tällä alalla. Pelin pääsuunnittelija voi suunnitella kaiken itse ja pitää kaikki langat käsissään, mutta se on työlästä ja hidasta, ja siinä hukataan muiden ideat.

Muutenkin Korppoo ajattelee työstään käytännöllisesti.

– Voisin tehdä itse kotona maailman parhaan pelin, mutta jos sille ei ole kunnollista jakelijaa, kukaan ei välttämättä koskaan kuulekaan koko pelistä.

”Teen riittävän hyvää jälkeä enkä pyri täydellisyyteen.”

”Maailman paras” ei olekaan Korppoon päämäärä, vaikka pelialalla on yleensä totuttu hinkkaamaan yksityiskohtia, toisinaan loputtomasti yli budjettien ja aikarajojen. Korppoo korostaa erityisesti, ettei hän ole perfektionisti.

– Haluan tehdä niin hyviä pelejä kuin annetuilla resursseilla on mahdollista. Teen riittävän hyvää jälkeä enkä pyri täydellisyyteen. Oma suunnittelutyö on aina projektin alkupäässä, joten muut istuisivat tumput suorina, jos viilaisin loputtomasti. Ajattelen niin, että jos työni jälki ei ole tarpeeksi hyvää, joku varmasti sanoo siitä.

Stressaaminenkaan ei ole ikinä kuulunut Korppoon ominaisuuksiin.

– Tietysti projektin loppuvaiheessa joudutaan epätoivon laaksoon, mutta se kuuluu luovaan työhön, hän toteaa.

Ei-perfektionistille jää siis vapaa-aikaa, jolloin hän soittaa dj:nä goottiklubeilla ja pitää Bones and Lilies -nimistä meikki- ja muotiblogia. Vapaa-ajan vastapainosta ne ideatkin syntyvät.

– Joku on joskus ihmetellyt, että eikö tuollaisen hömppäblogin pitäminen vie uskottavuutta. Minun ei tarvitse uskottavuuden hankkimisesta enää välittää.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!