Netin suosituimmmat bloggarinaiset saavat kauppojen hyllyt tyhjenemään ja eri maiden päämiehet höristämään korviaan. Parhailla on miljoonia seuraajia ympäri maailmaa.

Ero mormonikirkosta, se sai yhdysvaltalaisen Heather Armstrongin, 39, aloittamaan oman bloginsa vuonna 2001. Dooce-nimimerkin suojista hän avautui kahvinjuomisesta, seksistä ja deittailusta – siis kaikesta siitä, mikä oli ollut kiellettyä hänen aiemmassa elämässään. Blogissa Armstrongille mikään aihe ei ollut tabu.

Vuosi blogin perustamisen jälkeen Armstrong sai potkut verkkosuunnittelijan työstään. Syyksi kerrottiin satiiriset kommentit firmasta ja työkavereista.

Mitä enemmän Armstrong on elämästään paljastanut, sitä enemmän hänen kirjoituksiaan on luettu. Nyt blogi kerää yli satatuhatta lukijaa päivittäin. Parhaina kuukausina vierailijoita on ollut kaksinkertainen määrä eli kuutisen miljoonaa lukijaa.

Vuonna 2009 Armstrong valittiin talouslehti Forbesin julkaisemalle Median vaikutusvaltaisimmat ihmiset -listalle. Sijoitus oli vain parikymmentä pykälää televisiojuontaja Oprah Winfreyn alapuolella.

Nykyään Armstrong on alkanut hieman varoa sanojaan. Yhä edelleen hän kuitenkin kertoo sivustollaan elämänsä aroista aiheista, kuten masennuksestaan, perhe-elämästään ja erostaan.

Täyspäiväistä työtä

 

Clotilde Dusoulierin reseptien salaisuus on niiden yksinkertaisuudessa. Blogin ohjeilla tumpeloinkin kokki onnistuu!

 

Yhä useampi on onnistunut työllistämään itsensä pelkästään bloggaamalla. Ranskalainen ruokabloggari Clotilde Dusoulier, 35, työskenteli alun perin IT-alalla. Vuonna 2003 harrastukseksi perustettu Chocolate & Zucchini -blogi sysäsi hänet pian kokopäiväiseksi ruoka-asiantuntijaksi ja -kirjailijaksi.

Ranskalaisesta alkuperästään huolimatta Dusoulier kirjoittaa englanniksi, ja hän onkin noussut suosioon erityisesti Yhdysvalloissa. Koska bloggari ei ole kokkauksen ammattilainen, hän osaa suunnitella reseptejä etenkin aloittelijoille. Tämän vuoksi The New York Times on kuvannut naista ”pariisilaiseksi ystäväksi, jonka jokainen haluaisi”.

Myös Jen Selterin, 21, elämä mullistui netin ansiosta. Hänet tunnistetaan nykyään kaikkialla mihin hän meneekin. Syynä on hänen takapuolensa.

Vuonna 2012 Selter liittyi kuvapalvelu Instagramiin. Siellä urheilullinen nainen alkoi jakaa kuvia treenatusta vartalostaan. Viime vuoden alussa hänellä oli yli miljoona seuraajaa. Nyt seuraajia on kertynyt jo yli kuusi miljoonaa. ”En lataa kasvokuvia, vaan bodyselfieitä. En välitä, mitä ihmiset ajattelevat, vaikka eivät he oikein mitään ajattelekaan. Eivät he halua nähdä kasvojani”, Selter on kuvaillut suosiotaan New York Postille.

Vain parissa vuodessa nainen on kivunnut unelmaansa. Hän on solminut sponsorisopimukset urheilujätti Niken ja New Balancen kanssa. Lisäksi hän on valmistelemassa omaa urheiluvaatemallistoaan.

Siinä missä moni muu bloggaaja jakaa koko elämänsä seuraajiensa kanssa, Selter on pitänyt pyllyään lukuun ottamatta paljon piilossa. ”Olen mysteeri. Kukaan ei tiedä minkälainen persoona olen. On mielenkiintoista koota luokseen fanityttöjä ja -poikia, jotka pitävät minusta, mutta eivät tiedä kuka olen oikeasti”, Selter on sanonut Elle-lehdelle.

Suosio on katoavaista

 

Viime vuonna Susanna Lausta tuli ensimmäinen muotibloggari, joka on saanut valita vuoden puvun muotimuseo Bathin mallistoon. Aiemmat valitsijat ovat olleet lähinnä muotitoimittajia.

 

Britannian suosituimman bloggaajan titteliä kantavalle Susanna Laulle, 32, nettiin kirjoittamisesta on tullut niin ammattimaista, että hän on palkannut itselleen managerin hoitamaan kaikki hänen raha-asiansa. Lau on kirjoittanut Style Bubble -muotiblogiaan vuodesta 2006.

Jo varhain Lau tiesi, että tulevaisuudessa hän työskentelisi nettimaailmassa. 13-vuotiaana hän opetteli itsenäisesti koodaamaan nettisivuja. Valmistuttuaan yliopistosta hän työskenteli ensimmäisessä työpaikassaan digitaalisessa mainostoimistossa. Pian hän kuitenkin tajusi haluavansa tehdä jotain ihan omaa. Hän halusi paikan, jossa pystyisi puhumaan muodista omilla ehdoillaan. Blogi oli tähän mainio vaihtoehto.

Vain parin kuukauden päästä blogin perustamisesta Lau ampaisi kuuluisuuteen. Kansainvälinen lehdistö huomasi hänet nopeasti, ja rahaa alkoi tulla ovista ja ikkunoista.

Nyt nainen on ollut muotibloggaajien tärkeimpiä nimiä jo vuosia. Hän istuu muotiviikoilla aina eturivissä, ja muotimogulit konsultoivat häntä mallistoistaan. Silti Laun hongkongilaiset vanhemmat eivät ole vieläkään täysin selvillä siitä, mitä tytär tekee työkseen.

Blogi on poikinut Laulle paljon uusia työmahdollisuuksia. Viime vuoden lopulla hän juonsi BBC World Newsin yhteydessä esitettävää muotireportaasia, jossa hän esitteli tapahtumia eri kaupunkien muotiviikkojen kulisseissa. Tyyliä ja muotia käsittelevä esikoiskirjakin on ollut suunnitteilla viime vuodesta lähtien. Lau on pitänyt opuksen yksityiskohdat visusti salassa. Kirjan pitäisi ilmestyä tänä vuonna.

Netissä suosio saattaa kuitenkin hävitä yhtä yllättäen kuin on tullutkin. Moni menneiden vuosien suosituimmista bloggaajista on jo unohtunut. Siksi Susanna Laukaan ei luota siihen, että hänen suosionsa jatkuisi loputtomiin. ”On mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Siksi pelaan tätä kuukausi kuukaudelta”, hän kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan Harper’s Bazaarille tammikuussa.

Lau ei ajattele bloginsa tarjoavan työmahdollisuuksia eläkepäiviin asti. ”Olen vähän kuin vanheneva rokkibändi: kun huomaan jonkun tekevän tätä paremmin kuin minä tai olevani tarpeeton, aion lopettaa”, hän on kuvaillut tuntojaan.

Mielipiteillä on väliä

Bloggaajista on tullut muutaman vuoden sisällä merkittäviä mielipidevaikuttajia. Heidän sanoja kuunnellaan jopa ohi asiantuntijoiden ja poliitikkojen.

Kun The Blonde Salad -blogia kirjoittava italialainen malli ja muotisuunnittelija Chiara Ferragni, 28, esittelee Instagram-tilillään uutta suosikkivaatettaan, se revitään kauppojen hyllyiltä. Kun You Tuben kauneusguruna tunnettu brittiläinen meikkitaiteilija Tanya Burr, 25, kehaisee videoblogissaan maskaraa, sitä on turha etsiä kaupoista enää seuraavana päivänä.

Yhteiskunnallinenkin keskustelu on saanut blogeista vipinää – jopa Suomessa. White Trash Disease -blogin Natalia Tolmatsova töräytti keväällä sivustollaan, ettei aio äänestää. Kommentti sai aikaan kohun somessa, ja siihen tarttuivat monet perinteisetkin mediat.

Netti on tarjonnut vaikuttamismahdollisuuden erityisesti nuorelle ikäpolvelle. Heidän sanomansa ei rajoitu ainoastaan äänestämättömyyteen ja vaateteollisuuteen.

Kuuluisin blogillaan maailmaa muuttanut nuori lienee pakistanilainen Malala Yousafzai, 18. Vain 11-vuotiaana hän alkoi pitää salanimellä blogia, joka kritisoi Pakistanin Taliban-hallinnon lapsiin kohdistamia julmuuksia.

 

Blogit eivät ole pelkkää turhaa puhetta. Malala Yousafzain tie Nobelistiksi alkoi nettipäiväkirjasta.

 

Nettikirjoittelun takia Taliban-mies yritti vuonna 2012 murhata koulumatkalla olleen Yousafzain. Nuori bloggari loukkaantui vakavasti päähän osuneista luodeista, mutta kuin ihmeen kaupalla hän selvisi.

Nykyään Yousafzai on kansainvälinen superjulkkis, joka on kiertänyt maailmaa tapaamassa eri maiden päämiehiä, puhunut YK:ssa tyttöjen koulutuksen puolesta ja kirjoittanut omaelämänkerran. Viime vuonna hän voitti Nobelin rauhanpalkinnon.

Uuden ajan bloggaus

Vaikka perinteiset blogit niittävät menestystä, nettipäiväkirjojen todellinen tulevaisuus näyttää olevan videoissa. Jos 14-vuotiaalta kysyy, kuka on hänen suosikkijulkkiksensa, vastaus voi olla vaikka Soikkuu, mmiisas tai Zoella.

Tuotemerkeiltä kuulostavat nimet ovat You Tube -palvelussa videoblogeja eli vlogeja pitävien nimimerkkejä. Nämä niin kutsutut tubettajat ovat ihan tavallisia parikymppisiä naisia, joiden elämää tuhannet ihmiset seuraavat päivittäin videoiden välityksellä.

Huippusuositun Zoellan eli Zoe Suggin, 25, ensimmäisellä blogilla oli vain noin 1 000 seuraajaa. Kun brittinainen vuonna 2009 julkaisi blogissaan ensimmäisen videonsa, suosio alkoi kivuta tasaisesti.

 

Viime vuonna Zoe Sugg julkaisi omaelämäkerran, osallistui biisintekoon, toimi mainoskasvona ja lanseerasi oman kosmetiikka-sarjan.

 

Nyt kuusi vuotta myöhemmin hänen You Tube-kanavallaan on yli kuusi miljoonaa tilaajaa. Harrastuksena alkaneesta blogista on kasvanut ilmiö, jonka takia Sugg ei pysty menemään edes suosikkibändinsä keikoille ilman, että fanit piirittävät häntä.

Sugg on tullut tunnetuksi esimerkillisenä roolimallina nuorille tytöille. Hän ei juopottele tai biletä, vaan lähinnä hengailee kotona, shoppailee edullisissa ketjuliikkeissä ja opettaa katsojilleen meikkivinkkejä. ”Seuraajani näkevät minut ystävänä, ja minäkin näen heidät ystävinä. Se on minusta mukavaa”, Sugg on todennut Mirror-lehdelle.

Parhaimmillaan videobloggaajat saattavat ansaita jopa 4 000 dollaria vain sillä, että he mainitsevat videollaan tietyn tuotteen. Bloggaajan You Tube-sivustolle sijoitetusta mainoksesta voi pärähtää tilille jopa 20 000 dollaria.

Suggin tavoin suuri osa suosituimmista naisvloggaajista keskittyy kauneuteen ja muotiin.

You Tuben virallisena isosiskona tunnettu Louise Pentlandkin aloitti kauneuteen keskittyvällä vlogilla vuonna 2010. Sittemmin aiheet ovat muuttuneet. Louise on kokenut velvollisuudekseen auttaa nuoria, ja siksi hän tarttuu nykyään surutta vaikeisiinkin aiheisiin, kuten itsetuntoon, ehkäisyyn ja kotiväkivaltaan.

Lue lisää:

Huippusuositun bloggaajan vinkit: Näin synnytät menestyvän blogin

Tämä 24-vuotias vloggaaja rikkoi esikoiskirjallaan J. K. Rowlingin myyntiennätyksen

YSL ring and Chiara Ferragni

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.