"En halunnut asettua ehdolle vain siksi, että ”täytyy” tai että minulta odotetaan sitä", Henna Virkkunen perustelee päätöstään. Kuva: Jouni Harala

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen, 42, sanoo, ettei olisi tuonut kokoomuksen johtoon sellaista uutta virtaa, jota puolue nyt tarvitsee.

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen, 42, ei lähde kokoomuksen puheenjohtajakilpaan.

– Minulla ei ollut henkilökohtaista paloa puheenjohtajan paikkaan. Se on kuitenkin niin vaativa tehtävä, että sitä kohtaan täytyy ehdottomasti tuntea intohimoa, hän sanoo.

Moni on pitänyt Virkkusta, puolueen pitkäaikaista varapuheenjohtajaa,  automaattisesti Jyrki Kataisen perintöprinsessana. Virkkusta on koulittu tehtävään kerryttämällä hänelle monipuolista ministerikokemusta: hän on ollut opetusministeri sekä kunta- ja hallintoministeri. Muutama viikko sitten hänen vastuulleen lisättiin myös hallituksen jättäneen vasemmistoliiton Merja Kyllösen tehtävät liikenneministerinä.

Jos Virkkusesta olisi tullut kokoomuksen puheenjohtaja, se olisi tarkoittanut myös pääministerin postia seuraaviin eduskuntavaaleihin asti. Sekään ei houkuttanut. Virkkusen oma tähtäin on eurovaaleissa.

– Puolueen puheenjohtajaksi pyrkiminen olisi ollut luonteva siirto, mutta ehdin niin vahvasti innostua eurovaaleista, että mieleni oli jo muualla. Kahden kampanjan käyminen yhtä aikaa olisi tuntunut väärältä äänestäjiä kohtaan, sillä en olisi kuitenkaan voinut ottaa molempia tehtäviä vastaan.

Perhe tukee

Kun Virkkunen joulukuun alussa teki päätöksen europarlamenttiin hakemisesta, vielä ei ollut tiedossa, että Katainen jättää kokoomuksen puheenjohtajan paikan. Kataisen ilmoittaessa muutama viikko sitten lähdöstään, Virkkusen piti miettiä suunnitelmansa uusiksi, siksi ministerin vastausta on saatu odottaa pitkään.

– Harkitsin tarkkaan, koska se olisi ollut yksi maan merkittävimmistä tehtävistä. En olisi kuitenkaan tuonut kokoomuksen johtoon mitään sellaista uutta virtaa, jota puolue nyt tarvitsee. Olen aina ollut sellainen, että kun olen saanut päähäni jotakin, päätäni on vähän vaikea kääntää.

Jos Virkkunen olisi lähtenyt tavoittelemaan puheenjohtajan paikkaa, hänellä olisi ollut mahdollisuus myös tehdä historiaa: kokoomuksella ei ole ollut koskaan naispuheenjohtajaa. Virkkunen uskoo, että hänen päätöksensä tulee aiheuttamaan puolueen sisällä myös pettymystä.

– En kuitenkaan halunnut asettua ehdolle vain siksi, että ”täytyy” tai että minulta odotetaan sitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Petteri Orpo ilmoitti viime viikolla, ettei pyri puolueen puheenjohtajaksi perhesyistä.

Virkkusellakin on perhe: hänen puolisonsa on Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen ja heillä on kymmenvuotias poika Väinö.

– Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten ministerin työn ja perhe-elämän yhdistäminen on vaikeaa ja raskasta. Minulle se ei ole koskaan ollut ongelma, mutta perheet ovat erilaisia, Virkkunen sanoo.

Lue koko juttu Henna Virkkusesta Me Naisten numerosta 18/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Henna Virkkusen haastattelun vuodelta 2010 löydät täältä.

Jare ”Cheek” Tiihosen paljastus laittoi Wikipedia-tiedot heti uusiksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Laulaja Cheekin perheestä löytyy mäkimiehiä.

– Faija oli mäkihyppääjä nuoruudessaan ja mun ukki oli olympialaisissa hyppäämässä mäkee, Cheek kertoi perjantai-iltana Ilta-Sanomille.

”Mun ukki oli olympialaisissa hyppäämässä mäkee.”

Cheekin isoisä oli Väinö Tiihonen, joka edusti Suomea olympiakisoissa vuonna 1936. Tiihonen sijoittui yhdeksänneksi Garmisch-Partenkirchenin olympialaisissa. Hän osallistui myös Lahden MM-kilpailuihin vuonna 1938.

Ennen Cheekin paljastusta Väinö Tiihosen Wikipedia-artikkeli ei maininnut mitään sukulaissuhteesta. Ilta-Sanomien mukaan kuitenkin vain tunti haastattelun jälkeen artikkeli oli käyty päivittämässä.

– Väinö Tiihosen pojanpoikia ovat muun muassa rap-artisti Cheek (Jare Tiihonen) ja vapaaottelija Jere Tiihonen, lukee nyt sivulla.

Lahdesta kotoisin oleva laulaja innostui muistelemaan omia hiihtokokemuksiaan perjantaina myös Yle-uutisten haastattelussa.
Cheek kertoi, että hän oli koulunsa paras hiihtäjä ala-asteella:

– Olin kolmannella luokalla koulun paras hiihtäjä, mutta juuri kisojen aikaan olin kipeänä. Sitten kaksoisveljeni Jere tuli kisoista kotiin voittajana ja antoi mulle sen palkinnon. Ala-asteella tuli joka tapauksessa hiihdettyä tosi paljon, Cheek sanoi.

Konttori on näyttelijä Linda Wiklundin ensimmäinen merkittävä tv-työ. Häntä ja Anna-hahmoa yhdistää vastahakoisuus hääjärjestelyihin.

Konttori-sarjan suomiversiossa näyttelevä Linda Wiklund, 28, on kihloissa häntä 13 vuotta vanhemman näyttelijän Mikko Nousiaisen kanssa. Pari tapasi kolmisen vuotta sitten, kihloissa he ovat olleet kaksi vuotta.

Lindaa ja hänen Konttori-hahmoaan Annaa yhdistää vastahakoisuus hääjärjestelyihin. Sarjassa Anna on yhdessä häntä kurjasti kohtelevan Ripan (Leo Honkonen) kanssa, josta hän ei meinaa päästä eroon.

– Odottelemme Mikon kanssa häitä yhtä hanakasti kuin Anna ja Ripa, sillä emme saa järjestelyjä aikaiseksi. Joku voisi järjestää häät meidän puolestamme. Suhteessamme on kuitenkin huomattavasti enemmän huumorintajua kuin Annalla ja Ripalla, Linda nauraa.

Linda ja Mikko asuvat sekä Helsingissä että Tampereella, jossa asuu Mikon 11-vuotias poika. Tällä hetkellä pariskunta viettää paljon aikaa myös Turussa, sillä he näyttelevät yhdessä Turun Linnateatterissa Lars Von Trierin käsikirjoittamassa Pomo! -esityksessä.

Kova hinku Konttoriin

Konttori-rooli on Lindan ensimmäinen merkittävä tv-rooli. Hänet valittiin mukaan koekuvausten kautta. Kun Linda toukokuussa sai puhelun, että hänet on valittu sarjaan mukaan, hän oli pakahtua onnesta.

”Minulta meinasi päästä itku, koska halusin Konttoriin mukaan niin paljon.”

– Minulta meinasi päästä itku, koska halusin Konttoriin mukaan niin paljon. Se on ykkösbrittisarja kautta aikain. Me olemme kuitenkin tehneet siitä omanlaisemme version, joka sijoittuu nykypäivän Suomeen eikä 2000-luvun alun Iso-Britanniaan.

Aiemmin Linda on näytellyt eri teattereissa, muun muassa Kansallisteatterissa ja Espoon kaupunginteatterissa. Teatterikorkeakoulusta hän valmistui vuonna 2015.

Lindan Konttori-hahmo Anna on näyttelijän mukaan huumorintajuinen, kiltti ja järjettömän luova, mutta jumissa itsensä kanssa.

– Anna ei uskalla hypätä tuntemattomaan, koska hän pelkää, ettei laskuvarjo aukea. Tunnistan Annassa kiltteyden, jonka takia häntä helposti hyppyytetään. Olen käynyt saman koulun läpi itsekin. Annalla se kaikki on kuitenkin vielä edessä.

Suomen Konttori 3.3. eteenpäin nähtävillä Elisa Viihteestä. Sarja esitetään ensi syksynä Nelosella.

”Katselin aikani broilerivideoita netistä. Aina kun tungin kanaa suuhuni, tuli fiilis, että tämä ei ole hyvä juttu", suosikkinäyttelijä kertoo. 

Näyttelijä Eero Ritala, 33, näki viime kesän alussa dokumentin, jonka jälkeen hän aloitti vegaaniruokavalion. Eero jätti pois lihan, kalan ja maitotuotteet. Nyt uutta elämäntapaa on takana yhdeksän kuukautta. Uuden ruokavalion noudattaminen on tuntunut näyttelijästä helpolta.

– Kesän aikana painoa tippui se 15 kiloa. Olen nyt kaksikymmentä kiloa hoikempi kuin mitä olen ollut painavimmillani. Kaikki toimii hyvin, teen hyvää ruokaa, enkä joudu aktiivisesti miettimään syömisiäni. 

Näyttelijä ei tavoitellut ruokavaliomuutoksella laihtumista, vaan hän halusi alkaa syödä eettisesti. 

– En voinut vuosi sittenkään huonosti, mutta ehkä nyt joku askeleen ja varsinkin mielen keveys on löytynyt. Katselin aikani niitä broilerivideoita netistä. Aina kun tungin kanaa suuhuni, tuli fiilis, että tämä ei ole hyvä juttu. Tietysti koko ajan tulee eteen uusia juttuja, joiden eettisyyttä joutuu miettimään. 

Eeron mielestä kasvisyöjänkään ei tarvitse tankata proteiineja.

– Niitä tulee automaattisesti lähes kaikesta mitä syö. Itse syön lisäksi paljon papuja. Jos joudun tilanteeseen, jossa ruokani koskettanut jotain kalakastiketta, niin aivan sama. Ei vegaanius ala sen jälkeen mitenkään alusta. Pääasia, että tuntee yleisesti elävänsä arvojensa mukaisesti. 

Muun muassa Putouksesta tuttu näyttelijä nähdään Inari Niemen Joulumaa-elokuvassa, jonka kuvaukset alkavat ensi maanantaina. Elokuva saa ensi-iltansa loppuvuodesta 2017. Elokuvan lisäksi Eero näyttelee Q-teatterissa ja kuvaa paraikaa sekä Ylelle että MTV:lle komediasarjoja.

Aikoinaan samasta huolestunut

Näyttelijä Eero Ritala laihtui 20 kiloa – muutti kokonaan ruokavalionsa

Nykyään on onneksi tarjolla vegaanisiakin lähteitä omega 3n DHAlle ja EPAlle. Sitä saadaan eristettyä levästä. Tottakai vegaanit monesti käyttävät myös pellavansiemeniä, hampunsiemeniä tai rypsiöljyä alfalinoleenihapon lähteinä, mutta kuten sanoit, eivät ne välttämättä yksin riitä.
Lue kommentti

Oprah synnytti kyllä 14-vuotiaana pojan, mutta tämä kuitenkin menehtyi vain muutaman viikon ikäisenä. 

Äitiys ei todellakaan ole joka naisen juttu. Viime vuosina esimerkiksi näyttelijä Jennifer Aniston, 48, on puhunut siitä, ettei naisia saisi velvoittaa äitiyteen.

Lue myös: Nyt riitti! Jennifer Anistonilta tyhjentävä vastaisku jatkuvaan raskauskyttäykseen

Nyt myös mediamoguli Oprah Winfrey, 63, kertoo tuoreessa Good Housekeeping -lehden numerossa olevansa tyytyväinen siihen, ettei hankkinut lapsia.

– En olisi ollut hyvä äiti lapsilleni. Minulla ei ole tarpeeksi kärsivällisyyttä, hän kertoo.

Oprah joutui nuoruudessaan sukulaistensa hyväksikäyttämäksi. 14-vuotiaana hän synnytti pojan, joka kuoli kuitenkin pian syntymänsä jälkeen. Hän on kertonut aiemmin kokemuksensa aiheuttamasta traumasta ja häpeästä. Pari vuotta sitten hän kertoi The Hollywood Reporter -lehdelle, että on kuitenkin onnellinen siitä, ettei päätynyt myöhemminkään äidiksi.

– Jos minulla olisi lapsia, he vihaisivat minua. He olisivat päätyneet johonkin Oprah-show’n kaltaiseen ohjelmaan puhumaan minusta. Jonkun alueen elämässäni on kärsittävä, ja se olisi todennäköisesti ollut lapseni, Oprah sanoo.

Äiti kaikille maailman lapsille

Vaikka biologisia tai adoptoituja lapsia yhdellä maailman rikkaimmista naisista ei olekaan, hän kokee velvollisuudekseen jakaa hyvää jälkipolville. Vuonna 2007 hän perusti koulun Etelä-Afrikan köyhille tytöille. Oprah Winfreyn tyttöjen johtaja -akatemiassa työskentely on ollut hänelle valtavan palkitsevaa.

– Aloitin akatemia auttaakseni tyttöjä, mutta se on tuonut elämääni valoa enemmän kuin osasin kuvitella, hän kertoo.

Nykyään hän kokeekin olevansa eräänlainen äitihahmo kaikille niille, joita auttaa ympäri maailmaa. Hän puhuu tuoreessa haastattelussa rajattoman rakkauden puolesta.

– Rakkaus ei tunne rajoja. Ei ole väliä, tuleeko lapsi sinun kohdustasi, vai tapasitko lapsesi hänen ollessaan 2-, 10- tai 20-vuotias. Kunhan rakkaus on aitoa ja välittää, kaikki järjestelyt toimivat, hän sanoo.

 

O Happy Day. Another class graduates. Congratulations "Paragons" of OWLAG 2014!

Henkilön Oprah (@oprah) jakama julkaisu