Tekisi mieleni sanoa leikkisästi kaikille miehille: ottakaa itsellenne 32-vuotias nainen, niin tiedätte mitä se on. Henkinen puoli on tärkeää, mutta fyysistäkään puolta ei saa unohtaa, kuvailee valmentaja Esa Sievinen uutta onneaan. Jutta Vikman katselee poikaystäväänsä suurilla silmillään ja myöntää: Siinä se on, hänen elämänsä suuri rakkaus! Haastattelu on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä  vuonna 1998.

Haastattelu Me Naiset -lehdessä vuonna 1998.

Esa Sievinen, 48, saapuu kuvattavaksi bootseissaan ja mustassa nahkatakissa, jonka selkämys on koristeltu värikkäillä lipuilla. Ranteessa kimaltaa uudelta tyttöystävältä, Jutta Vikmanilta, 32, lahjaksi saatu kultainen ketju.

Myös kaulaa koristaa kultaketju, jossa riippuu kolme pientä maskottia: enkeli, delfiini ja risti.

- Olen aina tykännyt käyttää koruja. Ne ovat koristeita, mutta myös taikakaluja, Esa sanoo.

- Ristiä suutelen kolmasti joka kerran juuri kun Jani on lähdössä kilpailemaan, Esa selittää valmentajan rituaalejaan ja puristaa Juttaa tiukasti syliinsä.

Sitten hän alkaa kertoa vitsiä, siitä huolimatta, että Jutta ei pidä sen kaksimielisyydestä ja on sitä paitsi kuullut sen jo noin 20 kertaa. (Juttu ei ole kaksimielinen, vaan peittelemättömän yksimielinen.)

- Esa nimittäin tykkää kertoa vitsejä ja uuden kuultuaan kertoo sen heti kaikille halukkaille, Juttaa toteaa ja katselee suurilla, ruskeilla silmillään.

Nuo silmät, vaaleat pitkät hiukset ja hoikka uuma ovat sellainen yhdistelmä, että Esa saa kulkea polleana kaveriporukoissa nuorta valloitustaan esittelemässä.

- Kyllä Esa on joskus aika ylpeänä esitellyt minua kavereilleen, Juttakin myöntää.

Jutan ulkonäössä on kyllä toinenkin silmiinpistävä piirre, josta on pakko molemmille mainita. Hänhän on ilmetty nuori Marita Sievinen, Esan entinen ( ja juridisesti vielä nykyinen) vaimo, joka pari päivää ennen Jani-pojan häitä sai tarpeekseen, pakkasi laukkunsa ja muutti pois hänen ja Esan yhteisestä kodista.

Jutta on vertailusta aika hämmästynyt, mutta Esa myöntää, että näin ovat monet hänelle tulleet sanomaan.

- Minä voin vielä lisätä, että hän ei muistuta Maritaa vain ulkonaisesti, vaan on myös luonteeltaan hyvin samanlainen, Esa tunnustaa innostuneesti ja kuvailee, kuinka Jutta Maritan lailla on loistava ruuanlaittaja ja kodin hoitaja.

- Perunamaankin se hoitaa.

Esa jatkaa, että kun Marita muutti pois kotoa, hän olisi ollut tosi pulassa, ellei Jutta olisi muuttanut saman tien tilalle.

Jutta toteaa, että Italiassa lapsenpiikahommissa hankituista kodinhoitajan taidoista on totisesti hyötyä, jos ajattelee yhteiselämää Esan kanssa.

- Esa kuitenkin on pari kertaa jo ripustanut pyykkiä narulle ja laittanut pussilakanan, vaikka ihmettelikin, mitä varten siinä lakanassa on kaksi reikää.

Jutan mielestä kotityöt kuuluisivat molemmille, mutta ymmärtää, että vanhaa koiraa on vaikea opettaa tekemään uusia temppuja.

Esa puolustaa osaamattomuuttaan sillä, että tähän saakka hänen ei ole tarvinnut tehdä mitään, kun Marita on huolehtinut aivan kaikesta.

- Hän antoi minulle kaksikymmentä markkaa päivässä kahvirahaa ja hoiti raha-asioista pihatöihin asti kaiken. Minä keskityin vain Janin valmentamiseen.

En saanut arvostusta miehenä

Sievisten elämä pyöri Janin uimisen ympärillä niin, että kaikki muu oli toisarvoista. Elämä sujui rutiininomaisesti harjoitusten tahdissa, mutta toisinaan vanhempien välille syntyi erimielisyyttä siitä, kuinka kovakouraisesti pientä poikaa saa valmentaa.

- Äiti asettui puolustamaan poikaansa aina minua vastaan. Mutta en minäkään sydämetön ollut, katselin kyynelsilmin, kun poika kulki pää painuksissa reppu selässä pakkasessa, kun olin moittinut hänen suoritustaan, Esa sanoo hieman liikuttuneena, mutta ryhdistäytyy pian: jos tavoitteet asetetaan, niistä tulee pitää kiinni, sillä muuten tavoitteiden asettaminen on turhaa.

Esa sanoo, että joskus vastuu hirvitti häntä – esimerkiksi silloin kun hän päätti: rippikoulua et käy ja koulun jätät.

- Mutta ilman uhrauksia Janista ei olisi tullut mestaria. Joskus käy mielessä, että hinta Janin menestymisestä on ollut meidän perhe-elämämme näivettyminen. Onko se ollut sen arvoista, sitähän tässä nyt mietitään. Mutta todennäköisesti en tekisi mitään toisin.

Jani toi vanhemmilleen kultaa ja kunniaa, mutta Atlantassa pari vuotta sitten sattunut epäonnistuminen paljasti samalla avioliitonkin heikot kohdat.

- Ei meillä ollut enää Maritan kanssa mitään sanottavaa toisillemme. Siihen asti ongelmat oli vain työnnetty syrjään. Minua oli kuitenkin pitkään kaivellut tunne, että olen arvokas vain uinnin kautta enkä saanut arvostusta miehenä. Ja niinpä sitten pikku hiljaa lähdin vähän muualle katselemaan, eikä se tietenkään tehnyt hyvää suhteelle, Esa tilittää eronsa syitä.

- Kyllä minä myönnän olevani syypää, mutta Maritakin lähti sitten ärsyttämismielessä samoille teille, Esa toteaa vähän loukkaantuneena.

Sitten hän kallistuu eteenpäin madaltaa ääntään kuin suuren salaisuuden tunnustaen ja räväyttää: eihän sille mahda mitään, että miehelle uskottomuus on hyväksyttävämpää kuin naiselle, sitä katsotaan toisin kuin naisen, eikö? Naisen uskottomuus on kovempi juttu. tuskin Maritakaan olisi lähtenyt kotoa, jos minä olisin ollut kuin ennen, mutta minä vähän ärsyynnyin hänen käytöksestään…

Jutta on vähän hämmästynyt moisesta mielipiteestä ja sanoo, ettei hyväksyisi missään tapauksessa sitä, että häntä petettäisiin.

- Mutta en usko, että Esa minua pettäisikään.

Sitten Esa jatkaa ja paljastaa lisää oivaltamiaan elämän lakeja:

- On kaksi asiaa, rypyt ja harmaantuminen. Miehellä ne vain lisäävät charmikkuutta. naiselle samat asiat merkitsevät katastrofia, eikä? Monessa asiassa on niin. Eikä sillä, että minulla olisi mitään feministejä vastaan.


Jutta on vielä niin nuori, ettei hänen rypyistään ole huolta. Esa sanookin vitsikkäästi, että jokaisen miehen pitäisi vaihtaa nuorempaan, Että tietäisivät millaista se on.

- Ikäero on pelkästään hyvä asia. Monet naiset tykkäävät vanhemmista miehistä. En tunne itseäni niin vanhaksi.

Jutta puuttuu keskusteluun toteamalla, että Esa on jo nähnyt ja kokenut paljon. – Nuoremmallehan saattaa tulla tarve lähteä maailmalle. Ikäerosta huolimatta olemme tasaveroisia. Sitä paitsi Esa on niin nuorekas, ettei iällä ole mitään merkitystä. Esa tykkää esimerkiksi nuorekkaasta musiikista.

Suhteessamme ei ole mitään paheksuttavaa

Nummelalaisessa tanssiravintolassa he vajaat kaksi vuotta sitten tapasivatkin. Esa tuli hakemaan lohtua Atlantan lommoihin. Jutta oli paikalla ystävättärensä kanssa, joka totesi, että paikallinen julkkis on tullut paikalle.

- Kohta Esa jo tulikin pöytäämme kohti ja kysyi, mitäs tytöt?

Jutta tunnustaa vähän ujosti, että kyllä hän kiinnostui Esasta ihan heti.

- Silloin en tiennyt hänen avioliitostaan mitään ja myöhemmin kävi ilmi, että Marita on vain muodollisuus.

Esa sai Jutan puhelinnumeron, mutta hukkasi sen, joten yhteydenottoa ei kuulunut.

– Kävin kuukauden ajan ravintolassa, mutta Esaa ei näkynyt. Kunnes sitten eräänä iltana Esa olikin paikalla. Siitä se alkoi, Jutta sanoo.

Nummela on pieni paikka, eikä romanssi jäänyt huomaamatta. Maritakin sai sen kuulla joltakin hyvää tarkoittavalta puolitutulta, Esa ei tullut ottaneeksi aihetta puheeksi.

Esa myöntää, että ”kahden naisen syndrooma” oli henkisesti vaikeaa. – Valmennus kärsi aika lailla, kun ajatukset eivät pysyneet kasassa, vaikka aluksi yritinkin vähätellä koko juttua.

Heinäkuussa vähän ennen Janin ja Susannan häitä Marita muutti 200 metrin päähän entisestä kodistaan.

- Esa soitti minulle ja sanoi, että nyt se lähti, mutta en oikein uskonut, sillä asiasta oli ollut puhetta monta kertaa puolentoista vuoden ajan, Jutta sanoo.

- Esan mielestä Marita valitsi ajankohdan väärin. – Olisi siirtänyt muuton häiden jälkeiseen maanantaihin.

Nyt Esa ja Jutta ovat saaneet kuukauden verran elää vapaammin. – Ja se on ollut todella helpottavaa. Ei tarvitse enää piilotella mitään, eikä pelätä, että joku näkee ja menee kertomaan.

Jutta sanoo, että hän on saanut paheksuntaa osakseen, vaikkei hän itse näe tilanteessa mitään paheksuttavaa. – Joskus ihmiset kääntyvät kadulla katsomaan perään ja tuijottavat. Mutta minä en tunne olevani syyllinen Maritan poismuuttoon. Esa on sen niin monesti minulle sanonut.

Jutta jatkaa, että olisi ollut mukavampaa aloittaa Esan kanssa yhteiselämä jossakin muualla kuin kodissa, jossa Marita ja Esa ovat eläneet 30 yhteistä vuotta. – Mutta ei Esa suostu lähtemään kotoaan eikä kotipaikkakunnaltaan.

Jutta kertoo, että hänen kädenjälkensä näkyy kodissa jo siinä, että hän on tuonut mukanaan astioita ja lakanoita. – Kukkasia olemme hankkineet yhdessä ja akvaarion laitoimme.

- Ei ole niin helppoa rakentaa yhteistä elämää entisen elämän päälle. Joskus ajattelen, että helpomminkin olisin voinut valita.

Janin Jutta on jo tavannutkin ja tämä on suhtautunut ihan kiihkottomasti tilanteeseen.

- Mutta Nina-tyttärelleni asia on vaikeampi, Esa sanoo.

Jutan mukaan ulkopuoliset paineet ovat olleet vaikeita, mutta raskainta on ollut Esan päättämättömyys.

- Minä taas ymmärsin, etten voinut ahdistaa häntä seinää vasten tekemään ratkaisuja.

Esa myöntää, että oli helpompaa työntää pää pensaaseen kuin tehdä muutoksia. Ja vaikka olo on nyt päätöksen jälkeen helpottunut hän sanoo, että tunne on sekä haikea ja surumielinen että onnellinen.

- Olimme niin kauan yhdessä ja saavutimme niin paljon yhdessä.

Jutta jatkaa, että Esan mielialat vaihtelevat ja hän saattaa joskus kiukutella. – Silloin kysyn häneltä, mitäs minä nyt olen tehnyt ja vaadin häntä kertomaan mikä painaa, sillä minusta on parasta puhua asioista suoraan.

Omasta mielestään Jutta on kuitenkin kestänyt koetukset hyvin. – Ja voimaa siihen on antanut tunne siitä, että Esa on suuri rakkauteni. Minulla ei ole ennen Esaa ollut yhtään vakavaa ihmissuhdetta, Jutta sanoo.

Jutta sanoo rakastuneensa Esassa hänen hyvään sydämeensä ja seurallisuuteensa.

- Elämä Esan rinnalla ei ole ainakaan tylsää ja tasapaksua. tykkään vaihtelusta. Minäkin olen aika tulinen ja ailahtelevainen, mutta lepyn nopeasti.

Esa antaa tyttöystävälleen tunnustusta ja toteaa, että Jutta osaa antaa hänelle rakkautta ja hellyyttä, jota hän kaipasikin.

- Hän tuo lohtua, kun Marita lähti. Tuntuu hyvältä tulla kotiin, kun Jutta on siellä odottamassa.

Jutalla ei ole tällä hetkellä töitä. Hän on käynyt muutamia atk-alaan ja matkailuun liittyviä kursseja ja katuu vieläkin, ettei nuorempana ottanut vastaan hänelle tarjottua kampaajan ammattiin valmistavaa opiskelupaikkaa.

Jutta osaa tukea minua

Mitä rakkaus oikein on? Sitä Esa miettii ja myöntää rakastaneensa joskus Maritaa hyvin paljon. – Voiko ihminen rakastua kahta kertaa?

Esa sanoo kuitenkin, että se tunne, jota hän tuntee Juttaa kohtaan on aito ja hieno tunne.

- Olen hyvin onnellinen. Minusta rakkaus on toisen kunnioittamista, huomioimista. Ja loppujen lopuksi sitä, että jo toiselle tapahtuu jotakin, toinen hoitaa eikä tee sitä velvollisuudesta.

Jutta sanoo, että rakkautta on vaikea pukea sanoiksi. – Mutta ehkä se on sellaista, että jos rakastat jotakin ja olet sitä ilman, tuntuu, että jotakin puuttuu.

- Minä haluan vai, että Esa on onnellinen.

Esa sanoo, ettei hän tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Sen verran olen oppinut, että suhteen kestävyydestä on osaa mitään sanoa.

Toistaiseksi Esa ei vielä tiedä edes, milloin avioero laitetaan vireille.

– Nyt vain asumme erillämme.

Jutta painottaa kuitenkin, ettei hänenkään kärsivällisyytensä loputtomiin veny. – En usko, että vuosikausia odottelen, että ratkaisu syntyy. Esa on mies, jonka kanssa haluaisin sitoutua ja perustaa perheen, lapsiakin. Esa ei ole vielä ainakaan tyrmännyt vauva-asiaa. hän on sanonut, ettei voi elää ilman minua.

Pari vuotta tästä eteenpäin mennään kuitenkin edelleen uinti ykkösasiana. Janin tähtäin on Sydneyn olympialaiset ja se vaatii vielä Esalta täyden valmentajan panoksen.

- Jutta antaa minulle tukea ja suhtautuu hienosti työhöni.

- Esa pitää nyt ajatella uintia lähes 24 tuntia vuorokaudessa.

- Mutta kyllä minä nykyään pystyn rentoutumaan, kun tulen hallilta kotiin.

Monesti kotiin tultuaan Esa haluaa, että Jutta hieroo ja rapsuttaa.

- Ja melkein aina suostunkin. Mutta jos minä pyydän samaa Esalta, hän ei suostu millään, sillä hän inhoaa sellaista, Jutta kertoo.

Pariskunnan muita yhteisiä harrastuksia on lenkkeily ja ulkona syöminen. – Ja Esa tykkää yli kaiken pelata hedelmäpelejä ja pokeria, ja niin teemmekin usein Nesteen huoltoasemalla, kertoo Jutta heidän vapaa-ajanviettotavoistaan.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.