Kuva Andreas Janett

Suomen tuore euroviisuedustaja Krista Siegfrids menetti teini-iässä lyhyessä ajassa isänsä ja molemmat isoisänsä. Lisäksi äiti sairastui vakavasti. – Kaipaan isää niin paljon.

Jos poikaystävä ei tajua kosia, niin mitä tekee päättäväinen nuori nainen?

Tietenkin säveltää ja sanoittaa kappaleen, jossa anelee miestä naimaan hänet. Ja vielä varmuuden vuoksi laulaa poprallinsa moneen kertaan koko kansan edessä Uuden musiikin kilpailussa, jossa valitaan Suomen edustaja kevään Euroviisuihin. Eiköhän mene sanoma perille vähän passiivisemmallekin sulhokokelaalle!

Ainakin se tuntuu purreen muihin kuulijoihin. Kun Krista Siegfrids, 27, marssii hääkimppu ja pitsihörhelöt heiluen pitkin lavaa ja kinuaa Marry me baby, I’ll be your queen B, I love you endlessly, I play your game, I change my last name, on vaikea kuvitella, että kukaan pystyisi sanomaan tälle naiselle ei.

Uuden musiikin kilpailun tuomarit söivät suomenruotsalaisen laulajattaren kädestä. Heidän mielestään Marry Me on täydellinen biisi, ja Kristassa on synnynnäistä karismaa, herkkyyttä ja huumoria.

Kristan suuri unelma täyttyi viikonloppuna, kun myös Suomen kansa oli samaa mieltä tuomareiden kanssa. Hänen show'nsa äänestettiin maamme euro­viisuedustajaksi toukokuun mittelöihin Ruotsin Malmössä.

Toki tietenkin on aina myös niitä, joita Krista ärsyttää. Joku ei voi kestää, kun laulaja sekoittaa lausunnoissaan englantia ja ruotsia eikä edes osaa kunnolla suomea! Joillekin Krista on yksinkertaisesti liian positiivinen tyyppi. Eihän ole ihan normaalia, jos koko ajan vain hymyilee.

Kristalla on kuitenkin hyvä syy iloisuuteensa.

– Elämässäni on ollut niin paljon surua, että haluan tehdä iloista poprockia. Olen kiitollinen siitä, että olen elossa, hän ­sanoo.

Surullinen ajanjakso

Monta vuotta Kristan teini-ikää kului kuin sumussa, sillä nuori tyttö menetti peräjälkeen monta läheistään. Ensin kuoli hänen vaarinsa, sitten täysin yllättäen vasta viisikymppinen isä ja tämän jälkeen vielä toinen isoisä. Lisäksi hänen äitinsä sairastui akuuttiin leukemiaan ja joutui viettämään vuoden sairaalassa.

Ajanjakso oli niin synkkä, että Kristan muistiin on jäänyt monia aukkoja.

– Tapahtui niin paljon ja oli niin isoja suruja, etten muista kaikkea. Joka vuosi menetin yhden ihmisen elämästäni, Krista sanoo ja yhdistää sormenpäänsä ympyräksi.

– Jos tämä olisi sydän, niin siitä on pieni pala pois koko ajan, enkä saa sitä takaisin. Minulla on vieläkin välillä kamala olo, koska en enää ikinä saa puhua niiden itselleni tärkeiden ihmisten kanssa.

Isoisien menetys riipaisi, mutta heidän kuolemansa oli silti jollain tapaa luonnollista, koska kyse oli vanhoista ihmisistä. Sen sijaan isän menehtyminen sydänkohtaukseen yöllä kotonaan oli sokki koko perheelle.

– Kaipaan isää niin paljon. Emme ehtineet jutella tarpeeksi, kun olin teini, mutta nyt minulla olisi hänelle paljon sanottavaa. Tuntuu epäreilulta, ettei hän saanut elää ja ettemme ehtineet jättää jäähyväisiä. Suru ei koskaan katoa.

Onneksi Kristalla on menetetyistä läheisistään lämpöisiä muistoja. Isänisä asui ihan Kristan perheen lähellä Kaskisissa ja piipahti päivittäin lastenlastensa luona. Vaari kannusti suvun nuorta showtähteä esiintymään, ja vaarin luona oli myös piano, jota sai pimputtaa.

Aina esiintyessään Krista ajattelee myös isäänsä, jolta hän sai ensimmäiset vinkit lavashow'n tekemiseen. Kun Krista harjoitteli olohuoneessa Twist and shoutia alakoulun laulukilpailua varten, isä neuvoi, ettei pelkkä tönkkö paikoillaan seisominen toimi: jos laulaa twistaamisesta, pitää myös itse twistata.

Huoli äidistä

Joskus surua on vain liikaa, eikä sitä jaksa kantaa.

Niin Krista ajattelee nyt äidistään, joka sairastui akuuttiin leukemiaan Kristan käydessä lukiota.

– Uskon, että kaikki menetykset olivat liikaa äidille ja siksi hän sairastui, vaikka yritti olla reipas.

Kun äiti joutui sairaalaan, Kristan ­äidinäiti muutti perheen luo pitämään huolta Kristasta ja pikkuveljestä. Mummo ja lapsenlapset yrittivät parhaansa mukaan elää normaalia arkea, vaikka kotona oli outoa ilman äitiä ja isää. Krista kävi koulussa ja telinevoimistelutreeneissä, mutta ajatukset olivat koko ajan äidin luona ja sydäntä särki. Ylioppilaskirjoitukset tulivat ja menivät, eikä Krista jaksanut stressata menestymisestään. Se tuntui huolista pienimmältä.

– Olin varma, että jos äiti kuolee, niin sitten me kaikki kuolemme. Ajattelin, että äidin on pakko selvitä. Olen aina yrittänyt olla vahva ja katsoa eteenpäin ja ajatella positiivisia ajatuksia, Krista sanoo.

Sairaalassa käyminen oli joka kerta yhtä vaikeaa.

– Äiti vain makasi sängyssä ja oli tosi heikkona. Äiti oli kaikkien mielestä maailman sydämellisen ja kiltein ihminen, ja koska hän oli aina ollut supersankarini, oli kauheaa nähdä hänet niin sairaana. ­Itkimme joka kerta, kun lähdimme sairaalasta kotiin, sillä koskaan ei voinut olla varma, näemmekö äitiä enää.

Kaskisten pikkukaupungissa kaikki tiesivät Kristan perheen surusta ja yrit­tivät parhaansa mukaan auttaa. Mutta Krista muistaa miettineensä, ­miksi tämä kaikki tapahtui. Tuntui kohtuuttomalta, että heidän perheeseensä osui näin paljon surua.

– Se oli raakaa. Mutta elämä on välillä rumaa ja epäreilua. Uskon, että minun piti skar­pata ja kasvaa aikuiseksi vähän aiemmin.

Kaiken mustan keskellä Kristan positiivinen elämänasenne ja avoimuus auttoivat eteenpäin.

– Yritin ajatella, että olen vielä nuori ja elämässäni on pakko olla edessä myös hienoja ja hyviä hetkiä. Että jotain ihanaakin tulee vielä joskus minullekin. Juttelin myös paljon kavereideni kanssa ja koska päästän kaiken aina pihalle, en ole joutunut käymään terapiassa, Krista kertoo.

Tärkeät läheiset

Kun Kristan lakkiaisia juhlittiin sairastumisen jälkeisenä keväänä, äiti pääsi käymään kotona, mutta hän oli vielä heikko eikä oikeastaan jaksanut jutella vieraiden kanssa. Vähitellen hänen vointinsa parani, ja vielä samana kesänä hän muutti takaisin kotiin.

Huoli äidistä jatkui vielä monta vuotta, sillä syöpä uusiutuu helposti, eikä kukaan lääkäri pysty ennustamaan sen etenemistä. Tätä nykyä Kristan äiti on kuitenkin täysin terve ja takaisin työelämässä.

– Äidin sairastumisen jälkeen olemme olleet vielä läheisempiä. Hän on super­äiti ja mahtava nainen, jota ihailen paljon.

Kaiken kokemansa jälkeen Krista katsoo elämää vähän eri tavalla.

– Haluan antaa paljon rakkautta läheisilleni, koska ikinä ei voi tietää, mitä ­tapahtuu. Olen myös rehellinen ja sanon heti, jos jokin asia jää vaivaamaan. Kaiken pitää olla selvää ja kaikkien korttien koko ajan pöydällä.

Kristalla on läheiset välit kolmeen ­sisareensa. Parin korttelin päässä Helsingin keskustassa asuvan isosiskonsa kanssa hän hengailee paljon ja käy katsomassa bändien keikkoja.

– Kaikki meidän perheessä ovat positiivisia tyyppejä. Meillä on aina hauskaa yhdessä ja pystymme muistelemaan isää nyt myös hymyillen: minä esimerkiksi osaan imitoida isää niin, että saan muut nauramaan.

– Olen oikeasti onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen elossa nyt. En tahdo tuhlata aikaa ja tehdä juttuja, joista en tykkää. Haluan keskittyä itselleni tärkeimpään: musan tekemiseen.

Yhdessä jo kahdeksan vuotta

Krista on ollut pienestä pitäen vauhtimimmi. Neljän sisaruksen parvessa kasvaneella tytöllä oli aina niin kova ­meno päällä, että häntä piti välillä toppuutella olemaan edes hetki hiljaa.

– Tanssin ja jumppasin isosiskoni kanssa suurella pihallamme. Rakastin esiintyä ja laulaa. Nautin, jos ihmiset nauroivat pelleilylleni.

Vielä silloin Krista ei uskaltanut ajatella, että musiikin tekemisellä voisi elää. Lukion jälkeen hän lähti Vaasaan opiskelemaan luokanopettajaksi.

– Kun tulee Kaskisten kaltaiselta pieneltä paikkakunnalta, pitää vaan olla jokin oikea ammatti.

Opiskeluvuodet eivät menneet ihan hukkaan: luennoilla Krista kiinnitti huomiota poikaan, jolla oli hyvä huumorin­taju ja hauskat jutut. Krista tajusi olevansa rakastunut Janneen, ja nyt pariskunta on pitänyt yhtä jo yli kahdeksan vuoden ajan.

Kummastakaan heistä ei tullut opettajaa, ja aika nopeasti Vaasa kävi pariskunnalle liian pieneksi. Krista sai ensimmäiset musikaaliroolinsa Helsingistä, ja poikaystävä suuntasi radiohommiin. Suomenruotsalaisissa piireissä Krista ja Radio Extremin aamushow-n juontaja Janne Grönroos ovatkin jo julkkispari – ­eivätkä vähiten Jannen spiikkausten ansiosta. Kerran Janne juoksutti kaikkien kuulijoiden kuullen Kristaa pitkin asuntoa etsi­mässä vihjeiden perusteella ystävänpäiväyllätystä. Lopulta ­paketti löytyi ja sen sisästä läjä siivousvälineitä.

– Janne kiusaa mua ja kertoo noloja juttuja. Usein saan kuulla muilta, mitä hän on puhunut minusta suorissa lähetyksissään, Krista nauraa.

Hän arvelee, että teini-iän kokemusten jälkeen turvallisuus on hänelle ihmissuhteissa kaikkein tärkeintä.

– En vaihda poikaystävää koko ajan. Janne on kiltti ja jaksaa tsempata mua. Hän on ykkösfanini. Pitkän suhteemme salaisuus on varmaankin siinä, että ­puhumme paljon, eikä mikään jää kaivelemaan.

Homma toimii hyvin myös sen takia, että siippa työskentelee musabisnestä lähellä olevalla alalla eikä ole pätkääkään mustasukkainen, koska oma ura on myös hänelle tärkeä.

Vuosi 2013 taitaa olla Kristan vuosi. Uuden musiikin kilpailun voiton lisäksi hän on juuri solminut levytyssopimuksen, ja debyyttialbumin on tarkoitus ilmestyä tänä vuonna.

Kuka tietää, ehkä tänä vuonna tanssitaan myös häitä. Huhujen mukaan Janne on luvannut kosia tyttöystäväänsä, jos paikka Euroviisuihin aukeaa.

– Meidän häissä tärkeintä on pitää hauskaa, enkä aio ottaa paineita siitä, että olisin kaunis tai perinteinen morsian. Voisin vaikka laulaa alttarilla Marry Me -biisin.

Haastattelu on julkaistu Me Naisten numerossa 7/2013.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.