Tytär Saana on Frederikin silmäterä. "Naiset ovat isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen", Saana nauraa. Kuva Karoliina Paatos

Vaikka Frederik tunnetaan naistenmiehenä ja sovinistisena laukojana, tytär Saana ei ole koskaan hävennyt isäänsä. Mitä nyt joskus joutuu kieltämään tätä tuijottamasta naisten perään liian pitkään.

Frederik, 68, eli Ilkka Sysimetsä tunnetaan niin kotona kuin julkisuudessakin suora­sanaisista kommenteistaan. Niitä kuultiin tiuhaan, kun junttidiskon kuninkaaksi julistautunut laulaja osallistui syksyllä Julkkis Big Brother -ohjelmaan. BB-talossa hän myös arvioi ronskein sanankääntein naisten ulkomuotoa.

Tytär Saana Ingram, 28, ei päässyt todistamaan isänsä lyhyttä tosi-tv-uraa, sillä hän oli lapsineen Yhdysvalloissa aviomiehensä Chad Ingramin luona.

Saana asui Floridassa yli kymmenen vuotta saatuaan 16-vuotiaana urheilustipendin. Nyt Saana on lapsineen asunut Suomessa jo vuoden, ja Chad muuttaa pian perässä.

Frederik ja Saanan äiti Pauliina Lunna erosivat Saanan ollessa seitsemänvuotias. Frederik jäi asumaan naapuriin ja tapasi Saanaa usein. Saana ei muista nuoruudestaan yhtään kertaa, että olisi hävennyt isäänsä.

–  Kavereiden kanssa korkeintaan joskus naurettiin isän jutuille. Olen ylpeä, että isä on päässyt näin pitkälle maailmassa. Hän on legenda jo eläessään.

– Etkö tosiaan ole joutunut kärsimään siitä, että sulla on tällainen faija? Frederik tarkistaa.

Saana puistaa päätään. Ainoastaan koulun alkaessa häntä kiusattiin isänsä oudosta ammatista. Kun Frederik kuuli asiasta, hän marssi koululle.

– Kerroin luokalle ammatistani, laulamisesta ja levyjen tekemisestä. Saanaa ei enää kiusattu minun tekemisistäni.

Frederik sanoo, että Saana on aina ollut hänen silmäteränsä ja myöntää, että tytöstä on joutunut kantamaan aina vähän enemmän huolta kuin Santeri-pojasta.

– Niille kun pitäisi laittaa e-pilleri suuhun jo 15-vuotiaana ja vahtia, ettei kukaan käytä hyväksi. Olen minä pitänyt jöötä ja painanut tukka pitkällä pitkin parkettia hätistelemään miehiä Saanan ympäriltä. Mutta eihän lapsi usko vanhemman varoittelua. Jokaisen on itse tehtävä omat mokansa.

Niin Sysimetsää

”Kumpikin niin Sysimetsiä”, kuvailee Frederik häntä ja Saanaa.

– Olemme kovaäänisiä, impulsiivisia ja joskus äkkipikaisia.

Isä ja tytär ovat sen verran samanlaisia, ettei yhteenotoilta ole vältytty. Kerran Saana kysyi isältään, saisiko hän myydä joitakin tämän esiintymisvaatteita kirpputorilla. Saatuaan luvan tyttö myi isänsä asuista joka ainoan.

– Kaikki 1970-luvun mielettömät hilehaalarit, sinne vain. Olisi se nyt kiva ollut säästää edes ne parhaat vaatteet muistoksi. Silloin minua kyllä harmitti.

– Mitäs et ollut tarkkaan sanonut, mitä ei saa myydä. Oma syysi, tytär napauttaa ja jatkaa.

– Olet sinä ollut joskus vähän liiankin ankara.

– Pyydän nyt sitten jälkeenpäin anteeksi, jos olen ollut sitä, isä myöntyy.

Ruumiillista kuritusta Frederik ei ole koskaan hyväksynyt. Väkivallasta hän sai tarpeekseen lapsuudenkodissaan.

– Isäni joi itsensä hengiltä, kun olin 10-vuotias. Lapsuuteni oli hirveä, ei siitä ole voinut omille lapsille kertoa.

Frederik sanoo joutuneensa kasvattamaan itse itsensä. Hän päätti jo varhain, ettei hänen lastensa tarvitse koskaan pelätä isäänsä eikä nähdä tätä kännissä.

Sovinistin maineessa

Frederik tunnetaan naistenmiehenä, eikä hän omilla puheillaan ole hillinnyt sovinistin mainettakaan. Saana ei ole isänsä sanoja tai tekoja hätkähtänyt.

– Naiset ovat tietysti isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen, hän nauraa.

–  On vain kiva, että isä on machohahmo julkisuudessa ja että hänellä on ihailijoita. Joskus, jos hän katselee naisia liian pitkään, sanon, että äläs nyt tuijota siinä.

Moni pitää Frederikiä myös varsinaisena valtakunnansovinistina.

– Voi isässä vähän sovinistin vikaa olla. Riippuu, millä päällä hän on ja mistä puhutaan. Mutta en pidä hänen mieli­piteitään mitenkään erityisen sovinistisina, ja monista asioista olen samaa mieltä. Me kunnioitamme perinteisiä arvoja. Ja arvostan isän kasvatusperiaatteita edelleen, Saana sanoo.

Frederik vastustelee sovinistin leimaa.

–  Minä en alista naista koskaan. Kii­peän vaikka perse edellä puuhun naisen tähden tai lakkaan polvillani naisen varpaankynnet. Mutta sanon kaiken suoraan, ja sitä suomalaiset eivät kestä. Ja ehkä joskus lauon liikaakin.

Miten Saana on suhtautunut isänsä kumppaneihin? Entä mitä mieltä isä ja tytär ovat siitä, kenen vastuulle kotityöt kuuluvat? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 45/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Lue myös:

Frederikin lapsenlapsilla erikoiset nimet

Ilkka ­”Frederik” Sysimetsä

■ Laulaja on syntynyt 2.2.1945 Helsingissä ja asuu nykyisin Espoossa.
■ Saana ja Santeri ovat lapsia avioliitosta ex-vaimo Pauliina Lunnan kanssa.
■ Aloitti uransa 1960-luvulla ja teki läpimurtonsa Syksyn sävel -laulukilpailussa 1970. Tunnetuimpia kappaleita Tsingis Khan, Titanic ja Volga. Uusi levy Neiti Casino ilmestyy alkuvuodesta.
■ Oli perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.
■ Osallistui syksyllä Julkkis Big Brotheriin.

 

Saana ­Ingram

■ Tenniksenopettaja ja personal trainer on syntynyt 23.2.1985 Helsingissä.
■ Muutti Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana. Suoritti urheilumarkkinoinnin
tutkinnon Webber International Universityssä.
■ Naimisissa Chad Ingramin kanssa, lapset kaksivuotias Zoey ja kolmikuukautinen Peyton. Perhe asui Floridassa ennen Suomeen muuttoaan.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.