Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto
Kun biletys jäi, Jaakko Rytsölä alkoi harrastaa jujutsua. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Sanoma-arkisto

2000-luvun alkupuolella miljoonaomaisuutensa yhdessä yössä menettänyt Jaakko Rytsölä kertoo kasvutarinansa uutuuskirjassa Elämänmuutos.

Jaakko Rytsölä muistetaan 2000-luvun alun IT-miljonäärinä, joka ajautui talousvaikeuksiin vain yhdessä yössä. Vuonna 2001 Jaakon pörssiyhtiön osakkeet romahtivat 90 prosenttia, Jaakko teki henkilökohtaisen konkurssin, ja maksettavaksi tulivat miljoonien markkojen verovelat.

– Ei ollut rahaa, ei saatavia, ei voittoja, kaikki oli mennyttä, Jaakko kuvailee kokemaansa Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän uutuuskirjassa Elämänmuutos – 11 tarinaa ihmisistä käännekohdissa. Kirjassa puhuvat myös muassa ankaran uskonnollisesta lapsuudesta ponnistanut Anne Karilahti, hurjasti laihduttanut Hanna Hyypiä, kahden syövän jälkeen kissakahvilan pitäjäksi ryhtynyt Pasi Nikkinen sekä oravanpyörästä ja reippaan tytön syndroomasta irtautunut Erja Järvelä.

Jaakko Rytsölän kasvutarinassa kuvaillaan, miten leveää elämää elellyt Jaakko ajautui konkurssiin ja tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Epäonnistumisista selviäminen on vaatinut Jaakolta itsetutkiskelua, häpeän kohtaamista ja alkoholinhuuruisten elämäntapojen muuttamisen.

– Itselleen ei voi valehdella selvin päin… ainakaan minä en voinut, Jaakko toteaa tarinassaan.

Pikatietä miljonääriksi

Jaakon perusti veljensä Antin vuonna 1995 Data Link Connection -yrityksen, joka tuotti yrityksille internetpalveluja. Yrityksen liikevaihto kasvoi 30 prosentin kuukausivauhdilla. Vuonna 2000 Jippii Groupiksi kasvanut yhtiö listautui pörssiin ja Jaakosta tuli yhdessä yössä miljonääri. Hänen omaisuutensa oli parhaimmillaan 60 miljoonaa markkaa.

Suurosakkeenomistajat olivat päättäneet, ettei osakkeita myytäisi vielä vuoteen, mutta Jaakko päätti ottaa pankkilainaa nauttiakseen menestyksestä.

– Koska kaikki meni niin hyvin ja nousukausi oli ollut hurjaa, en osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä, Jaakko muistelee kirjassa.

Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto
Jaakko ja Antti Rytsölä kuuluisien Lamborghiniensa kanssa vuonna 2000. Kuva: Sanoma-arkisto

Jaakko muistetaan erityisesti keltaisesta Lamborghinistaan, jonka kanssa hän poseerasi. Miljonääri-Rytsölästä tuli 90-luvun juppikulttuurin symboli.

”En osannut edes kuvitella, että kaikki voisi jotenkin vain hävitä.”

Romahdus jättivelalliseksi tapahtui yhdessä yössä. Elokuussa 2001 Jippii Groupin pörssikurssi laski 90 prosenttia. Jaakon kymmenet miljoonat sulivat päivässä neljäksi miljoonaksi.

– Tein nopean ratkaisun ja myin kaiken omaisuuteni pystyäkseni maksamaan pankille koko 10 miljoonan velkani. Se oli virhe. Olin nimittäin laskenut sen varaan, että myyn myös silloiset uudet bisnekseni pois ja hoidan verot niistä saamillani tuloilla. No, yritykset eivät menneet koskaan kaupaksi, vaan kaatuivat, ja enkä saanut niistä koskaan rahojani, Jaakko kertaa kirjassa tapahtumia.

Jaakko ei pystynyt maksamaan verojaan, ja verottaja teki asiasta rikosilmoituksen. Maaliskuussa 2003 Jaakko todettiin 1,3 miljoonan euron verorästien perintäyrityksessä varattomaksi ja hänet asetettiin henkilökohtaiseen konkurssiin.

Heinäkuussa 2008 Jaakko tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Koska tuomio tuli rikoksesta, veromätkyt vanhenisivat normaalin viiden vuoden sijaan 15 vuodessa ja ne voitaisiin vielä sen jälkeen uusia.

– Kun silloin mietin tulevaisuuttani 15 vuotta päähän verorästien kanssa, ei siellä paljoa iloa näkynyt, Jaakko miettii kirjassa.

”Kaikki on nyt hyvin”

Konkurssin jälkeen Jaakko juhli silloisen tyttöystävänsä kanssa railakkaasti joka viikonloppu. Baari-illat päättyivät aina riitelyyn.Elämänmuutos-kirjassa kerrotaan, miten Jaakko päätti vuonna 2008 aloittaa tipattoman, joka on jatkunut tähän päivään asti.

– Alkoholin jättämisen jälkeen kohtasin viimein itseni. Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista. Aloitin jujutsun treenaamisen tosissani ja palasin myös pianonsoiton pariin. Innostuin rumpujen soittamisesta ja kävin soittotunnilla pari kertaa viikossa.

”Aikaa itseni kehittämiseen alkoi löytyä, kun ei ollut enää bileitä ja viikonloppujuomista.”

Keväällä 2010 Jaakko tapasi Sannin, josta tulisi hänen vaimonsa ja lastensa äiti. Nykyisin parilla on yksi- ja kolmevuotiaat lapset, ja he viettävät tavallista perhe-elämää.

– Arvoni ovat muuttuneet paljon, ja kaikkein tärkeimmät maailmassa ovat perhe ja läheiset ihmiset. Kaikki on nyt hyvin, elämä on tasapainossa ja olen sinut itseni kanssa. Asumme kauniilla paikalla Kirkkonummella, meillä on terveet lapset, hyvä parisuhde ja saan tehdä nauttimiani töitä kotoa käsin, Jaakko kuvailee kirjassa nykyhetkeä.

Jaakko työskentelee yhä yrittäjänä kahden veljensä kanssa. Nyt hän kuitenkin on aikaisempaa varovaisempi.

– Suhtautumiseni rahaan on muuttunut. Riittävästi, eli se millä selviää elämästä, on tarpeeksi. Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena. Niistä näkyy, että rekisterini on puhdas, Jaakko kertoo uutuuskirjassa.

”Tilasin juuri otteet omasta rikosrekisteristäni ja ulosottotiedoistani ja katselin niitä papereita onnellisena.”

Täysin velaton Jaakko ei vielä ole. Hän kertoo maksavansa lainaa äidilleen, joka auttoi verorästien maksamisessa.

– Hän otti ison pankkilainan vuonna 2012. Se oli valtava helpotus. Maksan tuota lainaa äidilleni vieläkin.

Omaisuus ei tuo onnea

Kokemansa myötä Jaakko on sisäistänyt, ettei materia tee onnelliseksi.

– En tietenkään voi neuvoa ketään, että ”älä osta Ferraria, koska se ei tee sinusta onnellista”.  Olen itse saanut ajaa sillä hienolla autolla ja todeta, ettei se muuttanut mitään. Kuukauden se tuntui kivalta ja sitten ei enää miltään. Onni on itsessämme ja elämässä itsessään, että on terve, onnelliset lapset ja hyvä olla, hän pohtii kirjassa.

”Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani.”

Julkinen epäonnistuminen on opettanut Jaakolle paljon.

– Erityisesti häpeää olen joutunut käsittelemään paljon, ja nuorempana sillä oli minulle paljon enemmän merkitystä. Aluksi kielsin tapahtuneen ja kun ymmärsin, etteivät asiat järjesty, syytin tapahtuneesta muita ihmisiä. Kesti kauan ennen kuin pystyin päästämään irti kostonhimostani. Ajan myötä vapauduin myös ajatuksesta, että minun pitäisi jotenkin näyttää itselleni ja maailmalle.

– Epäonnistuminen ei ole minusta vakavaa, mutta jäähän se pakostakin osaksi ihmisen historiaa. Tykkään sanonnasta you win some, or you learn some. Kun en voittanut, opin mielestäni aika paljon, eli epäonnistuminen ei ole turhaa, Jaakko pohtii kirjassa.

Ville Kormilaisen ja Mirva Mäki-Petäjän kirja Elämänmuutos – 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa (Kosmos) ilmestyy 29.3.

muuta asennetta..

Ex-miljonääri Jaakko Rytsölä romahduksen jälkeen: ”Tämän takia jätin alkoholin kokonaan”

Law kirjoitti: Rikollinen mikä rikollinen. On se kumma että kansa ihannoi näitä talousrikollisia. Sinä muistat negatiiviset asiat tuskin kuka muistaa kun tämä kaveri auttoi pientä Virolaista tyttöä Suomeen leikkaukseen rahallisesti!! Ihminen joka tekee noin ansaitsee kaiken kunnoituksen eikä tätä Suomea mikä kirjoituksessasi hallitsee haukutaan kaikki mikä liikkuu ja on joskus epäonnistunut! et sinäkään muistanut hyvää vaan ikävät asiat katso peiliin ja käännä asenetta arvotan häntä paljon...
Lue kommentti

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).

Monet ovat pitäneet Maria Veitolan Instagram-päivitystä esimiestyön rankkuudesta tärkeänä. Jotkut ovat kuitenkin ihan toista mieltä. 

Radio Helsingin sisältöjohtajana työskentelevä Maria Veitola, 44, kertoi eilen Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Maria kertoi, että hänen voimansa ovat viime aikoina huvenneet oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä, jotka sanovat: ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Maria kirjoitti eilen.

Instagram-päivityksessään Maria kertoi kärsineensä jopa fyysisistä oireista. Hän kuvaili olleensa paniikkihäiriön reunalla.

Lue lisää täältä: Maria Veitola puhuu esimiestyönsä raskaudesta: ”On kamalaa menettää elämänhallinta siksi, että muut ei hallitse elämäänsä”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, bossladynä altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin" tai sekoilevat muuten vaan. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Päivitys on herättänyt paljon keskustelua. Monet ovat kirjoittaneet päivityksen alle, että Maria on rohkea, koska uskaltaa puhua vaikeista asioista niin suoraan.

– Tämän kaiken saa ja pitää sanoa ääneen. Miksi hyssytellä ja esittää supernaista, jos tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Tunteista kertominen auttaa niin itseä kuin muita, eräs kommentoija kirjoittaa.

Jotkut ovat kuitenkin suhtautuneet Marian kirjoituksen aivan toisella tavalla.

Kohtuutonta syyttelyä...

Instagram-tili @lindiis kirjoittaa, että Maria syyllistyy kaksinaismoralismiin. Hänen mielestään on erikoista, että Maria vaatii toisia jaksamaan tappiin saakka. Hänen mielestään on myös kohtuutonta syyttää muita siitä, että esimiehenä joutuu puurtamaan.

– Siksi toivon vähän armollisuutta myös sinulta julkisuuden henkilönä – jos on armollinen itselleen, on oltava sitä myös ulkoisille olosuhteille ja muiden, inhimillisten ihmisten heikkouksille. Saa olla kunnianhimoinen, mutta oikeesti bossladyä on se, ettei syyttele julkisesti omasta olostaan muita.

”Olisit voinut vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa, että oli rankka viikko.”

Instagram-tili @ruutiainen puolestaan toteaa, että Marian kirjoitus saattaa vaikuttaa hänen alaisistaan hyvin loukkaavalta.

– Esimiehenä olet myös yksi iso (ehkä isoin?) tekijä siinä uupuvatko alaisesi. Sitä paitsi, vaikka kuinka vika olisi niissä alaisissa, niin ei oo kovin jees pomona alkaa julkisessa Instassa niitä asioita puimaan, hän kirjoittaa.

– Työpaikan sisäiset asiat kuuluu jäädä työpaikalle. Olisit täällä voinut myös vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa että oli rankka viikko, mutta päätit jakaa koko maailmalle, että syy oli alaisissasi.

...vai sittenkin voimaannuttava keskustelunavaus?

Maria vastasi kommentoijilleen useammalla pitkällä viestillä. Hänen mukaansa päivityksen tarkoituksena oli ainoastaan osoittaa, miten rankkaa esimiestyö voi olla.

– Ihmiset ovat inhimillisiä otuksia kaikkine piirteinensä ja virheinensä, niin alaiseni kuin minäkin. Se tekee elämästä ihanaa ja joskus myös haastavaa. Uskon yhdessä tekemiseen ja avoimuuteen, en erakkouteen, vaikka se voisikin olla monella tavalla helpompaa, Maria kirjoittaa vastauksena @lindiis-nimimerkille.

Maria toteaa vastauksissaan, ettei esimerkiksi ”freelancereiden elämänhallinta ja motivaatio ole hänen vastuullaan”. Hänen mukaansa tilanteessa ei myöskään ole kyse siitä, että alaiset olisivat uupuneita. Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan kerro, millainen tilanne työyhteisössä on meneillään.

”Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?”

– En valitettavasti voi vastata uteliaisuudennälkääsi ja kertoa detaljeja eikä sillä oikeastaan ole väliä. Mutta varmasti osaat kuvitella tilanteen jossa usea ihminen – syystä tai toisesta – jättää tekemättä sovitut asiat ja ne kaatuvat muiden päälle. Onko se reilua? Saako siitä puhua? Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä esimies tai -nainen, ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan? Maria kysyy.

Lopuksi Maria vielä toteaa, että hänelle on tärkeää puhua myös niistä asioista, joista joidenkin mielestä ei julkisesti saisi puhua.

– Mulle on tärkeää puhua asioista joista perinteisesti ”ei saa puhua”, koska ne täytyy vaieta tai piilottaa, koska näin on ollut tapana tehdä. Mun inboxit ja dm [yksityisviestilaatikko] on täynnä viestejä esimiehiltä ja -naisilta, joille postaukseni oli juuri siitä syystä voimaannuttava ja tärkeä, hän kirjoittaa.

Hei esimies! Onko sinun työsi ollut rankkaa? Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Maria Veitola sai tiukkaa kritiikkiä avauduttuaan esimiestyön rankkuudesta – näin hän vastaa saamiinsa kommentteihin

rasittava tyyppi kaikenkaikkiaan. Jaksaa hakea julkisuutta ja aina valittaa jotain. esimiehellä esimiehen työt, työntekijällä omansa. En voisi itse omia väsymyksiäni kirjoitella yleisesti julkisuuteen.. olisi pian entinen työ.... Asioita voi käsitellä muutenkin kuin nettipalstoilla.. joo paniikki häiriö.. jos oikeasti oli niin meneppä lääkäriin hakemaan apua mieluummin kuin kohdennat sen tänne nettiin..
Lue kommentti
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Jutun otsikkoa muutettu 22.8. klo 11.53. Lauri Tilkasen sukunimi on Tilkanen. Ei Tola, kuten otsikossa aiemmin kirjoitettiin.