Heidi Köngäs oli adoptiolapsi ja siirtolainen Ruotsissa. Kokemukset tekivät hänestä kirjailijan ja elokuva-ohjaajan. – Opin varhain, etteivät asiat ole aina sitä, miltä ne näyttävät.

Kuva Panu Pälviä

Heidi Köngäs, 57, on nainen, jolla on kolme lasta ja kaksi uraa: kirjailijana ja elokuvaohjaajana. Niistä ajankohtaisempi on nyt kirjailijan työ, sillä elokuussa julkaistiin hänen viides romaaninsa Dora, Dora.

Kirja sai alkunsa, kun Heidi törmäsi berliiniläisessä kirjakaupassa vanhaan, mustavalkoiseen valokuvaan. Siinä Hitlerin uskottu, natsiministeri Albert Speer seisoo Lapissa lumen keskellä vuonna 1943. Speer on kuin maansa myynyt. Edessään hänellä on rakovalkea ja nokikahvipannu, vieressään lapinmies neljäntuulenlakki päässään.

Heidin oli selvitettävä, mitä oli tapahtunut. Syntyi Dora, Dora, fiktiivinen kertomus Speerin ja hänen seurueensa matkasta kylmään pohjoiseen.

Ohjaaja-Heidin töistä tunnetuin on tv-elokuva Liian paksu perhoseksi, jossa Kaarina Hazard näyttelee tanakkaa Kaisua. Kaisu on "suomalainen mollamaija, joka kantaa milloin sikaa, milloin anoppiaan ja milloin miestään", kuten Heidi itse kuvaa.

Elokuvan ensiesitys houkutteli television ääreen 1,5 miljoonaa suomalaista vuonna 1998. Palautetta tihkuu edelleen. Heidi kertoo kuulleensa mainostoimistosta, jossa päätettiin elokuvan innoittamana laajentaa naiskuvaa, kirjaimellisesti.

– Liian paksu perhoseksi on terapeuttinen elokuva suomalaisille naisille, koska se sanoo, että ihminen saa olla minkä kokoinen tahansa. Sitä tehdessäni ajattelin, että vaikka kaikki muut ovat pienen ihmisen puolella, niin minä puolustan kerrankin isoa ihmistä.

Tehtaan varjosta

"Olen aina asunut tehtaan varjossa – pienillä paikkakunnilla, joilla on suuri tehdas. 60-luvun muuttovirrassa perheemme lähti Mäntästä Ruotsin Oxelösundiin. Turvallinen yhteisö vaihtui maahan, jonka kieltä kukaan perheessämme ei osannut.

Olin kuusivuotias ja tein kaikkeni tullakseni ruotsalaiseksi. Silti olin koulussa reunimmaisten joukossa. Olisin halunnut viitata ja istua letit ojossa, mutta en yksinkertaisesti ymmärtänyt sanoja.

Vaikka elämä Ruotsissa oli aika ajoin ahdistavaa, huumori pelasti. Suomalaiset osasivat nauraa jatkuville väärinkäsityksille. Pelasimme marjapussia, ja mandoliinit soi. Jouduin kantamaan vastuuta, koska olin perheeni ainut ruotsintaitoinen.

Kun muutimme Raaheen, Rautaruukki oli vasta tullut sinne. Olin toisella luokalla, ja suomeksi kirjoittaminen ja lukeminen oli minulle hyvin vaikeaa, mutta opettajani Elisa Penttilä pelasti minut. Hän sai minut rakastumaan Raaheen kertomalla tarinoita kaupungin historiasta: Kun puutalokaupunki oli palanut, kadunkulmiin asetetut vartijat huusivat tasatunnein: 'Kello on kymmenen ja kaikki on hyvin!'

Olen adoptiolapsi, mikä vaikutti siihen, että minusta tuli taiteilija. Opin varhain, etteivät asiat ole aina sitä, miltä ne näyttävät. Biologinen äitini oli kasvattiäitini sisko. Adoptiota ei koskaan peitelty, sillä vanhemmilleni olin odotettu ja tärkeä.

En koskaan tuntenut tulleeni hylätyksi. Sen sijaan koin biologisen äitini vierailut uhaksi turvallisuudelleni, koska pelkäsin, että hän vaatisi minua itselleen. Minä halusin pysyä vanhempieni kanssa.

Biologinen äitini asui lopulta Yhdysvalloissa. Kun hän kuoli, syntyi kirja Jokin sinusta. Aihe oli pyörinyt mielessäni kauan, mutta oli hyvä, että kirjoitin kirjan vasta tuolloin. Osasin olla armollinen kummallekin sisarelle.

Uskon, että hyvä suhde vanhempiin kantaa elämässä pisimmälle, huono suhde voi haavoittaa eniten. Minulla oli läheiset välit etenkin äitiini. Olen elänyt äitini rakkauden varassa, ja elän edelleenkin, vaikka hän on jo poissa."

Sydän vasemmalla

"Olin Ateenassa pari vuotta sitten, kun ensimmäiset suuret talouskuria vastustavat mielenosoitukset alkoivat. Silloin oikein piristyin. Tajusin, että Suomessa uskotaan sokeasti kaikki, mitä EU sanoo. Siellä ei uskottu. Uutisten mukaan Kreikassa kukaan ei tee töitä, mutta näin itse, kuinka naiset silittivät pesuloissaan vaatteita vielä iltayhdeksältäkin.

Nuorena olin hyvin radikaali ja lukioikäisenä kuuluin Teiniliittoonkin. Mieltäni painoivat isot kysymykset Vietnamin sodasta, imperialismista ja kehitysmaiden riistämisestä. Aloitin opinnot Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
Tämä on jälkiviisautta, mutta Suomen kehityksen kannalta oli traagista, että radikalismimme kanavoitui Neuvostoliittoa myötäilevään kommunismiin. Sen jälkiseurauksena yhteiskunnassa ei ollut minkäänlaista oppositiota, ennen kuin vihreät tulivat kuvaan.

Muistan, kun istuin 90-luvun taitteessa ystäväni Taina Westin kanssa auton takapenkillä ja totesimme sosialistisen maailmanjärjestelmän romahtaneeksi. Aloimme nauraa hysteerisesti, sillä siinä vaiheessa katsoin tietenkin maailmaa jo eri tavalla. Emme olisi nuorina lukiolaisina osanneet kuvitella, että niin voi käydä. Aiheesta syntyi Kalliolle, kukkulalle -elokuva vuonna 1993.

En edelleenkään ymmärrä, miksi meidän pitäisi hyväksyä epätasa-arvo tai ihmisten hyväksikäyttö ja riisto. Monissa asioissa menin nuorena päin männikköä, mutta monissa asioissa olin erittäin oikeassa. Ranskan vallankumouksen teesit – vapaus, veljeys ja tasa-arvo – ovat edelleen kestäviä, mikään ei ole pystynyt syrjäyttämään niitä. 

Sydämeni sykkii vasemmalla puolella, eikä sen asian pidäkään muuttua. Konservatiivinen elämänasenne ei kiinnosta minua pätkääkään, en elä tässä maailmassa kuluttaakseni tai hankkiakseni uutta tavaraa."

Kiintoisat naiset

"Opiskelin toimittajaksi, koska halusin muuttaa maailmaa. Sanomien toimittajakoulun jälkeen työskentelin Helsingin Sanomissa ja tein Kuukausiliitettä. Niihin aikoihin tutustuin naisliikkeeseen ja feminismiin.

Vuonna 1984 lähdin Ylelle televisioon ja ryhdyin ohjaajaksi. Journalistinen totuudellisuus ei riittänyt minulle, sillä olen tarinankertoja. Se on arvatenkin perua lapsuudenkodistani, jossa vitsailtiin ja puhuttiin paljon. Äitini oli kotiompelija, joten kasvoin alushameissaan pyörivien naisten keskellä. Isäni kertoi usein Lapin sodasta, jossa hän menetti nuorukaisena kuulonsa.

Olen onnekas, koska olen saanut toteuttaa itseäni. Silti jokaisen elokuvan kanssa seison edelleen kynnyksellä, ja portinvartijat kertovat, saanko tulla sisään.

Liian paksu perhoseksi oli kuitenkin kuin myötäkarvaan silittämistä. Se tuntui hyvältä. Viime syksynä elokuva esitettiin Berliinissä Prix Europa -elokuvafestivaalin 25-vuotisjuhlassa, ja se herätti edelleen keskustelua naiseudesta.

Mietin paljon, minkälaisia naisia tuon esille. Viimeiset mitalit -elokuvani kertoi kahdesta yli 90-vuotiaasta naisesta, joita näyttelivät Birgitta Ulfsson ja Seela Sella. Monien mielestä ei ollut soveliasta tehdä elokuvaa niin vanhoista ihmisistä, mutta minusta mikä tahansa maailma on kiinnostava, kun se avautuu ihmisten kautta. En aio stressata ikääntymisestä, ennen kuin tulee se yhdeksänkympin kriisi."

Paljastava työ

"Romaanien kirjoittaminen on minulle hyvin haastavaa ja luonnollista. Kaikki kirjani kertovat myös minusta itsestäni, sillä kirjoittamalla paljastaa sen, minkälaisena näkee maailman.

Julkaisin ensimmäisen romaanini vasta 46-vuotiaana. Minulla on päässäni valmiina aiheita, joiden kirjoittamista oikein odotan. Muutamia aiheita siirrän ja siirrän, koska tunnen, etten ole vielä valmis.

Dora, Dora oli raskain työ, jonka olen tehnyt. Kun tein taustatutkimusta, opin valtavasti sodan julmuudesta. Lapissa saksalaiset kävelyttivät vankikolonnoja satoja kilometrejä. Jos ei jaksanut, ammuttiin. Ruumiit jäivät usein suomalaisten haudattaviksi.

Kun näin valokuvan Speeristä, minun oli saatava tietää, miksi hänen kasvojensa ilme oli niin sulkeutunut. Historiantutkijoiden mukaan Hitlerin ja Speerin välillä oli eroottinen jännite. Valokuvissa Hitler oli kuin koiranpentu, kun Speer on paikalla. Lapin-matkalla Speer oli kuitenkin joutunut ensimmäistä kertaa epäsuosioon.

Aihe kinnasi minua vielä kirjan mentyä painoon. Heinäkuussa lähdin vielä kerran Jäämerelle, kirjani tapahtumapaikalle. Kesälläkin siellä oli vain kuusi astetta lämpöä ja vastatuuleen sai kävellä kyyryssä. Nautin siitä. Mikään Jäämeren rannoilla ei ole pikkumaista, eivät ihmiset eivätkä olosuhteet.

Luulin kasvaneeni karun meren rannalla, mutta Perämerihän on aivan sisävesi Jäämereen verrattuna. Ehkä vielä muutan Jäämerelle, katselin taloja sillä silmällä. Voisin ulvoa siellä tuuleen."

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.