Emilia Clarke. Kuvat: Shutterstock ja HBO

Hollywood on hullaantunut brittinäyttelijä Emilia Clarkesta. Game of Thronesin kovanaamasta paljastuu nyt myös romanttinen herkkis ja armoton pilakeppostelija.

Luojan kiitos näyttelijä Emilia Clarke, 29, näyttää tänään toisenlaiselta kuin hänen uusin roolihahmonsa ensi-iltaelokuvassa Kerro minulle jotain hyvää. Tyyli on toki vapaa, ei siinä mitään, mutta jos Emilia olisi keinahdellut paikalle keltamustissa ampiaissukkahousuissa tai kasarihenkisessä kukonaskeljakkupuvussa, vastapuolella olisi nyt vaikea pitää naama peruslukemilla.

Emilia kuvailee roolihahmonsa muotimakua sanalla röyhkeä.

– Mutta oli hänelläkin yksi asu, jonka olisin voinut ottaa kuvauksista mukaani kotiin. Sellainen meksikolaistyylinen, huopainen jakku… Se oli, noh, cool!

Emilia näyttää vielä erilaisemmalta tunnetuimmassa roolissaan Game of Thrones -fantasiasarjassa. Siinä Ruohotasangon khaleesilla on haikea ilme, lumenvalkoinen tukka ja teräksenkova pokka. Onpa Emilia kohauttanut roolissaan esiintymällä alasti ja kehunut jättäneensä silloin turvautumatta stuntnäyttelijään.

"En kuitenkaan valita istuessani tässä kullatulla jalustalla, olen tosi onnekas."

Emilia on näytellyt fantasiahahmoa vuodesta 2010. Brittinäyttelijä lennätettiin silloin Yhdysvaltoihin koekuvauksiin, ja repliikkien lukemisen jälkeen häntä pyydettiin vetäisemään parit tanssinumerot. Emilia luuli pyyntöä vitsiksi ja tempaisi pätkät tiputanssia sekä robottitanssia. Heittäytyminen palkittiin roolilla, joka teki Emiliasta kertaheitolla supertähden.

– Menestys on muuttanut kaiken, mutta ennen kaikkea se pitää minut kiireisenä. En kuitenkaan valita istuessani tässä kullatulla jalustalla, olen tosi onnekas.

Nuorempi Cameron

Uuden elokuvan päähenkilö on Louisa Clark, vähän höpsö duunariperheen tytär, joka potkut saatuaan ja rahapulassa on valmis tarttumaan mihin työhön tahansa. Niin kuin avustajaksi onnettomuudessa halvaantuneelle miehelle, jonka ainoa toive on kuolla. Louisa yrittää epätoivoisesti saada miehen muuttamaan aikeensa.

– Mutta voiko ketään pakottaa elämään ja sopeutumaan uudenlaiseen elämäntyyliin? käsikirjoittaja, kirjailija Jojo Moyes muotoilee leffan teeman.

Kirjailija poimii ideat romanttisiin romaaneihinsa tosielämän tarinoista. Lehtileikkeestä lähti tämänkertainenkin juoni: Jojo luki halvaantuneesta urheilijasta, joka suostutteli perheensä auttamaan häntä eutanasian saamisessa.

– Oli jotenkin brittiläistä kirjoittaa noin synkästä tarinasta romanttinen komedia, mutta sellaisiahan me britit olemme. Lähestymme vaikeimpia juttuja usein huumorilla, Jojo luonnehtii.

– Myönnän epäröineeni, kun Emiliaa ehdotettiin tähän herkkään rooliin. Näin hänet mielessäni Game of Thronesin hahmona ja mietin, että ööö, todellako?

"Kuusi seitsemän vuotta tässä bisneksessä ei voi olla kasvattamatta ihmistä."

Emilia seuloutui pääosaan 300 koekuvatun joukosta.

– Kun lopulta tapasimme, näin, että ero naisten välillä olikin paperinohut.

Samaan tapaan Emiliakin kokee.

– Tunnistan helposti saman naiiviuden itsessäni, varsinkin nuorempana. Nyt olen muuttunut: kuusi seitsemän vuotta tässä bisneksessä ei voi olla kasvattamatta ihmistä, Emilia pyörittelee silmiään.

– Mutta kyllä minä energioiltani olen samanlainen homssuli edelleen.

Emiliassa on myös roisiutta, joka muistuttaa kollega Cameron Diazista. Kummatkin ovat miesten suosikkeja, joita myös naisten on helppo diggailla.

Tervetullutta vaihtelua

Me Before You tehtiin naisvetoisesti: Emilian ja Jojon lisäksi myös ohjaajaksi valikoitui nainen, kokenut teatteriohjaaja Thea Sharrock. Emilialle naisjengillä työskentely oli tervetullutta vaihtelua.

– Minun ei tarvinnut todistella osaamistani ja yrittää pakottaa muut kuuntelemaan kuten äijien kanssa.

Emilia kasvoi perheessä, jossa äiti antoi esimerkin vahvasta naisesta ja jossa lapset opetettiin tasa-arvoon.

– Aikuisena tyrmistyin, kun huomasin, että minua kohdellaan eri tavoin vain koska minulla on tissit, Emilia on todennut.

A-luokan pilailija

Emiliasta tuli näyttelijä vähän suutarin lapsi -tyyliin. Tyttö roikkui teatterilla äänisuunnittelijana työskentelevän isänsä mukana. Teatterikoulunsa hän kävi Lontoon Drama Centressä.

Opiskelijavuosia rahoittivat erilaiset hanttihommat.

– Olen kaupitellut museolippuja ja sekoillut puhelinvaihteena. Kerran työskentelin Meatloafin konsertissa ja taisin menettää kuuloni silloin.

Lopullinen ammatti oli kuitenkin aina kirkkaana mielessä.

– Olen aina rakastanut tarinoita ja sitä, että minulle luetaan. Nyt saan kertoa niitä työkseni. Halusin näytellä jo lapsena, sehän on kuin leikkimistä. Tuntuukin, että näyttelijänä saan olla iso lapsi.

"Tuntuukin, että näyttelijänä saan olla iso lapsi."

Sitä puoltaan Emilia toteuttaa ahkerasti kuvauspaikoilla. Me Before You -vastanäyttelijä Sam Claflin joutui haisevan tempun kohteeksi, kun Emilia jemmasi lounaalta jäänyttä kalaa miehen sukkiin. Game of Thronesin kuvauksissa hän pyyhki jälkiruokavanukasta näyttelijä Joseph Naufahun käsiin ja huuliin, kun mies veteli päivätirsoja tauolla. Tempusta tehty video päätyi tietysti someen.

Pohjoisnavalta paukuille

Emilia Clarke on nyt sellaisessa nosteessa, ettei hänen kiireisiinsä näy hetkeen helpotusta. Elämäntilanne näkyy kahdella tapaa: Emilia harmittelee, etteivät miehet uskalla lähestyä ja ettei läheisille tahdo löytyä aikaa. Sen jälkeen, kun Emilia erosi koomikko Seth MacFarlanesta vuonna 2013, hän ei ole poikaystäviään esitellyt.

– Teen joka vuosi uuden listan haaveistani. Isot jutut vaihtelevat kävelyretkestä Pohjoisnavalla laskuvarjohyppyyn tai maihin, joissa käydä. Nämä tavoitteet lykkääntyvät helposti, Emilia aloittaa.

– Sitten on liuta arkisempia unelmia. Että ehtisin tavata perhettäni, viettää vaikka viikonlopun heidän kanssaan. Tai että oikeasti onnistuisin käymään paukuilla ystävieni kanssa.

Tsemppiä siihen, Emilia!

Emilia Clarke

Näyttelijä syntyi 23.10.1986 Lontoossa bisnesnaisen ja äänimiehen esikoiseksi.

Valmistui näyttelijäksi vuonna 2009.

Tunnetaan parhaiten roolistaan fantasiasarjassa Game of Thrones. Näytteli Terminator 5:ssä vuonna 2015. Kerro minulle jotain hyvää ensi-illassa 8.7.

Esquire-lehden valinta maailman seksikkäimmäksi naiseksi 2015.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.