Fifty Shades toi esille Dakota Johnsonin komediennen taidot, roolissa on säpäkämpää huumoria kuin kirjoissa. "Ajattelen elämästä yleensäkin, että ihmisten pitäisi nauraa enemmän."

Filmitähtisuvun Dakota Johnson, 25, tiesi aina, että hänestä tulee näyttelijä. Nyt kun suunnitelma toteutuu, nuorta tähteä hirvittää.

Jos naisen on vaatevalinnoillaan tarkoitus kertoa jotakin, näyttelijä Dakota Johnsonin, 25, sanoma voisi olla tämä: tähdet, täältä tullaan! Tai: vain taivas on rajana! Dakota on valinnut haastattelupäiväänsä mekon muotitalo Valentinon tämän kevään avaruusaiheisesta mallistosta. Mekossa ja samaa kuosia toistavissa saappaissa vilisee tähtisadetta, kuunkaaria ja tähdenlentoja. Samanlaista tuiketta on luvassa Dakotan uralle nyt, kun nuoren näyttelijän ensimmäinen elokuvapääosa on saanut ensi-iltansa.

Anastasia Steelen rooli kohutussa Fifty Shades of Grey -elokuvassa oli kaikkea muuta kuin helppo keikka. Vinoutunut rakkaustarina vaati sukellusta synkkiin mielentiloihin, rankat seksikohtaukset kysyivät rohkeutta, ja kaiken lisäksi katsomoissa odotti alkuperäisromaaniin hurahtanut fanijoukko, josta jokaisella oli oma käsityksensä siitä, miltä elokuvan ja Anastasian kuuluisi näyttää.

– Tiedän, ettei minun pärstäni esiintynyt monenkaan mielikuvissa, mutta jos nyt edes jokunen tykkäisi, Dakota sanoo ujosti.

Yleisön inhoreaktiot ovat kuitenkin Dakota Johnsonin pienin päänvaiva. Paljon suurempi vaikutus on sillä, jos leffasta tulee superhitti: Dakota saa kannoilleen uteliaat ihailijat, kajahtaneet stalkkerit ja ahnaat paparazzit, joille pienikin vilaus tähden yksityiselämästä on kauppatavaraa.

– Olen miettinyt sitä paljon viime aikoina. Välillä tulee olo, että mitä helvettiä tulinkaan tehneeksi, Dakota tunnustaa.

Samaa naisen olemus kielii tänään. Dakota istuu miltei kyyryssä, kädet tiukasti sylissään, aivan kuin yrittäisi kadota nojatuolinsa syvyyksiin. Ääni on vaimea ja jännittynyt, ja jokaisen kysymyksen jälkeen Dakota särpii vesipullostaan kuin ostaakseen vähän lisäaikaa vastaukselleen.

– Olen niin innoissani työstäni ja siitä saamistani kiitoksista, mutta se kaikki muu… Tarvitsen aikaa tottuakseni kaikkeen huomioon ja siihen, että osaisin näyttää rennolta näissä tilanteissa.

Jos Dakota Johnson saisi valita, hän elelisi mieluiten maatilallaan Coloradossa, hoitaisi hevosiaan, poimisi omien kanojensa munia aamiaispannuunsa, kävisi välillä kuvaamassa leffan tai kaksi ja palaisi sitten maalle ja perheensä pariin.

– Jonain päivänä haaveeni vielä toteutuu, vaikka juuri nyt arkeni onkin tunnin tarkkuudella aikataulutettua.

Dakotan vanhemmat Don Johson ja Melanie Griffith tukevat tytärtään, vaikka isä-Don on kauhistellut tämän roolivalintaa. ”En halua nähdä koko elokuvaa”, Don on sanonut kohuleffasta.

Ammatti tuli geeneissä

Sukuvika. Dakotan mukaan se selittää hänen uravalintansa. Filmitähtien Melanie Griffithin, 57, ja Don Johnsonin, 65, ainoa yhteinen lapsi kasvoi kuvauspaikoilla, trailereissa ja hotelleissa.

– En oikein tiennyt muustakaan. Kaikki ammatit, joita lapsuudessani näin, liittyivät jotenkin elokuvantekoon. Aikuiset joko harjoittelivat vuorosanojaan, rakensivat kulisseja tai kiikuttivat ruokaa tarjolle catering-kärryistään. Maisemat vain vaihtuivat, kun muutimme aina kuvauspaikalta toiseen tai hotellista seuraavaan, Dakota muistelee.

Hänestä oli täysin luonnollista ryhtyä näyttelijäksi sukunsa jalanjäljissä. Mikään muu ei edes kiinnostanut.

– Jo ihan pikkutyttönä tiesin, miten elämäni suunnilleen menisi: kasvaisin vähän, hankkisin elämänkokemusta, sitten opiskelisin, oppisin miten elokuvia tehdään ja alkaisin kertoa tarinoita niiden avulla. Ja niinhän se meni, tässä sitä nyt ollaan.

Ei ollut tuskaisia pohdintoja siitä, kuuluisiko hänen tehdä jotain muuta, eikä kamppailua vanhempien esimerkkiä vastaan.

– Koen, että tätä minun kuuluikin tehdä.

Dakota väittää, ettei vanhempien supertähteys ole jättänyt jälkiä hänen aikuistumiseensa. Ei, vaikka Miami Vice -vuosinaan 1980-luvulla Don Johnson tunnettiin kaikkialla. Eikä siltikään, vaikka Melanie Griffithin avioeroja, lääkeriippuvuutta ja raitistumista on seurattu maailman medioissa.

– Lapsuudessani julkisuus kohdistui aina vain vanhempiini. Minut pidettiin useimmiten suojassa siltä, ja tunnen saaneeni kasvaa rauhassa ja turvassa, Dakota aloittaa.

– Siksi huomio tuntuu nyt pelottavalta, kun se yhtäkkiä kohdistuu juuri minuun.

Ehkä yllättäenkin Dakota kertoo, ettei ole saanut vanhemmiltaan sen ihmeempiä neuvoja navigoidakseen viihdealan myrskyissä.

– Perheeni on opastanut vain kuuntelemaan sydäntäni ja tekemään niin kuin minusta tuntuu oikealta. Emme juuri keskustele työstä tai viihdebisneksestä, meillä on arkisemmat puheenaiheet. Niin kuin vaikka se, millaisiin vaikeuksiin pikkuveljeni on taas hankkiutunut koulussa, Dakota nauraa.

Dakotan vanhemmat tutustuivat, kun Don näytteli samassa elokuvassa Melanien äidin, näyttelijä Tippi Hedrenin kanssa. Don oli 22-vuotias, Melanie 14. Kun Melanie täytti 15 vuotta, pari muutti yhteen, tämän 18-vuotispäivänä pari meni kihloihin ja puoli vuotta myöhemmin naimisiin. Liitto kesti kuusi kuukautta ja oli Donille jo kolmas: kaksi ensimmäistä oli pikaisesti solmittu ja mitätöity 1960-luvun lopulla.

Don ja Melanie kulkivat omia teitään reilun vuosikymmenen, rakastuivat uudelleen ja menivät naimisiin 1989, kun Melanie alkoi odottaa Dakotaa. Tällä kertaa avioliitto kesti seitsemän vuotta.

Dakotalla on isänsä puolelta neljä puolisisarusta: isoveli Jesse Johnson, pikkusisko Atherton Johnson sekä pikkuveljet Jasper ja Deacon Johnson. Melanien puolelta sisaruksia on kaksi: isoveli Alexander Bauer sekä pikkusisko Stella Banderas.

– Sisarukseni ovat luovia tyyppejä, mutta useampi on kiinnostunut musiikista kuin näyttelemisestä, Dakota kertoo.

Jamie Dornan ja Dakota Johnson saivat fanit kirkumaan Fifty Shadesin näytöksessä New Yorkissa.

Mormor on paras!

Vaikka Dakota ei näe mitään ihmeellistä elämässään, harvalla on sellaista Hollywood-sukutaulua kuin hänellä. Kaikki näyttelijän läheiset ovat jollain tapaa kytköksissä esiintymiseen tai taiteentekoon.

Kaveripiirikin koostuu enimmäkseen filmitähtien muksuista, niistä, joiden kanssa pikku-Dakota leikki kulisseissa ja kuvauspaikoilla. Dakotan bestiksiin kuuluvat esimerkiksi näyttelijä Reese Witherspoon, malli Kate Moss, muotisuunnittelija ja Beatles-tytär Stella McCartney sekä stylisti-suunnittelija Emily Ward.

Mutta sitten on yksi ylitse muiden: nyt 85-vuotias isoäiti Tippi on Dakotan suurin esikuva. Mummin ruotsalaisesta sukutaustasta johtuen Dakota kutsuu tätä mormoriksi, sujuvalla ruotsilla!

Mormorin peruina Dakota on saanut paitsi sisäpiiritietoa, millaista oli olla filmitähti jo Hitchcockin aikaan, myös kiinnostuksen muotiin ja mallinuralle sekä intohimon eläintensuojeluun. Tippillä on kotitilallaan muun muassa leijonia, tiikereitä sekä leopardi, kun taas Dakotan lapsuudessa hänen kotonaan hoidettiin huonoista oloista pelastettuja elefantteja. Vastikään Dakota itse osti 12 hevosta ja pelasti ne joutumasta teuraiksi.

– Minulla on valtavasti hyväntekeväisyysideoita, ja seuraavaksi yritän ratkaista, miten aikani käytän, Dakota innostuu ja alkaa kertoa ystävästään, joka on vuosia rahoittanut lastenkotia Ugandassa.

– Ystäväni muutti sinne ja pitää nyt huolta 50 nuoresta ja heidän koulutuksestaan. Mietimme, miten toiminta voitaisiin ulottaa muihinkin maihin. Tällaisiin juttuihin minut saa helposti mukaan, se on suorastaan velvollisuuteni.

Dakota kokee, että hänen roolinsa Fifty Shadesissa on väärin ymmärretty, jos Anastasian näkee uhrina. ”Että on seksileikeissä alistuja, ei tarkoita, että on muuten heikko ihminen.”

Giganttiset kehonosat

Dakota ei ole käynyt kotonaan Coloradossa melkein vuoteen. Elämä tien päällä, hotellista ja kuvauspaikasta toiseen, muistuttaa paljon lapsuusvuosia.

– Seuraavaksi olisi mahtavaa pitää vähän lomaa ja käydä kotona.

Yksi työ tuntuu avaavan oven seuraavaan, ja näyttelijällä on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan. Ensin tuli pieni rooli Facebookin synnystä kertoneessa The Social Networkissa, sitten lisää huomiota elokuvissa 21 Jump Street sekä Viiden vuoden kihlaus. Tälle vuodelle on luvassa kolme muuta ensi-iltaa Fifty Shadesin lisäksi.

– On hassua, miten nopeasti roolistaan erkaantuu, kun kuvaukset päättyvät. Nyt vuosi kuvausten jälkeen pitää jo oikein muistella, millaista sitä tehdessä oli, Dakota sanoo.

– Tällä kertaa oman leffan katsominen oli outo kokemus. Kun näkee omat alastomat ruumiinosansa giganttisen kokoisina valkokankaalla, siinä on vähän vaikea keskittyä juonen kulkuun. 

Dakota Johnson

Näyttelijä ja malli syntyi Teksasin Austinissa 4.10.1989. Seurustelee Drowners-yhtyeen laulajan Matthew Hittin kanssa.

Valittiin Miss Golden Globeksi vuonna 2006. Dakotan isä, äiti ja isoäiti ovat Golden Globe -voittajia.

Esiintyy tämän vuoden elokuvissa Fifty Shades of Grey, Chloe and Theo, Black Mass sekä A Bigger Splash.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.