Jare Tiihonen, alias Cheek, saa hyvää oloa elämäänsä kuntosalilta ja autoista. Loppuunpalaminen kolmisen vuotta sitten pakotti tajuamaan, että välillä pitää vetää henkeä.

Kuva Jouni Harala

Hiphop-tähti Jare Tiihosen, 30, koti Helsingin Töölössä vaikuttaa rennolta sekoitukselta luksusta sekä tavallista nuoren jampan poikamiesarkea. Keittiön seinämälle on kasaantunut Dom Perignon -samppanjalaatikoita, mutta kahvit tarjotaan lohkeilleista mukeista.

Jare on tehnyt musiikkia räppinimellä Cheek vuodesta 1998 ja myynyt levyjä 80 000 albumin verran. Nyt 30-vuotiaana häntä ansaitusti kutsutaan Suomi-hiphopin konkariksi ja tienraivaajaksi. Mies hengittää ja elää hiphopia, eikä näillä kulmilla tunneta toista niin työlleen omistautunutta artistia. Hän on jo kauan esiintynyt 140–160 keikan vuositahdilla.

Gym

"Kuntosaliharrastus pitää minut fitissä kaikin puolin. Ilman sitä olisin huonommassa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Viikonloppuisin keikoilla vedän bändin kanssa täysillä, ja kuntoilu auttaa jaksamaan.

Pyrin käymään kuntosalilla kolme kertaa viikossa. Minulla ei ole tavoitteita kasvattaa kroppaani isommaksi vaan treenaan puhtaasti hyvän kondiksen ylläpitämiseksi. Jokaisen ihmisen tulisi pitää itsestään huolta eikä laiminlyödä kuntoaan ja terveyttään."

Ajamisen fiilis

"Autoista kertominen on aika riskaabeli aihe, varsinkin kun niillä brassailu kuuluu iänikuisiin hiphop-kliseisiin. En kuitenkaan tarkoita kehuskella hankinnoillani. Autoissa kiehtoo vain se saamarin hyvä ja lämmin fiilis, jonka saa unelma-autoon hypätessä ja sitä ajaessa.

Viime keväänä sain hankittua todellisen unelma-autoni, Bentley Continental GT:n. En keksi montakaan asiaa, joka voittaisi Bentleyllä kruisailun. Harmi vain, että ehdin ajaa sillä vain kolmisen kuukautta, sillä syksyllä vedin sen lunastuskuntoon. Auto on odotellut pajalla puolisen vuotta ja näyttää siltä, ettei sitä saada korjattua. Minun käy Bentleytä sääliksi. Nyt keväällä kun aurinko taas paistaa, kuumottaa jo saada säädettyä seuraava ajopeli. Joku Maserati voisi olla asiallinen peli."

Matkailu

"Moni sanoo, että reissaaminen on raskasta, mutta minä saan siitä paljon, maisemanvaihdos on parhaita juttuja mitä tiedän. On ihan sama, vaikka matkustaisin kauaskin vain lyhyeksi aikaa. Voin hyvin suunnata New Yorkiin muutamaksi päiväksi. Minulle matkustelun pointti on se, etten käy samoissa paikoissa monesti vaan suuntaan aina uuteen mestaan.

Joka kolmas kuukausi pidän yhden vapaan viikonlopun. Sen ympärille varaan kymmenen päivän loman ja suuntaan ulkomaille. Niin olen jaksanut tiukkaa keikkatahtia ilman uusia loppuunpalamisen tuntemuksia.

Kolmisen vuotta sitten, kun tein 160 keikkaa vuodessa, jengi ohjelmatoimistolla alkoi huolestua draivistani ja kehotti pitämään enemmän taukoa. Minä olin innoissani, kun keikkaa vihdoinkin oli paljon ja väitin pärjääväni hyvin, mutta vuosia artisteja seuranneet ihmiset tunnistivat ensimmäiset väsymyksen merkit.

Lopulta vuoden 2009 kesällä tunsin tosi kovaa uupumusta, olin tehnyt älyttömästi keikkaa ja julkaissut kaksi levyä aivan törkeällä tahdilla. Alkoi tuntua, etten jaksanut enää tehdä duunejani kunnolla ja uupumuksen vuoksi intohimo siihen alkoi kadota. Se oli kova paikka. Olin aina tehnyt musahommia fiilispohjalta enkä ollut edes halunnut kutsua tätä työksi.

Nykyään tiedän, että jos intohimo kirjoittamiseen ja keikkailuun alkaa hiipua, on korkea aika pitää vähän lomaa. Hiphopia ei voi tehdä ilman suurta paloa."

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.