Hyväntekeväisyystapahtuman muotinäytöksessä esiintynyt Noora Hautakangas on itsekin koiraihmisiä ja hänellä on kotonaan Yorkshirenterrieri Wallu. – Koirat ovat myös yrityksemme hyväntekeväisyyskohde, Noora kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hyväntekeväisyystapahtuman muotinäytöksessä esiintynyt Noora Hautakangas on itsekin koiraihmisiä ja hänellä on kotonaan Yorkshirenterrieri Wallu. – Koirat ovat myös yrityksemme hyväntekeväisyyskohde, Noora kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg

 Entinen missi kiittelee, että miesystävä on ehtinyt tukea häntä sairauden ja muiden vaikeuksien keskellä.

Vuoden 2007 Miss Suomi Noora Hautakangas on pyörittänyt puolen vuoden ajan kirpputorin ja kahvilan yhdistävää Relove-myymäläänsä. Vaikka Noora on nauttinut yrittäjyydestä, on se ollut myös paljon rankempaa, mitä hän olisi osannut kuvitellakaan.

Vain muutama kuukausi avajaisten jälkeen Nooralla todettiin stressin aiheuttama mahahaava.

– Yrittäminen on ollut mahtavaa, mutta samalla tosi stressaavaa. Duunia on ollut aivan älyttömästi, ja vaikeinta minulle on ollut se, etten ole osannut jakaa tarpeeksi vastuuta muille.

– Kesällä minulla todettiin jo mahahaava. En silti vaihtaisi päivääkään pois, vaan olen nöyrän kiitollinen, miten hyvin yrityksellämme on lähtenyt kulkemaan. Ystävieni kesken olemme jopa vitsailleet, että mahahaavahan on yrittäjille ihan tavallinen sairaus, Noora kertoi lauantaina Helsingissä järjestetyssä Suomen suurimmassa rescue-eläinten hyväntekeväisyystapahtumassa.

”En vaihtaisi päivääkään pois, vaan olen nöyrän kiitollinen, miten hyvin yrityksellämme on lähtenyt kulkemaan.”

Mahahaava on tila, jossa vatsahappo on syövyttänyt haavauman mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvoon. Nooralla sairaus oirehti kovina vatsakipuina ja huonona yleisfiiliksenä. Vähitellen hänen olonsa on kuitenkin alkanut kohentua. 

– Pikkuhiljaa oloni on alkanut kääntyä paljon parempaan päin. Ensiksi kipua hoidettiin lääkkeillä, ja nyt minun pitäisi vain ottaa enemmän aikaa itselleni ja muistaa levätä. Mutta en vain malta pysähtyä! Joulupyhien aikaan pyrin pitämään pidemmän tauon töistä, Noora suunnitteli.

Miesystävä huolehtii

Terveyden reistaillessa Noora on saanut paljon tukea miesystävältään Eero Ukkoselta. Itsekin yrittäjänä työskentelevä mies on paitsi hoivannut Nooraa, myös osannut neuvoa häntä yrittäjyyden sudenkuoppien kanssa.

– Mieheni on ollut aivan ihana ja pitänyt minua kuin kukkaa kämmenellä. Hän on yrittänyt muistuttaa minulle, että lepäisin nyt, ennen kuin poltan itseni loppuun. Nyt ymmärrän, miten äärimmäisen tärkeää on, että kotona on kaikki kunnossa – varsinkin, jos muu elämä on hullunmyllyä.

Eero on vaikuttanut koko ajan myös Helsingin Töölössä sijaitsevan Reloven taustalla, ja tulevaisuudessa hänen on tarkoitus osallistua enemmänkin yrityksen päivittäiseen toimintaan.

”Katsotaan, miten yhteiselomme sujuu sitten, kun Eero ottaa enemmänkin koppia yrityksestä.”

– Meillä on pelkkiä naisia töissä, ja onhan siellä välillä aika kanalaumafiilis. Miehiset neuvot ovat toisinaan ihan paikallaan.

– Katsotaan, miten yhteiselomme sujuu sitten, kun Eero ottaa enemmänkin koppia yrityksestä, Noora nauroi.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.