Kolmatta lastaan odottava ex-missi Suvi Tiilikainen haluaa taata pojilleen perusturvallisuuden tunteen, jota vaille Suvi jäi omassa lapsuudessaan. – Se, mistä tulen, näkyy minussa aina.

Yleensä Suvi Tiilikainen, 34, on se, joka meikkaa muista nättejä. Tänään on kuitenkin hänen vuoronsa olla laitettavana. Kolmatta lastaan odottavalle Suville se on melkein ylellistä vaihtelua arkeen, joka pyörii lasten ehdoilla.

– Edellisen kerran olen nähnyt itseni näin meikattuna huhtikuussa. Nautin tästä täysillä, tämä on minun omaa aikaani, Suvi hengähtää istuessaan meikkituoliin.

Jalkojakin tuntuu hyvältä lepuuttaa. Suvin raskaus on edennyt puoliväliin ja vatsakumpu erottuu jo – siellä kasvaa Suvin ja Jukka Tiilikaisen kolmas poika.

– Tiilikaisen veljekset! Suvi naurahtaa.

Raskaus on ollut edellisiä rankempi: alun pahoinvointi kesti seitsemän viikkoa. Suvi pysytteli kotona, söi koko ajan ja onnistui siten olemaan yökkäilemättä.

– Olin jatkuvasti jääkaapilla popsimassa. Ruokailutottumukseni ovat heittäneet häränpyllyä. Yleensä en siedä sokeroituja jogurtteja, mutta nyt niitä oikein tekee mieli. Samoin olen mättänyt leipää, jota en tavallisesti syö.

Suvi ei stressaa, vaikka raskausajan herkuttelu on johtanut suureenkin painonnousuun. Ensimmäinen odotus toi 30 lisäkiloa, toinen 20, mutta kilot karisivat nopeasti. Eivätkä raskauskilot Suvia häiritse.

– Tärkeintä on, että pysyn hyvällä tuulella. Ainostaan huonoon kuntoon mennyt iho on saanut vähän mielen matalaksi, Suvi harmittelee raskauden taas herättämää akneaan.

Kun kolmas poika loppuvuodesta syntyy, perhe on Suvin mielestä täysilukuinen.

– Joskus nuorempana haaveilin neljästäkin lapsesta, mutta tajusimme Jukan kanssa, mitä se oikeasti tarkoittaa autonvaihtoineen. Kyllä tämä on tässä.

Tiilikaisten omakotitaloon Espoossa on rakennettu kolme lastenhuonetta. Justus, 1,5, ei vielä ihan käsitä, että perheeseen saapuu kohta pikkuveli. Jose, 5, sen sijaan on innoissaan ja on ehdottanut, että lapsia voisi olla vaikka kymmenen.

– Kun kerroin, että en tämän jälkeen tee enää vauvoja, Jose toivoi, että saisimmekin nyt tytön, joka voisi sitten tehdä lisää lapsia meidän perheeseen, Suvi virnistää.

Suvin ja Jukan vanhemmuus sai vaivattoman alun: Jose oli helppo vauva, joka nukkui paljon. Suvi ja Jukka ihmettelivät, miksi jotkut vanhemmat pitivät niin tiukasti kiinni päiväuniajoista.

Sitten heille syntyi Justus, joka kärsi refluksitaudista ja nukahti vain kantoreppuun tai liikkuviin vaunuihin. Suvi vaelsi väsymyksessä kuukausia. Enää hän ei arvostele muiden ratkaisuja.

– Äidit arvostelevat toisiaan liikaa. Jokainen lapsi on erilainen ja jokainen vanhempi toimii parhaaksi katsomallaan tavalla. Koskaan ei voi tietää, millainen tilanne toisella on.

Siitä Suvi on kiitollinen, että Justuksen vaiva sentään korjaantuu ajan kanssa.

– Syvimmissä väsymyksessäni mietin usein, miten erityislasten vanhemmat jaksavat.

 

 

Tottuneesti viimeinen

Suvi on innoissaan ja jännittynyt: elokuussa ilmestyy hänen ja muotiyrittäjä Janina Fryn yhteinen kirja Upeana juhlaan. Siinä kauneusalan konkarit antavat tyylivinkkejään. Suvi työskentelee meikkitaiteilijana ja on kymmenen vuotta opettanut suomalaisia meikkaamaan.

Kirjan tekeminen oli kova puristus. Kun Suvi urakoi pitkiä päiviä kuvauksissa ja kirjoitti tekstejä öisin, mies otti vastuun arjesta. Jukkakin on yrittäjä, jääkiekko­agentti, ja tekee suuren osan työstään puhelimitse.

– En voisi jättää lapsia kotiin kenenkään ulkopuolisen hoiviin.

Suville on ollut tärkeää päästä välillä lastenhoidon keskeltä töihin.

– Kun vauva-arki on ollut hullunmyllyä, muutamat tunnit poissa kotoa pari kertaa kuukaudessa ovat olleet minulle elintärkeitä. En koe huonoa omaatuntoa, jos olen poissa töiden takia, koska tuon rahaa kotiin.

Suvin ja Jukan ystävät muistuttavat välillä, että pariskunnan pitäisi ottaa enemmän omaa aikaa.

– Mutta me niin tykkäämme olla perheen kesken ja tehdä asioita yhdessä. Tiskit saavat jäädä pöydälle ja kotona saa olla sotkua, mieluummin touhuamme lasten kanssa. Tosin juuri eilen muistutin Jukkaa, että pitäisi osata olla itsekkäämpikin.

Suvi sanoo kasvaneena epäitsekkyyteen lapsuudenkodissaan Kemissä. Hän varttui kolmantena lapsena veljen ja kahden siskon keskellä.

– Isossa perheessä totuin menemään porukan mukana ja tyytymään osaani. Ei minulta kyselty, mitä halusin tehdä. Olen tottunut asettamaan itseni viimeiseksi. Se näkyy pieninä asioina arjessa: ulos lähtiessä olen viimeinen, joka käy suihkussa.

Nelilapsisessa perheessä ei riittänyt rahaa tuhlattavaksi, Suvi peri leluja sisaruksiltaan. Teininä hän rakasti muotia, mutta ei voinut saada kaikkia haluamiaan vaatteita. Suvi muistaa, miten Levikset olivat kotikylillä kovassa muodissa. Farkut olivat kalliita, ja nopeasti pituutta venyvä Suvi keksi kikkoja pidentääkseen niiden käyttöikää: hän ompeli polven kohdalle lisäkappaleen tai avasi alasauman saadakseen lahkeisiin kallisarvoista lisäpituutta.

Nyt aikuisena Suvi ottaa vahinkoa takaisin ja on höveli shoppaaja.

– Ostan itselleni vaatteita ehkä liikaakin. Lapsille yritän kuitenkin opettaa, ettei kaikkea voi saada.

Suvi haluaa välittää pojilleen omasta kasvatuksestaan tuttuja arvoja: pitää osata jakaa omastaan. Poikia ei hemmotella leluilla, vaan mieluummin tarjotaan elämyksiä; viedään seikkailupuistoon tai pidetään yhteinen herkkupäivä. Suville tärkeintä on tarjota lapsille läsnäoloa, turvallinen ympäristö ja hellyyttä. Tiilikaisilla halitaan ja pussaillaan paljon.

– Sanon aina pojille, että tärkeintä on, että meillä on toisemme, terveytemme ja katto pään päällä. Jose tykkääkin mennä Stockmannille vain katselemaan leluja.

Piste pelokkuudelle

Suvilla on yhä yhteys Kemin lapsuudenmaisemiin. Suvin äiti asuu tutussa lapsuudenkodissa. Häneen liittyvät Suvin rakkaimmat lapsuusmuistot.

– Arvostan äitiämme valtavasti. Hän teki mielettömän työn kasvattaessaan meidät. Haluan kasvattaa omat poikani samalla tavalla. Minäkään en ole lukenut kasvatusoppaita, vaan käyttänyt omaa järkeäni, Suvi sanoo.

Suvin äiti jätti aikoinaan yliopistopaikkansa, muutti miehensä perässä Kemiin ja aloitti perhe-elämän. Äiti oli kotona siihen saakka, kunnes nuorinkin lapsista aloitti koulun ja siirtyi vasta sitten suoraan työelämään kodinhoitajaksi.

– Siihen aikaan oli yleistä, että äidit olivat kotona ja miehet kävivät töissä. Minusta ei olisi siihen: minulla on työhöni niin palava intohimo eikä se olisi mahdollista yrittäjälle.

Suvi oli urheilullinen lapsi. Naapurin vekaroiden kanssa pelattiin pesäpalloa ja järjestettiin hiihtokilpailuja. Suvin paras ystävä löytyi parin talon päästä, viisivuotiaina tutustuneista tytöistä tuli läheisiä kuin siskoista.

Suvin lapsuutta väritti kuitenkin synkkä varjo: isän alkoholismi. Suvi sanoo tottuneensa siihen, monilla lapsuudenystävillä oli kotonaan sama tilanne.

– Se, mistä tulen, näkyy minussa aina. Elämävalinnoissani ja siinä, miten suhtaudun kaikkeen. Lähtökohdat näkyvät ja tuntuvat ihmisessä läpi elämän, Suvi arvioi.

– Olen hirveän kiitollinen siitä, että olen aikuisena saanut sellaisen elämän, josta olin aina haaveillut. Osaan nyt arvostaa perusturvallista arkea, koska lapsuudessa se ei ollut minulle itsestäänselvyys.

Lapsuuden kokemukset tekivät Suvista huolehtijan, sellainen hän on edelleen. Piirre näkyy etenkin siinä, miten hän jatkuvasti pelkää lastensa puolesta.

– Olen kauhean hysteerinen lasten turvallisuudesta. Näen mörköjä ja vaaroja joka paikassa. Jos Jukka on vaikka pulkkamäessä Josen kanssa, en voi katsoa heidän menoaan, Suvi kuvailee.

– Elämä olisi varmasti helpompaa, jos olisin rennompi näissä asioissa. En halua tartuttaa pelokkuuttani lapsiin.

Rauhallisuutensa ja herkkyytensä Suvi on kuitenkin välittänyt eteenpäin. Hän näkee Josessa tuttuja piirteitä: tämäkin on tarkkailija ja herkkä.

Suvi kokee isän alkoholismin vaikuttaneen myös siihen, että Tiilikaisilla ei tissutella.

– Mutta kyllä minä alkoholia käytän. Nyt raskaana ollessani kaipaan samppanjailtoja ystävien kanssa. Lasten nähden en juo useaa lasillista, mutta opetan heille, että alkoholi voi kuulua elämään kohtuullisesti käytettynä. Viinilasillinen ruuan kanssa on ok. Ääripäät ovat vaarallisia.

Leuhka olikin ujo

Suvin isä menehtyi tyttären ollessa herkässä iässä, 14-vuotias. Isä oli ollut ensimmäinen, joka yllytti Suvia missi­kisoihin.

19-vuotiaana Suvi päätti kokeilla. Mitäpä menetettävääkään hänellä oli. Suvia kuitenkin jännitti ja hän vannotti pikkusiskoaan kertomasta kenellekään, jos menestystä ei tulisikaan. Suvista kuitenkin leivottiin vuoden 2000 Miss Suomi.

Nuorella missillä oli heikko itsetunto. Suvi oli arka eikä koskaan tyytyväinen itseensä, kameran edessä olo oli epävarma. Ujous tulkittiin joskus leuhkuudeksi, kun Suvi ei uskaltanut jutella vieraiden kanssa. Hän uskoo epävarmuutensa olevan osaksi lapsuuden kokemusten synnyttämää.

– Nuorena olin ujo ja arka, pelokaskin. Isän alkoholismi on vaikuttanut luonteeseeni, se teki minusta herkemmän.

– Ehkä olisin voinut olla räväkämpikin, mutta ainakaan en joudu häpeämään mitään. Olen aina ollut pohtiva ja harkitseva.

Suvi kuvailee itseään myös perfektionistiksi. Koulussa vain kympit riittivät, ysi oli jo huono numero. Sisarukset olivat samanlaisia, ja Suvinkin pakko pärjätä. Ensi kertaa hän kapinoi, kun piti mennä lukioon. Suvi olisi halunnut kosmetologikouluun, mutta äiti ei suostunut.

– Lukio meni miten meni. Lintsasin niin paljon kuin pystyin.

Yoppilaskirjoituksissa Suvi kirjoitti matematiikan vain siksi, ettei ollut lukenut reaaliaineita lainkaan.

– Jälkeenpäin olen ollut äidille kiitollinen. On kivaa, kun voin sanoa olevani ylioppilas. Hain äidin mieliksi yliopistoonkin, mutta tajusin vain selvemmin, ettei lukeminen ole minun juttuni.

Kun veli ja siskot menivät yliopistoon, Suvi ryhtyi yrittäjäksi 19-vuotiaana. Perfektionistinen luonne sopii hyvin meikkitaiteilijan tarkkaan työhön.

– Pappani kysyi viimeiseen asti, milloin menen oikeaan kouluun. Mutta minun on saatava tehdä käsilläni ja olla luova. Minä hengitän kauneusalaa.

 

 

3 x pakit

Kun Suvi tänään poseeraa, Jukka hoitaa lapsia. Suvi arvostaa miehessään turvallisuutta ja luotettavuutta.

– Jukka tekee kaikkensa rakkaimpiensa tähden. Mietimme molemmat paljon toistemme jaksamista. Sellaisia pieniä asioita: nuku sinä pidempään, niin minä hoidan aamuruljanssin.

12 vuoden suhteessa romantiikka on yhä vahvana. Kun Suvi valmistautui juhliin, Jukka tuli ihailemaan vaimonsa lookia.

– On ihanaa, kun Jukka tulee kehumaan ja halimaan. Nyt Josekin on oppinut ihailemaan äidin korkkareita. Olisi upeaa, jos poikamme kasvaisivat sellaisiksi, että osaavat huomioida naisia.

Suvin ja Jukan rakkaus ei alkanut ihan mutkitta. Suvi ehti antaa miehelle kolmet pakit ennen kuin suostui treffeille.

– Olin ollut vuoden ajan sinkkuna, viihdyin yksin ja ajattelin, etten kaipaa miestä.

Suvi kavahti myös sitä, että Jukka oli jääkiekkoilija – sitä perinteistä missikliseetä hän ei halunnut toteuttaa. Mutta Jukka oli periksiantamaton ja teki selväksi, että halusi juuri Suvin.

– Jukka pelasi silloin Ruotsissa ja lensi yhdeksi illaksi Suomeen minun takiani. Se teki vaikutuksen. Taisin kyllä itsekin ajaa kamalaa vauhtia kaverireissulta Leviltä ehtiäkseni illaksi treffeille Helsinkiin.

Ravintolaillallisella Suville muodostui Jukasta turvallinen ja varma olo: hän haluaa vain minut.

– Jo ensimmäisillä treffeillä tuli semmoinen fiilis, että tätä minä olen aina odottanut. Ennen Jukkaa olin ollut kranttu, mieheni olivat olleet laskettavissa yhden käden sormilla.

 

SUVI TIILIKAINEN

 

Syntyi Kemissä 21.8.1980.Miss Suomi 2000.

Työskentelee Suomen L’Oréal Paris -meikkitaiteilijana ja meikkaajana meikkiagentuuri Toimistossa. Mallitoimisto Paparazzin malli 2000–2007.

Asuu Espoossa. Perheeseen kuuluvat aviomies, jääkiekkoagentti Jukka Tiilikainen sekä kaksi poikaa, 5-vuotias Jose ja 1,5-vuotias Justus. Kolmas poika syntyy loppuvuodesta.

Julkaisee elokuussa Janina Fryn kanssa kirjan Upeana juhlaan.

Milloin viimeksi pussailit, Suvi? Katso video:menaiset.fi/suvi-video

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.