Veera Nieminen yllätti itsensäkin saatuaan esikoiskirjansa valmiiksi. Aviomies Toni pitää vaimonsa suoritusta "hiton kovana temppuna" mutta ei ole vielä lukenut kirjaa. Kuvat Panu Pälviä
Hevosala on vienyt Niemiset mennessään. "Joskus tuntuu, että parisuhde sukeltaa samaa tasoa kuin kilpailutulokset, olivat ne sitten hyppyrimäessä tai raveissa", Veera sanoo.

Veera Nieminen on tottunut siihen, että hänet esitellään mäkihyppääjä Toni Niemisen vaimona. Nyt julkaistu romaani on kuitenkin ihan oma juttu.

Vastoin talon­väen odotuksia navigaattori ohjaa kertaheitolla oikean torpan pihaan Karhen kylässä, Ylöjärven ja Viljakkalan järvisessä välimaastossa. Ryhdikäs talo on ollut samalla paikallaan vähän reilut sata vuotta, mutta kuulemma vain harva karttaohjelma on ehtinyt tunnistaa sen.

Toisaalta, mihin täällä eksyisi? Pikkuruisen Karhen keskeltä kulkee yksi tie, kyläkoulua käy 50 oppilasta, ja alueella asuu 300 taloutta. Kyläyhdistys on sitäkin vilkkaammin elossa. Yksi syypää siihen seisoo talon ulkoportailla: hevos­talousagrologi, tallinomistaja, hevoskasvattaja, kahden lapsen äiti ja tuore esikoiskirjailija Veera Nieminen, 35, on myös Karhe-seuran puheenjohtaja.

– Niin kuin tässä nyt muutakaan tekemistä olisi, Veera virnistää myöhemmin tuvassa nostettuaan raparperipiirakan uunista ja päästyään kahvikupin ääreen.

Mutta sitä ennen hän seisoo talon ulkoportailla ja kättelee vieraita niin, että tuntuu. Ensimmäisenä ja viimeisenä Veera Niemisestä muistaa käsivarret. Käsittämättömän lihaksikkaat, tiukat, voimakkaat käsivarret, joiden kulmikkaat muodot eivät ole syntyneet kirjaa naputtelemalla vaan raaemmalla työllä. Käsissä on lyhyet kynnet ja paarmanpuremia, jotenkin nekin sopivat Veeralle täydellisesti.

Ennen asettumistaan Karhelle Veera ehti kiertää pitkin Suomea. Hän on lähtöisin itärajalta Simpeleeltä, opiskeli hevosalaa Tammelassa, rakastui siellä asuessaan mäkihyppääjä Toni Niemiseen ja muutti miehen mukana tämä kotiseudulle Lahteen. Pariskunnan piti lähteä Kuopioon Veeran työharjoittelua varten yhdeksi kesäksi, mutta pari muuttikin Savosta pois vasta kuusi vuotta myöhemmin.

Savossa syntyi esikoistytär, Kerttu, 8, ja perustettiin ensimmäinen oma talli. Kun toinen tytär Maija, 6, jo ilmoitteli tulostaan, Niemiset muuttivat hetkeksi Teiskoon ja sieltä edelleen Karhelle, missä lähellä ovat niin isovanhemmat kuin moottoritiekin. Sitä pitkin Toni, 38, pääsee raveihinsa ja juontokeikoilleen Helsinkiin ja Veera työreissuilleen tunnistusmerkitsemään varsoja.

– Ostimme talon sellaisessa origi­naalikunnossa, että meille suositeltiin sen räjäyttämistä. Halvemmaksi olisi tullut. Meistä se oli kuitenkin idyllinen ja ihanalla paikalla, joten remontoimme kaiken uusiksi hirsiin saakka.
Nyt tupa näyttää modernilta mutta kodikkaalta. Vähän sellaiselta kuin sisustuslehdissä, mutta tavaraa on enemmän, samoin ääntä ja tuoreen kahvin tuoksua.

– Remontti oli sen verran iso, että ihan heti ei tee mieli lähteä mihinkään, Veera hymähtää istuessaan pöydän ääreen ilmalämpöpumpun alle.

Ulkona on kuumaa ja nihkeää, ja vaikka ukkosta ei vielä näy, sen voi melkein jo haistaa. Sähkötaulusta kuuluu vain henkäys, kun pumpun kylmäpuhallus sammuu. Onneksi raparperipiirakka ehti paistua ennen sähkökatkosta. Vaikka Maija ja Kerttu jo kärttävät, kahvittelua ei aloiteta ennen kuin Toni palaa kotiin.

Itä–länsi-ottelu

Oikeastaan Veera ei edes tiedä, miksi kirjoitti kirjan, mutta semmoinen nyt syntyi, ja Avioliittosimulaattori on jo kovissa kansissa kirjakauppojen uutuushyllyssä. Kirjoittaja hän on ollut aina: artikkeleita hevosalan lehtiin, kolumneja sinne tänne, tallin blogi ja parin keskenjääneen romaanin avauskappaleita.

– Olen sellainen kävelevä tekstipalvelu. Jos joku tarvitsee runon kuolinilmoitukseen, minä kirjoitan, hän naurahtaa.

– Ajatus kirjasta oli väijynyt mielessä pitkään, mutta oli yllätys itsellenikin, että se valmistui. Olen lyhytjännitteinen ihminen enkä uskonut, että minulla olisi mistään aiheesta riittävästi sanottavaa.

Syksyllä 2012 oli kulunut puoli vuotta siitä, kun Veera oli postittanut käsikirjoituksen kustannusyhtiö Tammeen. Kun kirjatalosta ei ollut heti kuulunut, Veera oletti kirjoituksensa tulleen hylätyksi.

– Siksi kustannuspäätös oli mieletön yllätys. Malttamattomana kuvittelin suunnilleen, että paluupostissa tulisi jo valmis kirja. Sen sijaan sainkin kustannustoimittajan työkaverikseni hiomaan tekstiä valmiimmaksi. Onneksi hän on supertyyppi, ja noviisina opin valtavasti.

Kirjoittaminen sujui kuin itsestään.

– Parhaimmillaan työ oli sellaista, että tunsin olevani kirjan tapahtumapaikoilla mukana tarkkailijana. Seurasin sivusta, mitä tarinan henkilöt tekivät ja raportoin näkemästäni lukijoille. Tutustuin hahmoihin ja katselin, että ai tällaistako täällä tapahtuukin, hän kuvailee.

Kirjan tunnelmista, kommelluksista ja vastoinkäymisistä suurin osa on Veeran kokemaa. Teos ei silti ole lainaus omasta elämästä, vaikka sekin kertoo hevosharrastajanaisesta, joka ajautuu Itä-Suomesta läntisten keskelle ja parisuhteeseen, jossa rakkaus vie jalat alta.

– Ajattelin, että jos voin ilahduttaa ketään omilla traumoillani, sepä hyvä. Puheliaana karjalaisena olen löytänyt itseni satakuntalaisesta kahvipöydästä ihmetellen, miksi kukaan ei puhu mitään ja miettien, mille planeetalle tulin. Siksi kirja kertoo pääasiassa maakuntatörmäyksistä mutta ihmissuhdemaustein.

Tottuneelle tekstintekijälle vaikeinta oli antaa kirjaa jonkun muun luettavaksi. Ensilukijaksi valikoitui vanha ystävä, jolta Veera tiesi saavansa rehellistä palautetta.

– Kirjoittaessa omaan tekstiin turtuu eikä pysty sanomaan, onko tulos hyvä vai todella huono. Fiilikset vuorottelivat niin, että välillä tunsin itseni varsin näppäräksi ihmiseksi ja seuraavana mietin, miten hitossa olen tuhlannut kuukausia elämästäni tällaiseen paskaan. Sen kamppailun keskellä ymmärsin, miksi kirjailijat juovat niin paljon viiniä, Veera puuskahtaa.

Nyt kun kirja on valmis, Veera suhtautuu palautteeseen rauhallisesti. Vieraan yleisön kommentit eivät jännitä samaan tapaan kuin vaikkapa kummitädin.

Toni ei vielä ole rohjennut lukea kirjaa.

– Jos kirjalla on tuollainen nimi, uskallanko lukeakaan? ovelta kuuluu ääni.

Vain ripaus romantikkoa

Isäntä astuu sisälle hikeä ja rapaa valuen. Kädet ovat kyynärpäitä myöten hiekassa ja paita tomusta tummunut hevostenkengitysoperaation jäljiltä.

– Siihen ei tartte koskea, Veera nyökkää vieraille ja passittaa Tonin suihkuun.

Niemisten tallissa asuu ”noin viisitoista” hevosta sekä yksi poni. Osa on omia, osa puoliksi omia ja loput valmennuksessa olevia hoidokkeja.

– Kaikki yli kymmenen on hulluutta, Veera toteaa. Sen jälkeen ei enää lasketa.

Niemisillä on käynyt tuuri heidän löytäessään huolettoman paikan talleilleen. Naapurit eivät narise, vaikka lantala välillä haisee tai kun hevosten kanssa kuljetaan keskustan halki ja koulun ohi. Nytkin naapurit juottava heppoja omalla puutarhaletkullaan, sillä Niemisten vesi ei yllä kaukaisimmalle laitumelle asti.

Veera on ollut hevosnaisia lapsuudestaan asti, Toni löysi lajin vaimonsa kautta. Veera on alan koulutettu ammattilainen, Toni kantapään kautta oppinut. Veera keskittyy eläinten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, Toni vastaa kilpailu­puolesta. Vain joskus Veeraa on jurppinut, että vieraat pitävät Tonia perheen hevosmiehenä ja kysyvät tältä vinkkejä.

– Olen kyllä tuntenut urakateutta mutta vain ajankäytöstä, en koskaan
Tonin saavutuksista. Kun toinen taas lähtee keikoilleen, koen joskus olevani se varmistaja, joka jää hoitamaan kaiken muun, Veera aloittaa.
Toni on vaihtanut puhtaisiin ja kuuntelee vaimoaan.

– Minulla on hirveän vahva kilpailuvietti ja tahto tehdä aina täysillä. Siksi rinnallani ei ole helppoa olla. Olen siinä kohtaa ääripäiden mies, että jos häviö tulee, räiskähdän kovastikin, Toni myöntää.

– Luojan kiitos, sitä hyppyhommaa kesti niin vähän aikaa yhdessä ollessamme. Joskus tuntuu, että parisuhde sukeltaa samaa tasoa kuin kilpailutulokset, olivat ne sitten mäessä tai raveissa. Teemme kumpikin työtä intohimo­lajimme parissa ja täydellä sydämellä, pakosti se heijastelee koko elämään, Veera jatkaa.

Toni muistuttaa, ettei hän ole pakottanut Veeraa pysymään kotosalla. Päinvastoin. Välillä hän on ollut huolissaan, että Veera väsyttää itsensä. Kirjaprojektin aikana mies tarjoutui kustantamaan vaimolleen viikonloppumatkan ja ottamaan vastuun kodista, jotta Veera saisi keskittyä itseensä. Mutta ei.

– Eihän tämä lähtenyt. Totesi vain, ettei se olisi järkevää, kun kotona oli niin paljon hommaa. Ehdotukseni kahdenkeskisistä viikonlopuista Veera yleensä kuittaa, ettei nyt onnistu, Toni tuhahtaa.

– Minussa on aika vähän romantikkoa, sen mitä nyt naisessa kuuluukin. Enemmän olen käytännönläheinen tyyppi. Illallinen kynttilänvalossa ja viulu­musiikilla tuntuu lähinnä kiusalliselta. Helpommin käy lämmittää eilistä makaronilaatikkoa kotona. Onneksi Toni on sen verran harvoin ollut järjestämässä viulunsoittajia, ettemme ole olleet ongelmissa sen suhteen, Veera vastaa ja vakuuttaa pitävänsä tarjouksen vapaaviikonlopusta mielessään.

Toni huomauttaa, että kirjahan on jo valmis ja tarjous jo sen myötä vanhentunut.

– No jospa sitten, kun alan etsiä inspiraatiota seuraavaa kirjaani varten. Voisin aloittaa etsimisen vaikka Barcelonasta, Veera vinoilee.

– Olen ihan valtavan ylpeä Veerasta, Toni vakavoituu. Että rouva hoitaa kodin ja hevoshommat ja kirjoittaa siinä sivussa romaanin – on se hiton kova temppu.

Vihdoin täysin oma juttu

Kirjahanke on Veeralle erityisen tärkeä, koska se on puhtaasti hänen oma juttunsa. Lähettäessään kustantamoon käsikirjoituksen sekä esittelyn itsestään hän ei maininnut olevansa Toni Niemisen vaimo. Veera halusi varmistaa, ettei se vaikuttaisi julkaisupäätökseen.

– Eikä nyt pidä käsittää, että olisin mitenkään kärsinyt asemastani Tonin vaimona. En myöskään koe nousevani hänen varjostaan,  me olemme tasaväkinen pari. En vain joka asiassa halua tulla määritellyksi Tonin vaimona. Siksi tuntui hyvältä saada oma tekele ja titteli esikoiskirjailijana. Olen sitten jotain muutakin vähäsen. Vaikka en koskaan julkaisisi toista, olen ylpeä tästä.

Veera muistelee sitä kertaa, jolloin häntä oikeasti korpesi olla tunnettu Niemisen rouvana. Opiskellut hevosammattilainen oli valittu koulutustaan vastaavaan työhön, ja hänet esiteltiin kollegoille uudessa työpaikassaan.

– Tilaisuudessa sanottiin vain, että tässä on Veera, ja hän on Toni Niemisen vaimo. Silloin sapetti. Omat ansioni, joilla työhön olin päässyt, unohdettiin.

Toni tiesi vaimon kirjahaaveesta ja antoi tälle työrauhan, mutta ei tiennyt Veeran julkaisevan teostaan.

– Sen huomasin, että rouva alkoi viihtyä erityisen paljon koneella ja ymmärsin, kun tarina tuli valmiiksi. Mutta kustannussopimuksesta kuulin, kun diili oli varmistunut ja Veera pomppi riemusta täällä pitkin taloa. Tuumin siinä, että kohta minä voin lopettaa kuraiset hevoshommat ja jäädä sohvalle loikoilemaan kirjailijan miehenä, Toni naureskelee.

– Itse en ole kirjoittajaihmisiä ja pidän sitä kadehdittavana taitona. On hienoa, että Veera on toteuttanut haaveensa.

Toni huomauttaa, että on hän saanut kärsiäkin vaimonsa kynäilijäntaidoista. Veera on ollut kismittävän aktiivinen kommentoimaan Tonin kirjoitusvirheitä Facebook-päivityksissä.

– Uskotko, ettei minulla ollut lapsena montakaan kirjeenvaihtokaveria? Veera kuittaa.

Kotitotoa

Kahvipöydässä Kerttu pistelee toista lautasellista raparperipiirakkaa. Edelliskertainen ei kelvannut, koska siihen oli sotkettu mansikkaa. Tällä kertaa piirakka­kriitikko on tyytyväinen.

Toni on pian lähdössä jokakesäiselle isä-tytär-matkalle lasten kanssa. Aiempien vuosien tapaan tytöt vaativat päästä Ruotsin-laivalle, ”sille siniselle”.

– Viimeksi Maija tarttui minua kädestä ja sanoi, että kun äiti ei ole mukana, me voimme syödä karkkia iltapalaksikin.

Tytöt tietävät, että iskä on pyöritetty tämän ympärille, Toni heristää pikkurilliä.

Nyt tytöillä on kiire pihalle treenaamaan. Kaverin syntymäpäivillä järjestetään keppihevosten esteratsastuskisat, eivätkä Niemisten pimatsut aio jäädä palkinnoitta.

– Tytöt ovat ihmeen innostuneita hevosista, vaikka tässä huushollissa he voisivat olla läpeensä kyllästyneitäkin, Veera miettii.

Tytöt tunnistavat nimeltä kaikki tallin asukit. Odette on äitiponi, ja Juuso sen varsa. Prinssi voitti hiljattain Vermon raveissa, Cool on sen pikkuveli, sitten tulevat Asa, Vappu, Antero, Osmo, Harri, Ilpo, Eero, Fiera, Honey, Herkku, Tirppa ja Emma. Pulssin Veera halusi itselleen, koska sillä on kauniit silmät ja kaunis sielu. Yhtä vahvoilla perusteilla Toni
otti ajettavakseen Luppiksen.

– Sillä oli hönö ilme ja pitkät korvat.

Talleilla tulevat vastaan myös koirat Laku, Uuno ja Unto, mutta kissat Matti ja Mervi pysyvät helteeltä piilossa.

– Kun Pulssi ja Luppis tulivat, löimme Veeran kanssa vetoa, kumman tamma juoksee enemmän rahaa tänä vuonna. Pulssi veti ensin johtopiikkiin, mutta hyytyi sitten. Veeran mielestä sille tuli burn out, Toni nauraa.

Toistaiseksi Pulssin tienestit ovat jääneet 980 euroon, kun taas Luppis on juossut 3  000 euroa palkintorahoja. Veera ei ole luvuista moksiskaan vaan silittää suojattinsa turpaa.

Joskus aiemmin Veera leipoi jokaisen ravivoiton kunniaksi täytekakun, mutta kirjakiireiden aikaan homma jäi.

– Olen huomannut, että kuohuviinipullo aukeaa helpommin. Kerran juhlin täällä itsekseni, ennen kuin Toni ehti raveista kotiin. Ajattelin, että hoidan senkin hänen puolestaan, koko homma avaimet käteen -periaatteella.

Veera Nieminen

■ Simpeleeltä lähtenyt esikoiskirjailija syntyi 21.6.1978.

■ Naimisissa mäki­hyppääjä, juontaja Toni Niemisen kanssa tasan 10 vuotta. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä, kolme koiraa, kaksi kissaa ja tallissa 16 hevosta sekä kaksi ponia.

■ Monipuolinen hevosalan ammattilainen, koulutukseltaan hevostalous­agrologi.

■ Romaani Avioliittosimulaattori (Tammi) ilmestyi 6.8.

■ Julkaisee perheen tallin blogia osoitteessa ravia.fi.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.