Heidi kokee, että urheiluharrastus on auttanut ymmärtämään, miten tärkeää oma aika on. ”Kun toinen haluaa mennä treeneihinsä, toinen huolehtii tytöt koulukyytiin. Kumpikin saa toteuttaa omaa juttuaan.”

Juontaja Heidi Sohlberg hoitaa nyt parisuhdettaan uusin opein. Kriisistä selviytynyt aviopari valmistautuu kymmenvuotishääpäiväänsä. – Luotan tulevaisuuteen, Heidi sanoo.

Taustalla soi verkkainen aamupäiväjazz, vaikka tunnelmaan sopisi paremmin Eppu Normaalin Urheiluhullu. Juontaja Heidi Sohlbergin, 34, on pakko venytellä selkäänsä ja oikoa jalkojaan, jotka vielä toipuvat muutaman päivän takaisesta pyöräilylenkistä. Silloin Heidi osallistui Espoon ympäriajoon ja fillaroi Felt-pyörällään 111 kilometriä. Heidi polki hyväntekeväisyysjoukkueessa, joka keräsi varoja syöpälasten hyväksi.

Lenkin jäljiltä selän lihakset ovat kireinä. Penikkataudin takia fysioterapeutti oli jo komentanut Heidin juoksukieltoon, mutta pyöräilystä ei ollut mitään puhetta.

– Kudokset ja nivelet ja mitä siellä nyt onkaan, ovat vähän jumissa, Heidi sanoo vähätellen ja tökkii pohkeitaan kuin kokeillakseen, miten sieltä vastataan.

Heidin yllytyshulluus sai nytkin fillarin selkään. Se näkyy myös sporttiohjelma Elixirin juontajan roolissa, jossa Heidi tarttuu hikisiin, hengästyttäviin ja hulluihin haasteisiin. Myöhemmin kesällä yllytyshulluus punnitaan uudestaan, kun Heidi osallistuu ystävänsä haastamana elämänsä ensimmäiseen sprintti-triathlon-kilpailuun. Siinä hän juoksee viisi kilometriä, pyöräilee kaksikymmentä ja ui 750 metriä Turun Aurajoessa.

– Ensiksi kauhistuin kutsua: en varmana osallistuisi, minähän hukkuisin sinne! En ole koskaan osannut kroolata ja olen pienesti vesipelkoinen, Heidi kertoo.

– Nyt yritän lohduttautua sillä, että pyöräilyosuus tuntuu enää kärpäsen kakalta Espoon-lenkkiin verrattuna.

Haasteissaan Heidi laittaa koetukselle kehonsa ja sisukkuutensa. Härkämäisen luonteen tapoihin ei kuulu jättää leikkiä kesken.

– Minähän en luovuta. En ole koskaan ollut sitä tyyppiä, joka ajattelee, että en mä nyt.

Silloinkin, kun Heidi fillarillaan oli hyytyä Espoon ylämäissä, polviin sattui ja selkä huuti hoosiannaa, hän ajatteli, että eihän tämä ole mitään verrattuna synnytyskipuihin.

– Ajattelin, että jumankauta, enhän mä nyt tähänkään voi jäädä.

Sama periksiantamattomuus yhdistää Heidiä ja hänen aviomiestään Niklas Sohlbergia, 35. Se piirre auttoi paria myös korjaamaan avioliittonsa kaksi vuotta sitten.

– Kaikissa pitkissä parisuhteissa tulee ylämäkiä. Niissä sitten punnitaan, jaksetaanko paiskia hommia vai ei.

Sano se ääneen

Sohlbergit olivat olleet naimisissa seitsemän vuotta, kun vaikeat ajat löivät päälle. Heidi etsi paikkaansa työmaailmassa, tuskaili synnytysten muokkaamaa kehoaan ja mietti, miten entinen reissuelämä oli vaihtunut lapsiperhearjeksi kotona.

– Parikymppisenä olin haaveillut, että kolmikymppisenä minulla olisi mies, kaksi lasta ja omakotitalo. Yhtäkkiä elin keskellä sitä unelmaa ja mietin, että tässäkö se nyt oli.

Heidi halusi nähdä, olisiko muualla paremmin. Hän lähti liitosta ja muutti omilleen.

– Erossa oli selvästi kyse minun omasta kriisistäni. Moni nuoresta asti seurustellut sanoo tarvitsevansa omaa tutkiskeluhetkeä. Tunnistan sen täysin.

Heidi ja Niklas jättivät avioerohakemuksen kesällä 2012. Eron virallistavaa vahvistusta he eivät kuitenkaan koskaan allekirjoittaneet. Kun hakemuksen harkinta-aika talvella päättyi, Sohlbergit olivat jo aloittaneet yhteisen urakan liittonsa korjaamiseksi.

Puolentoista vuoden jälkeen Heidi palasi kotiin.

– Molemmilla oli jyskyttänyt takaraivossa ajatus, ettei tämä ole vielä tässä. Kun aloimme puhua yhteenpaluusta, oli heti selvää, että kumpikin oli siinä täysillä mukana.

Sohlbergit palasivat yhteen, koska rakastivat yhä toisiaan.

– Se oli yhteinen hihat ylös ja hommiin -päätös. Emme tehneet sitä lasten tai kenenkään muun takia. Päätimme, että tekisimme töitä niin paljon ja niin kauan kuin tarvittaisiin.

Pariskunta aloitti terapian, jossa he kävivät sekä yhdessä että itsekseen. Kokemansa perusteella Heidi puhuu ulkopuolisen avun puolesta.

– Terapeutti opetti meille paljon puhumisen tärkeydestä. Minulla on siinä vieläkin opeteltavaa, mutta ainakin saan jo suuni auki enkä pidä ihan kaikkea sisälläni, hän sanoo.

Heidi näet on niitä, jotka ketutuksen hetkellä luontaisesti valitsisi vain purra hammasta ja vaieta. Kun toinen sitten kysyy, onko kaikki ok, Heidin on välillä vaikea muistaa, ettei tämä tee sitä ärsyttääkseen. Että hän tarkoittaakin hyvää.

– Tuntuu hassulta, että puhuminen kaikkein rakkaimmalle on joskus niin pirun vaikeaa. Välillä itseä pitää oikein muistuttaa, ettei ole asiaa, mitä puolisolle ei voisi sanoa.

Puhuminen ja avoimuus ovat nyt Sohlbergien arjessa tietoinen valinta. Sanotaan ääneen, kun pännii, mutta muistetaan myös kiittää kivasta. Siihen Heidi on kannustanut kavereitaankin.

– Ei tarvitse puhjeta ylistyslauluun, jos toinen on levittänyt pyykit, mutta voi sanoa, että kiva kun teit homman puolestani. Tarvitsen itsekin paljon kannustusta, ja nyt muistan paremmin antaa sitä läheisilleni.

Heidi arvostaa, että läheiset eivät puuttuneet Sohlbergien ongelmiin kriisiaikana. ”Vanhempamme antoivat meidän tehdä omat ratkaisumme, vaikka nyt koenkin, että minun olisi ehkä kannattanut kuunnella heitä. Kokemus kuitenkin lähensi välejämme, Heidi kuvailee.

Ei mikään alistuva lapanen

Heidi sanoo, että eniten kasvua ja muutosta on tarvittu nimenomaan häneltä.

– Minulla tässä on ollut enemmän peiliin katsottavaa. Vasta terapiassa aloin nähdä, miten itsekäs olen ollut. Vaikka Nikke ei missään vaiheessa ollut tossun alla, meillä toimittiin kuitenkin monissa asioissa niin kuin minä tahdoin. Usein tuppasin ajattelemaan, että vain minä näen asiat parhain päin.

Eikä sillä, että Heidistä olisi nyt tullut kaikkeen alistuva lapanen. Ei muiden huomioon ottaminen sitä tarkoita.

– Ei ole pelkoa, että minun luonteellani jäisin tallotuksi. Pikemminkin olen yrittänyt löytää hyvän keskitien itsekkyydessäni. En ollut nalkuttaja, mutta kiinnitin huomiota joutaviin pikkuseikkoihin. Nyt annan rakkaitteni olla sellaisia kuin ovat, Heidi kuvailee.

– Kun nyt katson Nikkeä, en yritä muuttaa häntä vaan arvostan häntä sellaisena kuin hän on.

Se tarkoittaa miehen arvostamista myös lastensa Josefinan, 7, ja Sofian, 5, edessä. Nikke on pariskunnasta jämptimpi kasvattaja, ja Heidi on helpommin antanut periksi tyttöjen pyynnöille.

– Minun on pitänyt skarpata siinäkin. Jos annan periksi asiassa, jonka Nikke on kieltänyt, tallon hänen varpailleen.

Vitsit, mikä mies

Kun Sohlbergit virittelivät paluuta yhteen, Heidi tunsi rakastuvansa mieheensä uudelleen.

– Vaikka vastassa oli niin tuttu ihminen, välillämme oli ihanaa ensirakastumisen tuntua, Heidi hymyilee.

– Muistan selvästi, miten havahduin ajattelemaan, että vitsit toi on ihana ihminen. Olinpa ollut sokea. Mutta uskon, että näin oli tarkoitettu: minun piti katsoa kauempaa nähdäkseni lähelle. Ilman irtiottoa meillä menisi nyt ehkä huonommin.

Nykyään Sohlbergit hoitavat parisuhdettaan pienillä arkisilla teoilla. Jos työt vievät samoille kulmille, he poikkeavat yhdessä lounaalle, tai sitten toisen päivää piristetään tekstiviestillä.

– Pienet hellyydenosoitukset pitävät virettä yllä. Ei aina tarvitse ostaa kalliita koruja kertoakseen, että rakastaa, Heidi sanoo.

Heidi ja Nikke huolehtivat myös, että arjesta löytyy kahdenkeskistä aikaa. Silloin mennään uimaan, pyörälenkille tai minilomalle.

– Kun on raskaimman kautta kokenut parisuhteen ongelmat, yhteistä aikaa osaa todella arvostaa. Vaikka emme koko aika kyhnäisi kylki kyljessä kuin tuoreet rakastavaiset, jo se, että teemme yhdessä, antaa energiaa ja pontta.

Urheilu on tärkeä henkireikä kummallekin. Heidi sanoo, että kriisin aikana se auttoi hänet ylös kuopasta. Liikkuessa myös mieli vahvistuu ja ajatus pysyy kirkkaana.

Yhteisten harrastusten lisäksi Heidi ja Nikke pitävät kiinni omista menoistaan. Heidillä on tyttöjen iltansa ja käynnit kauneushoitolassa, Nikke taas liikkuu luonnossa, hoitaa perunamaata ja rakensi hiljattain perheelleen kasvihuoneen.

– Minä olen meistä räväkämpi, äänekkäämpi ja kovempi menemään, mutta enää se ei aiheuta ristiriitoja. Ymmärrämme nykyään toistemme tarpeita paremmin.

Viime vuonna aviopari sopi uudesta perinteestä: vastedes he lähtisivät kaksin ulkomaille joka kevät Heidin toukokuisten synttäreiden aikaan. Viime keväänä Nikke vei Heidin romanttiseen Pariisiin, tänä keväänä rakastavaisten Roomaan.

– Kun pääsee irti arjesta, kyllä siinä on honeymoon-meininkiä. Silloin osaa olla toisellekin täysin läsnä, kun ei tarvitse miettiä, mikä kotihomma pitäisi seuraavaksi hoitaa.


Asumuseron jälkeen juhlitaan

Sohlbergit viettävät elokuussa kymmenvuotishääpäiväänsä, ja silloin juhlitaan isosti. Espoon-koti täyttyy ystävistä, sukulaisista ja tarjoiluista. Nyt jos koskaan on syytä juhlaan, ajattelee Heidi.

– Kun miettii, millaisista vaikeuksista kahlasimme läpi, on aivan huikeaa, että saamme nähdä tämänkin päivän. Olemme vahvasti yhdessä ja niin onnellisia, että pääsimme tähän etappiin.

Heidi asennoituu yhteiseen tulevaisuuteen levollisin ja rauhallisin mielin.

– Minä luotan huomiseen. Ajattelen, että jos liittomme kesti välirikon, se kestää mitä vain. Olen myös eri tavalla sitoutunut hoitamaan sitä, Heidi miettii.

– Tuntuu ihanalta voida vain nauttia tästä hetkestä ilman huolta siitä, missä olemme vuoden päästä.

Onnen hyrinänsä keskellä Heidi ymmärtää, että toimiakseen suhde vaatii huolenpitoa jatkossakin. Nyt hän vain tuntee olevansa siihen valmiimpi ja vahvempi.

– Terapia opetti minulle eniten itsestäni. Olen sujut ikäni ja ulkonäköni kanssa, olen rennompi ja lakannut miettimästä, miltä minun kuuluisi näyttää ulospäin, Heidi listaa.

– Kriisini aikaan moni ystävä piti minua outona ja sanoi jälkeenpäin, etten ollut oma itseni. Nyt he sanovat, että aito ja onnellinen Heidi on palannut takaisin. Tunnen sen itsekin.

Vaikeille ajoille Sohlbergit ovat jo kääntäneet selkänsä. Kumpikin on sitoutunut siihen, ettei vanhoja virheitä kaivella. Heidi on myös päivittänyt kodin sisustusta ja karsinut sieltä asioita, jotka liikaa muistuttivat menneestä.

– Vanhoja tapahtumia ei saa elämättömiksi, mutta emme töki niillä toisiamme. Suhteellemme on elintärkeää, että keskitymme tulevaan ja menemme eteenpäin.

Lue lisää:

Heidi Sohlbergin uusi avio-onni: "Nyt kaikki on hyvin"

Heidi Sohlberg kuntokuuristaan: ”Kuudessa viikossa lähti kuusi kiloa”

Heidi Sohlberg

Juontaja, sisustussuunnittelija syntyi Jyväskylässä 17.5.1981. Asuu Espoossa aviomiehensä Niklas Sohlbergin ja lastensa Sofian ja Josefinan kanssa. Sohlbergit avioituivat vuonna 2005.Voitti vuoden 2001 Miss Suomi- sekä Miss Baltic Sea -kilpailut, silloin tyttönimellään Willman.Urheiluohjelma Elixirin sporttikasvo ja juontaja. Vetää omaa H in the House -yritystään.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.