Katja ja Tony Halme vuonna 2004, vuosi ennen kuin he erosivat lopullisesti. Kuva: Sanoma-arkisto
Katja ja Tony Halme vuonna 2004, vuosi ennen kuin he erosivat lopullisesti. Kuva: Sanoma-arkisto

Katja Halme kertoo Viikingin varjossa -uutuuskirjassa, että joutui olemaan varpaillaan koko hänen ja Tony Halmeen suhteen ajan.

Uutuuskirjassa Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina selviää, että ammattilaisnyrkkeilijä ja kansanedustaja Tony Halmeen ja Katja Halmeen seitsemän vuotta kestänyt avioliitto oli myrskyinen.

Parin suhteen alkuvaihe oli kuin sadusta. Tony hurmasi 22-vuotiaan raahelaistytön imarteluilla, anteliaisuudella ja omistavilla eleillä.

– Aluksi en voinut uskoa, kuinka joku niin kuuluisa ihminen saattoi kiinnostua musta, tavallisesta raahelaistytöstä. Vaikka hän ei vastannut alkuunkaan miesihannettani, olin täysin myyty. En voinut uskoa, että sellainen onni sattuisi kohdalleni, Katja Halme kertoo Paula Salomaan kirjoittamassa kirjassa.

Tony kihlasi Katjan vain muutaman viikon tuntemisen jälkeen. Lisäksi hän halusi Katjan muuttavan kanssaan Los Angelesiin. Vaikka Katja oli täysin hurmaantunut Tonysta, hän alkoi huomata tässä aggressiivisia ja arvaamattomia piirteitä jo suhteen alkuvaiheessa. Katja joutui sietämään myös rajua ulkonäkökritiikkiä.

"Kun he tapasivat kuukauden erossaolon jälkeen, Tony kauhisteli ääneen morsiamensa pyylevöitynyttä olemusta. Katja ei ollut edes huomannut painonsa nousseen, koska tunsi edelleen olevansa hoikka. Tony päivitteli asiaa myöhemmin muillekin ja kertoi olleensa vähällä juosta karkuun, kun huomasi kihlattuna lihoneen", kirjassa kerrotaan.

Myöhemmässä vaiheessa suhdetta Tony alkoi kommentoida Katjan ulkonäköä lähes päivittäin. "Toi sun persees on kuin seitsemän leivän uuni", oli yksi tavallisimmista Tonyn kommenteista.

”Koko ajan varpaillaan”

Naimisiin Katja ja Tony menivät Las Vegasissa lokakuussa 1998. Amerikkaan muutto oli Katjalle unelmien täyttymys, mutta elämä oli yhtä vuoristorataa. Katjan mukaan Tony oli itsekeskeinen ja pahimmillaan alisti, rankaisi ja ajoi vaimonsa pois kotoa.

Kirjan mukaan Tony oli Katjasta mustasukkainen, eivätkä mitkään vakuuttelut auttaneet. Tonyn mielestä ei ollut sopivaa, että Katja esimerkiksi halasi julkisesti miespuolisia ystäviään. Katja yritti välttää ahdistavia tilanteita kaikin tavoin. Hän vaihtoi jopa televisiokanavaa, kun siellä esiintyi hyvännäköisiä miehiä.

– Koko ajan täytyi olla varpaillaan, hän muistelee.

Halmeiden työnjako oli se, että Tony toi perheeseen rahat ja Katja hoiti kaiken kotona: siivosi, pyykkäsi, tiskasi, laittoi ruokaa ja hoiti kaupassakäynnin. Tony oli takonut Katjan päähän, että jos Katja haluaisi avioeron, hän joutuisi katuojaan. Katjaa pelotti itseäänkin, miten hän pärjäisi työttämänä ja rahattomana.

Uhkaavimmat tilanteet sattuivat yleensä ryyppyputken jälkeen alkoholi- ja lääketokkurassa. Tonylla oli tapana kadota ryyppyreissuilleen, eikä Katja saanut häneen yhteyttä. Katja soitteli useasti sairaaloihin ja poliisille. Kerran kun Tony saapui ryyppyputken jälkeen kotiin, Katja vaati selitystä katoamiselle.

"Tonyn mielestä Katja oli säälimätön ja kiittämätön ämmä, joka ajoi nalkutuksellaan miehensä kerta toisen jälkeen ryyppäämään. Riidan päätteeksi Viikinki uhosi kostavansa kaiken kokemansa ja ajoi Katjan ulos ovesta pimeään iltayöhän. Katjalla ei ollut mukana avaimia eikä rahaa."

Raivokohtauksia mitättömistä asioista

Katja kertoo kirjassa esimerkin, miten pienetkin asiat saattoivat saada Tonyn raivon partaalle. Kerran Katja ehti kauppaan vasta hieman ennen sen sulkemisaikaa. Kotona hän huomasi unohtaneensa ostaa Tonylle mehua, jonka tämä oli tilannut.

"Sillä hetkellä hänestä tuntui kuin koko hänen kohonsa lävitse olisi livahtanut voimakas virta, joka tyhjensi hänen voimansa. Hän tiesi, ettei saisi mehua enää mistään. Vastaavia tapauksia oli sattunut ennenkin, ja jokaista niistä oli seurannut muutaman päivän henkinen helvetti."

Tony suuttui unohtamisesta ja alkoi sättiä Katjaa. Hän myös rankaisi vaimoaan niin, ettei laskenut tätä viikonlopun menoonsa.

– Tää todisti taas sen, ettei muija välitä musta pätkän vertaa vaan tanssii oman napansa ympärillä. Jos vaan yhtään välittäisi, muistaisi ostaa sitä safkaa, mitä tilaan, Tony oli kirjan mukaan sättinyt vaimoaan.

Katja ja Toni olivat naimissa seitsemän vuotta. Katja lähti liitosta muutaman kerran mutta palasi aina takaisin. Lopullisesti he erosivat vuonna 2005. Tony kuoli 47-vuotiaana vuonna 2010.

Henkisen väkivallan lisäksi Katja joutui omien sanojen mukaan kokemaan myös konkreettista väkivaltaa. Lue lisää: Tony Halme uhkasi ex-vaimoaan kirveellä

Paula Salomaa: Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina (Otava) julkaistaan 27.8.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu