Laulaja Anna Puu elää jälleen sinkkuna eikä haikaile rakkauden perään. – Vahvatahtoinen nainen pelottaa monia. Kanssani ei pärjää, jos itsetunto ei ole kohdallaan, Anna sanoo.

Tänä kesänä Anna Puu, 33, seisoi kirkon alttarilla ystävänsä häissä ja lauloi uutta kappalettaan:

”Ethän korjaa minusta mitään, ethän yritä mua pelastaa - - eikä minua tarvitse kantaa eikä pitää kädestä, jaksan kävellä ihan itse, paitsi silloin kun väsyttää. Sinä valitsit minut minut minut ja minut sinä sait, ota minut tällaisena kuin oon.”

Kappale ei ole perinteinen kirkkobiisi, mutta hääpari oli toivonut Annalta juuri sitä. Sen sanat kuvasivat hyvin aikuisiällä tavanneen pariskunnan tunteita. Häiden jatkoilla Anna katseli hitaita tanssivia pariskuntia ja tajusi, että oli vanhojen luokkakavereidensa keskellä ainoa vieras ilman seuralaista.

– Kaikki tanssivat puolisoidensa kanssa. Ensimmäistä kertaa elämässäni ymmärsin kaikkia niitä sinkkuja, jotka itkevät häissä, Anna kertoo.

Yksin on hyvä

Tosiasiassa tuore elämäntilanne ei ole järkyttänyt Annaa. Hän erosi muusikkoavomiehestään keväällä ja on oivaltanut, että yksinolo tuntuu nyt juuri sopivalta.

– Olen sinkku ja olen tajunnut, että hei, en tarvitse tähän ketään. Se on aika jännä oivallus, Anna sanoo.

– Jonkun mielestä se voi kuulostaa itsekkäältä, mutta se on minun valintani ja puhun vain itsestäni. Kaikki ihmissuhteet eivät vain toimi, ja kun niistä uskaltaa luopua, päällimmäinen tunne voi olla helpotus.

Sen on Annakin saanut huomata.

– Olen tosi onnellinen – ja nimenomaan onnellinen itsekseni ja kahdestaan tyttäreni kanssa, hän jatkaa.

Eläminen ilman parisuhdetta on Annalle uusi tilanne. Hän on seurustellut jonkun kanssa käytännössä koko aikuisikänsä ja ollut viimeksi sinkkuna kymmenen vuotta sitten.

– Kolme kuukautta on pisin aika, jonka olen ollut yksin, vaikka aina jankutan, että pitää olla onnellinen itsensä kanssa, eikä saa etsiä onnea toisesta ihmisestä. Juuri nyt voin elää niin kuin opetan, Anna nauraa.

Anna on huomannut, että ympäröivä maailma suhtautuu yli kolmikymppisten eroihin aivan eri tavalla kuin parikymppisten suhteiden päättymisiin. Hänestä aikuisten suhteille asetetaan paljon enemmän paineita kuin nuorempien.

– Jos aikuinen alkaa seurustella, niin sen pitäisi kestää loppuelämän. Jos hän eroaa, kysytään, mikset yrittänyt enempää, Anna kuvailee.

– Eikö parisuhteiden tarkoitus ole nimenomaan ottaa selvää, sopivatko kaksi ihmistä toisilleen? Toisinaan eivät sovi, eikä siinä ole mitään sen kummempaa.

Levyllinen omia biisejä

Rakkaudesta ja ihmissuhteista Anna laulaa lokakuun alussa ilmestyvällä uudella levylläänkin. Siitä tulee artistin henkilökohtaisin pitkäsoitto, sillä ensimmäistä kertaa Anna on tehnyt kaikki kappaleiden sanat itse. Mukana levyllä on myös Annan häissä esittämä Ota minut tällaisena kuin oon.

– On ollut hauska huomata, että minusta on tullut oikeasti biisinkirjoittaja, Anna sanoo.

– En ajatellut rykäiseväni kappaleita koko levyn verran, vaan kokeilevani kirjoittamista yksin muutaman biisin verran. Se alkoikin sujua ihan hyvin.

Omien tekstien näyttäminen työtiimille tuntui kauhealta. Ennen yhteistä biisileiriä Anna lähetti sanat säveltäjilleen ja tuottajalleen Jukka Immoselle printattavaksi. Hän varoitti voimasanojen kera, ettei tämä missään tapauksessa saa lukea niitä.

– Se ei tietenkään ollut hyvä lähtökohta alkaa tehdä biisejä yhdessä, mutta halusin olla läsnä, kun muut lukevat sanoitukseni ensimmäistä kertaa. Omien, välillä ihan keskeneräisten, tekstien näyttäminen on pahempaa kuin tavallinen nakuilu!

Anna kertoo, että tulevat laulut eivät kuitenkaan kerro yhdestä elämäntilanteesta, vaan ovat otoksia elämästä.

– Pohdin rakkautta ja elämää omin silmin, mutta eivät ne mitään päiväkirjamerkintöjä ole toisin kuin vaikkapa äitini luulee. Äiti kysyi jokaisen biisin kohdalla, että milloinkas sinä olet tämän kirjoittanut ja ynnäili mielessään, että hmm, joo joo, selvä juttu, Anna nauraa.

Ota minut tällaisena kuin oon on Annalle rakkauslaulu, eikä hän sen kohdalla edes yritä väittää, etteikö se kertoisi hänen ajatuksistaan:

– Välillä mua kyrsii suunnattomasti se, kun rakkauslauluissa aina vaaditaan, että tee minusta kokonainen ja kanna mut kotiin. Tekisi mieli huutaa, että helkkari kävele ite! Anna nauraa.

Rakasta koko pakettia

Vakavia parisuhteita Annalla on takanaan muutama. Ennen keväällä päättynyttä suhdettaan hän oli naimisissa nelivuotiaan tyttärensä isän kanssa.

Vaikka ihmissuhteet eivät ole aina menneet putkeen, Anna ei myönnä katuvansa mitään ratkaisujaan.

– Avioliittoni tyttäreni isän kanssa päättyi, mutta se on elettyä elämää. Tänään olemme hyviä ystäviä lapseni isän kanssa. Siitä olen maailman kiitollisin, Anna sanoo.

– Olin juuri eronnut hänestä, kun kuulin puolitutulta ihmiseltä viisauden: Lapsen onni on vanhempien välisessä suhteessa. Hyvien välien eteen piti tehdä töitä ja siihen meni aikaa, mutta emme ole ikinä sotkeneet tytärtämme mihinkään. Anna sanoo ymmärtävänsä, että erotilanteissa voi olla vaikea toimia järkevästi. Hänestä parisuhteet eivät lähtökohtaisesti ole koskaan helppoja:

– Ei ole helppoa sovittaa omia tapojaan ja tottumuksiaan yhtäkkiä toisen ihmisen elämään. Oleellista on, että suhteessa molemmat liikkuvat koko ajan kohti samaa päämäärää ja haluavat samoja asioita.

Annasta hyvän suhteen erottaa huonosta helposti: siinä ei tarvitse kysyä, toimiiko se. Hyvässä parisuhteessa ihminen ei yritä muokata toista mieleisekseen, vaan rakastaa koko pakettia.

– Yhdessä eläessään ihmiset muokkautuvat luonnostaan. Eihän kukaan voi olla niin pää omassa hanurissaan, ettei suostu tekemään mitään myönnytyksiä toisen ihmisen eteen, Anna sanoo.

– Mutta silloin myönnytykset ovat menneet liian pitkälle, jos et enää tunnista itseäsi. Ihminen tekee aika paljon työtä sen eteen, että oppii rakastamaan itseään. Jos joku sitten tulee sanomaan, että ei tämä paketti olekaan hyvä, niin onhan sen aikamoinen pettymys.

Anna sanoo olevansa liian vahvaluontoinen suostuakseen muokattavaksi. Mikään pirttihirmu hän ei kuitenkaan mielestään ole, vaikka temperamenttia löytyykin.

– Ei mun kanssa ole hankala elää, jos mun nappuloita ei painele. Ajattelen olevani enimmäkseen ihan leppoisa ja kiva tyyppi. Nyt tässä kohtaa tietenkin kaikki exäni – jos sattuvat lukemaan tätä – ovat tietenkin ihan, että jeah, niin varmaan, Anna nauraa.

Vaikea vahva nainen

Uudesta rakkaudesta Anna ei haaveile. Elämä tuntuu juuri nyt niin hyvältä, ettei hän kaipaa siihen mitään suuria muutoksia.

– Suoraan sanottuna ajatus siitä, että pitäisi tutustua uuteen ihmiseen perin pohjin, tuntuu raskaalta. Mitä enemmän vuosia tulee mittariin, sitä enemmän ihmisessä on myös avattavaa, Anna sanoo.

Tosin jos se oikea huomenna sattuu kävelemään luokse, ei Anna pane vastaan. Mitään angsteja miessukupuolta kohtaan hänellä ei ole, vaikka hän nyt elääkin vahvaa itsenäisen naisen vaihetta.

– Minähän rakastan miehiä! En ihastu hirveän helposti, mutta kun oikea tulee kohdalle, käyttäydyn sen mukaisesti. Kun rakastun, en osaa käyttää käsijarrua.

Ihmissuhteissa Anna toimii intuitionsa mukaan eikä osaa sanoa, mihin piirteeseen milloinkin ihastuu. Yksi ehto kumppanille kuitenkin on:

– Hänen on annettava minun olla sellainen kuin olen ja tykättävä minusta kaikkine luonteenpiirteineni. Anna on huomannut, että juuri vahvuutta on monen ihmisen vaikea hyväksyä.

– Vahvatahtoinen ja määrätietoinen nainen pelottaa monia. Jos vaikka naisen ansioluettelo on parempi kuin miehen, se on miehille liikaa. Mutta kanssani ei pärjää, jos on huono itsetunto, Anna sanoo.

– Ajattelen myös, että täydellistä matchiä ei ehkä ole olemassakaan, eikä tarvitsekaan. Eihän toisen tyypin tarvitse täyttää kaikkia mielenkiinnon kohteita, sitä varten on olemassa ystävät tai perhettä. Heidän kanssaan voi tehdä asioita, joista puoliso ei ole kiinnostunut.

 

Nelivuotias tytär määrittelee eniten Anna Puun arkea. ”Toivon, että suhteemme pysyy yhtä läheisenä kuin minun ja oman äitini.”

 

Perhe on paras

Sinkkuelämä ei ole tehnyt Annaa yksinäiseksi. Vaikka parisuhde juuri nyt puuttuukin, laulajalla on läheiset välit perheeseensä ja ympärillään paljon ystäviä ja työkavereita, joiden kanssa viettää aikaa.

Annan sisko on hänen tyttärensä kummi, ja äitinsä kanssa Anna soittelee päivittäin.

– Ei ole asioita, joita äitini ei tiedä. Toivoisin, että minulla ja tyttärelläni olisi yhtä läheinen suhde joskus tulevaisuudessa, mutta niin kauan kuin lapsi on vielä lapsi, aikuisen pitää olla aikuinen, Anna sanoo.

Tytär onkin Annan elämän tärkein ihminen, jonka mukaan Annan arki rytmittyy. Tytär asuu vuoroviikoin isällään ja äidillään, ja systeemi toimii hienosti.

– Uskon olevani jaksavaisempi ja energisempi äiti tällä tavalla. Enkä tarkoita, ettenkö jaksaisi olla koko ajan tyttäreni kanssa. Mutta niillä viikoilla kun tytär asuu luonani, en suunnittele mitään muuta. Olkoon vaikka vuosisadan bileet, minä olen vain hänen kanssaan, Anna kertoo.

Toisin kuin äitinsä, tyttö on hurjapää ja rakastaa vempaimia.

– Hän oikein odottaa, että kasvaa ja pääsee Lintsin hurjimpiin laitteisiin. Minulla taas tulee huono olo jo tavallisessa keinussakin. Vähän aikaa sitten tytär halusi leikata pitkät hiuksensa polkaksi kuten äidilläkin, vaikkei sitä suoraan sanonutkaan.

– Vielä toistaiseksi äiti on se, jota hän ihannoi. Olen laulanut uutta kappalettani tytölleni vähän muunnelluin sanoin ”minä valitsin sinut sinut sinut”, ja nyt he hoilottavat sitä päiväkodissakin tyttöjen kanssa, Anna nauraa.

– Hän on tarinaniskijä, niin ihana tyyppi, että välillä en tajua, miten mulla voikin olla sellainen. Aina kun Anna ehtii, hän hyppää autonsa rattiin ja huristelee lapsuudenmökilleen Keski-Suomeen. Siellä hän lampsii metsässä kumpparit jalassa ja kitkee kukkapenkkejä. Mökillä on monta rakennusta ja nukkumapaikkaa, joten siellä lomailee usein samaan aikaan sekalainen seurakunta mummoja, tätejä, aviopuolisoita ja muita kavereita.

– Mökki on minulle, sisaruksilleni ja vanhemmilleni rauhan tyyssija. Kun lopulta pääsee pitkän mökkitien loppuun ja piha aukeaa silmien eteen, tekee mieli saman tien viskata kengät jalasta ja pukea papan vanhat siniset pieruverkkarit jalkaan. Ihaninta mökillä on 1940-luvulla rakennettu savusauna, joka sijaitsee pienessä rinteessä. Sen ikkunasta avautuva maisema on joka ilta samalla tavalla levollinen.

– Vaikka päivällä olisi ollut miten huono sää tahansa, kun illalla sieltä katselee järveä, on vedenpinta täysin tyyni. 

Lue lisää:

Laulaja Anna Puu erohuhujen keskellä: "Kukaan ei voi tehdä toista onnelliseksi"

Laulaja Anna Puu kertoo: Tätä kaipaan!

 

Anna Puu

Laulaja Anna Puustjärvi syntyi 3.2.1982 Outokummussa. Hän asuu Espoossa nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

Nousi julkisuuteen Idolsista vuonna 2008 ja on sen jälkeen julkaissut kolme kiitettyä levyä.

Sinkku Ota minut tällaisena kuin oon sekä Kasmirin kanssa duettona esitetty Linnuton puu ovat saaneet paljon radiosoittoa.

Uusi levy ilmestyy lokakuun alussa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.