Leo Hakanen, Jukka Soldan, Jere Marttila ja Elli Haloo jäävät pitkälle lomalle, kun Haloo Helsinki! on tehnyt kaksi areenakeikkaa Helsingissä. "Tauon aikana voimme elää elämää, jota muut ikäisemme ovat jo eläneet."

Haloo Helsinki! -yhtyeen jäsenet ovat kasvaneet aikuisiksi toistensa kanssa. Menestyksen keskellä nelikko on selvinnyt myös perheidensä ansiosta. – Perheen tuki oli tärkeää varsinkin silloin, kun kiusaaminen teki minut epävarmaksi, laulaja-basisti Elli sanoo.

Siis mikä päivä tänään on?, Jere Marttila, Haloo Helsinki! -yhtyeen kitaristi, katsoo bändikavereitaan kysyvästi.

Porukka on juuri puhunut yhteisestä kiinnostuksestaan hyvään ruokaan ja viineihin ja muistellut visiittiään helsinkiläiseen Yume-ravintolaan. Jeren, 24, mielestä yhtye illasti siellä tällä viikolla, muiden mukaan edellisviikolla. Aletaan laskea päiviä ja päästään kiistelyssä yhteisymmärrykseen.

– Jestas, että päivät menevät vauhdilla, Jere pudistelee päätään.

Sekaannus kuvaa hyvin tahtia, jolla Haloo Helsinki! on työstänyt uransa suurinta puristusta, kahta loppuunmyytyä konserttia Hartwall Areenassa. Ensimmäisen päivän 10 500 lippua myytiin loppuun kahdeksassa minuutissa.

Laulaja Elli Haloo, 25, sai uutisen puhelimeensa heräillessään vapaapäiväänsä Tampereella.

– Olin pelännyt, ettei keikalle tule ketään tai korkeintaan kaksi kuulijaa. Kun kaverini sitten yritti ostaa lippuja netistä, hän alkoi kiljua, että niitä oli jäljellä enää muutama. Kohta kännykkääni tuli viesti: ”Eka ilta täynnä, tehdäänkö toinen?

"Hulluimmat ideamme ovat tyssänneet ainoastaan turvallisuussääntöihin ja byrokratiaan."

Kitaristi Leo Hakasen, 24, ilme ei värähdäkään, kun hän lupaa esityksestä suurinta suomalaista rockshow’ta – ikinä. Areenakeikkoja toteuttaa yli sadan hengen tiimi, ja show’n budjetti on kymmenkertainen verrattuna vaikkapa kesän festariesiintymisiin.

– Heti alusta oli selvää, että tekisimme täysillä ja isosti. Suuruudenhulluimmat ideamme ovat tyssänneet ainoastaan turvallisuussääntöihin ja byrokratiaan, Leo kuvailee.

Rutiinienrakastajat ja haahuilijat

Suuret kuviot sopivat täydellisesti kilpailuhenkiselle Leolle. Ei niin, että hän tappio seurapelissä saisi hänet kilahtamaan, mutta itseään mies tahtoo haastaa jatkuvasti.

– Haluan olla paras itseni paitsi lavalla myös ihmisenä, muusikko sanoo.

Jeren kanssa he ovat jo päiväkotiaikaisia kavereita, entisiä joukkueurheilijoita ja edelleen yhtyeen urheiluhullut.

– Urheiluvuodet ja kilpailuhenki poikien kesken on muokannut meitä. Meille sopivat rutiinit ja se, että otamme vastuun käytännön asioista ja teknisestä puolesta, Jere valottaa ryhmän rooleja.

Elliä sekä rumpali Jukka Soldania, 22, hän kutsuu bändin haahuilijoiksi – kaikella rakkaudella. Työnjako on luontevaa.

– Ellin on hyvä saada viettää taiteilijaelämää ja panostaa luovaan työhön. Jukka taas on mielettömän taitava rumpali, joka treenaa ja kehittää itseään kovaa ja kunnianhimoisesti. Mutta muuten hän haluaa keskittyä rennosti ottamiseen.

Asenne-erot tuovat ryhmään tasapainoa.

– Osa meistä stressaa enemmän ja toiset elävät fiilispohjalta, Jere vilkaisee hymyillen Elliin.

– Mutta se juuri on etumme: fiiliseläjät saavat meidät stressaajatkin huomaamaan, että hei, tilanteen voi tosiaan ottaa rennommin.

"Bändissä tärkeintä on, että kaikki saavat olla omanlaisiaan."

Arjessa erot näkyvät niin, että puoliltapäivin, kun Elli vasta heräilee, pojat ovat jo käyneet aamulenkillä tai tuotantopalaverissa tai aloitelleet päiväänsä studiolla.

– Kyse on myös luottamuksesta. Siitä, ettei kaikkien tarvitse irtoilla jokaiseen asiaan, vaan voimme luottaa siihen, että jokainen hoitaa oman tonttinsa sekä lavalla että kaikessa muussakin. Tärkeintä on, että kaikki saavat olla omanlaisiaan, Elli vahvistaa.

Se on ollut ryhmän voimavara yhtyeen alkumetreiltä asti ja bändin viesti kuulijoilleen vielä nytkin.

Tyttö eriparitennareissaan

2000-luvun alkupuolella Pop & Jazz Konservatorion tiloissa Helsingin Arabiassa vietettiin musiikkiluokkien yhteistä bänditapahtumaa. Pitkätukkaiset Leo ja Jere olivat pukeutuneet pillifarkkuihin, Conversen tennareihin ja valinneet soittolistalleen rankinta heviä legendaariselta Slayerilta.

Kaverukset rakastivat esiintymistä. Suutarilan-koulun bändi-illat eivät heille riittäneet, vaan pojat järjestivät lisäksi omia keikkoja lähes kuukausittain. Ystävyksillä oli yhteinen haave bändistä, jonka kanssa tehtäisiin musiikkia ihan tosissaan.

Arabiassa lavalle astui myös nuori Elli. Tytöllä oli eriparitennarit, vaaleat hiukset ja tumma ääni, jota hän värisytti niin, että moni kyseli, virtasiko hänessä ulkomaista verta. Sinä iltana Elli lauloi Queenia ja painui pysyvästi Leon ja Jeren mieliin.

– Seisoimme salissa silmät lautasina ja kysyimme yhteen ääneen, kuka hitto tuo on, Leo ja Jere muistavat.

Jukka oli tuttu kaveri koulusta, mutta tämän soittotaito oli jäänyt salaisuudeksi.

– Jukka kyllä tiedettiin hyväksi rumpaliksi, mutta hän harvoin esiintyi missään. Kun vihdoin näimme hänet soittamassa Kingston Wallia, kuuntelimme ihmeissämme, että missä toi on ollut.

Arabian illassa Leo ja Jere tiesivät löytäneensä tulevat bändikaverinsa. Haloo Helsinki! syntyi virallisesti vuonna 2006.

 

Keskaria kiusaajille

Jos 15-vuotias ilmoittaa vanhemmilleen ryhtyvänsä NHL-kiekkoilijaksi tai tennistähdeksi, vastaukseksi tullee hyväksyviä hymyjä ja kannustusta. Mutta kun 15-vuotias ilmoittaa ryhtyvänsä rocktähdeksi, tavallisin reaktio lienee epäuskoinen naurunpyrskähdys.

Ellin perheelle haaveet laulajanurasta eivät tulleet yllätyksenä.

– Olin harrastanut partiota ja kerran käynyt yhdellä tennistunnilla, mutta muuten olin aina pyörinyt erilaisissa bändiprojekteissa. Kotona touhuihini suhtauduttiin kannustavasti. Minua rohkaistiin kulkemaan omaa tietäni, Elli kertoo.

Samaa ymmärrystä löytyi Soldaneilta, Marttiloilta ja Hakasilta.

– On ollut mieletön onni, että meidän kaikkien vanhemmat ovat olleet samalla aaltopituudella. He ovat tukeneet silloinkin, kun muut ovat vähätelleet suunnitelmiamme, pojat sanovat.

– On tukahduttava ajatus, ettei kotona olisi saanut olla sellainen kuin halusi. Kotihan on nuoren turvallisin ja luontaisin ympäristö. Kyllä meidän rohkeutemme ja itsetuntomme on ennen kaikkea kotoa saatua.

Koulussa nuorille muusikoille naureskeltiin, sillä heitä ei nähty trendivaatteissa tai muodikkaissa kampauksissa. Pojat saivat lokaa niskaan varsinkin vanhemmilta oppilailta, ja Elliä kiusattiin yläasteen tyttöporukoissa.

– Se oli sellaista huutelua, että ”miksi oot erilainen” ja ”sä olet outo”. Välillä kiusaaminen nostatti minussa epävarmuuskausia, ja varsinkin silloin perheen tuki oli tärkeää. He näkivät potentiaalini ja kannustivat olemaan omanlaiseni, Elli kertoo.

"En vihaa kiusaajiani, olen surullinen heidän puolestaan."

Samat kiusaajat tulevat nykyisin taputtamaan olalle.

– Miten niin kelpaan paremmin nyt kun soitan bändissä? En minä kiusaajiani vihaa. Ennemmin olen surullinen heidän puolestaan. Joskus tekisi mieli näyttää heille keskisormea, Elli virnistää.

Nykyisin Elli tapaa faneja, jotka kertovat samanlaisista kiusaamiskokemuksistaan. Heitä hän kannustaa parhaansa mukaan.

– Yritän tsempata heitä pukeutumaan ihan niin kuin he haluavat ja toteuttamaan unelmiaan, vaikka ne olisivatkin erilaisia kuin kaikilla muilla. Kuulen jatkuvasti mielettömän rohkeista tyypeistä, en todellakaan aina ollut sellainen itse.

Vain sitä Ellin kotona on voivoteltu, ettei tyttärelle koskaan saatu järjestää ylioppilasjuhlia.

– Mutta olemme sitten juhlineet muita saavutuksia. Kun juhlimme yhtyeen viidettä levyä, se oli vähän kuin minun yo-juhlani, Elli nauraa.

Bändin menestyksen perusteella plakkarissa on ainakin kymmenen laudaturin suoritus.

Loma paikkaa poissaolot

Haloo Helsinki! on ollut toiminnassa yhdeksän vuotta, tehnyt viisi albumia ja yli 600 keikkaa. Niistä jokainen on ollut niin täynnä adrenaliinia, etteivät soittajat aina huomaa lavalla sattuneita kolhujakaan. Leolla on arpi siitä kerrasta, kun Elli osui häntä bassonkaulalla vatsaan. Kerran Elli kompastui lavassa olleeseen kuoppaan ja soitti keikan loppuun revähtäneellä ranteella.

Bändi on ylivoimaisesti suosituimpia, kuunnelluimpia ja ostetuimpia kotimaisia yhtyeitä. Kuluneena kesänä yhtye soitti kaikki suurimmat festarit pääesiintyjän paikalla. Ruisrockissa keikan kuuli yli 30 000 kuulijaa.

Triplaplatinalevyt ovat aitiopaikalla levy-yhtiön aulassa Helsingin Vallilassa.

– Välillä oikein havahdun, että oho, tämä on nyt työ, jolla elämme. Se on äärimmäisen kiitollinen tunne. Että juuri meille kävikin näin, Elli kertoo.

Vahingossa suosio ei ole syntynyt. Kun neliko teki ensimmäisen levydiilinsä vuonna 2006, se laati samalla seitsemänvuotissuunnitelman. Siihen he kirjasivat haaveensa, jotka aikoivat siinä ajassa saavuttaa.

– Suunnitelma oli tietysti absurdi, sillä kuulijat päättävät suosikkinsa, vaikka olisimme kuinka hyviä tahansa. Musiikintekemisessä on ikuinen perverssi ristiriita: luot itse, mutta onnistut muiden ehdoilla, Jere aloittaa.

– Seitsemän vuoden jälkeen kuitenkin totesimme, että hemmetti, tämähän meni kuten suunnittelimme.

Vaikka menestystä on tullut, bändiläisten on vaikea erottaa, miten se näkyy heidän elämässään nyt.

– Olimme 15-vuotiaita nuoria, kun aloimme tehdä tätä, ja olemme kasvaneet aikuisiksi musiikin ja toistemme kanssa. Kaikki tapahtunut on osa meitä. Me olemme muovautuneet musiikin mukana ja musiikki meidän mukaamme, Jere sanoo.

Elli huomauttaa bändiläisten viettäneen aina ”normaalia elämää”.

– En ole rajoittanut menemisiäni julkisuuden takia tai vetäytynyt omaan kuplaani. Tuntuu tosi oudolta ajatukselta, että jotenkin määrittäisin itseäni suosion kautta, Elli aloittaa.

– Nettiasioissa tulee usein mieleen, olenko olemassa, jos kukaan ei tykkää Facebook-päivityksestäni. Jos sellainen joskus vilahtaa omassa päässä, muistan kyllä nopeasti, ettei ajatuksella ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Siksi Ellikään ei pelkää suurta romahdusta, kun Haloo Helsinki! jää vuoden pituiselle tauolle lokakuun puolivälistä.

– Tiettyä haikeutta on ilmassa. Alkuun päivät voivat tuntua tosi tyhjiltä, kun ei ole aikatauluja ja säännöllisiä työmenoja. Mutta en usko, että lakkaisin olemasta vain koska en pääse yleisön eteen, laulaja tuumii.

On lomaa odotettukin. Keikkavuosinaan ryhmä on jäänyt paitsi kavereidensa synttäreistä, lakkiaisista, valmistujaisista, häistäkin. Niitä poissaoloja on tarkoitus paikata tulevan lomavuoden aikana.

– Loma on meille tilaisuus irtaantua artistiudesta ja viettää elämää, jota kaverimme ovat jo eläneet. Tauko on uusi kulma meidän nuoreen elämäämme, Leo miettii.

– Ehdimme vihdoin viettää vapaata samaan aikaan kuin perheemme ja muut ystävämme. Tulevalla vuodella tulee olemaan iso merkitys perhe-, ystävä- ja parisuhteillemme, Jere jatkaa.

– Ja kyllä minä ainakin tarvitsen kunnon lepoa. Olemme tehneet niin paljon keikkoja, että tuntuu hyvältä ottaa happea, Elli huokaa.

Painajaisia tulevasta

Lomallaan Elli haaveilee saavansa Jukasta reissukaverin useamman kuukauden matkalle Etelä-Amerikkaan. Sen jälkeen voisi tehdä turneen Suomessa.

– Nukun aina kaikki matkat keikkabussissa, joten minulla ei ole pienintäkään maantieteellistä tajua kaupunkien sijainnista. Olisi niin siistiä hommata hippipaku, kiertää sillä kesäfestarit ja majoittua teltta-alueille, Elli maalailee.

"Kaiken hulinan jälkeen ensimmäinen aamu voi tuntua tyhjältä."

Jere suunnittelee pysyvänsä kiinni rutiineissa aloittamalla espanjantunnit, ja Leo on jo varannut ainakin yhden kaupunkiloman. Yhdessä lätkäkaverukset aikovat reissata New Yorkiin fiilistelemään NHL-otteluita. Kaupunkiin on palattava myös ruuan takia: kun Haloo Helsinki! kuvasi Nykissä levynkantta sekä musiikkivideota, porukka illasti kuuluisassa Nobu-ravintolassa. Siitä tuli kertaheitolla kulinaristiryhmän suosikki.

Ennen lomaansa bändillä on kuitenkin pari isoa keikkaa hoidettavanaan. Elli on nähnyt siitä painajaisia viime yönä.

– Olemme sopineet, että ennen keikkaa otamme ihan rauhallisesti ja hiljennymme omiin oloihimme. Painajaisessani kaikki meni kuitenkin täysin nurinkurisesti, Elli pitelee päätään.

– Unessa etsin reittiä lavalle, mutta en löytänyt oikeaa ovea. Sen sijaan eksyin poikien pukuhuoneisiin, joissa oli menossa megalomaaniset bileet. Jere istui saunan lauteilla ja hoki vain, että ”ei mitään kiirettä”. Vaikka yleensä bileistä diggaankin, painajaisessa kaikki oli yhtä ahdistavaa sekasortoa.

Show’ta on kuitenkin hiottu ja harjoiteltu niin, että pommien, rakettien ja biisien, joita yhtye ei ole aiemmin livenä soittanut, pitäisi toimia kuin rasvattu. Kun viimeiset soinnut on soitettu ja esiintymisasut pakattu pesulapusseihin, Elli aikoo mennä yöksi vanhempiensa luo.

– Varoitin jo äitiä, että tulen sitten viereen nukkumaan. Kaiken hulinan jälkeen loman ensimmäinen aamu voi tuntua niin tyhjältä, etten halua herätä siihen yksin.

Haloo Helsinki!
 • Elli Haloon, Leo Hakasen, Jere Marttilan ja Jukka Soldanin vuonna 2006 perustama rock-yhtye on tällä hetkellä Suomen myydyimpiä bändejä.
 • Yhtye tekee kaksi loppuun-myytyä keikkaa Hartwall Areenassa 16.10. ja 17.10. Päätöskeikasta julkaistaan Arena-niminen livelevy marraskuussa.
 • Keikan jälkeen ryhmä jää vuoden pituiselle tauolle.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.