Myytti numero 1: Etiopia on vain nälänhädästä kärsivä köyhä maa. Myytti numero 2: Etiopian naiset eivät voi menestyä. Väärin. Muotiyrittäjä, toimitusjohtaja ja ilmastojuristi ovat jo särkeneet lasikattoja.

En minä myy vain kenkiä. Myyn taideteoksia, myyn kokemuksia.

Bethlehem Tilahun Alemu, 35, pyyhkäisee pitkät kiharansa selältään olkapäille ja nojautuu sohvalla taaksepäin. Istumme naisen perustaman Sole Rebelsin myymälässä, ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa. Ympäröivien hyllyjen kenkärivit hehkuvat ikkunoista siivilöityvässä iltapäivän auringossa, ja ulkoa kaikuvat perjantain ruuhkahuipussa kituvan pääkaupunki Addis Abeban äänet.

Bethlehem tarkistaa toisen kerran, eivätkö vieraat tosiaan halua kahvia ja jatkaa:

– Me emme tee massatuotantoa vaan rakkaudella suunniteltuja, ainutlaatuisia kenkiä, joita haluamme myös asiakkaan rakastavan.

Olisi helppo pitää naisen sanoja vähän pöhöttyneenä markkinointipuheena, mutta tulokset kertovat toista. Sole Rebels on yksi Afrikan nopeimmin kasvavista kenkäyrityksistä, ja sen 34-vuotias perustaja on palkittu muun muassa Maailman talousfoorumin yrittäjäpalkinnolla. Talouslehti Forbes on listannut Bethlehemin maailman 100 vaikutusvaltaisimman naisen ja tv-yhtiö CNN 12 parhaan naisyrittäjän joukkoon, Coco Chanelin rinnalle.

– Tunnustukset tuntuvat hyvältä mutta nostavat myös odotuksia. Minun on paiskittava lujasti töitä, jotta voin jatkossakin olla roolimalli naisille.

Nälänhädästä nousukiitoon

Sole Rebelsin isoista ikkunoista näkee nostokurkien täplittämän ja rakennustyömaiden mylläämän kaupunkisiluetin. Tältä näyttää nousukausi. Täysin erilaisia uutiskuvia maailmalle levisi vuonna 1984, kun Etiopian nälänhädän laajuus paljastui muulle maailmalle. Kun poptähdet kokoontuivat laulamaan Live Aid -hyväntekeväisyyskonsertteihin We are the Worldia, Bethlehem oli viisivuotias.

– Kun olin lapsi, asiat eivät tosiaan olleet Etiopiassa niin kuin nyt. Elimme hyvin köyhällä alueella, mutta sanoisin, että olimme keskiluokkaa, sillä molemmat vanhempani kävivät töissä.

Sähkömiehenä työskentelevä isä ja keittäjä-äiti tekivät pitkiä päiviä, joten Bethlehem sisaruksineen sai tehdä paljon kotitöitä.

– Yleensä tytöt siivoavat, kun pojat leikkivät ulkona. Mutta veljeni joutuivat hommiin yhtä lailla. Äitini teki hyvää työtä, Bethlehem nauraa.

– Ajatus siitä, että voi olla kuka ja mitä tahansa, alkaa perheestä. En kasvanut ajatellen, että olen nainen, vaan että olen ihminen. Se valoi myöhemmin uskoa siihen, että voin perustaa yrityksen siinä missä mieskin.

Niin, oma yritys. Se raksutti koko ajan mielessä, kun Bethlehem opiskeli taloushallintoa ja kun hän valmistuttuaan työskenteli kirjanpitäjänä. Moni teki jo mekkoja tai koruja – mutta entäpä kengät? Kotikulmilla kaikilla tuntui olevan joko kiinalaiset halpatuotantokengät tai autonrenkaista kyhätyt jalkineet.

– Tuumin, että jos suunnittelen todella laadukkaan ja houkuttelevan kengän, siitä voisi kasvaa bisnes. Ja sitten olisin onnellinen, Bethlehem nauraa.

Ekolla menestykseen

Kun Bethelehem pani yrityksensä pystyyn 2005, alkoi kotimaakin olla nousukiidossa. Nyt Etiopian talous on maailman nopeimmin kasvavien maiden joukossa noin 10 prosenttia vuosivauhdillaan. Esimerkiksi Suomen talous sen sijaan on supistunut vuodesta 2012 alkaen.

Bethlehemin yritys on saanut nauttia 90-miljoonaisen maan keskiluokan kasvusta: Sole Rebels työllistää nyt noin 150 ihmistä, myy kenkiä yli 50 maahan, ja sillä on oma liike kuudessa eri maassa Euroopasta Yhdysvaltoihin. Kenkiä voi tilata myös netistä, suosituimmat mallit maksavat noin 70 euroa.

Bethlehem hehkuttaa tehdastaan, joka on ”kuin taidekoulu”: kengät tehdään käsityönä, niissä käytetään paikallisten viljelijöiden luomupuuvillaa, kankaat värjätään luomuvärein – ja monissa on autonrenkaista tehty pohja. Valikoimissa on myös vegaanisia kenkiä.

– Ympäristöarvot ovat todella tärkeitä. Emme me muuten olisi näin menestyneitä: ihmiset vaativat ekologisuutta koko ajan enemmän.

Sole Rebels on myös maailman ensimmäinen sertifioitu reilun kaupan kenkäyritys – virkistävä poikkeus maassa, jossa Kiina on jyllännyt halvan työvoiman perässä jo vuosia.

– Meillä ei ole World Fair Trade -merkkiä markkinoinnin takia. Emme halua tehdä voittoa toisten kustannuksella vaan maksamme työntekijöillemme neljä viisi kertaa etiopialaisten keskipalkkaa enemmän.

Yrityksen mukana on kasvanut myös Bethlehemin perhe, nyt 9-, 6- ja 4-vuo­tiailla lapsilla. Omat vanhemmat ja sisarukset ovat olleet korvaamaton tuki ympäripyöreitä päiviä tekevälle yrittäjälle.

Bethlehem kimpaantuu, kun häneltä kysyy, onko naisella hankalaa miehisessä bisnesmaailmassa. Hän on aina uskonut itseensä, eikä hänen bisnestaitojaan ole siksi kuulemma koskaan kyseenalaistettu.

– Se on ihan väärä tapa katsoa asiaa. Eivät miehetkään menesty vain siksi, että ovat miehiä, he tekevät töitä sen eteen. Jos epäonnistun, en syytä sitä, että olen nainen, vaan sitä, että yritän jotain uutta.

 

 

Koulutus, koulutus, koulutus

Ethiopian Electric Power -sähköyhtiön käytävillä alkaa olla maanantaina iltaviideltä hiljaista. Kello kuusi viimeinenkin kokousseurue – kaikki miehiä – vetää toimitusjohtajan oven kiinni perässään. Sihteeri antaa pomolleen hengähdystauon ennen kuin avaa oven tummasävyiseen toimistoon. Massiivisen kirjoituspöydän takana kännykkäänsä näpyttää toimitusjohtaja Azeb Asnake, 49. Hänen työpäivänsä jatkuu vielä pitkään.

– Istun täällä yleensä yhdeksään, puoli kymmeneen. On rauhallista tehdä töitä, kun ei tule keskeytyksiä.

Mitattiin sitten poliittista vaikutusvaltaa tai lukutaitoa, ovat etiopialaisnaiset maailman tilastoissa pahnanpohjimmaisia.

Nykyisin jo 90 prosenttia lapsista aloittaa koulun, mutta peruskoulun jälkeen tyttöjen määrä putoaa, ja maisteritasolla heitä on enää kymmenesosa. Köyhyys on suurin este, mutta myös alaikäisten avioliitot, teiniraskaudet ja yleiset asenteet vaikeuttavat kouluttautumista.

– Koulutus on kaiken kehityksen perusta. Naisten pitää saada käydä koulussa. Sitten kaikki on mahdollista, sitten voi alkaa uskoa itseensä.

Hän hakeutui aikoinaan opiskelemaan rakennusinsinööriksi Addis Abeban yliopiston teknilliseen tiedekuntaan, sillä tiesi, että kehittyvässä maassa sellaisia tarvittaisiin. Ensimmäinen työpaikka vesi- ja viemäröintiyrityksessä innoitti häntä opiskelemaan hydrologiaa aina Tampereen teknillisessä yliopistossa asti.

– Koin ensimmäistä kertaa pakkasen ja lumen. Se oli ihmeellistä, se oli seikkailu. Ja monin tavoin kasvattava vuosi.

Triplasti miestä parempi

Koulutuksensa ansiosta Azeb sai vuonna 2007 elämänsä isoimman haasteen. Ethiopian Electric Power pestasi naisen vastaamaan tuolloin maan suurimman vesivoimalan, Gibe-padon, rakentamisesta.

– Totta puhuen olin vähän sokissa, työ oli valtavan haastava. Naiselle se oli sitä tuplasti, ei vaan triplasti, sillä minun täytyi antaa parempia tuloksia kuin miesten, jotta vakuuttaisin kaikki. Tämä on miesten maailma.

Aviomies kannusti Azebia ottamaan pestin vastaan ja piti huolta parin kahdesta pienestä lapsesta. Seitsemän vuoden ajan Azeb matkusti Addis Abeban ja 400 kilometrin päässä sijaitsevan patotyömaan väliä.

– Jouduin tekemään kompromisseja niin työn kuin perheenikin kanssa. Se oli vaikeaa aikaa, silloin minua todella testattiin.

Kun Azebille vuosi sitten tarjottiin yhtiön toimitusjohtajan paikkaa, ei hän enää epäröinyt.

– Naisten ei pidä pelätä. Pääasia on, että yritämme. Työnjohtaminen on samaa kuin kodinhoito, vain isommassa mittakaavassa.

Ja mittakaava sen kuin kasvaa: reilusti yli puolet etiopialaisista on yhä ilman sähköä ja maan energiantarve kasvaa investointibuumin takia vuosittain lähes kolmanneksella.

– En halua, että pysymme kehitysmaana. Meidän täytyy kasvaa ja nostaa kaikkien elämänlaatua. Olen onnellinen, että Etiopia nähdään viimeinkin mahdollisuuksien maana.

 

 

Lasikattojen särkijä

Ison mittakaavan asioista huolehtii myös Addis Abebassa työskentelevä juristi Selam Kidane. Hän työskentelee lainopillisena neuvonantajana ja muokkaa Afrikan maiden esitystä tuleviin ilmastoneuvotteluihin.

– Vaikka Afrikan maat ovatkin keskenään hyvin erilaisia, yritämme silti neuvotella ryhmänä, kuten EU:kin.

Tämä vuosi on kehitysmaille ratkaisevan tärkeä: syyskuussa New Yorkissa päätetään YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet ja joulukuussa Pariisissa neuvotellaan uusi kansainvälinen ilmastosopimus. Etiopia on jo ilmoittanut omaksi tavoitteekseen vähentää kasvihuonepäästöjään kahdella kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Mikään muu maa ei ole vielä esittänyt yhtä kunnianhimoista tavoitetta.

28-vuotias Selam kuvaa Twitter-tilinsä esittelyssä itseään lasikattojen särkijäksi, ja syystä. Addis Abebassa syntynyt nainen on opiskellut tutkinnon ympäristölaista ja toisen kansainvälisestä talousoikeudesta. Ennen nykyistä pestiään hän työskenteli ympäristöministeriössä suunnittelemassa maan ilmastoystävällistä energiastrate­giaa. Etiopia aikoo olla hiilineutraali maa vuoteen 2025 mennessä.

– Lakimaailma kiinnosti minua jo nuorena, ja harjoittelu YK:n ympäristöohjelmassa vakuutti suuntautumaan ympäristölakiin. Haluan tehdä tärkeää työtä ja samalla työskennellä alalla, josta nautin.

Selamin päivät kuluvat kokouksissa tai matkalla kokoustamaan muihin maihin. Hän myöntää, että työ on väsyttävää.

– Päivät ovat raskaita, ja joskus ärsyttäviäkin. Ministeriöiden edustajat ja poliitikot eivät aina ymmärrä teknisiä vaikeuksia, vaan haluavat vain kuulla hyviä lukuja, joita voivat kertoa omille esimiehilleen.

Kasvua! Kehitystä!

Selam sanoo olevansa onnellinen, että Etiopia on tosissaan toteuttamassa kunnianhimoista ilmastostrategiaansa. Maan energiantuotannon päästöt ovat jo olemattomat, kun vesivoimalat tuottavat suurimman osan energiasta, mutta maa satsaa myös uusiutuvaan energiaan, aurinkoon, tuuleen ja maalämpöön.

– Me voimme kasvaa ja kehittyä eri tavalla, ilman kasvihuonepäästöjä. Meidän on kehitysmaassa viisasta aloittaa kasvu oikein. Esimerkiksi Suomelle on valtava investointi siirtyä kivihiilestä ja ydinvoimasta uusiutuvaan energiaan.

Seuraavaksi on keskityttävä maatalouteen, suurimpaan päästöjen lähteeseen. Etiopialaiset eivät aina niele uudistuksia mukisematta.

– Afrikka ei ole syypää ilmastonmuutokseen. Ymmärrän, kun ihmiset kysyvät, miksi meidän pitää satsata uusiutuviin, kun EU tekee noin tai USA näin. Suutun välillä itsekin, kun näen, miten yhteisesti sovittuja asioita eri maissa toteutetaan.

Selamin mielestä viime vuosien isoin saavutus Etiopiassa on se, että ihmiset puhuvat ilmastonmuutoksesta.

– He ovat huomanneet ilmaston lämpenemisen vaikutukset maassamme ja ymmärtävät sen estämisen tärkeyden.

Uusi kansainvälisesti sitova ilmastosopimus tulee voimaan vuonna 2020, mutta sen toteutuminen nähdään vasta vuosien päästä.

– Ehkä muutaman vuoden kuluttua voin ajatella ylpeänä, että tuo oli se asia, minkä eteen minä tein töitä.

Naisten tuella

Talousbuumi koskettaa Etiopiassa vielä harvoja, ja vielä harvemmin naisia. Silloin menestykseen voi auttaa isompi joukko naisia.

Lounaisetiopialaisessa Bahir Darin kaupungissa on toistakymmentä naista kerääntynyt istumaan portaille ja penkeille pieneen pihapiiriin. Tässä pihassa kokoontuu joka tiistai-ilta naisten osuuskunta, nimeltään Olkaamme vahvoja.

Juomme kahvia ja rouskuttelemme kyytipojaksi tarjottuja paahdettuja jyviä sekä popcornia, kun naiset kertovat osuuskuntansa ideasta. Se on simppeli: jokainen maksaa viikoittain pienen, 11 birrin (noin 50 sentin) jäsenmaksun ja voi sitten anoa isompaa lainaa. Esimerkiksi 58-vuotias Sisaynesh Mitiku on lainannut viisi kertaa 300 biriä (noin 13 euroa) kasvattaakseen lampaita, 32-vuotias Ginnit Demese taas on tehnyt maan kansallisruuan, injeralettujen, valmistuksesta bisneksen myymällä niitä kaupungin hotelleille. Samalla naisilla on syy kokoontua kerran viikossa puhumaan.

– Me ymmärrämme toisiamme ja autamme ongelmissa, oli kyseessä perheriita tai perheenjäsenen menetys. Emme enää halua ottaa uusia jäseniä, tämän vuoden puheenjohtaja Ayai Awden kertoo tiukaksi hitsautuneesta porukasta.

Tällaiset pienrahoitushankkeet ja osuuskunnat ovat auttaneet monia naisia turvaamaan itselleen elinkeinon. Suomikin on rahoittanut kehitysyhteistyövaroin projektia, jossa Bahir Darin köyhiä naisia on koulutettu kirjanpidossa ja talousasioissa sekä turvaamaan ruokansa ympäristöystävällisellä tavalla, kuten kaupunkiviljelmillä. Aliravitsemus on yhä suuri huoli maassa, jossa suurin osa kansasta asuu maaseudulla. Valtion jakamissa maankäyttöoikeuksissa naiset jäävät usein miesten jalkoihin, mutta osuuskuntana heillä on oikeus maahan.

Yksi kaupunkiviljelyosuuskunta sijaitsee muutaman kilometrin päässä, lähellä Sinistä Niiliä. Peltiaidan takana aukeaa loivasti viettävä rinne, jossa kasvaa riveissä kaalia, salaattia, vihreitä chilejä, tomaatteja ja mangoja. Kaukaisuudessa aaltoilee papyruspelto ja sen takana nousevat Bahir Darin keskiluokan kodit.

Tämä oli ennen kaatopaikka, jonka parinkymmenen naisen muodostama osuuskunta raivasi neljä vuotta sitten urbaaniksi puutarhaksi. Tänäänkin pellolla huhkii useampi nainen sinisissä haalareissa lapioiden ja kastelukannujen kanssa.

– Emme käytä kemikaaleja, kaikki on luonnollista ja luomua, naiset kertovat.

Kaupunkiviljely voi olla länsimaissa hipstereiden hommia, mutta täällä se takaa elannon monelle naiselle. 22-vuotias Ferert Tilahun oli ennen työtön, mutta tienaa nyt osuuskunnan jäsenenä 700 biriä (noin 30 euroa) kuukaudessa.

– Olen hyvin onnellinen. Herään aamulla varhain ja työskentelen kasvimaalla koko päivän. Naisista on tullut tärkeä tukijoukko, ymmärrämme ja autamme toisiamme.

Lue lisää: Viisi yksinkertaista keksintöä, jotka pitävät kehitysmaiden tytöt koulussa Neljä naisyrittäjää kertoo kuinka he perustivat oman yrityksen

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.