Surun voima yllätti kirjailija Helena Sinervon, kun hänen muistisairas äitinsä kuoli. Lapsuudenkotinsa ankaruutta hän on halunnut omien lastensa kanssa välttää.

Oppi 1: Kilpailu voi olla raakaa

”Sain Finlandia-palkinnon teoksestani Runoilijan talossa vuonna 2004.

Palkitsemisen jälkeen kritisoitiin, että nyt sitä annetaan vain lesboille – edellisenä vuonna Finlandian oli voittanut Pirkko Saisio. Mutta kun itse tulin palkinnonjakojuhlaani silloisen kumppanini kanssa, palkinnosta päättänyt Jukka Sarjala oli yllättynyt meidät tavatessaan. Hän ei tiennyt.

Palkinnon jälkeiset tapahtumat opettivat itsestäni sen, että negatiivisella viestillä on minulle isompi merkitys kuin positiivisella. Julkisuuden määrä tuli minulle täytenä yllätyksenä. Olin kirjoittanut aikaisemmin runokokoelmia, joista kukaan ei oikein verkkareitaan revi. Finlandian jälkeen olin ärtynyt siitä, että piti käyttää aikaa julkisuuteen ja markkinointiin.

Tuollainen palkintohan aiheuttaa kateutta ja kilpailuhenkeä kollegoissa, ja minä koin sen kauhean vaikeaksi. Monet kirjailijat ovat tosi kollegiaalisia ja kivoja, osaavat suhtautua jotenkin rennommin. Mutta joskus kilpailu voi olla aika raakaa.”

Oppi 2: Todesta puuttuu draama

”Uusi kirjani Armonranta on osittain omaelämäkerrallinen. Se on jossain mielessä vaikeampaa kuin täyden fiktion tekeminen.

Fiktiossa konflikti hakee aina ratkaisua, sankarilla on jokin selvä tavoite tai halu, ja sitten on esteitä sen tiellä. Tarinaan asettuu selkeä draamallinen jännite. Tosielämässä sitä ei aina ole.

Ihmiset esimerkiksi menevät usein naimisiin itsensä kaltaisen ihmisen kanssa. Kun sellaisesta kirjoittaa täsmällisesti, tarinasta tulee jännitteetön. Jotta saa kiehtovan tarinan, on kirjoitettava toisella tavalla kuin oikeasti tapahtui.

Minua ei tietenkään kokonaan pelasta se, että sanon romaanin olevan fiktiota. Olen kyllä stressannut sitä, miten läheiset kirjaani suhtautuvat. Tiesin, että en voi miettiä sellaisia kirjoittaessani, joten ne ovat nyt enemmän sellaisia jälkisynnintuntoja. Hyväksyn sen osaksi ammattia.”

Oppi 3: Ei auta kuin surra

”Armonranta sai alkunsa isäni kuolemasta. Vanhempieni menetyksistä opin, että asioita ei voi surra etukäteen.

Äitini oli aika pahasti muistisairas kuollessaan, ja olin jotenkin kuvitellut, että olin jo menettänyt hänet siinä vaiheessa kun hän ei enää tunnistanut minua.

”Oli yllätys, että suru tuli niin suurella voimalla.”

Äiti menee ihon alle eri tavalla kuin isä, ainakin minun tapauksessani. Oli yllätys, että suru tuli sitten niin suurella voimalla, vaikka olin kuvitellut menettäneeni hänet ja surreeni häntä jo vuosia aikaisemmin.

Sama koskee muitakin suuria menetyksiä. Niistä voi saada esimakua ja aavistusta ennakkoon, mutta vasta kun ne tapahtuvat, alkaa todellinen surutyö. Jollain tasolla asioita voi murehtia etukäteen, mutta psyykkinen surutyö tapahtuu vasta menetyksen jälkeen.

Tämä on zen-buddhalaisuudesta oppimani asia. Yritämme hallita todellisuutta, tunteita ja itseämme ja myös toisia ihmisiä. Todellisuudessa on kuitenkin hyvin vähän mitään, mitä voimme hallita, emme siis edes näitä omia tunteitamme tai ajatuksiamme. Meditaatiossa huomaa, miten ajatukset sinkoilevat hallitsemattomasti.

Isojen menetysten kanssa ei auta kuin surra, kun surettaa. Olla yrittämättä muuttaa tilannetta. Hyväksyä.”

Oppi 4: Veljet vievät seikkailemaan

”Minulla on neljä isoveljeä. Heiltä opin kulkemaan metsässä ja tarttumaan seikkailuihin. Nuorin veljeni on minua kuusi vuotta vanhempi. Teimme metsäretkiä jo aika varhain, minä olin kolme ja hän yhdeksän.

En ollut teininäkään juurikaan kiinnostunut vaatteista, muodista ja sellaisista asioista. Ehkä olisin ollut, jos olisin kasvanut siskojen kanssa.

Isoveljien kanssa kasvamiseen liittyi myös paljon torjumista. Onhan selvää, ettei ole pelkästään kiva juttu ottaa nelivuotiasta pikkusiskoa mukaan kalaretkelle. Muistan pettymyksiä, kun en päässytkään mukaan. Mutta kun pääsin, opin paljon luonnosta ja sen arvostamisesta.

Myöhemmin tein lintuharrastajana paljon retkiä yksinkin. Minussa on sellaista tutkimusmatkailija-ainesta.”

Oppi 5: Ei ne suuret tulot

”Isäni opetti, että ei pidä taata kenenkään lainaa. Ei edes parhaan ystävänsä.

Oppi pohjautui isäni suvun kokemukseen. Rauman-mummollani oli Harmaa linna -niminen talo Raumalla, ja hän meni takaamaan 1930-luvulla ystävänsä lainan. Ystävän bisnekset menivät konkurssiin, ja mummo joutui myymään talonsa. Näistä asioista olen kertonut myös uudessa romaanissani.

Edeltäviin sukupolviin nähden poikkeavia ratkaisuja tekee osin tiedostaen ja osin tiedostamatta. Äitinsä kohtalon tähden isäni oli tavattoman tarkka taloudenpitäjä. Hän välitti meille ’ei ne suuret tulot vaan pienet menot’ -tyyppisiä viisauksia ja hankki minulle oman säästöpossun jo varhain.”

Oppi 6: Haluan leikkiä

”Ei minustakaan huikentelevaista rahankäyttäjää tullut, mutta vanhemmuudessa olen toisenlainen kuin omat vanhempani. Lapsuudenkodissani oli paljon ankaruutta. Nyt joudun joskus syyttämään itseäni liiallisesta pehmeydestä tai myöten antamisesta. On helppo mennä liikaakin suuntaan, jota olisi itse kaivannut omassa lapsuudessaan.

”Hämmennyin, kun äiti sanoi 'älä sie tyttökulta ikinä hanki lapsia'.”

Äitini monesti harmitteli, että hänellä ei ollut työtä, omaa rahaa eikä kiinnostavia aikuissuhteita. Olin aika pieni tyttö, kun hän saattoi sanoakin, että ’älä sie tyttökulta ikinä hanki lapsia’. Olin hämmentynyt. Emmekö olleetkaan ihania hänen kannaltaan?

Äitini ei koskaan osallistunut lasten leikkeihin. Itse leikin lasteni kanssa aika paljon, vaikka se on aikuiselle myös jossain määrin uuvuttavaa.”

”Vähemmistön edustaja joutuu sietämään huumoria, joka kohdistuu itseen”, Helena Sinervo sanoo.

Oppi 7: Oire on metafora

”Opiskelin ensin pianonsoitonopettajaksi, mutta pianistina minua vaivasi halvaannuttava esiintymisjännitys. Se oli oikeastaan yksi syy, miksi ryhdyin siihen. Se oli minulle suurin mahdollinen haaste.

Nuori ihminen kuvittelee voivansa harjoituksella ja kovalla työllä muuttaa kohtaloaan. Minä kuvittelin, että jos muutun tässä asiassa ja voitan esiintymisjännityksen, muutun täydelliseksi muutenkin. Esiintymisjännityksestä tuli metafora kaikille omille peloilleni.

En missään vaiheessa nauttinut esiintymisestä. Tutkinnot sain tehtyä menemällä läpi harmaan kiven.

Jännitys ilmeni suunnattomana vapinana. Pianoa soittaessa sormeni eivät toimineet tai olivat niin liukkaat, että lipesivät koskettimilta. Verenpainelääkkeiden ja hypnoosikasettien avulla selvisin.

”Esiintymisjännitys liittyi minulla pelkoon, voinko olla muiden edessä oma itseni.”

Kun lopulta tajusin, että jännitys edusti kaikkia muitakin pelkojani, vapauduin siitä. Freud sanoo, että oire on metafora. Se on aika hyvä tiivistys. Esiintymisjännitys liittyi minulla pelkoon, voinko olla muiden edessä oma itseni. Kelpaanko.

Vajavaisuuden ja keskeneräisyyden pelkojen kanssa kamppailemisessa ja hyväksymisessä olemme kaikki samanlaisia. Erilaisuuden hyväksyminen, joka on nyt kynnyskysymys koko Euroopassa ja maailmassa, edellyttää samanlaisuuden tajuamista. Samanlaisuuden tajuamista siinä, että me kaikki olemme keskeneräisiä, vajavaisia.

Kaipaamme kaikki suojelevaa kättä ja sitä, että joku vastaisi meidän tarpeisiimme. Tavallisimmin ne ihmiset, joihin kiinnymme, eivät tee sitä ihan täydellisesti. Aina jotain jää puuttumaan.

Hirveän narsistinen tyyppi sitten vaihtaa koko ajan tyyppiä, etsii parempaa. Mutta sellaista ei olekaan.

Syvimpien pettymysten syy on usein se, että toinen ei olekaan sellainen, mitä minä odotin. Se ei ole sen toisen vika. Epätäydellisyys itsessä ja muissa pitäisi hyväksyä.”

Oppi 8: Lapsilta saa paljon

”Minulla on kaksi lasta, nyt 17-vuotias poika ja 8-vuotias tytär, ja molemmissa tapauksissa olen tullut äidiksi samalla tavalla: kumppanit kauheasti halusivat, ja minä en kauheasti pistänyt hanttiin.

Lapsilta opin, miten kieli muuttuu. Tänä aamuna kuulin, kun lapset puhuivat pelattuaan Minecraftia: ’Mä tradesin yhden goldwingsin yhden tyypin kans…’

Kysyin tyttäreltäni, että miksei hän sano ’ostin’ tai ’myin’. Heidän kielensä on muuttunut englannin ja suomen sekakieleksi. Se on mielenkiintoinen ilmiö.

Lasten kanssa oppii myös, että aina ei voi tuijottaa omaan napaansa. Joutuu tekemään paljon ylläpitotöitä, pyykkäämään ja laittamaan ruokaa. Se on juuri sitä, mitä olen elämässäni aina vältellyt ja pyrkinyt siitä luistamaan. Mutta lasten kanssa palkaksi saakin paljon hyviä hetkiä ja koko uuden sukupolven maailman. Tai pienen ikkunan siihen.”

Oppi 9: Minun kannaltani ei mene näin

”Vähemmistöön kuuluminen on rakentanut kaksoistietoisuuden. Sitä oppii katsomaan asioita enemmistön näkökulmasta, mutta samalla on tietoinen, että minun kannaltani asiat eivät mene näin. Lisäksi vähemmistön edustaja joutuu sietämään huumoria, joka kohdistuu itseen.

Tunnistan itsessäni aika herkässä ärtymyksen, joka liittyy heteromatriisiin ja sen rooleihin, esimerkiksi ajatukseen miehestä luovana guruna ja naisesta hänen pikkuvaimonaan. En sallisi heteromieskollegoilleni tällaista pikkuvaimoa. Ärsyynnyn sellaisten leimojen laittamisesta.

Ehkä en kiinnittäisi näihin seikkoihin huomiota, jos en olisi oppinut katsomaan asioita vähemmistöstä.”

Oppi 10: Järkipuhe ei riitä

”Virheeni ovat liittyneet siihen, että en ole luottanut vaistoihini. Olen yrittänyt puhua järkeä itselleni – tehnyt itseäni vastaan.

Sitä jotenkin yrittää painostaa itseään epätyydyttävään ratkaisuun. Ainakin minun on pitänyt kypsyä ihmisenä tunnistaakseni, mitä todella haluan.

Tove Jansson sanoi eräässä filmissä, että ihmisen ei koskaan pitäisi tehdä muuta kuin sitä, mistä todella nauttii. Ymmärrän sen tarkoittavan tätä samaa. Ei pidä yrittää puhua itselleen järkeä eikä toimia omia vaistojansa ja tunteitansa vastaan.” 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Helena Sinervo
  • Syntynyt Tampereella 1961.
  • Asuu Helsingissä. Eronnut, kaksi lasta.
  • Julkaissut runokokoelmia, romaaneja, suomennoksia ja lastenkirjoja.
  • Finlandia-palkinto vuonna 2004 teoksesta Runoilijan talossa.
  • Uusin teos Armonranta (WSOY) julkaistiin maaliskuussa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.