Terveys on tärkein, mutta on kiva näyttää myös hyvältä. ”Tykkään nykyään varsinkin hyvästä ryhdistäni ja rinnoistani. Ja siitä, että minulla on paljon lihasta”, Hanna sanoo.

Hanna Kaske laihtui kolmessa vuodessa 75 kiloa. Samalla muuttui moni muukin asia, ja Hanna karisti miellyttämisen tarpeen. Vielä yhteen muutokseen hänet sysäsi syöpä.

Usein ihmiset uneksivat lentämisestä, mutta Hanna Kaske näki vuosien ajan unia, joissa hän juoksi.

Unissa aurinko lämmitti selkää, ja Hanna oli vapaa, voimakas ja kevyt. Askeleet uhmasivat painovoimaa. Niistä unista hän heräsi haikeana.

Vihdoin neljä vuotta sitten Hanna juoksi, ensimmäistä kertaa sitten varhaisteinivuosien. Leveä metsäpolku myötäili kimaltavan Saimaan rantaa, juoksuaskelia otti umpionnellinen nainen.

– Vapaudentunne oli ihan uskomaton. Juokseminen tuntui mielettömän ihanalta, 37-vuotias Hanna sanoo. Hän ei ollut juossut kahteenkymmeneen vuoteen.

Vasta viikkoja aikaisemmin Hanna oli tuulettanut spinningtunnilla, kun otsalle kihosivat ensimmäiset hikipisarat vuosiin. Samoihin aikoihin hän huomasi olevansa riittävän nopea, että pystyi aloittamaan uudelleen nuoruudenrakkautensa nyrkkeilyn.

”Vasta kun paino alkoi pudota, tajusin, miten paljon se oli rajoittanut elämääni.”

Pitkään nämä kaikki olivat olleet mahdottomuuksia, sillä Hanna painoi 140 kiloa. Hän pelkäsi työpaikan virkistyspäiviä, mietti, jaksaisiko nousta portaita, ja murehti, joutuisiko pyytämään lisäturvavyötä lentokoneessa. Kun kotikaupunki Mikkeliin tuli tivoli, ei sinne ollut järkeä mennä. Hanna ei mahtuisi laitteisiin.

– Vasta kun paino alkoi pudota, tajusin, miten paljon se oli rajoittanut elämääni.

Syy muutokseen löytyy

Minä painan 140 kiloa. Miksei kukaan sano mitään?

Se ajatus välähti kolmikymppisen Hannan mielessä monta kertaa.

Hanna oli ollut pienestä asti pyöreä, kunnes 18-vuotiaana kilot alkoivat tosissaan kertyä. Hän sai ajokortin, mikä pikkukaupungissa merkitsi uudenlaista vapaudentunnetta. Hyötyliikunta vaihtui punaiseen volkkariin, jolla Hanna hurautti työpaikalleen pikaruokaravintolaan.

140 kiloon Hannan paino nousi kolmikymppisenä. Peiliin katsominen ei tuntunut pahalta.

– Olen aina nähnyt itseni kutakuinkin samannäköisenä kuin olen nyt. Se harmitti, että istuvia, muodikkaita vaatteita oli vaikea löytää.

Ja jotta niitä löytäisi paremmin, Hanna monesti päätti muuttaa ulkonäköään mahdollisimman nopeasti. Hän kokeili kuuria toisensa perään: pussikeittodieettiä, kaalikeittodieettiä, Painonvartijoiden pisteitä, kasvissyöntiä. Kun kuuri päättyi, kilot palasivat.

”Minua ei koskaan syrjitty painoni takia. Elämässä ei ollut mitään vikaa.”

Mutta koska elämä oli hyvää, syytä isoon muutokseen ei ollut. Hanna teki pitkiä päiviä markkinointityössään it-yrityksessä ja nautti niistä valtavasti. Hannalla oli todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta siihen oli lääkitys ja satunnaisilla lääkärikäynneillä veriarvot olivat aina hyvät.

– Minulla oli mielettömän kiinnostava työ, hyviä kavereita, poikaystäviä. Minua ei koskaan syrjitty painoni takia. Elämässä ei ollut mitään vikaa.

Muutos käynnistyi, kun ympärillä alkoi rytistä. Vuonna 2011 parisuhde päättyi, ja vesivahinko ajoi Hannan kotoaan evakkoon vanhempiensa luo. Isoisä joutui sairaalaan, jossa hän kuoli viikkoa myöhemmin.

Hanna oli varannut kesän gradun viimeistelyä varten, mutta ohjaaja soittikin ilouutisia: tutkielma oli valmis. Edessä olisi neljän viikon loma vailla velvoitteita. Kotikaupungin satamafestarit olisivat sille täydellinen aloitus. Jääkaapissa jäähtyi viini, ulkona paistoi aurinko.

– Laitoin kulmiani peilin edessä, kun äiti soitti, että iskää elvytetään, tule äkkiä. Isä oli saanut sydänkohtauksen, Hanna kertoo.

– En pystynyt maksamaan taksia: tärisin niin paljon. Puolen tunnin elvytyksen jälkeen isä kuoli.

– Tajusin silloin, että olen ainoa lapsi, kuten äitinikin. Hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet. Olin äidille ainoa läheinen jäljellä. Olisi hirveää, jos minulle tapahtuisi jotakin.

On pysyttävä kunnossa, ettei äiti jäisi yksin. Se on kiltin ihmisen ajatus, sen Hanna tietää itsekin. Mutta se oli riittävän suuri syy muuttaa elintapoja.

 


Nykyisin Hanna työskentelee omalla kuntosalillaan Mikkelissä. "Nautin siitä, että voin auttaa muita.”
Nykyisin Hanna työskentelee omalla kuntosalillaan Mikkelissä. "Nautin siitä, että voin auttaa muita.”

 

Lupaatko, että pärjään?

Elämänmuutos kävi lopulta kevyesti, Hanna sanoo nyt.

– Se oli helppoa, kun löysin oikeanlaisen motivaation ja tajusin, että muutos pitää tehdä pieni askel kerrallaan.

Aluksi Hanna opetteli uuden ruokailurytmin. Tähän asti hän oli malttanut syödä ensimmäisen kerran vasta työpäivän jälkeen. Silloin nälkä oli hirveä ja lautasella jotakin mahdollisimman nopeaa. Illan ruokamaraton vaihtui tiukkaan rytmitykseen: Hanna alkoi syödä kuudesti päivässä.

Hän palkkasi personal trainerin, koska ilman sitä kynnys kuntoiluun oli liian korkea. Hanna halusi tehdä kaiken oikein.

Seuraavaksi Hanna asetti päämääräkseen lapsuudenhaaveensa, Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet.

– Ajattelin, että minulla täytyy olla tosi tiukka tavoite, että liikunta säilyy, hän perustelee.

– Ensimmäiselle kahvakuulatunnille mennessäni kysyin liikuntakeskuksen respasta monta kertaa, pärjäänkö minä, lupaatko, että pärjään. Ensimmäiset puoli vuotta varmistin aina, pärjäänkö varmasti. Jos näin pienenkin vihjeen, että luvassa olisi liian rankka tunti, nousi pala kurkkuun.

Iso merkitys oli lääkärillä, joka uskalsi kuusinkertaistaa Hannan kilpirauhassairauden lääkityksen. Sen ansiosta kehossa alkoi tapahtua. Hannasta tuntui, että hän näki ja kuuli selvemmin, nukkui paremmin, maistoi tarkemmin ja pysyi virkeänä vielä työpäivän jälkeenkin.

– Tuntui kuin olisin herännyt talviunesta. Tältäkö elämän kuului tuntua?

Kilpirauhasen vajaatoiminta oli saanut kropan jumiin niin, ettei aineenvaihdunta ollut toiminut kunnolla vuosiin. Siksi spinning-tunnilla irronnut ensimmäinen hikipisara tuntui vallankumoukselta.

”Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma.”

Poliisikouluun Hanna ei päässyt, mutta uusi elämäntapa säilyi. Ensimmäinen tavoite oli saada paino kaksinumeroiseksi. Siitä hän jatkoi aina kymmenellä kilolla alaspäin. Kehon muuttuessa Hanna alkoi pikkuhiljaa löytää myös itsensä. Kolmen vuoden aikana hän karisti 75 kiloa.

– Hassuinta oli, että olen nähnyt itseni tämän näköisenä aina.

– Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma, vaan jotakin muuta. Jotakin, joka ei toiminut.

Pää ei pysy mukana

Laihtuminen avasi Hannalle uuden maailman monella tavalla. Isoin muutos oli huomata, miten tuntemattomat ihmiset katsoivat häntä nyt eri tavalla.

– Pahinta oli tajuta, miten katseet muuttuivat.

– En ollut ennen tunnistanut säälivää, ivallista tai välttelevää katsetta. Minua alettiin katsoa niin kuin ihmisiä normaalisti katsotaan. Katseet olivat hyväksyviä ja inhimillisiä.

Töissä hän tajusi, että uudet tuttavuudet odottivat häneltä yhtäkkiä enemmän kuin muut olivat aikaisemmin odottaneet.

– Ikään kuin olisin tullut äkkiä fiksummaksi!

Hannan mieli ei pysynyt muutoksessa mukana. Äkkiä hän pystyi ostamaan vaatteensa samoista kaupoista kuin ystävätkin.

– Se lähti käsistä. Rakastin ja rakastan vaatteita, ja ne ennen piti aina tilata netistä tai ostaa jostain hitsin telttakaupasta – ja sitten voikin mennä merkkiliikkeeseen! Ostin hirveät määrät vaatteita, joita en kaikkia edes ehtinyt käyttää, kun paino jatkoi putoamistaan.

”Tuntemattomien ihmisten huomio alkoi sokaista.”

Myös miesten kanssa teki mieli revitellä. Hanna huomasi, että seuran löytäminen olikin yhtäkkiä helppoa. Hannalla ei ollut koskaan ollut puutetta poikaystävistä, mutta nyt tuntui siltä, että koko maailma näki hänet.

– Tuntemattomien ihmisten huomio alkoi sokaista, Hanna sanoo.

– Olen tosi onnellinen, etten ollut parisuhteessa suurimpien muutosvuosien aikana, sillä olen aika varma, ettei se olisi kestänyt. Oma muutos korvien välissä oli niin iso.

– Minusta tuntuu, että kokoni vaikutti itsetuntooni alitajuisesti. Nyt ajattelen, että en ollut täysin oma itseni isoina vuosina. Silloin minulle oli aina tärkeää hakea hyväksyntää, ja se vaikutti varmasti myös parisuhteisiin.

 


Hannan rintasyöpä löytyi ihonkorjausleikkauksen yhteydessä. ”Näen syövän lahjana, jonka ansiosta pystyin siirtymään eteenpäin.”
Hannan rintasyöpä löytyi ihonkorjausleikkauksen yhteydessä. ”Näen syövän lahjana, jonka ansiosta pystyin siirtymään eteenpäin.”

 

Täydestä vauhdista seinään

Valtava painonpudotus tarkoitti sitä, että kehossa roikkui äkkiä ylimääräistä ihoa. Sitä on poistettu kolmen viime vuoden aikana useissa leikkauksissa julkisessa terveydenhoidossa: Hannan reisiä, vatsaa, käsivarsia ja rintoja on kiristetty. Leikkauksista toipuminen vie viikkoja, ja iholle jäävät muutoksista kertovat pitkät arvet.

Ihon leikkausta kannattaisi yleensä odottaa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun laihtuminen on pysähtynyt, sillä keho jatkaa muovautumistaan. Hanna ei jaksanut odottaa niin pitkään.

– En jaksanut, en tietenkään. Olin tosi malttamaton, sillä halusin olla valmis.

– Irtonahan kanssa oli myös vaikeaa vetää rajaa siihen, mikä on turhamaisuutta ja mikä pelkästään fiksua.

Samaan aikaan Hanna kävi läpi samaa aikuisuuskriisiä, joka on tuttu lähes kaikille kolmikymppisille. Hän tuskaili, mihin suuntaan lähteä.

Hanna ei tiennyt, että edessä olisi vielä yksi muutos, joka järkyttäisi elämän uuteen asentoon.

Keväällä 2014 edessä oli vatsanahankiristys, jonka yhteydessä kirurgi lupasi korjata edellisessä leikkauksessa epäsymmetriseksi jääneen rinnan. Mikäs siinä, samalla toipumisella se menisi, ajatteli Hanna ja varasi ajan mammografiaan, joka tehdään aina ennen rintaleikkausta.

Tutkimusaika oli tunnin myöhässä. Työpalaveria odottava Hanna käveli hermostuneena sairaalan käytävää edestakaisin ja näpytti kiihkeästi sähköposteja puhelimellaan.

Tutkimuksen jälkeen maailma pysähtyi täydestä vauhdista seinään.

– Henkilökunta alkoi sipistä keskenään, ja tiesin heti, että jokin on vialla.

Rinnasta otettiin heti ohutneulanäytteet, ja muutamaa viikkoa myöhemmin Hanna makasi leikkauspöydällä. Rinta säästyi, mutta hoito jatkui sädehoidoilla viitenä päivänä viikossa viiden viikon ajan.

”Ennen syöpää minulla ei ollut rohkeutta tehdä muutoksia.”

Sairastuminen pelästytti kunnolla. Nopeasti Hanna huomasi, että toipumisaika merkitsi hänelle jälleen uuden elämänvaiheen alkua.

– Ennen syöpää en tiennyt, mitä haluan elämältäni, eikä minulla ollut rohkeutta tehdä muutoksia. Siksi näen syövän lahjana, joka on auttanut minua eteenpäin.

– Kun hoidot alkoivat edistyä, mieli oli valoisa. Oravanpyörä pysähtyi, ja minulla oli todella aikaa miettiä, mitä haluan. Tuollaisella hetkellä purkautuu hirveästi energiaa, jonka halusin kanavoida oikein. Päätin, että ryhtyisin auttamaan muita.

Pois miellyttämisestä

Aurinko puskee sisään ikkunoista, jotka avautuvat takapihalle. Järvenranta on kivenheiton päässä, ja sitä myötäilevää polkua Hanna juoksee kevein askelin.

Elämässä kaikki on toisin. Vuosi sitten Hanna toteutti haaveen, jonka syöpä nosti esille: hän avasi kuntokeskus Otteen Mikkelin keskustan kylkeen kihlattunsa Aapo Nylénin sekä toisen pariskunnan kanssa. Poliisikouluun Hanna ei toisellakaan kerralla päässyt, mutta hän on valmistunut personal traineriksi ja opiskelee nyrkkeily- ja joogaohjaajaksi. Omalla salillaan hän pääsee auttamaan muita.

”Enää en hae hyväksyntää olemalla nöyrä ja sanomalla kaikkeen joojoo.”

Hanna on opetellut katsomaan itseään toisin. Aiemmin hän ajatteli, että kiltteys on osa hänen luonnettaan. Myöhemmin hän on ymmärtänyt, että se oli tarvetta miellyttää.

– Enää en hae hyväksyntää olemalla nöyrä ja sanomalla kaikkeen joojoo. Opettelen kuitenkin edelleen sanomaan ei. Terve itsekkyys on pakko säilyttää, tai on toisten vietävissä.

Kiltin ihmisen ajatuksia Hanna ajattelee yhä.

– Haaveilen siitä, että asiat voisivat jatkua yhtä hyvinä kuin ne ovat nyt. Minulla on ihana perhe ympärilläni, äidillä on hyvä olla, saisin nähdä poikapuoleni kasvavan, aikuistuvan, hankkivan oman perheen. Toivon, että voisin auttaa ihmisiä voimaan hyvin, se on minun kutsumukseni.

Tämänkin aamun Hanna aloitti kahvikupillisella sohvannurkassa. Kaurapuuro ja raejuusto ovat vaihtuneet rahkaan, sillä Hanna toivoo pudottavansa häädieetillään viitisen kiloa. Kirjahyllystä nousee kolme siistiä lehtipinoa: Sport, Fit, Häät.

Kesäkuisiin juhliin Hanna valmistautuu kuten kuka tahansa morsian. Hän aikoo näyttää törkeän hyvältä.

– Hääpäivä on kuin fitnesskisan loppuhuipennus – eihän kukaan näytä siltä loppuelämäänsä, Hanna nauraa.

– Totta kai jatkan kehon muokkaamista kuntosalilla ja tavoittelen kapeampaa vyötäröä, timmimpää peppua ja pyöreämpiä olkapäitä niin kuin varmaan kaikki muutkin naiset.

Makuuhuoneen komeron ovesta roikkuu valkoinen pukupussi, joka kätkee sisälleen Hannan hääpuvun. Hihaton mekko ei peitä Hannan käsivarsia.

– En ole halunnut piilotella arpiani. Ne kertovat minun tarinaani ja tekevät minusta sen, joka olen nyt.

Päivää ennen vihkimistä Hanna on kutsuttu syöpäkontrolliin.

Hän aikoo siirtää ajan myöhempään kesään.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.