Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen
Anna-Julia Kontio palaa kilpakentille Italiassa maaliskuussa. Kuva: Sanoma arkisto / Juhani Niiranen

Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontion parisuhde päättyi, hän menetti kaiken: kodin, työn ja hevoset. Puoli vuotta myöhemmin Juuli tekee paluuta kilpakentille. – Nyt ajattelen tauosta, että se oli sittenkin hyvää aikaa.

Siihen eroon ei päättynyt vain rakkaussuhde. Kun huippuratsastaja Anna-Julia Kontio ja sveitsiläinen Martin Fuchs syksyllä erosivat, Anna-Julialta meni koti, ratsastamansa hevoset sekä työ Fuchsien kilpatallilla.

Hän pakkasi tavaransa, otti koiransa ja palasi äitinsä luo Ylöjärvelle, mistä oli lähtenyt maailmalle vuonna 2011.

Hevosurheilupiirit jäivät haavi auki, kun Suomen menestynein kilparatsastaja ilmoitti keskeyttävänsä uransa.

– Sitten keskityin vain itseeni, 26-vuotias Juuli kertoo.

– Alussa en miettinyt ratsastusta ollenkaan tai sitä, miten urani kävisi. En tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia, en edes seuraavalle päivälle. Menin täysin fiiliksen mukaan.

Lomalle vaarin kanssa

Vaikka ero ja sitä seurannut elämänmuutos tulivat Juulille yllätyksenä, hän jaksaa jo nähdä kokemuksessaan hyvääkin. Se katkaisi tahdin, jossa Juuli oli elänyt kisasta ja haasteesta toiseen.

– En ollut koskaan käyttänyt aikaa tutkiakseni itseäni ja kuulostellakseni, mitä oikeasti haluan. Ajatukset pyörivät aina urheilussa ja tein kaikki valintani sen mukaan, Juuli sanoo.

”Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta.”

– Suomeen palattuani todella nollasin tilanteen. Ensi kertaa mietin kaiken itseni kautta. Mitä halusin tehdä, millaisia mielipiteitä minulla on, miten suhtaudun asioihin. Se oli tosi opettavaista aikaa.

Uratauollaan Juuli tapasi perhettään ja näki ystäviään, joita ei ollut tavannut nenätysten vuosiin.

– Ja pääsin vihdoin lomalle isoisäni kanssa. Hän viettää paljon aikaa Kanarialla ja on monesti pyytänyt minua mukaansa, mutta enhän minä ole koskaan ehtinyt. Nyt ehdin, ja se oli ihanaa!

Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Fardon oli Juulin tärkeimpiä hevosia Sveitsissä. Kuva Helsingin kisoista 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Mitä seuraavaksi?

Huippu-urheilijana Juuli on tottunut aktiiviseen elämään, ja tauollaankin hän piti koko ajan pientä tekemistä yllä. Hänellä on Suomessa kolme valmennettavaa, joiden kanssa hän treenasi kahdesti viikossa.

– Minulta kyseltiin, alkaisinko opiskella tai suunnittelinko kokonaan uutta ammattia. Mietin sitä paljon, mutta en aidosti keksinyt yhtään työtä, johon lähtisin aamuisin samalla palolla ja intohimolla.

Tarjouksia kyllä riitti. Esimerkiksi saksalaisesta J.S. Sportpherde -tallista otettiin yhteyttä heti, kun Juuli syksyllä oli kertonut erouutisestaan julkisuuteen.

– Silloin en vielä tiennyt, haluanko ylipäätään jatkaa ratsastamista. Tunne kuitenkin palasi pikkuhiljaa. Aloin kaivata itseni haastamista. Pieni tunne kasvoi pian voimakkaaksi haluksi, Juuli kuvailee.

– Läheiset olivat kyllä kannustaneet koko ajan ja sanoneet, että ratsastus on se, minne kuulun. Mutta oli hyvä pohdiskella ja oivaltaa se uudelleen itse.

Sinut tapahtuneen kanssa

Ensi viikolla Juuli pakkaa tavaransa taas ja muuttaa Saksaan. Sopimus on kirjoitettu samaisen Sportpherden kanssa. Myynti- ja kilpatallissa asuu 25 hevosta, joista seitsemää Juuli alkaa treenata ja kilpailuttaa.

– En vielä tiedä paljonkaan tallin hevosista, olen käynyt siellä vain päivän vierailulla. Keskiviikkona muutan, ja torstaina alkavat työt. Lähden hyvällä fiiliksellä ja sopivalla jännityksellä, Juuli sanoo.

– Toivon, että pääsen taas tekemään omaa juttuani ja kehittämään itseäni ratsastajana.

Kilpakentälle hän palaa Italiassa maaliskuun puolivälissä. Vanhojen tuttujen kohtaaminen ei jännitä. Juuli asioi Martinin kanssa jo lokakuussa kannustaessaan suomalaisvalmennettavaansa Helsinki International Horse Show'ssa.

– Minä olen käynyt tapahtuneen perusteellisesti läpi mielessäni ja olen sinut asian kanssa. En käytä energiaani katkeruuteen tai vanhojen kaiveluun.

Juuli ottaa Saksaan mukaan yorkshirenterrierinsä Willow'n sekä tärkeimmät kodin tavarat.

– En tarvitse hirveästi kamaa ympärilleni, mutta rakkaimmat astiat kulkevat mukanani. Kun nostan pöytään tutut Iittalat, tunnen olevani kotonani missä vain.

Anna-Julia Kontio

  • Vuonna 1991 syntynyt GP-tason kilparatsastaja. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  • Juulin tärkeimpiä saavutuksia on parikilpailuvoitto 5 tähden kisassa Pariisissa 2016. Kaksi GP-voittoa 3 tähden kilpailuista. Kuluneesta kaudesta piti tulla uran paras.
  • Sisko Eva-Maria Kontio työskenteli Juulin mukana Sveitsissä hevostenhoitajana, mutta jää nyt Suomeen.
  • Juulin uraa voi seurata Facebookissa, Instagramissa sekä Snapchatissa.
Vierailija

Ero vei huippuratsastaja Anna-Julia Kontiolta työn ja kodin – nyt hän palaa kisoihin: ”Todella nollasin tilanteen”

Vierailija kirjoitti: oam rahat kukkarossa.. kirjoitti: Koskaan ei kannata jättää mitään miehen varaan ei ikinä oma raha paras raha oma ammatti parasta saa käytää rahat mihin tykkään! Mutta kaikki miehet, jotka harrastavat laumaurheilua, jättävät iloisesti ja hyvillä mielin harrastuksensa tai työnsä ei pelkästään puolisonsa vaan ihan kaikkien muidenkin suomalaisten maksettaviksi. Kentät, hallit ja kaukalothan maksetaan verorahoilla ja sen lisäksi kunnat ja kuntien omistamat yritykset tukevat...
Lue kommentti
Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu