Eräänä iltana Kristiina Metsäperä, 29, näki televisiossa maailman kauneimmat silmät. Nyt hän on naimisissa niiden omistajan, laulaja Juha Metsäperän, 33, kanssa.

Kuva Panu Pälviä

Tapaninpäivänä vuonna 2008 Kristiina Metsäperä seisoi kylpytakki päällä Puutikkalassa vanhempiensa olohuoneessa ja tuijotti televisiosta Tartu mikkiin -ohjelmaa. Laulaja Jani Wickholmin Kristiina tunnistikin, mutta Juha Metsäperää hän ei ollut aiemmin nähnyt.

Juhalla oli jumalainen ääni ja kauniit silmät, joihin syttyi poikamainen pilke aina, kun laulaja hymyili. Katse oli niin naulitseva, ettei Kristiina malttanut jatkaa matkaansa saunaan, ennen kuin ohjelman lopputekstit rullasivat ruudulle.

Kun vatsanpohjaa kutkuttava uteliaisuus ei talttunut löylyissäkään, Kristiina teki jotain odottamatonta. Hän kaivoi Juhan profiilin esiin Facebookista ja lähetti laulajalle viestin.

– Äitiä ja siskoani koko tempaus huvitti. Heidän mielestään oli noloa kirjoitella tuntemattomalle ihmiselle, joka varmaan sai läjäkaupalla postia muutenkin, Kristiina muistaa ja sanoo itsekin yllättyneensä spontaanista toiminnastaan.

– En ole ikinä tehnyt mitään vastaavaa eikä tuollainen käytös ole muutenkaan tapaistani. Lumouduin Juhasta niin, että minulle tuli pakonomainen tarve ottaa häneen yhteyttä.

Vuosi ehti vaihtua, mutta Juhasta ei kuulunut. Kristiina ei hiljaiselosta stressannut. Hän kuittasi koko tempauksensa huumorilla ja jatkoi elämäänsä niin kuin ennenkin.

Urheiluhullut insinöörit

Helmikuussa 2009 Juha Metsäperä päivitti kuulumisensa nettisivuilleen ja kävi samalla läpi Facebookiin kertyneet viestit.
"Olipa kiva katsoa Tartu mikkiin -ohjelmaa, kun siellä oli silmänruokaa", luki yhdessä postissa. Juha klikkasi auki viestin vieressä olevan profiilikuvan. Siinä tummahiuksinen Kristiina nojasi rennosti moottoripyöräänsä.

– Olen tottunut siihen, että Facebookin kautta tulee yhteydenottoja, mutta tämä kolahti. Halusin tietää Kristiinasta lisää, joten naputtelin vastauksen, Juha kertoo.

– Taisit kiinnostua enemmän siitä moottoripyörästä, kiusoittelee Kristiina ja tönäisee siippaansa hellästi kylkeen. Kolme vuotta seurustellut pariskunta on yhä kuin vastarakastunut.

Juhan viestistä käynnistyi tiivis sähköpostinvaihto ja Kristiinan harjoittama salapoliisityö. Hän googletti miehestä kaiken.

– Kävin lukemassa Juhan kotisivujen keikkapäiväkirjaa ja huomasin pian, että meillä on samanlainen huumorintaju ja arvomaailma. On yllättävää, miten paljon ihmisestä pystyy päättelemään kirjoituksien perusteella.

Juha sai selville, että Kristiina työskentelee puolustusteollisuusalan yrityksessä ja on koulutukseltaan diplomi-insinööri niin kuin hän itsekin. Nuorempana prätkämimmi harrasti myös yleisurheilua SM-tasolla, mikä sekin oli liikunnallisen Juhan mieleen.

– Kristiina on ihana yhdistelmä poikatyttöä ja naisellista naista.  Ensimmäiset treffit nuoripari sopi heti samana keväänä Kristiinan silloiseen asuinpaikkaan Turenkiin, ja Juha ajeli sinne Espoosta perhoset vatsassaan. Kun hän näki Italian jalkapallojoukkueen verryttelytakkiin pukeutuneen kaunottaren, muu maailma hävisi ympäriltä.

– Silloin jysähti ja lujaa. Ajattelin, että ei hitto, mikä nainen. Käteni hikoilivat ja sydän pamppaili. En ole koskaan kokenut niin voimakasta ihastumisen tunnetta, Juha muistaa.

Ennen Kristiinan kohtaamista Juhan usko rakkauteen oli koetuksella. Hänen edelliset parisuhteensa olivat jääneet kaverilliselle asteelle.

– Olin jo alkanut hyväksyä sen, ettei kukaan pystyisi viemään jalkoja altani ja että eläisin loppuelämäni yksin. Kristiina tuntui liian hyvältä ollakseen totta. Mietin, että tällaistako se rakkaus onkin!

Yhtä ällikällä lyöty oli Kristiinakin, jolla ei ollut kokemusta vakavammasta parisuhteesta ennen Juhaa.

– Meidän tapaamisemme jälkeen on alkanut tuntua siltä, että kohtalo on sittenkin olemassa.

Laulu morsiamelle

Vaikka Juhan bändikaverit ensin suhtautuivatkin epäillen Facebook-ihastukseen,  ja Kristiinan äiti varoitteli "muusikonrentuista", suhde eteni vauhdikkaasti. Pariskunnan häitä juhlittiin viime elokuussa Pälkäneen rauniokirkolla.

– Minua hiukan jännitti, miten Kristiina sopeutuu työhöni, joka on aivan omanlaisensa maailma jo työajoiltaan. Olen poissa kotoa melkein aina viikonloppuisin, Juha myöntää.

Kristiinalle rauhalliset kotiviikonloput sopivat. Hän ei halua kiertää muusikon keikkavaimona Hangosta Inariin. Kun Kristiina meni ensimmäistä kertaa katsomaan Juhan keikkaa Rönnin lavalle juhannuksena vuonna 2009, hän ei kertonut poikaystävälleen tulostaan, vaan tarkkaili elämänsä miestä salaa takarivistä.

– Tuntui hassulta nähdä Juha ihmislauman edessä niin itsevarmana ja huomiosta nauttivana esiintyjänä, sillä kotona hän lampsii verkkareissa ja reinot jalassa. Olin hänestä mielettömän ylpeä.

Metsäperien kotona ei väitellä musiikkikulttuurin nykytilasta. Kristiina on kaikkiruokainen radiosurffailija, joka voi työmatkan aikana kuunnella sekä iskelmää että heviä.

– Niin, ja dj Boboa, kiusaa Juha eikä voi olla paljastamatta seurustelun alkuaikojen suurinta järkytystään.

– Kun näin ensimmäistä kertaa Tintin auton levyvalikoimat, meinasin pudota penkiltä. Siellä oli jotain kammottavaa diskoa ja konejytkettä.

– Niin, mutta niiden avulla herää tehokkaasti aamuisin, vaimo puolustautuu.

Juhan neljättä albumia Kristiina ei ole pystynyt kuuntelemaan liikuttumatta, sillä levyllä on myös pariskunnan kohtaamisesta syntyneitä lauluja.

– Oli ihmeellistä kuulla jotain niin henkilökohtaista. Tunnistan meidän tarinan varsinkin biiseistä Kaikista kaunein ja Morsian.

Kuulosairaus varjostaa onnea

Vuodesta 2006 lähtien Juha on tienannut elantonsa musiikilla.

– Välillä ihmettelen, mikä hyvä aura ylläni oikein on. Melkein hävettää tunnustaa, mutta asiat eivät voisi juuri paremmin olla.
Tulevaisuutta varjostaa tosin yksi huoli: Juha kärsii perinnöllisestä kuulon heikkenemisestä.

Kristiinalle Juha kertoi kuulovaivastaan heti ensimmäisillä treffeillä.

– En minä olisi sitä silloin edes huomannut, ellei hän olisi sanonut. Arkitilanteissa huonokuuloisuus tietysti vaikuttaa. Juha ei välttämättä kuule, jos olen toisessa huoneessa ja huutelen sieltä jotakin, Kristiina sanoo.

Juha on hyväksynyt, että jossain vaiheessa on turvauduttava kuulolaitteeseen. Työntekoa vaiva ei onneksi vielä pitkään aikaan häiritse.

Kristiinan kuulo on puolestaan koetuksella, kun hän kurvaa työpäiviensä jälkeen kotipihaan.

– Talosta kuuluu ulos asti kamala huuto ja pauke, kun Juha treenaa jotain uutta biisiä. Ja olohuoneessa minua ovat yleensä vastassa soittovehkeet. Tätä on arki muusikon kanssa, vaimo on manaavinaan.

– Muusikon arki koittaa, kun vaimo tulee kotiin. Aplodeja ei kuulu, mutta imuri lykätään käteen, Juha kuittaa takaisin.

Leikkimielistä naljailua pahemmaksi sanasota ei ole vielä tähän mennessä Metsäperien välillä äitynyt. Suhde on kestänyt horjumatta niin vanhan talon remontoinnin kuin moottoripyöräreissun Norjaan.

– Voisi sanoa, että aurinko tuli elämääni, kun tapasin Juhan. Hän on aina niin hyväntuulinen, ettei se fiilis voi olla tarttumatta. Onneksi luotin intuitioon ja uskalsin ottaa yhteyttä, Kristiina tuumaa.

Juha Metsäperä
Popiskelmää laulava Juha on julkaissut neljä albumia, joista viimeisin, Hyvä sydän, ilmestyi huhtikuussa. Hän syntyi 11.4.1979 Oulussa ja asuu nyt Puutikkalassa. Mies harrastaa lenkkeilyä, kuntosalia, kalastusta ja kotitalon remontointia.

Kristiina Metsäperä
Elokuussa 2011 Juha Metsäperän kanssa avioitunut Kristiina työskentelee projektipäällikkönä puolustus-teollisuudessa. Hän harrastaa moottoripyöräilyä, lenkkeilyä, kuntosalia ja luonnossa samoilua. Kristiina syntyi 3.10.1982 Jämsänkoskella. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.