Daniel Radcliffe on muuttanut elämäntapojaan terveellisimmiksi. Kuva: Reuters.
Daniel Radcliffe on muuttanut elämäntapojaan terveellisimmiksi. Kuva: Reuters.

26-vuotias näyttelijä jätti alkoholin kolme vuotta sitten.

Fanien silmissä ajanjakso, jolloin Harry Potter -elokuvia kuvattiin, vaikuttaa jännittävältä satumaiselta. Todellisuus kulissien takana oli kuitenkin toinen, kertoo Potteria näytellyt Daniel Radcliffe Telegraphin haastattelussa.

”En osaa kertoa, millainen olen humalassa, koska en muista.”

Näyttelijä kertoo juoneensa rajusti niihin aikoihin, kun Pottereita vielä kuvattiin. Daniel myöntää, että hän otti tuolloin omien sanojensa mukaan pähkähulluja riskejä ja joi itsensä usein julkisilla paikoilla siihen kuntoon, ettei muistanut myöhemmin mitään.

– En osaa kertoa, millainen olen humalassa, koska en muista. Luultavasti loistava, silloin kun olen tajuissani, 26-vuotias näyttelijä pohtii ja myöntää heti perään, että jossakin vaiheessa humalatilaa häntä pitää kuitenkin alkaa vahtia.

– Lopulta en herännyt edes 20 viestiin, joissa kyseltiin, missä olen ja olenko ok.

”Muutun humalassa”

Nyt Radcliffe kertoo, ettei ole juonut pisaraakaan kolmeen vuoteen. Hän luopui alkoholista kuvattuaan viimeisen Potter-elokuvan. Mies myöntää, ettei kyse ollut normaalista alkoholinkäytöstä, muutoin hän voisi juoda edelleen.

– Muutun humalassa. Olen yksi niistä ihmisistä, jotka muuttuvat.

Raittiina pysyminen ei ole helppoa, vaan Potter-tähti joutuu tekemään töitä sen eteen. Hän on alkanut vältellä tilanteita, joissa muut juovat alkoholia.

– Käyn ravintoloissa ja toisinaan pubeissakin, mutta sitten totean, että jos kaikki haluavat humaltua, minun täytyy lähteä, koska en voi tehdä samaa.

Vuonna 2011 Daniel Radcliffe poseerasi näin hyväntuulisena Emma Watsonin ja Rupert Grintin kanssa Harry Potter ja Kuoleman varjelukset 2 -elokuvan ensi-illassa. Kuva: Reuters.
Vuonna 2011 Daniel Radcliffe poseerasi näin hyväntuulisena Emma Watsonin ja Rupert Grintin kanssa Harry Potter ja Kuoleman varjelukset 2 -elokuvan ensi-illassa. Kuva: Reuters.

Juominen vei rakkaan harrastuksen

Daniel Radcliffe kertoo olleensa nuorena innokas lukija.

– Olin todella kyltymätön. Se oli yksi asia, jonka juominen minulta sivuvaikutuksena vei. Minulla ei enää ollut energiaa lukea.

”Se oli yksi asia, jonka juominen minulta sivuvaikutuksena vei.”

Lopetettuaan juomisen hän on ottanut takaisin menetettyä aikaa kirjojen kanssa.

Alkuun Danielilla oli tapana lähteä viiden tunnin kävelylenkeille aina, kun teki mieli alkoholia. Nykyään hän purkaa energiaa salilla ja käy juoksemassa.

– Olen todella innostunut kuntoilusta.

Näyttelijän mukaan elämänmuutos tuntuu ja näkyy hänen arjessaan. Hän kertoo muun muassa itsetuntonsa kohonneen.

– Olen henkisesti tasapainoisempi ja varmempi asioista, jotka saavat minut onnelliseksi.

– Olen sinut omien piirteideni kanssa, jotka ennen saivat minut murehtimaan, olenko tylsä ja pitäisikö minun vain lähteä ulos vetämään kännit.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.