Treenit ja ruoka määrittivät fitnessmalli Janni Hussin, 23, elämää vuosikausia. Sitten hän paloi loppuun.

Vuosi sitten heinäkuussa fitnessmalli ja treeniguru Janni Hussi koki loppuunpalamisen. Takana oli viisi vuotta tiukkaa treeniä erilaisiin fitnesskisoihin. Kaksi edellistä vuotta Janni oli lisäksi järjestänyt Suomen Fitnessmalli-kilpailua.

– Ainoa ajatus oli: en jaksa mitään, en pysty mihinkään, Janni muistelee nyt vuoden takaisia tuntemuksia.

Janni oli saavuttanut kaiken, mitä hän oli suunnitellut, mutta itsensä voittamisesta oli tullut loputon kierre.

– Olin kadottanut liikunnan ilon ja vain suorittanut treenejä. En ollut koskaan luovuttanut missään, joten oli kova paikka lopulta myöntää, etten enää jaksa, hän kertoo.

Käynnistyi vuoden mittainen prosessi, jonka aikana Janni opetteli elämään ilman suorittamista ja sikspäkkiä.

Fitnesskupla syntyy

Yläasteikäisenä Jannille tuli ruuasta ja liikunnasta pakkomielle.

–Tulin siihen tulokseen, että ruoka on hyvää, kun se on vähärasvaista. Kun ostin kaupasta perus- elintarvikkeita, saatoin viettää tunninkin tutkaillen tuoteselostuksia.

– Lisäksi Kävin viisi kertaa futistreeneissä, joiden jälkeen saatoin tehdä vielä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Lisäksi juoksin koulumatkat, vedin kaikki portaat sprintaten ja kävin viisi kertaa viikossa jumpassa. Koin onnistuvani, kun liikuin paljon ja söin terveellisesti.

18-vuotiaana Janni hurahti punttisalitreeniin. Lopulta se maistui liian hyvin: Janni urheili yhdeksän kertaa viikossa, koska hän sekä ohjasi tunteja että teki omat treeninsä.

–Olin koko ajan kammottavan väsynyt ja nälkäinen, Janni muistelee.

Vuonna 2010 Janni osallistui ensimmäisen kerran Fitnessmallikisoihin. Hän voitti kilpailun, ja alkoi janota lisää.

–Voitin itseni, ja minusta oli tullut paras versio itsestäni. En ollut koskaan aikaisemmin ollut niin timmissä kunnossa!

Mutta kireiden lihasten ja öljyrusketuksen alla piili mieli, joka ruoski Jannia ankarasti eteenpäin.

–Päivät treenasin ja yöt valvoin, koska olin koko ajan kammottava nälkäinen. Elämäni pyöri treenien ja ruokavalion ympärillä.

Janni jatkoi kilpailemista, mutta lopulta jatkuva dieeteillä oleminen ja treenaaminen olivat liikaa Jannin keholle. Hän havahtui väsymykseen.

– Olin elänyt vuosikausia itsekeskeisessä fitnesskuplassa, joka lopulta puhkesi. Olin perustanut identiteettini sille, miten fit olen. En halunnut elää sellaista elämää.

Millaista elämää Janni elää nyt? Millainen on hänen kauneusihanteensa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 29/2015.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.