Fitnesstähti Else Lautalan ura alkoi sattumalta mutta satumaisesti: hän voitti heti ensimmäisissä kisoissa MM-kultaa. Koulunkäynti ei napannut, onneksi itsensä
voi elättää sporttibisneksellä.

Else Lautala, 35, on kolminkertainen fitneksen maailmanmestari ja kansainvälinen sporttimalli. Nainen, jonka upea vartalo ja huimat hypyt ovat hurmanneet fitnesstuomariston jo viidentoista vuoden ajan.

Else on tottunut kuulemaan ylistystä kropastaan missä ikinä kulkeekin – jopa fitnessmekassa Los Angelesissa. Moni voisi saada siitä syyn omahyväiseen käytökseen, mutta ei Else.

Mustassa kevyttoppiksessaan ja harmaissa trikoohousuissaan hän sulautuuHelsingin katuvilinään. Tennareissaan nainen kipaisee nopeasti keskustan kodistaan punttisalille tai vaikka kuvauksiin, kuten nyt. Valo­kuvaajan studiolla Else saa kuvaustiiminkin tapailemaan venytysliikkeitä. Hän on yhtä hymyä ja hyvää energiaa.

Else inspiroi muita. Hänen vetämänsä fitnessvalmennukset täyttyvät samanlaista elämäntapaa havittelevista naisista, ja liikunta­bloggaajat kirjoittavat avoimesti ihailustaan.

– En silti tunne olevani erityinen, Else sanoo.

Ura alkoi sattumasta

Parikymppinen Else seisoi esittelemässä sporttivaatteita messuosastolla, kun yhdysvaltalainen fitnessvalokuvaaja kiinnitti huomiota hänen urheilulliseen ja aurinkoiseen olemukseensa. Mies tuli juttusille ja kehotti Elseä osallistumaan fitnesskisoihin Las Vegasissa. Else ei ollut lajista kuullutkaan, niin kuin ei juuri kukaan muukaan 2000-luvun alun Suomessa.

Googlaamalla selvisi, että kyseessä olisivat MM-kisat. Else päätti tarttua haasteeseen, koska laji vaikutti heti omalta jutulta. Vapaaohjelmassa hän pääsisi käyttämään pienestä pitäen hankkimiaan taitoja, tanssillisuutta ja koreografisia kykyjä, sekä ponkaisemaan gasellimaisiin hyppyihin.

Valokuvaajan ehdotus tuli juuri oikeaan aikaan. Elsen kilpa-aerobicryhmä kotikaupungissa Rovaniemellä oli hajoamassa. Sama tyttöporukka oli kahminut Suomen mestaruuksia ensin kilpavoimistelussa, sitten -aerobicissa. Nyt Else oli ensimmäistä kertaa elämässään jäämässä vaille tavoitteita.

Rohkea jatkaa jumppaamista

Kuusivuotiaasta asti Else on täyttänyt urheilulla kaiken vapaa-aikansa. Myös hänen kolme sisarustaan harrastivat liikuntaa, ja voimistelussa nuorempana kilpaillut isä kuskasi katrasta treeneihin. Joko Else oli liikuntasalissa harjoittelemassa ohjelmia tai keksi omia koreografioita kotona.

Tytön into ja kurinalaisuus saattoivat ihmetyttää ulkopuolisia.
Else ei kuitenkaan tunne luopuneensa urheilun vuoksi mistään. Hänelle koko ajatus on vieras – eihän hän tiedä muusta.

– Kaverini eivät ole bilettäneet sen enempää kuin minäkään. Kotona taas on herkuteltu säännöllisesti, joten en ole jäänyt siitäkään paitsi. Muuta en keksisi surra.

Aikuisena Else on alkanut ruokailla entistä rennommin.

– Söin kaverin hääkakkua, vaikka kisat olivat aivan ovella. Kokemus on osoittanut, ettei yksi jäätelö tai kakkupala sijoitusta ratkaise. Kisat voitetaan hyvällä fiiliksellä, jonka saan lavalla luotua.

Tähän päivään mennessä Else ei ole ollut valmis luopumaan treenaamisesta saamastaan ilosta. Kun muut aerobic-tytöt halusivat keskittyä opintoihinsa, Else ei kiinnostunut lukemisesta.

– Minä vain jatkoin jumppaamista, vaikka muut väsyivät, Else vitsailee.

Vanhemmat alkoivat kuitenkin huolestua tytön taloudellisesta toimeentulosta. Ei kai jumppaamalla aikuisena elä!

Elsen oli aika käyttää B-suunnitelmaa. Hän kouluttautui eräoppaaksi ja pestautui safarioppaaksi Rovaniemelle. Samalla hän pystyi jatkamaan tiivistä harjoittelua.

– En muista miettineeni tulevaisuutta sen kummemmin. Tein vain, mikä tuntui hyvältä.

Ammattina ulkonäkö?

Lajin ulkopuoliselle fitness näyttäytyy usein ulkokuoren ihannoinnilta: kiinteät naiset esiintyvät lavalla paljastavissa asuissa ja näyttävissä meikeissä. Else kuitenkin kieltää urheilevansa ulkonäön takia.

– Sillä, kuinka korkealle ponnistan tai kuinka monesti punnerran yhdellä kädellä, ei ole tekemistä sen kanssa, miltä näytän. Hikisellä rääkillä on henkisesti iso merkitys. En olisi jaksanut tätä näin pitkään, jos harjoittelisin kauneuden takia, Else pohtii 15-vuotista uraansa.

Urheilullinen vapaaohjelma esitetään fantasia-asuissa.

Jo uran alussa hän päätti, ettei muokkaisi kehoaan fitneksessä paljon käytetyin kirurgisin konstein. Silikonirintoja hän ei edes harkinnut eikä aineenvaihdunnan nopeutusta lupaavista pillereistä olisi hyötyä. Aerobinen liikunta on pitänyt Elsen hoikkana muutenkin.

– Silikonit eivät ole välttämättömyys, vaikka niin luullaan. Ne olisivat sijoitus, jos MM-voitolla saisi hankittua vaikka miljoonien kodin, jossa sitten eläisi lopun elämäänsä. Mutta kisoista saa vain pystin. Sellaisen voi kuka tahansa ostaa kaupasta. Ei sen takia kannata tehdä uhrauksia, jotka eivät tunnu itsestä hyvältä.

Kovan harjoittelun jälkeen Else tunsi olevansa valmis ensimmäisiin fitness­kisoihinsa vuonna 2003. Hän oli treenannut yksin, ja yksin hän lähti myös kisoihin. Paikanpäällä Las Vegasissa kuitenkin tapahtui jotain, johon Else ei ollut varautunut. Hän voitti ja pokkasi saman tien ensimmäisen MM-kultansa.

– Se oli minulle sokki. Olin luullut junnaavani ensimmäiset vuodet sijoilla seitsemän ja viisi.

Huimasta saavutuksesta seurasikin tyhjä olo: mitä seuraavaksi?

Rakkaasta tulee työpari

Juuri Helsinkiin muuttanut Else oli treenaamassa punttisalilla Eirassa, kun häntä paiskattiin märällä rätillä. Tarkasti ottaen rätti oli hikipyyhe, ja sen heittäjä esittäytyi Sami Vaskolaksi.

Samikin on entinen kilpa-aerobicaaja, joka nyt valokuvaa työkseen. Pyyhkeenheittotempullaan Sami sai Elsen huomion.

Pian Else ja Sami keksivät, että Elsehän voisi poseerata Samin kuvissa. Kuvat he voisivat myydä sporttimerkeille mainoskäyttöön. Elsestä ja Samista tuli paitsi rakastavaiset myös työpari.

– Olemme Samin kanssa hyvin toimiva tiimi, Else määrittelee nyt, 15 vuoden seurustelun jälkeen.

Mallikuvien ottaminen on osoittautunut edulliseksi tavaksi nähdä maailmaa. Kun Else ja Sami suunnittelevat reissua, he kertovat aikeistaan sporttimerkkien edustajille. Pari on juuri palannut kotiin Australiasta, jonka rannoilla he kuvasivat Elseä uusi urheilukello ranteessaan. Viime keväänä kuvausreissu suuntautui Palau-saarille, jossa kamera tarkentui urheiluliiveihin.

Reissussa pari viettää yönsä yleensä teltassa, autossa tai romanttisesti tähtitaivaan alla. Onneksi Else nauttii rantaelämästä ilman älylaitteita ja hotellin mukavuuksia. Luksukseen ei kuulemma olisi varaakaan.

– Fitneksessä maailmanmestaritkaan eivät tienaa sellaisia summia kuin monen muun lajin ammattilaiset. Jotkut ihmettelevät, että millä rahalla reissaan jatkuvasti, mutta totuus on, että elän pienellä budjetilla.

Sami ja Else Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2007. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Huikea menestys urheilussa on tuonut Elselle itsevarmuutta myös mallina. Omien sanojensa mukaan kuvauksissa Sami nappaa hänestä niin monta hyvää ruutua, että parhaan kuvan valitseminen tuottaa vaikeuksia. Joskus siitä tulee jopa erimielisyyksiä.

– Sami valitsee kuvat, jotka julkaisemme netissä tai lähetämme asiakkaille. Saatan ihmetellä, että tuoko on sinusta muka paras. Olen kuitenkin oppinut luottamaan Samin valintoihin. Hän näkee kokonaisuuden.

Joskus Elselläkin on silti päiviä, jolloin oma kroppa ei miellytä.

– Saatan ajatella, että vitsi, kun näytän pötikältä. Joskus yksikään vaate ei tunnu hyvältä päällä. Silloin haaveilen nollakropasta, jossa ei ole lihaksia.

Itsekritiikistä Else ei ole edes pyrkinyt täysin eroon, vaan kääntänyt sen voitokseen.

– Olen kilpaillut koko elämäni arvostelu­lajeissa ja oppinut, että oikeanlainen itsekriittisyys auttaa pääsemään uralla eteenpäin. Kehitys loppuu, kun luulee olevansa valmis ja täydellinen. Minä en ole täydellisyyttä vielä tavoittanut.

Tähänkö se päättyy?

Ainoa hetket, jolloin Else on kyseenalaistanut urheilu-uraansa, ovat olleet loukkaantumiset. Akillesjänteen katkeaminen vuonna 2005 ja välilevyn pullistuma muutama vuosi myöhemmin saivat harkitsemaan, kannattaako kisailua jatkaa terveyden kustannuksella.

– Pelkäsin, etten toivu enää kisakuntoon. Se oli ahdistavaa, enkä halua muistella sitä.

Lajissaan kansainvälisesti suvereenin Elsen oli pakko pysähtyä. Voisi luulla, että viimeistään loukkaantuminen olisi syönyt Elsen kiinnostuksen koko lajiin – olihan hän saavuttanut jo kaiken. Tilanteen pakottamana Else tuli ratkaisseeksi, millä elää, kun kroppa ei kestä urheilua.

– Huomasin, että voin tehdä fitnessosaamisestani bisneksen. Saan nimittäin jatkuvasti uusia koreografisia ideoita enemmän kuin itse pystyn käyttämään.

Else alkoi kouluttaa fitnessharrastajia perustamassaan Feel good fitness -urheiluseurassa. Lopulta hän kuitenkin toipui takaisin kisalavoille. Tauon aikana syntyneet viisi treeniohjekirjaa jäävät odottamaan julkaisuaan.

Myös suurin loukkaantumisista asti kytenyt haave toteutui tänä keväänä. Silloin Elsen ystävät ja tuntemattomatkin kisaajat lensivät Yhdysvalloista ja Japanista asti Helsinkiin Elsen järjestämiin kisoihin. Maailmalla Else saa majapaikan paikallisilta urheilijaystäviltään, ja nyt oli hänen vuoronsa majoittaa parhaat kisasiskonsa luokseen.

Nytkin Elsellä on kiire viemään japanilaista ystäväänsä lentokentälle.

– Ehkä lennän hänen luokseen katsomaan kirsikanpuun kukintaa, jos löydän halvat lennot, hän huikkaa mennessään

Lue myös:

Muotoa lihaksiin Else Lautalan loikkatreenillä – katso videot

Näin fitness-Else saavuttaa tavoitteensa

Rakkaustohtori Jason Lepojärven mukaan kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden.

Jason Lepojärvi, 36, tullaan ikuisesti muistamaan rakkaustutkijana, joka kosi vaimoaan luentosalissa opiskelijoiden edessä Helsingissä. Tänä syksynä television katsojat ovat päässeet tutustumaan häneen yhtenä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoista, jotka kulkevat sokkona avioituvien parien rinnalla.

Teologian tohtori on hyvin suorasanainen, kun pääsee puhumaan lempiteemastaan, rakkaudesta. Mutta yksi aihe siinä häntä ärsyttääkin: ”siitä oikeasta” puhuminen.

Miksi ajattelet näin, Jason Lepojärvi?

– Se, että jokaiselle olisi joku oikea, on haitallinen myytti. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että me olemme kaikki vääriä. Jotkut vain ovat vähemmän vääriä, hän kertoo.

”Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.”

Hän on huomannut, että myytillä on kaksi kielteistä seurausta. Ihmiset pitävät rimaa liian korkealla, ja Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.

– Toinen kielteinen asia on se, että moni ulkoistaa helposti vastuun rakkaussuhteesta, kun puhutaan siitä oikeasta. Kun suhteessa tulee haasteellinen kausi, saa muka ajatella, tämä ei ollut se oikea ja lähteä noin vain kävelemään.

Lepojärven mukaan rakkaus on elämänmittainen koulu, ja sitä pitää opetella koko ajan. Alkuhuuman epäitsekkyys muuttuu helposti itsekkyydeksi, ellei rakkauden eteen työskentele tarpeeksi.

– Harva ottaa huomioon, että ihmiset muuttuvat: vuosien päästä kumppani ei ole enää se sama, jonka kanssa avioiduttiin aiemmin. Haasteemme on oppia rakastamaan yhä uudestaan sitä, jonka kanssa satumme olemaan naimisissa.

– Rakastuminen on alkuunpaneva voima, mutta se ei vie yksinään ketään maaliin. Rakkaudessa pitää sitoutua ja olla valmis tekemään jatkuvasti kaikkensa yhteisen kukoistuksen eteen.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa lähtötilanne on erilainen. Ohjelmassa uskotaan siihen, ettei parisuhteen tarvitse mennä aina perinteisellä kaavalla eli ensin tutustutaan vähitellen ja sitten vasta sitoudutaan.

”Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin.”

– Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit sanovat kuitenkin ensimmäisenä ”tahdon” – ei pelkästään ystäviensä ja sukulaistensa edessä, vaan koko Suomen edessä. Rakkaus on heille palkinto, ei lähtökohta. Silloin täytyy löytyä entistä enemmän rohkeutta, uskoa ja tahtoa.

Ohjelmaan on hänen mukaansa valittu pelkästään sellaisia henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan. Lepojärvi vihjaa, että mukana on ”yllättäviäkin pareja” ja että ohjelman loppua muutettiin hieman aikaisemmista kausista. Enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Halusimme pelkästään huippumatcheja. Emme voineet ottaa mukaan sellaisia, joilla on naiivi rakkauskäsitys ja jotka toivovat, että ohjelma tarjoaa heille rakastumisen kokemuksen. Sitä emme voi heille taata, sillä vastuu on myös pareilla itsellään.

Katso myös: He ovat Ensitreffit alttarilla -sinkut

Voisiko hänen kanssaan vanheta?

Reaalimaailmassa tilanne on täysin toinen kuin televisio-ohjelmassa, ja siellä Lepojärven mukaan kumppaniksi riittää ihan tavallinen ihminen.

Mutta miten voi parhaiten löytää sen henkilön, joka on sopivin? Tai Lepojärven määritelmällä sen ”vähiten väärän”, kun harvalla on käytössä hänen kaltaistaan rakkausvalmentajaa?

Lepojärvi ei suostu antamaan yleispäteviä deittivinkkejä. Hänen mielestään asiaan ei ole matemaattista kaavaa, eikä siihen saa ikinä täyttä varmuutta. Tohtori neuvoo kuitenkin ottamaan puolison valinnassa riskejä.

– Kaksi kriteeriä kannattaa pitää mielessä. Onko hän hyvä tyyppi ja onko hänellä hyvä sydän? Kysy myös itseltäsi, voisinko kuvitella vanhenevani tämän henkilön kanssa.

Ammatillinen etäisyys unohtui

Itseään Lepojärvi kuvailee aloittelevaksi rakastajaksi, joka on ottanut myös riskejä. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on ollut naimisissa kohta kolme vuotta. Suhde alkoi vauhdikkaasti ja päätyi varhaisessa vaiheessa iltapäivälehtien lööppeihin: ”Opettaja kosi kesken luennon Helsingin yliopistolla.” Näin kertoi muun muassa Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Muutamassa kuukaudessa pari meni naimisiin, muutti ulkomaille ja laittoi ensimmäisen lapsensa alulle.

Lue lisää! Jason Lepojärven salamarakkaus: parissa kuukaudessa kosinta, avioliitto ja lapsi

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, rakkaus kuljettaa Lepojärveä melkein ympäri maailmaa. Hän vastailee kysymyksiin Abilenen kaupungista Teksasista, jossa hän on puhumassa – mistäpä muustakaan kuin rakkaudesta.

– Tämä on ainutlaatuinen luentokiertue. Entiset opiskelijani Oxfordista kutsuivat minut ja koko perheeni tänne.

Kun mieheltä kysyy, lähtisikö hän uudestaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, hän vaikenee ensimmäistä kertaa haastattelun aikana hetkeksi ja vastaa sitten myöntävästi.

– Mutta en osannut etukäteen arvata, kuinka kuluttavaa se on. En pitänyt ammatillista etäisyyttä osallistujiin ja ystävystyin heidän kanssaan. Pidin kyllä siitä, mutta jos lähtisin uudestaan mukaan ohjelmaan, osaisin nyt henkisesti valmistautua tulevaan.

”Vääristynyt rakkauskäsitys johtaa pettymyksiin”

Moni Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista on kertonut valtavasta alkuhuumasta, jonka he ovat kokeneet nähdessään tulevan kumppaninsa ensimmäistä kertaa. Tällä kaudella nähtiin myös pari, jolla oli ristiriitaisia ajatuksia ensitapaamisestaan. Milla, 27, myönsi pettyneensä kumppaniinsa saamansa ensivaikutelman perusteella.

Miksi jotkut huumaantuvat rakkaudesta muita helpommin?

Se on Lepojärven mielestä salaperäinen juttu, eikä sille ole tyhjentävää tieteellistä selitystä. Mutta koskaan ei pitäisi rakastua pelkästään rakastumisen ideaan.

– Rakastumisen tunteeseen rakastunutta ihmistä voi verrata itsemurhapommittajaan, joka tuhoaa itsensä ja lähipiirinsä sekä jättää jälkeensä suuren suruvanan. Sellaisella ihmisellä on vääristynyt rakkauskäsitys, joka johtaa pelkästään pettymyksiin.

Rakkaus on maailman tärkein asia, ja paljon muutakin kuin tunnetta.

”Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka.”

–  Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka. Ongelmia tulee silloin, kun olet sitoutunut suhteeseen, mutta menet rakastumaan johonkin toiseen, Lepojärvi sanoo ja jatkaa:

–  Jos rakastut suhteesi ulkopuolella, rakastumisen tunteen lupaus ikuisesta rakkaudesta saa helposti tekemään kauheita asioita. Vahingot, kuten puolison hylkääminen tai lapsien laiminlyönti, jäävät usein pysyviksi, mutta rakastumisen lupaus ikuisesta autuudesta jää suutariksi.

Kokonaisvaltaisesti rakkaus on hyve, ominaisuus, jota voi harjoitella ja joka tukee elämäämme, Lepojärvi kuvailee.

–  Rakkaus on hyveiden kuningatar. Muut hyveet, kuten rohkeus ja viisaus, palvelevat rakkautta. Niillä ei ole arvoa, jos ei ole rakkautta.

–  Luin äskettäin lehtijutun, jossa kirjoitettiin, että suomalaiset valitsevat puolisonsa tunteen, ei järjen perusteella. Minun näkökulmastani tunne on tärkeä, mutta se ei voi olla ainoa lähtökohta rakkaussuhteessa. Jos näin on, pieleen menee. Tunteet tulevat ja menevät, mutta hyveet pysyvät.

”Jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.”

Heille, jotka vielä etsivät jalat alta -tunnetta, Lepojärvellä on uutisia. Hänen mielestään alkuhuuman ja onnistuneen parisuhteen välillä ei ole syy-seuraussuhdetta. Järkisyynä alkanut rakkaus voi kasvaa kukoistukseen yhtä todennäköisesti kuin nopeasti liekkiin leimahtanut suhde voi lopahtaa.

–  Uskallan väittää, että jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.

Vuodet vierivät, mutta Peter Nyman näyttää aina samalta.

Peter Nymania on siunattu hyvillä geeneillä. Toimittaja-uutisankkuri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, mutta hän näyttää ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Television katsojille Nyman on tullut tutuksi 2010-luvulla etenkin MTV3-kanavan ankkurina ja sitä ennen TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontajana.

Nyman juhlii pyöreitä vuosiaan tiistaina 27. syyskuuta. Kokosimme sen kunniaksi kuvia hänestä vuosikymmenten ajalta.

Katso ja vertaa itse: onko uutisankkuri muuttunut lainkaan kymmenessä vuodessa?

Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala
Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala

Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.”  Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Bonuskuva!

Tältä Peter Nyman näytti 30-vuotiaana:

Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Petran jakamassa kuvassa yhdeksän vuotta sitten lopettanut yhtye viettää illanistujaisia.

1990-luvun lopussa pinnalle singonneen Tiktakin jäsenet eivät ole poseeranneet aikoihin yhteiskuvissa.

Nykyään soolouraa tekevä Petra Gargano, 31, julkaisi Facebookissa kuvan porukan illanvietosta. Mukana on koko Tiktak eli Mimmi, NeaEmppu ja Tuuli, joka on ottanut kuvan.

”Näin ihanassa seurassa sain viettää perjantaina iltaa, ihanat tytöt! Tuuli on kans messis kameran takana”, Petra kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Comebackia ei kuitenkaan fanien harmiksi ole luvassa.

”Oi ja voi, sen verran haastavaa on löytää yhteistä aikaa, et koko porukka on saman pöydän ääressä... Comeback on yks iso logistinen mahdottomuus”, Petra vastaa kysymykseen bändin paluusta.

Yhtye perustettiin vuonna 1998 ja lopetti vuonna 2007. Tiktakin läpimurtohitti oli Lopeta. Yhtyeen ensimmäinen albumi Frendit ilmestyi vuonna 1999, jolloin Tiktakista tuli Suomen nuorin platinaa myynyt yhtye. Tuolloin bändin jäsenet olivat yläasteella.

Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music
Tiktak vuonna 2005. Kuva: Jere Hietala / Universal Music

Kansanedustaja Jani Toivola tuli kaapista nuorena asuessaan Yhdysvalloissa. Seksikokemukset newyorkilaisessa metsikössä eivät olleet kauniita.  

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo tällä viikolla ilmestyvässä Musta tulee isona valkoinen -kirjassaan (Siltala) pitkästä tiestään, jonka hän on kulkenut hyväksyäkseen itsensä. 

Jo kirjan alkusanoissa käy ilmi, että Jani salasi pitkään seksuaalisen suuntautumisensa itseltäänkin:

– On vaikea määritellä, kuka loppujen lopuksi teki päätöksen salaamisesta, minä vai yhteisö, joka unohti kertoa, että minun tarinani on yhtä totta kuin muidenkin.

Janin tarina tuli näkyväksi, kun hän oli parikymppinen ja juuri muuttanut New Yorkiin. Uudessa kotikaupungissaan hän meni elokuviin katsomaan romanttista komediaa, jossa molemmat pääosanesittäjät olivat miehiä.

”Miten helpottavalta tuntui nähdä oma todellinen rakkautensa päivänvalossa.”

– Miten helpottavalta tuntui nähdä omat haavekuvansa, oma todellinen rakkautensa päivänvalossa, Jani kuvailee kirjassa.

Ihastumisia jo nuorena

Kirjassa Jani Toivola kertoo ihastuneensa poikiin jo ala-asteella, mutta pitäneensä sitä vääränä ja salattavana asiana. Hän seurusteli useammankin tytön kanssa jonkin aikaa.

Viimeinen suhde naisen kanssa päättyi, kun Jani oli 23-vuotias, ja hänen tanskalainen tyttöystävänsä päätti lähteä New Yorkista takaisin Tanskaan.

Jani kuvaa kirjassa, että muutos tapahtui yhdessä yössä tyttöystävän lähdön jälkeen.

– En enää pelännyt enkä halunnut peitellä mitään. Olin homo! hän kirjoittaa.

Vapautuminen vei Janin brooklynilaiseen metsään, jossa harhaili erityisesti latinoja ja mustia miehiä rakkauden – tai ehkä paremminkin seksin – toivossa. 

– Nyt kun katson noita hetkiä nykyhetkestä käsin tajuan, että lähinnä kidutin itseäni, talloin kaikkien oikeiden kaipuideni päälle menemällä väkisin siihen metsään. 

Tuntematon huppupää

Jokin metsässä kuitenkin veti puoleensa, vaikka Jani uskaltautui vasta kuudennella yrittämällä jatkaa metsän reunalta syvemmälle.

Tuo kerta päättyi kivuliaaseen yhdyntään tuntemattoman huppupäisen miehen kanssa.

– Mies oli pikimusta ja haisi tupakalle. Emme sanoneet mitään, Jani muistelee kirjassa.

”Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin.”

Jälkikäteen hän tunsi epäonnistumista ja häpeää – hänhän tavoitteli turvallisuuden ja rakkauden tunteita eikä tosiaankaan saanut niitä metsästä.

– Jokainen käynti metsässä oli askel syvemmälle paikkaan, jossa en voinut hyvin ja josta minun oli kivuliaasti askel askeleelta myöhemmin tuotava itseni takaisin ja aloitettava rakkaudelliset teot itseäni kohtaan.

Äiti suhtautui hyvin

Vaikka Jani eli jo New Yorkissa avoimesti homona, kävi treffeillä ja homobaareissa, hänen lähipiirinsä Suomessa ei tiennyt asiasta mitään.

Äidilleen kertoakseen hän matkusti kotimaahan ja täräytti asian julki jo rappukäytävässä. Kirjassa Jani kertoo äitinsä suhteutuneen asiaan vastaanottavaisesti. Janille itselleen kaapista tulo oli helpotus.

– En ole koskaan elämässäni tuntenut oloani niin kevyeksi ja voittamattomaksi kuin tuona iltana äidin luota lähtiessäni, hän kirjoittaa.

kiitos ei tätä..

Jani voisi pitää  naimisensa oma tietonaan ja keskittyä  kansanedustajan työhön ja kertoa mitä saanut sillä saralla aikaiseksi!