Työ Antti Jokisen ohjauksessa laittoi Krista Kososen koville Kätilö-elokuvassa. – Oman puolison kanssa työskennellessäni olin haavoittuvampi kuin muulloin, esikoistaan odottava Krista sanoo.

Kuumana perjantai-iltapäivänä Helsingin Kalasataman kadut, porttikongit ja metrokäytävät vilisevät Weekend-festareille suuntaavia teinejä. Parkkipaikoilla ja pihoilla juodaan pohjia, ja lyhyempääkin lyhyemmissä farkkusortseissaan tyttöset näyttävät siltä, kuin olisivat unohtaneet housut kokonaan kotiin.

– Pitäisiköhän mennä sanomaan noille, että jos eivät ole varuillaan, voi käydä näin? näyttelijä Krista Kosonen, 32, veistelee ja viittaa raskauteensa, jota ei enää voi piilotella.

Kauniista rusketuksesta on helppo päätellä, että Krista on viettänyt lomansa muualla kuin koti-Suomessa. Takana on parin viikon Espanjan- ja Italian-reissu yhdessä puolison, ohjaaja Antti Jokisen kanssa. Välillä matkaseuraan liittyi ystäväpariskunta Elina Knihtilä ja Tommi Korpela.

Tavoilleen uskollisena Krista on lukenut lomalla yhden klassikon, tällä kertaa Dostojevskin Idiootin, ja pinon muita romaaneja, joista osa kalpeni Dostojevskin jälkeen niin, että ne oli pakko jättää kesken.

Näyttelijän työt ovat alkaneet tällä viikolla, ja kansikuvauksissa on heti selvää, että äitiysvaatteita Krista ei ylleen pue. Pyöristynyt profiili saa näkyä.

– Siinähän se kessi nyt on. Ja onneksi ei ole kaljakessi, en mä varmaan silloin sitä haluaisi kuvissa esitellä.

Elämä on työtä

Pian ensi-iltansa saavassa Kätilö-elokuvassa Krista tekee elämänsä toistaiseksi suurimman roolin Lapin sodassa palvelevana hoitajana Helenana. Leffa perustuu Katja Ketun samannimiseen romaaniin, ja sen on ohjannut Kristan puoliso ja tulevan lapsen isä Antti Jokinen.

Kristan roolityö on ehditty jo palkita parhaan naispääosan pystillä Shanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Päätähti on selvästi ylpeä – ei niinkään omasta suorituksestaan – kuin leffasta kokonaisuudessaan. Koko työryhmä pani itsensä täysillä peliin, ja Krista on kiitollinen, että sai olla porukassa mukana.

– Omia töitä on aina kauhea katsoa, mutta tällä kertaa minua hävetti vähemmän kuin yleensä, Krista sanoo.

– Se johtuu varmaan siitä, että meillä oli aikaa rakentaa henkilö, joka ei olisi niin kuin minä. Antti sanoi, että hän ei halua nähdä Kristaa hahmossa millään lailla. Yleensä valmiissa leffassa näkee vain itsensä, mutta nyt pystyin ekaa kertaa katsomaan roolihahmoani niin kuin en itseäni.

Kätilö-elokuvaa onkin tehty hartaasti, pitkään ja paneutuen. Kristan elämässä työ on ollut läsnä kolmisen vuotta, ohjaajapuolison elämässä vielä paljon pidempään. Sinä aikana Lapin sota luikerteli vaivihkaa pariskunnan arkeen.

– Kotimme oli kuin sellainen sarjamurhaajan kämppä, joka löydetään rikosleffan lopussa. Seinät olivat täynnä keskitysleirikuvia, nuolia ja A3-arkkeja täynnä pientä tekstiä. Vankileirikirjoja lojui ympäri kämppää, Krista kuvailee.

Vielä ennen kuvauksia Antti ja Krista kävivät Auschwitzin keskitysleirillä. Ei ollut ihme, että Kristan unetkin muuttuivat välillä aika synkiksi.

– Ainahan sitä toivoisi, että työ pysyisi jollakin alueella, mutta meillä on tälläkin hetkellä kämppä täynnä työrekvisiittaa. Toisaalta on myös ihanaa, että suuria töitä, teemoja ja tunteita ei voi erottaa toisistaan.

Roolit eivät mene sekaisin

Näyttelijä-ohjaajapari tapasi kolme vuotta sitten, kun Krista näytteli Antin edellisessä suuressa elokuvassa Puhdistus. Siihen, että näyttelijät tai ohjaajat menevät kimppaan keskenään, on Kristan mielestä luonteva selitys.

– En tiedä, missä missit ja lätkäpelaajat tapaavat, mutta näyttelijät menevät kimppaan varmaan ihan sen takia, että teatterin kaksiosaisessa treenipäivässä ei ole muuta elämää. Ja koska näyttelijät lähes poikkeuksetta ovat intuitiivisia, herkkiä, lapsenmielisiä ja sydän auki olevia, he myös ehkä helposti ihastuvat, kun päivät pitkät treenaavat yhdessä.

Puolisossaan Antissa – kuten ylipäänsä ihmisissä – Krista arvostaa huumorintajua ja itsevarmuutta.

– Kunnioitan myös Antin kunnianhimoa ja intohimoa suhteessa työhön, näyttelijä kertoo.

Eikä viidentoista vuoden ikäero tunnu näillä kahdella missään.

– Jos toinen on niin kypsä kuin minä olen ja toinen niin lapsellinen kuin Antti, se menee ihan tasoihin, Krista nauraa.

Mutta eivätkö roolit mene sekaisin, jos näyttelijää ohjaa oma puoliso? Kenelle voi länkyttää ikävästä pomosta, kun ei kotona miehelleen?

– Siinä on paljon plussia ja jonkin verran miinuksia, mutta plussat ovat ehdottomasti voitolla, Krista vastaa.

– Oli hirveästi hyötyä siitä, että asuin ohjaajan kanssa samassa kämpässä, eikä kukaan alkanut laskuttaa aina, kun puhuimme työstä. Kävimme käsikirjoituksen läpi olkkarin pöydän ääressä kohtaus kohtaukselta, jotkut jopa niin tarkasti, että miten ne kuvataan. Mietimme, minkälainen henkilö esittämäni Helena on, minkä näköinen, miten kävelee ja millainen on hänen katseensa.

Viime kesänä Kätilöä kuvattiin Liettuassa kuukauden ajan. Kuvausten aikana Kristan siviili- ja työroolit pysyivät erillään, sillä hänellä oli käytännön ehdotus: Antti ja Krista asuivat Vilnassa eri paikoissa.

– Kävin Liettuassa Antin luona ennen kuvausten alkamista. Ihmettelin, miksi paistinpannut hänen asunnossaan ovat niin jengalla, että mitä helvettiä täällä on tapahtunut. Kun Antti vastasi, että tuotannossa oli ongelmia, kuvittelin hetken ajan itseni siihen asuntoon rankan kuvauspäivän päätteeksi. Päätin, että oma hotellihuone olisi ehkä hyvä idea, Krista nauraa.

Krista ei kuitenkaan ikinä ole nähnyt Antin raivoavan näyttelijöille tai karjuvan kuvauksissa. Jos ohjaaja joskus hermostuu, se johtuu siitä, että joku ei yritä parastaan tai häneltä pimitetään asioita.

– Onhan Antti temperamenttinen, mutta ei se mikään mulkku ole. Mutta olen näyttelijä, eikä minun kuulu tietää tuotantoon liittyvistä vaikeuksista. En edes halua tietää niistä.

 

 

 

Suurin on rakkaus

Kätilö-elokuva tarttuu aiheeseen, jota ei Suomessa aikaisemmin ole näin näkyvästi käsitelty. Jatkosodassa suomalaiset ja saksalaiset olivat taistelleet aseveljinä ja eläneet sulassa sovussa, kunnes Euroopassa solmittiin rauha ja alkoi Lapin sota. Saksalaiset karkotettiin maasta, ja saksalaisten sotilaiden suomalaisista morsiamista sekä suhteista syntyneistä lapsista vaiettiin kokonaan.

– Oli järkyttävää, miten kaikki syyllisyys kaadettiin niiden naisten niskaan. Traumaattisen asian ympärillä on paljon hiljaisuutta, koska häpeä on niin suuri, Krista sanoo.

Ennen kaikkea Kätilö onkin elokuva rakkaudesta.

Kristan esittämä kätilö Helena rakastuu ensisilmäyksellä saksalaiseen sotakuvaajaan, ja se on menoa se. Helena jopa järjestää itsensä sairaanhoitajaksi saksalaiselle vankileirille saadakseen olla lähellä sydämensä valittua.

– Antti kuvaili Helenaa henkilöksi, jolle on vain rakkaus tai kuolema. Nykypäivänä on kauheasti vaihtoehtoja ja helppo vekslata, että olisiko tämä nyt se oikea, tai ehkä mä vielä tsekkaan tuon. Helena on heti, että perkele, tämä on minun mies, Krista jatkaa.

Vastanäyttelijäänsä Lauri Tilkasta Krista kehuu vanhan ajan filmitähdeksi, jonka kanssa oli ihanaa tehdä töitä.

– Lauri on kauhean rauhallinen, luotettava ja huumorintajuinen eikä yhtään narsistinen. Hän ei tee mitään asioita vaikeiksi.

Krista selittää, että näytellessä vihan tunne syntyy helpommin, kun keskittyy johonkin kollegan ärsyttävään piirteeseen. Rakastunutta esittäessä vastanäyttelijästä taas on pakko löytää konkreettisia viehättäviä piirteitä, vaikkapa kauniit silmät.

– Laurin tapauksessa se ei ollut hirveän vaikeaa, vaikken häneen rakastunutkaan. Terveisiä vaan Laurille ja Pamelalle, Krista hekottelee.

Työpäiväkirjaansa Krista kirjoitti, että Helena on paljon hienompi ihminen kuin hän itse.

– Helenassa on arvokkuutta ja ehdottomuutta, joita kunnioitan kauheasti. Se kuulostaa tietysti vähän skitsofreeniselta ja narsistiselta, koska esitän häntä itse. Mutta Hellu oli henkilö, jota minun tuli ikävä, vaikka yleensä minun ei ole vaikea päästää irti ja siirtyä uuteen.

Krista ei itse usko kohtaloon, eikä hän parhaalla pokallaankaan voisi kutsua itseään romantikoksi.

– Elämä olisi ihan kamalaa ilman rakkautta. Kaikkia asioita ajaa rakkaus: on rakkaus työhön ja rakkaus ihmisiin ja koiraan ja taiteeseen. Mutta vaikka musta olisikin kiva sanoa, että olen romantikko, olen varmaan kaikkien ystävieni mielestä hyvin karkea realisti, Krista sanoo.

Tunneskaala Kristalla sen sijaan on vahva, ja ihmisten suhteen hän kertoo olevansa ehdoton.

– Jos tykästyn johonkuhun, lasken hänet aina kuuluvaksi mun ihmisiin, ja olen valmis tekemään hyvinkin paljon ystävieni puolesta.

”Tukka sitten lähtee”

Antti Jokinen tunnetaan ohjaajana, joka vaatii näyttelijän menevän täydellisesti roolihahmonsa nahkoihin. Kätilöä varten Elina Knihtilä ja Tommi Korpela laitettiin laihdutuskuurille, ja Krista sai sanoa hyvästit pitkille hiuksilleen.

– Se oli vain ilmoitus, että tukka sitten leikataan. Toinen vaihtoehto olisi, ettei tee sitä roolia. Näyttelijän ammattiin kuuluu muuttaa ulkonäköään rooliin sopivaksi. Enhän voi olla sotavankileirillä ja sitten vikistä, että hei, don’t touch my hair.

Kristalle, joka ei omista edes hiusharjaa, pitkien kutrien katkaiseminen ei ollut juttu eikä mikään. Lyhyt tukka tuntui heti omalta ja vapauttavalta.

– Mutta ensin leikattiin Ellun tukka. Nauroin kippurassa vieressä ja kuvasin sitä. Olin tuonut tukalle pienen vodkapullon, ja siinä me sitten muistelimme sitä, Krista kertoo ja kehuu kollegansa omistautumista: vaikka Elinalla oli paljon vähemmän kuvauspäiviä, hän ei hetkeäkään kyseenalaistanut suurta muodonmuutosta.

Krista pitää vahvojen ohjaajien alaisuudessa työskentelystä. Kun työryhmä tietää, mitä kohti mennään, Kristaa ei tarvitse silitellä.

– Ei tulisi mieleenkään vaatia erityiskohtelua omalta mieheltä. Päinvastoin. En antaisi ikinä itselleni sellaista käytöstä anteeksi. Enkä ikinä näyttäisi sitä, että nyt mulle tuli vähän paha mieli, voisitko puhua mulle vähän kauniimmin. En ylipäänsä voi sietää valittamista, en varsinkaan omasta suustani, Krista sanoo.

Mutta koska Antti tuntee Kristan niin hyvin, uskalsi hän myös vaatia tältä paljon. Nolointa oli, että mitkään näyttelijättären maneerit eivät menneet puolisolle läpi.

– Olen Antille kiitollinen siitä, ettei hän päästänyt minua olemaan minä. Uskon sataprosenttisesti siihen, että Antti haluaa mun tekevän parhaani, eikä hänelle ole sama, miten onnistun.

Tarpeeksi tutun työkaverin kanssa ei tarvitse olla liian kohtelias. Tosin siitä seuraa myös se, että puolisoaan kohtelee huomaamattaan eri tavalla kuin muita.

– Antti saattaa olla tästä eri mieltä, mutta hän kyllä puhui minulle kovempaan sävyyn kuin muille. Oman puolison kanssa työskennellessäni olin myös haavoittuvampi kuin muulloin, hän sanoo.

– Minulla ei koskaan ole ollut yhtä huono itsetunto kuin tämän produktion kanssa. Siihen sekoittui kelpaanko-ajatuksia ihan eri tavalla kuin yleensä.

Hyvä, turvallinen ja rakastava

Muutaman kuukauden päästä Krista saa uutta mietittävää, sillä hänen esikoisensa syntyy syksyllä.

Äitiys on kolmekymppiselle näyttelijälle uusi rooli, johon hän vaikuttaa suhtautuvan rennosti. Krista ei ole lukenut ainuttakaan vauvaopasta tai vaivannut päätään pohtimalla kasvatusperiaatteita.

– Muutaman kerran olen ihan itseäni huvittaakseni lukenut Vauva.fi:tä ja huomannut, että siellä on hirveästi naisvihaa! Mikä ihme aiheuttaa ihmisessä sellaista katkeruutta, että kirjoittaa nimettömänä paskaa? Krista ihmettelee.

– En yhtään tiedä, mitä odottaa. Äitiys tuntuu minusta isolta asialta, muttei siihen osaa etukäteen varautua. Tiedän vain se, etten tiedä mitään. Mutta totta kai haluaisin olla hyvä, turvallinen ja rakastava äiti.

Kymmenen viime vuoden aikana Krista on paiskinut töitä niin teatterin lavoilla, elokuvissa kuin television suorissa viihdeohjelmissa. Hän on yksi Suomen arvostetuimmista näyttelijöistä, ja hänellä on kotonaan monta palkintopystiä.

Työbreikkinä Krista ei äitiyslomaa kuitenkaan pidä. Eikä hän ole vaivannut päätään sillä, miten vanhemmuus vaikuttaa tuleviin töihin. Freelancerina Krista on tottunut epävarmaan oloon.

– Prioriteetit menevät kuitenkin niin, että lapsi on paljon suurempi asia kuin mikään työ.

Kristan raskaus on sujunut hyvin. Näyttelijä tekee töitä loppuun asti: parhaillaan hän lukee nauhoituksissa äänikirjaa ja osallistuu Rölli-elokuvan kuvauksiin. Kuntoiluakaan hän ei ole vähentänyt.

Ainoastaan yksi asia yhdeksän kuukauden odotuksessa harmittaa: Shanghain palkintoa olisi ollut kiva juhlia vaikka monta päivää, ja kesälomareissulla Etelä-Euroopan lämmössä viinilasi olisi vilvoittanut ihanasti.

– Kyllä mä olen sitä mieltä, että viinan kateus on tässä odotuksessa suurin ongelma. Enkä viitsi edes esittää, että ”oi, kun tämä odotus on niin freessiä”, kun muut vieressä ovat ihanassa nousuhumalassa. Silloin tunnen ihan puhdasta kateutta, Krista nauraa. 

Milloin Krista viimeksi itki? Katso video: menaiset.fi/krista

Lue lisää:

Tältä näyttää Krista Kososen rooli avomiehensä ohjaamassa Kätilö-elokuvassa

Krista Kosonen ja Riku Nieminen arvostavat toistensa ärsyttäviä piirteitä

 

Krista Kosonen

Näyttelijä syntyi 28.5.1983 Espoossa. Asuu Helsingissä ohjaaja Antti Jokisen ja koiran kanssa.

Näytellyt muun muassa venäläisen Andriy Zholdakin ohjaamassa Anna Kareninassa ja Vanja-Enossa sekä elokuvissa Suden vuosi, Syvälle salattu ja Puhdistus.

Televisiorooleja sarjoissa Uutishuone, Toisen kanssa, Putous ja Kingi.

Kätilön ensi-ilta 4.9.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.