Elämä hevostilalla on Mari Valosaaren toteutunut unelma.

Sairaus pakotti fitness-tähtenä tunnetun Mari Valosaaren laittamaan elämäntavat uusiksi. Nyt hänellä on lupa haaveilla toisesta lapsesta. – Tässä iässä ei enää jarrutella, maaseudun rauhaan muuttanut Mari sanoo.

Kaksi mustavalkoista valokuvaa on otettu samalla rannalla.

Ensimmäisessä Mari Valosaari katsoo rantaveteen miehensä kädet raskausvatsan ympärillä. Toisessa kuvassa heitä on kolme: äidin sylistä katsovat pienen Mila-tytön totiset silmät.

Nyt Marin ja hänen miehensä, laulaja Jontte Valosaaren, kaksivuotias Mila työntää punaisia kärryjä pitkin perheen uuden kodin olohuonetta ja kiljahtelee. Muutosta on vasta pari viikkoa, mutta tavarat ovat jo löytäneet paikkansa.

Koti maaseudun rauhassa on fitness-tähtenä tunnetun Mari Valosaaren lapsuuden haave. Tänne Nummelaan perhe muutti Espoosta syyskuun alussa. Sinisen talon keittiön ikkunasta pilkottaa talli, hevosten ulkoiluaitaus sekä ratsastuskenttä.

Pariskunta teki ostopäätöksen talosta alle viikossa.

– Tämä on meille tyypillistä. Olemme aina olleet nopeita liikkeissämme, Mari sanoo.

– Olen aina toivonut omaa kotia, jossa olisi iso piha ja hevosia.

Nopeat liikkeet

Marin ja Jonten suhde on edennyt nopeasti. He tapasivat kolme vuotta sitten kesäkuussa helsinkiläisessä Mattolaituri-ravintolassa, jonne ystävä sai Marin ylipuhuttua koko päivän kestäneen juontokeikan jälkeen.

Kun Mari saapui ravintolaan, Jontte käveli hänen luokseen. Sinä olet minun naiseni, hän ilmoitti.

– Tämä nauratti. Ajattelin, että ahaa. Samalla Jonten määrätietoisuus teki vaikutuksen, Mari muistaa.

– Olemme olleet yhdessä tuosta illasta.

"Ajattelimme, että tässä iässä ei auta jarrutella tai saamme jarrutella hautaan asti."

Aamulla Mari sai ystävältään tekstiviestin. ”Sinusta tulee vielä räppärin vaimo”, ystävä ennusti. Maria nauratti, mutta pariskunnan kihlautuessa viisi kuukautta myöhemmin hän joutui myöntämään ystävänsä olleen oikeassa.

Häitä tanssittiin seuraavana kesänä kohtaamisen vuosipäivänä. Mari oli jo seitsemännellä kuulla raskaana.

Ennen Jonttea Marilla oli huonoja kokemuksia parisuhteista. Hän oli kiitollinen tavattuaan perhekeskeisen miehen, jonka kanssa arvot menivät yksiin.

– Jontella oli vauvakuume. Ajattelimme, että tässä iässä ei auta jarrutella tai saamme jarrutella hautaan asti.

Pelottava kipu

Raskaana oleva Mari alkoi kärsiä vatsa­oireista. Turvotus, kipu ja ripuli veivät häntä yhä uusiin tutkimuksiin.

– En halua syyttää ketään, mutta tuntui, että tilaani ei otettu vakavasti, Mari kertoo.

Vasta perusteellisen tutkimuksen ja tähystyksen jälkeen löytyi oireiden oikea syy, koliitti. Tauti voi aiheuttaa suolistoon rajun tulehduksen.

Tämän vuoden huhtikuussa tauti vei Marin uudestaan sairaalahoitoon. Tulehdus aiheutti komplikaatioita ja kipuja, jollaisia Mari ei ollut koskaan aikaisemmin kokenut. Tuska ei ollut verrattavissa edes synnytykseen. Mari ei pystynyt kivultaan kävelemään.

– Synnyttäessäni tiesin, että jossain vaiheessa kivut loppuvat. Nyt pahinta oli epätietoisuus. Pelkäsin, että joudun elämään kivun kanssa loppuelämäni.

"Jos Jontte oli turhautunut, hän ei osoittanut sitä millään tavalla."

Kahden viikon sairaala-aika oli vaikea. Parisuhteesta se toi kuitenkin esiin paljon hyvää. Mari arvosti entistä enemmän miestään, joka hoiti kotia ja lastaan ja huolehti vaimostaan.

– Arvostan Jonttea suunnattomasti. Vaikka hänkin oli varmasti välillä turhautunut, hän ei osoittanut sitä millään tavalla.

Nyt Marin sairaus on rauhallisessa vaiheessa. Koliitti pysyy kurissa lääkkeiden lisäksi treenaamisella, riittävällä levolla ja stressittömyydellä. Mari muistaa kirkkaasti hetken, kun kivut olivat poissa. Olo oli kuin uudestisyntyneellä.

– Suolisto reagoi paineisiin. Siksi pyrin elämään niin, että en anna stressille aihetta.

 

 

Roskaruoasta fitnekseen

Stressitön elämäntapa ei ole Marille itsestäänselvyys. Koko nuoruutensa hän eli kuluttavaa arkea. Lähihoitajaksi opiskeleva nainen aloitti työt yökerhossa heti täysi-ikäisenä.

Aamuisin hän söi palan ruisleipää, naposteli päivän karkkeja ja tilasi illalla pizzan tai kävi kebabilla. Viikonloppuisin roskaruoan lisäksi kului olutta.

Kun Mari parikymppisenä muutti Helsinkiin, työt baareissa jatkuivat. Melkein jokaiseen iltaan kuului muutama lasi viiniä. Yöunet jäivät vähiin.

– En silloin ajatellut, että voin huonosti, enkä varmasti vielä voinutkaan. En kuitenkaan olisi voinut jatkaa ikuisesti samalla tavalla.

Baarityön lisäksi Mari teki töitä taikurin avustajana ja promoottorina. Keikkatyö laivalla sai hänet pikku hiljaa miettimään valintojaan.

Käänne tapahtui kuitenkin vasta Marin ollessa 27-vuotias. Tuolloin samassa Players-tanssiryhmässä tanssinut ystävä ehdotti Marille fitness-kisoja. Hän päätti kokeilla, vaikka oli varma, että ei pärjäisi. Isosisko Tiina teki treeni- ja ruokavalio-ohjelman.

– Siinä vaiheessa kisa ei ollut enää leikkiä. Noudatin ohjeita kuin Raamattua.

Päättäväiselle Marille kurinalainen elämä oli lopulta helppoa. Sama luonteenpiirre auttoi häntä lopettamaan tupakoinnin 21-vuotiaana.

– En ollut polttanut koko päivänä. Kun olin sytyttämässä iltatupakkaani, laitoin sen takaisin askiin ja päätin lopettaa. Tämän jälkeen en ole vetänyt henkostakaan.

Fitnekselle Mari sanoo olevansa kiitollinen. Sen avulla hän pystyi jättämään epäsäännölliset elämäntavat taakseen. Mari sanoo, ettei treenaaminen ole mennyt missään vaiheessa liiallisuuksiin.

– Olen peruslaiska ja mukavuudenhaluinen, joten teen vain sen, mitä vaaditaan. Haluan myös maata sohvalla ja rentoutua. Jos fitnekseen uupuu, tekee jotain väärin.

Hevostytöt

Tänä aamuna Mari on aloittanut aamunsa kaurapuurolla. Fitness näkyy arjessa edelleen; Mari treenaa kotona monta kertaa viikossa. Elämäntavat ovat nyt terveelliset.

Pihapiirin tallista löytyy Marin toinen intohimo, hevoset. Niihin hän rakastui jo pikkutyttönä. Seitsenvuotias Mari hoiti isosiskonsa Tiinan hevosta perheen lapsuudenkodissa Pyhännällä.

Hevosista tuli entistä tärkeämpiä, kun ne auttoivat Maria yli surusta. Hän oli yhdeksänvuotias, kun hänen isänsä kuoli yllättäen lomamatkalla sairauskohtaukseen.

Kuolema oli yllätys ja järkytys kaikille.

– Olin kärttänyt isältä lupaa päästä mukaan matkalle. Lopulta hän lähti enoni kanssa. Isän muisteleminen on vieläkin vaikeaa, Mari kertoo.

Mari vietti kaiken vapaa-aikansa tallilla. Hän kertoo olevansa kiitollinen äidilleen, joka jaksoi yksinhuoltajanakin tehdä lastensa harrastuksen mahdolliseksi.

– Jos isä olisi elänyt, olen varma, että hänkin olisi toivonut, että jatkamme ratsastamista.

Ensi viikolla Marin talliin muuttaa ystävän hevonen, jolla Mari on ratsastanut viiden viime vuoden ajan. Kaksi muuta ratsua asuu Valosaarilla vuoden loppun asti. Milalle hankitaan vielä poni.

– Vastuu hevosista ei pelota minua. Minulla on hyvä tukiverkosto, pärjäämme kyllä. Harjoittelemme ensin näin. Harkitsen oman hevosen ostamista vasta myöhemmin.

"Suurin haaveemme on, että haikara tulee vielä kylään."

Valosaarten elämään voi tulla vielä yksi nopea muutos. Pariskunnalla on nyt lääkärien lupa toisen lapsen yrittämiseen. Luvasta Mari ja Jontte ovat innoissaan, iloisia ja peloissaan. Lääkärit ovat varoittaneet, ettei mahdollinen raskaus välttämättä ole helppo. Toisaalta Marin sairaus on rauhallisessa vaiheessa. Voi käydä niin, ettei se häiritse mahdollista raskautta lainkaan.

– Raskaus on aina haastava, joten totta kai mietin, kuinka koliittini reagoi, Mari sanoo.

– Pelko ei saa kuitenkaan estää yrittämästä. Suurin haaveemme on, että haikara tulee vielä kylään.

Siksi Mari sanoo negatiivisille ajatuksille aktiivisesti ei. Hän ei halua pelätä etukäteen.

– Tartumme härkää sarvista. Katsotaan, mihin elämä vie.

Nyt se on vienyt sinisen talon pihapiiriin ja rauhalliseen arkeen, joka täytyy lapsesta, hevosista ja työstä. Siihen kuuluvat kotiviikonloput sekä leffaillat sohvalla uudessa kodissa, uuden elämän alussa.

– Uhosimme Jonten kanssa kesän alussa, että tänä suvena lähdemme joku ilta Helsinkiin veneilemään ja drinkeille Mattolaiturille. Emme menneet. Olemme nykyisin kotihiiriä, Mari sanoo.

Mari Valosaari
  • Fitness-urheilija, juontaja, yrittäjä.
  • Syntynyt 10. joulukuuta 1981. Kotoisin Pyhännältä, asuu Nummelassa.
  • Naimisissa laulaja Jontte Valosaaren kanssa kesäkuusta 2013. Pariskunnalla on kaksivuotias tytär, Mila.
  • Oli mukana Fitnesspäiväkirjat-ohjelmassa, julkaisi Fitness elämäntavaksi -esikoiskirjansa elokuussa.
Ken

Fitness-tähden raju suolistosairaus: "En olisi voinut jatkaa samaa elämäntyyliä ikuisesti"

Jos jollekulle alkaa yllättäen tuollaisia ripuli ja kipuoireita, niin ensiavuksi kannattaa lääkäriltä pyytää resepti panacodia. Puoli pilleriä aamulla riittää siihen että ei tule pöksyyn keskellä katua kun olet kilometrin päässä lähimmästä vessasta. Vaikutus kestää iltaan saakka. Ellei venäläislääkärinne arvauskeskuksessa suostu, pyytäkää suomalaislääkärille. Naapurimaan vahvistukset pelkäävät liikaa toimilupien menetystä ja siksi potilaat joutuvat kärsimään.
Lue kommentti

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.