Essi Hellén oli humalassa hauska tapaus, joka harvoin joutui vaikeuksiin. Hän kuitenkin lopetti juomisen kokonaan. – Minusta oli tullut tyyppi, jolle maistui aina, Essi kertoo.

Putous-kauden avausjakso saatiin pakettiin muutama viikko sitten, ja sen tekijäryhmä suuntasi railakkaaseen illanviettoon. Bileissä näyttelijä Essi Hellén, 27, veti estoitta yhden naisen tanssishow’taan. Muista bailaajista hänet erotti vain juomalasin sisältö: se oli alkoholiton.

– Minulla on viinankäytössäni nollatoleranssi, Essi kertoo.

Rima on pitänyt nyt kolme vuotta ja kolme viikkoa. Niin kauan on päivästä, jolloin Essi laittoi korkin kiinni.

Mihin sitä tarvitsikaan?

Ajatus oli vaivannut mieltä jo muutaman vuoden, 20-vuotissynttäristä lähtien. Essi eli silloin teatterikoululaisen opiskelija-arkea – vilkasta sosiaalista elämää, vauhdikkaita kosteita iltoja ja niitä seuranneita krapulaisia aamuja. Opiskelujen loppusuoralla kreisibailuiltoja oli monesti viikossa.

– Kaiken sen hurlumhein keskellä viinankäyttö oli alkanut ahdistaa. Minusta oli tullut tyyppi, joka pyysi muita jäämään vielä yhdelle ja jolle maistui aina.

Jos Essi etsi bileseuraa, kavereita löytyi kyllä. Jossain vaiheessa Essi havahtui: kaverit vaihtuivat, mutta hän lähti pämppäämään joka kerta.

– Mietin, juovatko normaalit ihmiset näin paljon.

"Määrät olivat sellaisia, etten halunnut kertoa niistä."

Kun Essi otti, hän otti huolella, kirkkaita ja kovia. Darrat olivat sen mukaisia. Kupitellessa piti osata laskea, monelta saattoi ottaa viimeisen paukun, että selvisi seuraavana päivänä kouluun, töihin tai joogaan.

– Olivat ne sellaisia määriä, etten niistä halunnut terveydenhoitajalle kertoa. Kännissä olin kuitenkin aina hauska ja impulsiivinen. Vain harvoin ajauduin vaikeuksiin, Essi kertoo.

Niinä kertoina Essi uskotteli baaritiskillä olevansa ulkomaalainen ja väänsi englantia täydellisellä aksentilla. Esitys meni yleensä täydestä, kunnes Essin kaveri tulikin selvällä suomella ilmoittamaan, että nyt se taksi tuli. Silloin vastapuoli koki olonsa huijatuksi ja saattoi suuttua.

– Ekstrovertti hölöttäjä olen muutenkin. En tarvitse alkoholia rentoutuakseni tai uskaltaakseni jutella vieraille. En ole keksinyt, mihin oikein tarvitsin viinaa.

Sankari vai surkimus?

Alkoholinkäyttöä Essi on pohtinut paljon. Hän tutkiskeli sitä Teatterikorkeakoulun opinnäytetyössäänkin, joka käsitteli näyttelijän hyvää elämää. Tuttu käsitys on, että näyttelijät juovat, koska viinan uskotaan avaavan luovuuden lukkoja tai auttavan käsittelemään suuria tunteita.

Näyttelijöiden kesken tunnetaan myös käsite ”pelastumisen tunne”. Se on suuri adrenaliiniryöppy ensi-illan tai vaativan esityksen jälkeen: ”me tehtiin se, me selvittiin hengissä!”

– Siihen tunteeseen ja hetkeen viina on helppo palkinto: se auttaa nollaamaan fiilikset. Se myös kerää porukan koolle, kun esityksen jälkeen lähdetään ”yhdelle”, Essi aloittaa.

– Minusta näyttelijyyteen kuuluva viinankäyttö on kuitenkin pelkkä mysteeri. Dokaamiseni vain heikensi keskittymiskykyäni ja kuntoani eikä tehnyt minusta parempaa työntekijää. Perheellisenä ajattelen myös, että olisi itsekästä vaatia omaa hetkeä palautumiseen aina töiden jälkeen. Työ kyllä päättyy siihen, kun avaan kotioven.

Taiteilijoiden viinankäyttöä usein glorifioidaan. Kun virastotalon täti heiluu humalassa kulmakapassaan, hän on surullinen reppana, mutta humalassa toikkaroivaa näyttelijää pidetäänkin sankarina.

– Havahduin ajatukseen, etten tahdo viisikymppisenä olla näyttelijä, jota nuoremmat pitävät kovana bailumuijana ja jonka dokuseuralla kehuskellaan. En myöskään halunnut olla äiti, joka mieluummin jatkaa baariin kuin lähtee kotona nukkuvan lapsensa luo, Essi sanoo.

Ulkopuolisuuden pelko

Vaikka lopettamiseen oli liuta hyviä syitä, oli alkoholin jättäminen hidas päätös. Essi aloitti lukuisia tipattomia, joilla hän halusi todistaa, että voisi olla ilmankin.

– Tipattomat olivat yhtä tyhjän kanssa. Ne kestivät vain vähän aikaa, tai sitten tingin omista säännöistäni: ensin sain juoda yhden, kohta jo kolme.

Pian taas mentiin hurlumhei.

– Eniten pelotti, mistä jäisin paitsi, jos en olisi muiden mukana bilettämässä.

Mitä porukassa jutellaan, puhutaanko siellä minusta? Meneekö rooli ohi, koska kaveri oli juhlimassa ohjaajan kanssa, ja minä en? Olenko työryhmän täyspainoinen jäsen, jos en lähde bisselle? Sellaisia Essi mietti aina, kun jättäytyi illanvietosta.

– Sosiaalinen paine oli ylivoimaisesti merkittävin syy rännittämiselleni. Hain juomisellani muiden hyväksyntää, Essi näkee nyt.

– Tuntuu surulliselta, että alkoholinkäyttö oli niin tärkeä asia.

Lopetuspäätös syntyi lopulta keskellä uutta elämäntilannetta. Essi oli 24-vuotiaana kiitettävin arvosanoin valmistunut tuore teatteritaiteen maisteri ja muuttanut aviomiehensä, näyttelijä Mikko Virtasen kanssa töiden perässä Kokkolaan. Helsinkiin olivat jääneet perhe, ystävät, harrastukset – elämä. Kokkolassa se avautui rajatumpana.

Essi tasapainoili kahden maailman välissä; hän oli siirtymässä villistä teiniaikuisuudesta säännölliseen työarkeen.

– Olimme halunneet muutosta ja sitä todella saimme. Elämä Kokkolassa oli kuin irrallinen todellisuus kaikesta, mitä olin pitänyt elämänäni Helsingissä. Se oli rajua identiteetin hakemisen ja rakentamisen aikaa, hän muistelee.

– Lopetuspäätös kypsyi Kokkolassa varmasti juuri siksi, että olimme kaukana kaikesta tutusta.

"Jätin viinan, koska tajusin, että siitä voisi tulla minulle ongelma."

Essi pohti, mitä halusi tulevaisuudelta. Hänellä oli onnellinen parisuhde ja ihana mies. Hän oli päässyt ammattiin, johon oli halunnut kahdeksanvuotiaasta asti.

– En halunnut leikkiä elämälläni, hän sanoo.

– Juomisestani oli jo tullut ongelma, se ei ollut täysin hallinnassani. Jätin viinan, koska tajusin, että siitä voisi tulla minulle ongelma. Tai minusta voisi tulla alkoholisti, jos antautuisin sille vaikkapa kriisitilanteessa.

– Tunnistan sen herkkyyden itsessäni edelleen, en osaa lipittää alkoholittomiakaan viinejä. Äiti on kysynyt joskus, miksi ryystän alkoholittomia viinilasillisia sellaisella vauhdilla. En minä tiedä.

Ihailtavan rohkea

Tänään tunnekuohu pyyhkäisee yli, kun Essi muistelee lopettamispäätöstään. Kaiken kärvistelyn jälkeen se ei ollutkaan vaikeaa.

– Se oli lopulta niin helvetin helppoa. Tajusin, että minulla on ratkaisu, joka poistaa kaikki ongelmani yhdellä kertaa, naps vain. Lopettamispäätös oli paras panostus itseeni ja hyvinvointiini, Essi sanoo kyynelten takaa.

– Olen kaukana täydellisyydestä, mutta joskus ihailen rohkeuttani, että pystyin lopettamaan. Samaa rohkeutta toivon kaikille niille, joita oma juominen askarruttaa.

Enää kyyneleet eivät kerro ahdistuksesta vaan helpotuksesta. Morkkikset, mielialaheilahtelut, turhat kireydet parisuhteessa ja sosiaaliset paineet ovat poissa.

– Olen saanut vähintään päivän lisää viikkooni. Voin mennä joogaan milloin vain eikä minun tarvitse kärsiä rapsakasta olosta töissä. Elämänlaatuni on parantunut älyttömästi.

Pelot ulkopuolisuudesta ja hylätyksi tulemisen tunteesta Essi on todennut turhiksi.

– Kun lopetin juomisen, huomasin, ettei bileissä tapahdu mitään merkityksellistä. Viiden kaljan jälkeen ei solmita oikeita ystävyyksiä eikä jaeta rooleja. Ja jos jaetaan, haluaisinko saada työni niin? Essi sanoo.

– Koen kännikaveruuden aika valheelliseksi bondaamiseksi. Nykyään haen hyväksyntäni muualta kuin baareista.

Ulkopuolisuuden tuntemuksista kertoo Essin seuraava elokuvatyökin, tammikuussa ilmestyvä Nuotin vierestä. Siinä Riku Niemisen näyttelemä mies kokee jäävänsä vieraaksi omassa perheessään. Essillä on rooli määrätietoisena Susannana, joka estoitta kuittailee idiootteina pitämilleen miehille.

– Teemoista oli helppo tunnistaa pelkoja, joita itse olin käynyt läpi. Ulkopuolisuuden tunne on pelottava ja julmakin kokemus. Samalla elokuva kertoo rohkeudesta rikkoa omat norminsa ja astua ulos mukavuusalueeltaan.

– Sellainenhan omakin ratkaisuni oli.

Tuleva työ on Essin kolmas elokuvarooli. Ensimmäinen nähtiin suosikiksi kasvaneessa 21 tapaa pilata avioliitto.

– Koulussa ajattelin, etten kelpaisi kameratyöhön. Olisin väärännäköinen ja -kokoinen, tällainen naamanvääntelijä. Se oli epävarmuuden aikaa, mutta olen kasvanut luottamaan itseeni. Olen saanut itsevarmuutta siitä, miten hyvin minulla on elämässä mennyt.

Siitäs saitte!

Kun Essi laittoi korkin kiinni, hän intoili päätöksestään tuttavilleen. ”Varmaan oikea ratkaisu sulle”, totesivat läheiset lapsuudenystävät. ”Olen sinusta ylpeä”, kannusti puoliso. ”Odota vain, kyllä se vielä maistuu”, sanoi osa tutuista.

– Vaikeinta oli kohdata heidät, jotka eivät uskoneet minuun. Heidän kommenttinsa olivat suuri epäluottamuslause tilanteessa, jossa olisin kaivannut tukea. Tällaiselle kärsimättömälle ylisuorittajalle on vaikeaa vakuuttaa muut asiasta, jonka voin todistaa vain ajan kanssa, Essi pohtii.

"Myönnän miettineeni, että siitäs saitte, epäilijät."

Ja kyllä Essille välillä maistuisikin. Tunne iskee harvoin, ja silloin punaviinin voi melkein maistaa.

– Kun kaipaan alkoholin makua, haluaisin oikein kulauttaa viiniä suuhuni. Ei samaa tunnetta saa muusta. Fiilis on iskenyt ehkä viidesti kolmen vuoden aikana. Se on täysin henkinen juttu, korvien välissä koko homma.

Marraskuun 10. päivänä Essi kirjoitti Facebookiin päivityksen olleensa kolme vuotta juomatta.

– Kyllä se tuntui hyvältä. Myönnän miettineeni, että siitäs saitte, epäilijät.

Yhteinen herätys

Suomessa on tavallista, että juomistaan ei tarvitse selitellä, mutta juomattomuuttaan kyllä. Siihen Essikin törmäsi, tosin viiveellä. Hän alkoi odottaa esikoistaan vain puolitoista kuukautta raittiuspäätöksensä jälkeen, joten alkuun tipattomuus selittyi raskaudella sekä imetyksellä.

– Tyttäreni oli puolivuotias, kun löysin itseni tilanteista selittelemässä alkoholittomuuttani. Onhan se vähän nurinkurista, että kulttuurissamme raittiutta on perusteltava muille.

Samaan aikaan Mikko lunasti vetonsa: mies oli luvannut pitää tipattoman vuoden, kun Essi tulisi raskaaksi.

– Se oli erityisen ihanaa aikaa myös parisuhteellemme. Mikon tuki oli tärkeää. Koimme yhteisen herätyksen, miten paljon oli tullut juotua ja ihan turhaan. Muistan myös huomanneeni, miten paljon meiltä säästyi rahaa. Vauhdissa olin ollut sellainen shotit kaikille! -tyyppi. Niitä sitten makselin opintotuistani, Essi nauraa.

Essi kuvailee lapsuudenkotinsa suhdetta alkoholiin tavalliseksi. Viina ei ollut tabu, mutta ei sitä nuorelle katettukaan.

– Olen kiitollinen, ettei äitini ikinä ostanut minulle alkoholia. En missään nimessä osta sitä tyttärelleni. Lapselle ei tarvitse opettaa alkoholinkäyttöä, hän sanoo.

– En sovittele tässä sädekehää päähäni, mutta olen onnellinen, ettei tyttäreni ikinä näe minun juovan. Miten se voisi olla huono asia?

Essi on tympääntynyt perusteluihin, että viinit kuuluisivat suomalaisiin ruokakauppoihin vain, koska muuallakin Euroopassa on niin.

– Miten meidän alkoholiongelmaamme voi helpottaa, jos viinaa on tarjolla enemmän? Minusta bissetkin voisi kärrätä takaisin Alkoon.

Mutta ei Essistä mitään huikkanatsia ole tullut. Juhliinsa Essi ja Mikko tekevät holittoman boolipohjan, jota jokainen terästää makunsa mukaan. Mikko tissuttelee toisinaan iltaoluen, ja perheen joulupöytään katetaan hyvää viiniä.

Essi on löytänyt alkoholittomista omat suosikkinsa. Hän nostaa maljan taas joulukuussa, kun Putouksen viimeinen jakso paketoidaan ja sen tekijät suuntaavat karonkkaansa.

Pöydät sivuun, Essi aikoo tanssia.

Essi Hellén
 • Helsingissä 19.2.1988 syntynyt näyttelijä on naimisissa näyttelijä Mikko Virtasen kanssa. Parilla on kaksivuotias tytär. Essillä on 10- ja 13-vuotiaat puolisisarukset.
 • Valmistui teatteritaiteen maisteriksi kiitettävin arvosanoin vuonna 2012. Työskenteli kaksi vuotta Kokkolan kaupunginteatterissa.
 • Elokuvia 21 tapaa pilata avioliitto, Viikossa aikuiseksi ja tammikuussa ilmestyvä Nuotin vierestä. Toista kertaa mukana Putous-sarjassa.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.