Kuva Milka Alanen

Muusikko Herra Ylppö on yksinäinen susi ja sarjarakastuja. – Ihastuneena olen fanaattinen, lähes stalkkeri. Kaikki naiseni ovat olleet minulle tärkeitä käännekohtia elämässä.

Herra Ylppö, 38, Maj Karma ja Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen solisti, on asunut Porvoossa viime keväästä lähtien. Muuttopäätös syntyi spontaanisti ja nopeasti, sillä hän ei tuntenut Porvoota entuudestaan, mitä nyt oli käynyt joitakin kertoja kaupungissa ystäviensä A.W. Yrjänän ja tämän vaimon Kikke Heikkisen luona.

Porvoon tarjoama rauha sopii täydellisesti Ylpön suunnitelmaan viettää vuosi hiljaiseloa säveltäen. Keikkatauosta tuloksena on tammikuussa julkaistu kolmas soololevy Mies ja nainen. Levy käsittelee nimensä mukaisesti miehen ja naisen suhdetta. Omakohtaisia sanoituksia Ylppö vähättelee "samaksi paskaksi, mitä olen aina kirjoittanut", mutta uusista sävellyksistään hän on ylpeä. Mies kuvailee uutukaista kypsimmäksi ja yhtenäisimmäksi hänen levyistään.

Kuin helvettiä

"En ole koskaan tuntenut yksinäisyyttä. Viihdyn todella hyvin yksin ja tarvitsen paljon omaa aikaa. Se on luonteenpiirre, mikä määrittelee minua eniten. Ihan lapsena minulla oli vain yksi ystävä, mutta monta mielikuvituskaveria. Miekkailin koiranputkilla, ja puu oli vastustajani.

Varhaislapsuus oli onnellista, mutta kun menin kouluun, elämä muuttui helvetiksi. En tiedä mikä meni vikaan. Ehkä jengiä oli niin paljon ympärillä, etten kestänyt. Opettajakin oli jo vanha. Elimme ihan eri aikakausilla. Olen kuullut, että kun opettaja menee uuden luokan eteen, hän muodostaa käsityksen kustakin oppilaasta kahdeksassa sekunnissa. Minun kahdeksan sekuntiani ei ollut mikään suksee, sillä opettaja vihasi minua ensihetkestä alkaen.

Aika nopeasti minut siirrettiin tarkkailuluokalle muiden sopeutumattomien joukkoon. Se oli suuri virhe, sillä tarkkiksella opin vain lisää pahoja tapoja. Kapinointi oli arkipäiväistä ja kaikki niin villejä, ettei kukaan pystynyt keskittymään opiskeluun. Ehkä tarkkiksellakin oli jotain sääntöjä, mutta ei niitä kukaan noudattanut. Kun yläasteella palasin normaaliluokalle, en osannut edes viitata."

Nollaa enemmän

"Yhtenä aamuna – tässä jokin aika sitten – heräsin ja aloin miettiä, miksi minun pitää olla aina niin negatiivinen. Varsinkin kun miettii, mitä negatiivinen tarkoittaa: sehän on nollaa vähemmän. Päätin, etten halua elää elämääni olemalla nollaa pienempi. Siksi yritän nykyään löytää asioista positiivisen kulman.

Tarkkiksessa oli se hyvä puoli, että se sai tietynlaisen kansalaistottelemattomuuden heräämään minussa. Ilman sitä en ehkä nyt olisi tässä ammatissa. Ja olihan se myös statussymboli: tarkkislaiset olivat pelättyjä koviksia, muut mamiksia. Se sopi minulle, koska olin jo kahdeksanvuotiaana päättänyt, että minusta tulee isona rocklaulaja.

Maj Karma perustettiin, koska tyttö­ystäväni jätti minut. Oli vuosi 1992 ja olin 19-vuotias. Samaan aikaan elämääni käveli Häiriö Piirinen. Sanoin hänelle, että nyt on pakko keksiä jotain tai en kestä. Olin ihaillut Häiriötä jo peruskoulusta lähtien. Hän esitti koulun näytelmässä pillipiiparia, mutta pillin sijasta hänellä olikin sähkökitara. Olin myyty: vau miten kova jätkä!

Taiteen tekeminen ja kuluttaminen tuottaa minulle suunnatonta iloa. Soittaminen, säveltäminen, valokuvaaminen, piirtäminen, maalaaminen – oikeastaan kaikki muu paitsi kirjoittaminen. En jaksa miettiä biisien sanoituksia hirveästi, vaan laitan paperille mitä mieleen tulee. Olen jo vuosia sitten saanut kustannussopimuksen kirjasta, mutta kirjoittaminen on ollut niin vastenmielistä etten ole edes saanut allekirjoitettua sopimusta."

Monia naisia

"Kaikki naiseni ovat olleet haastavia ja älykkäitä ihmisiä. Haluan olla suhteessa se tyhmempi osapuoli. Minulle tulee turvallinen olo, kun häviän väittelyssä.

Ihastuneena olen fanaattinen, lähes stalkkeri. Mutta olen kaikkien muidenkin asioiden suhteen yhtä malttamaton.  Olen sarjaihastuja. Minulla on ollut aika paljon suhteita, pisimmät ovat kestäneet viisi vuotta. Kaikki naiseni ovat olleet minulle tärkeitä käännekohtia elämässä, vaikka en minä niistä mitään ole oppinut – muuta kuin sen, ettei ihmissuhdeasioita voi oppia. Uuden ihmisen kanssa tulee aina uudet ongelmat, mutta tietysti myös uudet ilot ja onnenhetket.

Moni suhteista on kaatunut siihen, että olen ihastunut toiseen tai vain kyllästynyt. Kanssani on raskasta elää. Saatan olla palavasti ihastunut, mutta sitten on kausia, jolloin voin olla todella etäinen, haluan vain olla omissa oloissani ja keskittyä omiin juttuihini täysillä. Etäinen, se on se oikea sana. Tulen siinä isääni. Minun pitäisikin varmasti tehdä korjausliike.

Olen hyvissä väleissä eksieni kanssa. He olleet minulle tärkeitä ihmisiä ja antaneet paljon. Joistakin entisistä on tullut jopa ystäviä keskenään, koska kun olen jo seurustellut uuden kanssa, eksä on saattanut tulla luokseni tekemään lämpimiä voileipiä.

Kolmenkympin korvilla minulla oli rakkaudeton ajankohta, jota kutsun tuhannen päivän yksinäisyydekseni. Halusin irti rakkaudesta sekä käsitteenä että käytännössä. Päätin harrastaa pelkkiä irtosuhteita. Saatoin tehdä mitä huvitti, milloin huvitti. Samaan aikaan olin kuitenkin rajattomien vaihtoehtojen vanki. Se ahdisti. Kylmetin sydämeni ja se oli tuhota minut.

Lopulta tapasin naisen, joka repi minut pois. Vaikka rakastuin voimakkaasti, en kuitenkaan ollut vielä valmis parisuhteeseen ja elämänvaihe maksoi minulle tuon ihmissuhteen.

Tajusin, että parisuhteen rajat ovatkin itse asiassa vapauttava, ei vangitseva asia. Suhteessa tietää, mitkä asiat kuuluvat omaan elämään ja mitkä eivät. Arvostan nykyään tavallista elämää paljon."

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.