Kirjailija Sari Malkamäen, 49, mielestä rakastunut keski-ikäinen osaa heittäytyä.

Kuva Panu Pälviä

Uuden Oikosulkuja-jatkiksesi päähenkilöt eivät enää ole mitään teinejä, mutta he ovat silti uudesta ihmissuhteesta aika pihalla. Miksi?
Halusin kirjoittaa kahdesta ihmisestä, jotka alkavat tutustua toisiinsa elämänvaiheessa, jossa varsinainen rakkaus on jo koettu ja ohi. He tuntevat kovaa vetoa toisiinsa, mutta säheltävät, pelkäävät ja vatvovat asioita, koska eivät ole päässeet irti entisestä. He ikään kuin rakastuvat salaa itseltään toisiinsa.

Olet itsekin aloittanut uuden suhteen keski-iän kynnyksellä. Miltä rakastuminen tuntui vähän vanhempana?
Kaksikymppisenä rakastumiseen liittyi paljon suoritettavaa: piti perustaa perhe ja edetä muutenkin elämässä. Vanhempana tällaisia odotuksia ei enää ole, mikä on helpottavaa. Keski-ikäisenä rakastuessaan on yhtaikaa enemmän jalat maassa ja toisaalta hirveän altis heittäytymään. Eihän ole lainkaan itsestään selvää, että ylipäänsä vielä tapaa jonkun.
 
Miksi parisuhteessa on usein niin hankalaa?
Ihmiset elävät suhteessa paljon omien kuvitelmiensa mukaan. On odotuksia ja entisiä pettymyksiä, joihin toisella ei ole edes osuutta. On huono merkki, jos tulkitsee toista aina negatiivisen kautta. Kannattaisikin jättää puolison tulkitseminen vähemmälle ja keskittyä kuuntelemaan häntä. Jos ei vänkäisi vastaan, usein se, mitä kuulisi, olisi helpottavaa.
 
Olet kertonut olevasi hyvä olemaan jouten. Miten se onnistuu?
Ajatuskin harrastamisesta tekee minut jäykäksi. Olen mieluummin kuin sisilisko: vietän pitkän aikaa paikallani kirjoittaen ja sitten vilistän eri suuntiin ilman päämäärää. Tykkään kuljeskella ja lukea ja käydä elokuvissa. Ja kun mahdollista, matkustan jonnekin.
 
Tiesitkö aina haluavasi kirjailijaksi?
Olin pitkään ainoa lapsi ja kova kuvittelemaan toisia maailmoja; kehittelin niitä Hullunkuristen perheiden ja paperinukkien avulla. Sama asioiden miettiminen on jatkunut aikuisenakin. Onneksi minulla on ollut perusarki lasten kanssa. Ilman heitä olisin varmasti umpioitunut ja keskittynyt vain kuvittelemaan.
 
Mitä hyötyä on siitä, että puolisosi Esa Sariola on samalla alalla?
Tarvitsemme molemmat omaa työskentelyrauhaa ja osaamme antaa sitä myös toiselle. Emme asu samassa osoitteessa, mikä pitää tiettyä vireyttä yllä. Kaipaus on hyvä tunne.

Sari Malkamäen kirjoittamaa kahdeksanosaista jatkokertomusta Oikosulkuja pääset lukemaan jatkisarkistossa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.