Caitlin Moran opettelee krav magaa ja suunnittelee ranskan opintoja. ”Olen tosi innoissani uuden oppimisesta ja vihainen kuoleman ajatuksesta, sillä haluaisin kokea mahdollisimman monta elämää.”

Caitlin Moran oli oudon perheen kiusattu lapsi, josta tuli feministinen supertähti. Siihen tarvittiin lahjakkuutta, lujaa tahtoa ja mahtava parisuhde.

Talossa on kolme kerrosta, suloinen takapiha ja törkeä sotku.

Keittiön pöydällä, postin joukossa muhivat puoliksi syöty leipä, avattu pullapussi ja viinirypäletertun ranka. Kirjapinot kasvavat pitkin portaita ja käsinojia. Takan vieressä on parkissa imuri ja kyljessä tarra, jossa lukee: Don’t be a dick. Älä ole mulkku.

– Olisi kyllä ollut minun vuoroni siivota, Caitlin Moran, 39, sanoo ja hymyilee.

– Minä ja mieheni teemme molemmat töitä kotona. Siksi täällä näyttää välillä vähän tältä.

Kolumnistina ja tv-kasvona tunnetun Caitlin Moranin vuonna 2012 julkaistu Naisena olemisen taito on myynyt maailmalla yli puoli miljoonaa kappaletta. Hän on palkittu kirjoittaja ja vaikutusvaltainen twiittaaja, ja hän on kirjoittanut naisten itsetyydytyksestä vapautuneemmin kuin kukaan naismuistiin. Moranin toinen suomeksi käännetty kirja Näin minusta tuli tyttö ilmestyi maaliskuun puolivälissä.

Kolmen minuutin kuluttua Caitlin on keittänyt kupit teetä, vaihtanut vaatteet ja vetäissyt yläluomiinsa tutut, tuhdit rajaukset. Hän istuu alas tupeeraamaan hiuksiaan. Teessä on kaksi kukkuraista lusikallista sokeria. Betty-kissa kiipeää syliin.

Caitlin Moranin elämässä asiat tapahtuvat vauhdikkaasti.

Hippiperheen vanhin

”Kerjuri!” Kasa pikkukiviä rapsahtaa 13-vuotiaan Catherine Elizabethin paksun takin selkään. Lauma poikia ajaa häntä takaa pitkin Wolverhamptonin harmaita katuja. Caitlin on jäänyt kaksi vuotta aikaisemmin pois kunnan koulusta ja jatkanut opintojaan kotona.

Nyt hän juoksee kunnan vuokratalo­alueen halki, sulkee portin ja pyyhkii kyyneleensä ennen kuin astuu sisään. Kolmen makuuhuoneen koti alkaa olla ahdas: sisaruksia on jo viisi ja kaksi vielä tulossa. Huonekaluja on vähän, vaatteet lojuvat pahvilaatikoissa. Suihkun jälkeen Caitlin kääriytyy pyyhkeeseen, joka on vielä nihkeä edellisen käyttäjän jäljiltä.

– Wolverhampton oli vanha ja masentunut teollisuuskaupunki, ja me olimme sen ainoa hippiperhe. Emme sopeutuneet sinne, Caitlin kertoo.

– Emme olleet tyytyväisiä paikalliseen kouluun, joten vanhemmat kysyivät, haluammeko oppia kotona. He eivät koskaan tarjoutuneet opettamaan meitä, vaan meidän tuli opetella itse. Katsoimme kaiket päivät vanhoja musikaaleja, Väiski Vemmelsäärtä ja Ghostbusterseja, söimme valtavasti juustoa ja lihoimme kaikki, mutta meistä tuli tosi hauskoja.

Kohta pienen kodin sohvalle tunkee kaikkiaan kahdeksan sisarusta. Perheen irlantilainen isä on nivelrikkonsa takia käytännössä työkyvytön, mutta mieli on vahva, kun hän pauhaa politiikasta, historiasta ja feminismistä. Sisarusparven esikoinen Caitlin siivoaa, laittaa ruokaa ja auttaa pikkusisaruksiaan koulutehtävissä.

Nyt, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Caitlin näkee, että lähtökohdat olivat kaikesta huolimatta hyvät.

– Kotimme oli täynnä kirjoja. Saimme halun kyseenalaistaa ja muuttaa asioita. Vanhemmat patistivat meitä kirjastoon ja suhtautumaan maailmaan uteliaasti. Jos he olisivat olleet alkoholisteja tai huumeidenkäyttäjiä, lopputulos olisi varmasti erilainen.

Sisaruksista seitsemän päätyi opiskelemaan yliopistoon. Caitlin oli ainoa, joka päätti lähteä toiselle tielle.

– Halusin tehdä kirjan, joten tein sen. 16-vuotiaana päätin, että haluan kirjoittaa ja harrastaa seksiä poptähtien kanssa, joten ryhdyin musiikkitoimittajaksi. En viettänyt aikaa murehtien, vaan muutin asiat, jotka halusin muuttaa, hän sanoo.

– Teineille sanon aina, että he voivat olla mitä vain. Jos vihaatte itseänne, teeskennelkää olevanne sellaisia, joita rakastatte. Minä halusin olla Courtney Loven ja Elizabeth Taylorin risteytys ja esitin sellaista kolme vuotta. Ei ole isoa eroa, esittääkö vai onko oikeasti. Teininä et kuitenkaan tiedä, miten pitäisi olla. Yhteiskunnan tarjoamaa roolimallia ei tarvitse huolia.

Uutuuskirja Näin minusta tuli tyttö on osittain omaelämäkerrallinen. ”Olen poiminut tarinoita sieltä täältä kuten Laura Ingalskin. Monet päähenkilön Johannan kokemuksista ovat toisia kuin omani, hänellä on eri horoskooppi kuin minulla ja se jättipenis osui ystäväni kohdalle, ei minun.”

Pois alistavasta suhteesta

Esikoiskirja 14-vuotiaana. Muutto omaan kotiin Lontooseen 16-vuotiaana. Tv-ohjelma 17-vuotiaana. Oma kolumni The Timesissa 18-vuotiaana. Omaan nuoruuteen perustuva tv-sarja, tekeillä oleva elokuva, stand up -keikkoja ja yli puoli miljoonaa myytyä kirjaa 39-vuotiaana.

Menestyksensä materiaalin Caitlin on poiminut läheltä, omasta elämästään. Sen polttoaineena on ollut reipas, käytännönläheinen feminismi, joka kehottaa nauramaan naisiin kohdistuville typerille odotuksille. Seksismi on huonoa käytöstä, jota ei pidä hyväksyä. Kainalokarvat saa ajaa, mutta voi ne värjätäkin. Feministi on nainen, joka päättää itse, miten sukupuolielimiään käyttää – tai mies, joka sallii tämän naisille.

Tällaisella toiminta-asenteella Caitlin on saavuttanut kaiken, mistä oudon perheen kiusattu lapsi voi vain haaveilla.

– Olen tosi nopeatempoinen, hän sanoi.

– Kyllästyn olemaan surullinen puolessa tunnissa. Jos minua itkettää ja mies tulee halaamaan, nousen heti, lyön nyrkin pöytään ja olen, että nyt tiedän mitä teen tälle asialle. Tykkään muuttaa asioita ja ratkaista ongelmia.

Asiat ovatkin muuttuneet enemmän kuin Caitlin olisi osannut unelmoida. Ensimmäinen kustannussopimus 14-vuotiaana sai hänet tuulettamaan: Tässä se on! Minusta tulee miljonääri!

– Sitten kuulin, että saan 200 puntaa. Ostin sisaruksilleni kerrossängyn, pidin kiinalaiset noutoruokabileet ja ostin Dr. Martensit, hän nauraa.

– Mutta tätähän tapahtuu läpi elämän. Nuorena on vain niin tyhmä, ettei tajua sitä. Silloin luulee olevansa valmis.

17-vuotias Caitlin luuli olevansa myös rakkaussuhteessa, joka kantaa. Kesti pitkään ennen kuin hän ymmärsi, että suhde kymmenen vuotta vanhemman muusikon kanssa oli kurja ja alistava. Nuori Caitlin luuli, että on normaalia, jos rakkaus tuntuu pahalta.

– Olin suhteessa, jossa minua kohdeltiin huonosti. Hän ei suostunut lähtemään, eikä minulla ollut mitään paikkaa minne mennä. Mitä olisin tehnyt, jos minulla olisi ollut lapsia? Caitlin kysyy.

Kokemus henkisestä väkivallasta jätti halun auttaa. Nyt Caitlin kerää rahaa naisten ja lasten turvakotitoimintaan myymällä nimikkotuotteitaan.

– Ihmisten auttaminen on yhtä kivaa kuin ginin juominen! Siitä tulee mielettömän hyvä olo.

Rivo kosinta rantahiekassa

Roppakaupalla kauhotut kokemuksetkaan eivät riitä menestykseen, jos kuvio ei muuten ole kunnossa. Yksi merkittävä perusasia tuli Caitlinin elämään jo, kun hän oli 17-vuotias.

Kreikkalaisperheen poika Peter Paphides työskenteli myös musiikkitoimittajana. Kaksikolla synkkasi heti.

– Hän sanoi minulle fiksusti: Olet 17, sinulla on oma tv-show ja olet juuri tulossa kuuluisaksi. Nyt et voi vakiintua. Mene ja harrasta seksiä miesten kanssa, Caitlin kertoo hymyillen.

– Kului vuosi, ja menin anelemaan, että saisin tulla takaisin. Elämä tuolla on ihan kamalaa! Olemme olleet yhdessä siitä lähtien.

Caitlinin ja Peten suhde oli alusta saakka lujaa ystävyyttä. Suloista romantiikkaa heidän välillään ei ole nähty. Aluksi Caitlinin oli vaikea niellä sitä, ettei häntä kohdeltu kuin prinsessaa.

– Mutta nyt tiedän, ettei yliromanttinen suhde voikaan kestää, hän sanoo.

– Meillä ei ollut koskaan vaihetta, jossa olisin muuttunut kauniista prinsessasta jäkättäväksi äidiksi. Olemme ystäviä, joilla on seksisuhde. Olemme tiimi.

Naimisiin pariskunta meni vuonna 1999. Pete oli kosinut kirjoittamalla rantahiekkaan rivon viestin Caitlinin käydessä pissalla. Tähän kolmikerroksiseen taloon he muuttivat 12 vuotta sitten, kun esikoinen Dora oli kaksivuotias. Pikkusisko Eavie syntyi samoihin aikoihin.

– Haluan aidosti uskoa siihen, että naiset voivat tehdä mitä vain. Mutten olisi pystynyt tähän, ellei minulla olisi Peten kaltaista aviomiestä. Olisi kamalaa, jos aviomies olisi aivan paska, hän puuskahtaa.

– Monesti jos lapset ovat tehneet jotakin ikävää, mies kääntyy vaimon puoleen ja kysyy, mitä tämä aikoo tehdä asialle. Aivan kuin se olisi naisen vastuulla! Sydämeni pysähtyy, kun näen sellaista. Tajuan, miten raskas sellainen suhde olisi.

– Me tykkäämme olla kotona. Meistä on parasta, kun ihmiset tulevat tänne. Istumme tämän pöydän ääressä tai istumme tuossa pihalla ja juomme kännit. Jos juhlat perutaan viime minuutilla, olemme molemmat, että ihanaa. Ollaan vain kotona!

Perheen tytöt ovat nyt teinejä: herkkä ja rauhallinen Dora sotkee kylpyhuonetta samalla punaisella hiusvärillä, jota hänen äitinsä aikanaan käytti. Eavie soittaa pianoa tuntikausia ja rakastaa Amy Winehousea. Caitlin seuraa salaa lastensa käyttäytymistä Facebookissa ja on pakahtua rakkaudesta, kun tytöt keskustelevat naisen asemasta katsomissaan elokuvissa.

– Heistä minä olen vähän tyhmä ja vastenmielinen, mutta kaikkihan ajattelevat niin vanhemmistaan. Parikymppisenä he voivat sitten todeta, että äiti onkin ihan ok, Caitlin naurahtaa.

Tee outoudesta normaalia

Tänä aamuna Caitlin on herännyt tämän talon kolmannessa kerroksessa ja tarkistanut uniappsistaan, että on saanut nukuttua tutut kahdeksan tuntia. Hän on herättänyt tyttärensä ja kiivennyt mukaan kyytiin, kun mies on kuskannut lapset kouluun.

Sen jälkeen hän on tehnyt kuten joka aamu: uinut tunnin ja miettinyt, mistä kirjoittaa ja palannut kotiinsa, kävellyt mustissa Dr. Martenseissaan portaat ylös kolmanteen kerrokseen, avannut läppärinsä ja ryhtynyt töihin.

Viime kesänä Caitlin teki kuusi- tai seitsenpäiväistä työviikkoa ja istui takapihallaan tupakka suussa läppäri sylissä. Nyt savuke on vaihtunut sähkötupakkaan. Sen jälkeen kun Naisena olemisen taito ilmestyi, Caitlin on vastannut kaikkiin työtarjouksiin kyllä.

– Kyllä, haluan tv-sarjan, kaksi elokuvaa, tehdä stand upia, kirjoittaa toisen kirjan ja kiertää eri maissa puhumassa ihmisten kanssa, hän listaa.

– Hienoja juttuja tarjotaan silloin, kun olet kuumaa kamaa. Jos et suostu, tulet hulluksi, sillä niitä ei enää tarjota uudestaan. Nyt puran seurauksia muutamasta kyllä-vastauksesta. Kuin olisin harrastanut seksiä ja yhtäkkiä raskaana ja joutuisin kasvattamaan lasta seuraavat 20 vuotta. Minä olen kasvattanut uraani kahden viime vuoden ajan.

Caitlin Moran näkee menestyksensä tyttökirjaklassikkojen sankarittaren tarinana: hän on kuin Jane Eyre, Vihervaaran Anna tai Pikku naisia -kirjan Jo March. Työväenluokkainen tyttö, joka löysi paikkansa maailmassa toisenlaisella tavalla kuin muut odottivat.

Saattaa olla, että Wolverhamptonin kaduilla rähisseitä poikia nyt nolottaa.

– Teini-ikäinen tyttö voi ottaa oman elämänsä käsiinsä. Minä rakensin omani noiden kirjojen tytöistä ja rockista: kuuntelin Suedea, David Bowieta ja Manic Street Preachersia, jotka lauloivat siitä, millaista on olla outo, hän sanoo.

– Jos haluat muuttaa maailmaa, tee oikeasta asiasta siistiä. Kulttuuri muuttaa asioita nopeammin kuin politiikka, kestää pidempään ja on hauskempaa. Uskon kyllä politiikkaankin. Kaksi- ja kolmikymppisenä kannattaa tehdä taidetta, neli- ja viisikymppisenä politiikkaa. Se on minun suunnitelmani.

Ja koska kaikki tapahtuu Caitlin Moranin elämässä nopeasti, suunnitelmia on paljon. Caitlinilla on mielessään kuusi seuraavaa kirjaa. Hän on laatinut listan asioista, joita ei ole nähnyt naisten, lasten, köyhien tai transsukupuolisten koskaan tekevän elokuvissa, ja panikoi vain sitä, ehtiikö saada kaiken valmiiksi.

– Tulen hulluksi kun ajattelen, ettei meillä vieläkään ole kunnollista naisten tekemää pornoa, ettei naisten halusta kirjoiteta. Kaikki arkkityypit perustuvat kreikkalaisroomalaisiin myytteihin, joissa valkoiset heteromiehet tarinoivat tappamisesta ja sodankäynnistä, Caitlin sanoo ja hänen silmänsä palavat.

– Toivon, että saisin toteutettua listastani edes kolmanneksen.

Lue lisää:

Yksi maailman hauskimmista naisista opastaa: näin katsot yliseksikkäitä musiikkivideoita

Caitlin Moran: Tämän takia naiset ajattelevat seksiä enemmän kuin miehet

Caitlin Moran

Syntynyt 5.4.1975 Brightonissa Isossa-Britanniassa.

Kirjailija, kolumnisti ja tv-kriitikko.

Palkittu vuoden haastattelijana, kriitikkona ja kirjoittajana.

Asuu Crouch Endissä Pohjois-Lontoossa.

Aviomies on musiikkitoimittaja Pete Paphides. Tyttäret Dora, 14, ja Eavie, 12.

Osittain omaelämäkerrallinen Näin minusta tuli tyttö (Schildts & Söderströms) ilmestyi 13.3. Tekee kirjasta elokuvakäsikirjoitusta.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.