"En halunnut asettua ehdolle vain siksi, että ”täytyy” tai että minulta odotetaan sitä", Henna Virkkunen perustelee päätöstään. Kuva: Jouni Harala

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen, 42, sanoo, ettei olisi tuonut kokoomuksen johtoon sellaista uutta virtaa, jota puolue nyt tarvitsee.

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen, 42, ei lähde kokoomuksen puheenjohtajakilpaan.

– Minulla ei ollut henkilökohtaista paloa puheenjohtajan paikkaan. Se on kuitenkin niin vaativa tehtävä, että sitä kohtaan täytyy ehdottomasti tuntea intohimoa, hän sanoo.

Moni on pitänyt Virkkusta, puolueen pitkäaikaista varapuheenjohtajaa,  automaattisesti Jyrki Kataisen perintöprinsessana. Virkkusta on koulittu tehtävään kerryttämällä hänelle monipuolista ministerikokemusta: hän on ollut opetusministeri sekä kunta- ja hallintoministeri. Muutama viikko sitten hänen vastuulleen lisättiin myös hallituksen jättäneen vasemmistoliiton Merja Kyllösen tehtävät liikenneministerinä.

Jos Virkkusesta olisi tullut kokoomuksen puheenjohtaja, se olisi tarkoittanut myös pääministerin postia seuraaviin eduskuntavaaleihin asti. Sekään ei houkuttanut. Virkkusen oma tähtäin on eurovaaleissa.

– Puolueen puheenjohtajaksi pyrkiminen olisi ollut luonteva siirto, mutta ehdin niin vahvasti innostua eurovaaleista, että mieleni oli jo muualla. Kahden kampanjan käyminen yhtä aikaa olisi tuntunut väärältä äänestäjiä kohtaan, sillä en olisi kuitenkaan voinut ottaa molempia tehtäviä vastaan.

Perhe tukee

Kun Virkkunen joulukuun alussa teki päätöksen europarlamenttiin hakemisesta, vielä ei ollut tiedossa, että Katainen jättää kokoomuksen puheenjohtajan paikan. Kataisen ilmoittaessa muutama viikko sitten lähdöstään, Virkkusen piti miettiä suunnitelmansa uusiksi, siksi ministerin vastausta on saatu odottaa pitkään.

– Harkitsin tarkkaan, koska se olisi ollut yksi maan merkittävimmistä tehtävistä. En olisi kuitenkaan tuonut kokoomuksen johtoon mitään sellaista uutta virtaa, jota puolue nyt tarvitsee. Olen aina ollut sellainen, että kun olen saanut päähäni jotakin, päätäni on vähän vaikea kääntää.

Jos Virkkunen olisi lähtenyt tavoittelemaan puheenjohtajan paikkaa, hänellä olisi ollut mahdollisuus myös tehdä historiaa: kokoomuksella ei ole ollut koskaan naispuheenjohtajaa. Virkkunen uskoo, että hänen päätöksensä tulee aiheuttamaan puolueen sisällä myös pettymystä.

– En kuitenkaan halunnut asettua ehdolle vain siksi, että ”täytyy” tai että minulta odotetaan sitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Petteri Orpo ilmoitti viime viikolla, ettei pyri puolueen puheenjohtajaksi perhesyistä.

Virkkusellakin on perhe: hänen puolisonsa on Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen ja heillä on kymmenvuotias poika Väinö.

– Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten ministerin työn ja perhe-elämän yhdistäminen on vaikeaa ja raskasta. Minulle se ei ole koskaan ollut ongelma, mutta perheet ovat erilaisia, Virkkunen sanoo.

Lue koko juttu Henna Virkkusesta Me Naisten numerosta 18/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Henna Virkkusen haastattelun vuodelta 2010 löydät täältä.

Yrittäjä ja naurujoogaohjaaja Noora Västinen valitsi työpäivän Linnan juhlien jatkojen sijaan.

Ensimmäistä kertaa Linnan juhlissa itsenäisyyspäivää viettänyt Noora Västinen, 27, oli töissä jo varhain seuraavana aamuna.

– Myöhäänhän meillä meni, vaikka emme lähteneet jatkoille, koska oli aikainen työaamu ja muut arjen sovitut asiat, Noora kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Liikuntavammainen Noora juhli Linnassa avustajansa Vea Vainion kanssa. Nooralla on synnynnäinen luustonhauraus. Sairauteen kuuluu muun muassa se, että hänen kylkiluunsa voi murtua jopa aivastuksesta. Se ei ole kuitenkaan hidastanut eläväisen Nooran elämää – eikä juhlia.

Linnan tanssiparketilla Noora tanssi pyörätuolinsa kanssa monen kappaleen ajan eikä tungos haitannut häntä yhtään.

– Hyvinhän siellä jaksoi tanssia. Tänä vuonna ei ollut huono ilma, vaan ilmastointi tuntui toimivan. Samaa sanoi joku toinenkin, joka oli ollut Linnassa useamman kerran.

Ensikertalainen sanoi yllättyneensä erityisesti siitä, miten rennot juhlat olivat. Myös kättelytilanne meni Nooran mukaan ohi hämmästyttävän nopeasti. Pian hissillä siirtymisen jälkeen edessä olivatkin presidentti Sauli Niinistö ja tämän puoliso Jenni Haukio, Noora mainitsi.

– Ne eivät olleet mitkään pönötysjuhlat. Juttelin monien mielenkiintoisten ihmisten, niin tuntemattomien kuin tuttujen kanssa. Erityisen hauskaa oli, kun näin vanhan tuttavan opiskeluajoiltakin.

”Ne eivät olleet mitkään pönötysjuhlat.”

Juhlien tarjoiluista Nooran mieleen jäivät etenkin kalaruuat. Lisäksi hän kehui lähiruokaa ja kotimaisia tuotteita, joita oli runsaasti tarjolla tänä vuonna.

Iltapuvukseen Noora oli valinnut punaisen asun, jonka hän muokkasi ja viimeisteli yhdessä äitinsä kanssa. Hänen äitinsä oli valmistanut myös Nooran päällä nähdyt hopeakorut. Meikin ja kampauksen hän oli käynyt teettämässä ammattilaisella Helsingissä.

”Kaikin puolin iloinen tunnelma”

Koulutukseltaan Noora on steinerkoulun luokanopettaja. Hän on opiskellut myös elämäntaidon valmentajaksi, merkonomiksi ja naurujoogaohjaajaksi.

Yrittäjänä hän on työskennellyt kymmenen vuotta. Tämän viikon ohjelmassaan hänellä on muun muassa kouluvierailuita.

Positiivisesta asenteestaan tunnettu Noora on kertonut aiemmin, että hän on oppinut äidiltään yhden tärkeimmistä elämänohjeistaan: ”Älä valita, ala valita”. Sitä ohjetta hän on pyrkinyt noudattamaan elämässään. Valittamisen sijaan Noora keskittyy vaikkapa myönteisiin asioihin ja nauramiseen.

Mikä sai sinut nauramaan Linnan juhlissa, Noora Västinen?

– Erityisesti Ylen haastattelu, jossa näytin naurujoogaa televisiokameroille. Tunnelma juhlissa oli kaikin puolin iloinen ja juhlava.

Jukka Järvinen ja Tarja Pölkki tapasivat toisensa kesällä ruokakaupassa. He ovat viihtyneet yhdessä nyt muutaman kuukauden.

Ex-nyrkkeilijä, politiikassakin vaikuttava Jukka ”Pyöveli” Järvinen on löytänyt rinnalleen rakkaan. Hän ja Tarja Pölkki ovat viihtyneet yhdessä muutaman kuukauden. Pölkki tuli aikoinaan tunnetuksi missiemona, ja nykyisin hän työskentelee seksuaalineuvojana.

– Tapasimme kesällä Kangasniemen S-Marketissa. Siellä oli hämärää, ja luulin aluksi Jukkaa Hunksien Jucciksi. Lähempää tunnistin hänet. Jukka oli liikkeellä tyttärensä kanssa, ja menin rohkeasti esittäytymään. Välillämme oli kipinää heti ensisilmäyksellä, Tarja muisteli ravintola Zetorin 25-vuotissyntymäpäivillä ensikohtaamista.

Tarja kertoo olleensa kaksi kertaa naimisissa ja viimeiset viisi vuotta sinkkuna. Jukan edellinen pitkä suhde näyttelijä Sara Paavolaisen kanssa päättyi vuonna 2013.

– Olin käynyt varmaan miljoonalla nettideittisivustolla ja täysin kyllästynyt deittailuun. Jukan kanssa olemme pyrkineet olemaan mahdollisimman rehellisiä toisillemme, koska se on ainoa tapa tutustua toiseen oikeasti, Tarja selitti.

Omat asunnot

Tarja asuu Lahdessa ja Jukka Helsingissä, mikä heidän mielestään sopii hyvin aikuisen pariskunnan arkeen. Molempien lapsetkin asuvat jo omillaan.

– Tapaamme viikoittain. On kiva, kun ei tarvitse mitään turhaa säätöä ja sälää. Voimme tavata toisiamme sellaisena kuin olemme, he iloitsivat.

Pariskuntaa yhdistää aktiivisuus politiikassa, vaikka Tarja kannattaakin kokoomusta ja Jukka demareita.

– Saamme aikaan hyviä väittelyitä, Jukka naurahti.

– Kyllä, ehdottomasti. Olemme eri mieltä esimerkiksi alkoholin tuomisesta ruokakauppoihin, Tarja jatkoi.

Myös liikunnallisuus yhdistää paria, joka lenkkeilee säännöllisesti yhdessä.

 

Mia Halonen ja Tim Poustie tapasivat toukokuussa ja ovat edenneet suhteessaan pikavauhtia. Ensin he menevät naimisiin, sitten muuttavat Kanadaan ja ostavat talon.

Toimittaja ja deittivalmentaja Mia Halonen kihlautui hiljattain kanadalaisen rakennusinsinööri Tim Poustien kanssa. Pariskunta tutustui toisiinsa toukokuussa.

– Tapasimme netissä. Aluksi teimme Skype-treffejä ja tutustuimme rauhassa. Parin kuukauden jälkeen tapasimme kasvotusten, ja se oli menoa, Mia kertoi maanantaina ravintola Zetorin 25-vuotissynttäreillä.

Pariskunta ei ole pelännyt edetä suhteessaan nopeasti. 

– Olemme molemmat jo yli viidenkymmenen ja tiedämme, mitä tahdomme. Tim on fiksu ja hyväsydäminen, kiltti mies, Mia hehkutti.

– Meillä on samanlaiset arvot. Kunnioitamme toisiamme ja muita ihmisiä, Tim lisäsi.

”Olemme molemmat jo yli viidenkymmenen ja tiedämme, mitä tahdomme.”

Tammikuussa Mia muuttaa Timin luo Kanadaan. Pari menee virallisesti naimisiin nyt Suomessa ennen muuttoa, mutta varsinaiset hääjuhlat pidetään kesäkuussa Suomessa.

– Toivottavasti myös työhommat loksahtavat paikoilleen. Ainakin aion tehdä graduni loppuun ja kirjoittaa Kanadasta juttuja kotimaisille medioille, Mia suunnitteli.

– Ja laitamme yhteistä kotiamme, jonka ostamme lähiaikoina. Aiomme ostaa talon, Tim jatkoi.

Tähtiartisti Robin uskoi Linnan jatkoilla, ettei illan venyminen haittaa. – En ole anonut rehtorilta lupaa, mutta luulen, että saan olla pois.

Laulaja Robin oli illan kuvatuimpia artisteja Mert Otsamon suunnittelemassa, niitein koristellussa puvussaan. Häntä kuvasi tietysti media, mutta lisäksi Robin oli ottanut Linnassa juhlavieraiden kanssa lukemattomia selfieitä.

– Linna oli tosi ahdas, mutta tunnelma oli lämmin. Sain koko ajan juttuseuraa, vaikka menin sinne yksin. Hyvin vähän näki etukäteen somesta, keitä sinne tulee. Sen tiesin, että Jope Ruonansuu ja Juha Tapio ovat paikalla.

– Tykkäsin ja menisin uudestaankin, Robin hehkutti jatkobileissä.

Tanssilattialle kiireinen laulaja ei Linnassa ehtinyt.

– Bändi oli kyllä tosi hyvä ja seurasin sitä yläparvelta. Siellä oli paljon porukkaa, joten hengailin heidän kanssaan.

”Huomenna pitäisi mennä kouluun, mutta en taida kyllä aamulla mennä.”

Tänä vuonna 18 täyttänyt Robin oli sentään ehtinyt maistaa Linnan kuuluisaa boolia.

– Se oli ihan jees. Onko se aina sitä samaa? Sellaista keltaista, hän ihmetteli.

Jatkobileiden Robin ounasteli venyvän myöhään. Hän oli varannut yösijan hotellista, ettei hänen tarvitsisi matkustaa kotiin Turkuun hankalaan aikaan.

– Tosi paljon näyttää olevan tuttuja täällä jatkoilla, joten kiva päästä heidän kanssaan juttelemaan. Huomenna pitäisi mennä kouluun, mutta en taida kyllä aamulla mennä. En ole anonut rehtorilta lupaa, mutta luulen, että saan olla pois. Ei näin lyhyttä poissaoloa tarvitse mennä edes anomaan, Robin punasteli.