Heidi ja Niina Herala ovat ylpeitä kuuluessaan Heraloiden taiteilijasukuun.

Taiteilijaperheen kasvatit Heidi, 49, ja Niina, 26, Herala varttuivat teatterin käytävillä. Nykyään tätiä ja veljentytärtä yhdistää myös samanikäisten lasten äitiys.

Näyttelijä Heidi Herala porhaltaa sisään ovesta mukanaan tuulahdus kirpeää syysaamua.

– No mitäs meidän Ninnu? Ei ollakaan tavattu vähään aikaan, Heidi halaa veljentytärtään ja hamuaa toisella kädellä kahvikuppia.

– Taisi olla peräti pari kuukautta sitten. Aika menee kamalan nopeasti, kun arki lasten ja työn kanssa vie niin paljon, malli-juontaja Niina Herala, 26, harmittelee.

Naisten välit ovat lämpimät, ja juttu kulkee heti. Ensin vaihdetaan omat ja lasten kuulumiset, sitten muiden läheisten. Heidin isä ja Niinan isoisä, näyttelijä Helge Herala, täytti juuri 87 vuotta.

– Isä ja äiti voivat hyvin, kävin palvelutalossa onnittelemassa päivänsankaria, Heidi kertoo. Hän poikkeaa vanhempiensa luona muutaman kerran viikossa ja soittelee heille päivittäin.

Heralan suku on pieni mutta tiivis. Legendaarisen näyttelijäpariskunnan Helge Heralan ja Marja Korhosen jälkikasvu pitää yhtä.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää naisten mielestä on säilyttää kontakti, vaikka aika olisikin kortilla. Läheiset suhteet antavat voimaa.

Yhdessä äideiksi

Heidi ja Niina puhelevat arkisista asioista ja tukevat toisiaan äitiydessä ja työssä.

– Ensisijaisesti suhteeni Heidiin on kuitenkin sukulaisuussuhde, ei niinkään kahden ystävättären. Heidillä on niin paljon enemmän elämänkokemusta kuin minulla, Niina sanoo.

– Meillä on yhteiset juuret ja historia. Olen tuntenut Ninan hänen syntymästään asti. Vaikka kohtelenkin häntä nyt aikuisena, minusta on ihanaa kirjoittaa Niinalle tekstariin allekirjoitukseksi Heidi-täti, Heidi kertoo.

Heidin elämässä ensikosketus Niinaan oli käänteentekevä. Tuoreiden isovanhempien Helgen ja Marjan luona kitissyt käärö herätti Heidissä uudenlaisia tunteita.

– Niina oli ensimmäinen vauva, jota koskaan pidin sylissäni. Se oli ihmeellistä ja hämmentävää. Kun ajoimme kotiin mieheni Sepon kanssa, sanoin kyyneleet silmissä, että ’minä haluan oman’. Esikoiseni Laurin maailmaantulo on siis Niinan ansiota, Heidi hymyilee.

Parikymmentä vuotta myöhemmin naiset saivat jakaa suuren kokemuksen, kun he molemmat olivat raskaana samoihin aikoihin. Ensin Heidi alkoi odottaa iltatähteään ja muutamaa kuukautta myöhemmin Niina esikoistaan.

Lopputuloksilla, nyt kuusivuotiaalla Eerolla ja viisivuotiaalla Pepillä, oli jopa sama kätilö.

Julkisesta suvusta

Heralan suvussa on paljon julkista työtä tekeviä ihmisiä. Monet näyttelijäsukujen vesat kärsivät loputtomasta vertailusta, niin Heidi ja Niinakin. Kumpikaan ei ole halunnut ratsastaa sukunimellään vaan saavuttaa asemansa omilla avuillaan. Arvostelu on silti joskus hyvinkin loukkaavaa.

Vaikka Niina tietää persoonansa jakavan mielipiteitä, joskus kommentit sattuvat.

– Eräs vanhempi miesnäyttelijä sanoi, että isovanhempasi olivat hienoja taiteilijoita mutta sinusta ei koskaan tule mitään. Kerran bussipysäkillä yksi ihminen latasi, ettei pitänyt ulkonäöstäni. Tilanteet tulevat niin äkkiä, että niissä jää sanattomaksi, Niina pohtii.

Heidillä on samansuuntaisia kokemuksia.

– Jotkut kokevat, että heillä on oikeus sanoa ihan mitä tahansa, koska naama on tuttu julkisuudesta. Minulle yksi nainen totesi lakonisesti, että hän oli aina pitänyt minua hirveän rumana näyttelijänä. Tai että ’äitis se sitten oli kaunis ihminen’. Mitäs siihen sitten on lisäämistä, Heidi toteaa.

Toisaalta suvun vahvuus ja ammatti-identiteetti ovat myös ilon lähteitä. Niina on ylpeä nimestään.

– Minusta on hienoa olla Herala. Suvun hoivissa vietetty lapsuus on ehdottoman tärkeä voimavara.

Heidille taas on merkinnyt paljon se huumori, jota perheessä viljellään.

– Se on monen herkän ihmisen pelastus kiperissä paikoissa.

Heidi Herala

- Helsingissä 10.1.1960 syntynyt näyttelijä. Vanhemmat Helge Herala ja Marja Korhonen.

- Naimisissa näyttelijä Seppo Maijalan kanssa. Lapset Lauri, 23, Juhani, 19, Inka, 13, ja Eero, 6.

- Opiskeli Teatterikorkeakoulussa vuosina 1979–1983. Viime aikoina nähty tv:ssä muun muassa Salatuissa elämissä ja draamasarjassa Helppo elämä.

Niina Herala

- Vantaalla 10.6.1983 syntynyt malli ja juontaja. Vanhemmat Eija ja Turo
Herala
, isovanhemmat Helge Herala ja Marja Korhonen.

- Avopuoliso näyttelijä–juontaja Lorenz Backman. Kaksi tytärtä: Peppi, 5, sekä Lilian, 1.

- Tuttu muun muassa tv-sarjasta Huuma. Nähdään keväällä Nelosen ohjelmassa Meidän isä on parempi kuin teidän isä.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!