Vaikka erityisherkkyys rajoittaa elämää, Anne Kukkohovi näkee siinä paljon hyvääkin. Kuvat: Jouni Harala

Kun juontaja Anne Kukkohovi kuuli terapeutilta olevansa erityisherkkä, hän sai selityksen moniin ahdistuksiinsa. Piirteen kanssa eläminen on jatkuvaa tasapainottelua, mutta se on myös auttanut häntä vaikeina aikoina.

Kaatosade piiskaa katukivetystä Helsingin keskustassa. Anne Kukkohovi, 44, istuu hotellin autiossa aulabaarissa ja hörppää valkoviiniä.

– Rakastan tuota ilmaa. Ketään ei ole missään, Anne huokaisee.

Eletään keskikesää, mutta Anne ei viihdy ihmisiä vilisevillä kesäkaduilla, hälyisissä ravintoloissa tai täyteen pakkautuneilla festareilla. Ihmismassojen, kovien äänien ja kirkkaiden valojen yliannostus aiheuttaa hänelle ahdistusta, päänsärkyä ja sydämentykytystä.

Syy selvisi, kun terapeutti totesi Annen olevan erityisherkkä.

– Se oli helpottavaa ja selkeyttävää. Ahaa, näinhän se on, Anne kuvailee.

Suomen erityisherkät ry:n mukaan erityisherkkyys on synnynnäinen hermostollinen ominaisuus, joka saa hermoston reagoimaan aistien välittämiin ärsykkeisiin muita herkemmin. Erityisherkät eläytyvät helposti muiden tunteisiin ja havainnoivat tarkasti. Ympäristön ärsykkeet myös kuormittavat heitä enemmän kuin muita.

Erityisherkkyys ei ole sairaus, eikä sille ole virallista diagnoosia. Sen toteaminen perustuu omiin kokemuksiin ja suuntaa antaviin testeihin. Moni tunnistaakin erityisherkkyyden piirteitä itsessään. Syksyllä aiheesta ilmestyy psykologi Heli Heiskasen kirjoittama kirja.

Skeptisimmät ovat kritisoineet erityisherkkyyttä huuhaaksi ja testejä rahastukseksi. Anne ei ole kokenut vähättelyä mutta uskoo, että tunteiden laajan kirjon ymmärtäminen voi olla muille vierasta.

– Harva käsittää, miten vääränlainen musiikki, häly ja kakofonia erityisherkkään vaikuttavat. Ne ajavat hulluksi.

Juuri nyt Annea väsyttää erityisen paljon. Hän toipuu vielä poskiontelotulehduksesta, mutta käynnissä on jo tiukka kuvausputki. Anne kuvaa tv-ohjelmia Vuosia nuoremmaksi ja Amerikan unelmavävy ja pyörittää omaa luonnonkosmetiikkayritystään.

– Olen tosi väsynyt, kaikilla mahdollisilla mittareilla. Olen kyllä sanonut ihan suoraan kaikille, että minulla on riittävästi töitä loppuvuodeksi.

Ahaa-elämys

Annen erityisherkkyys todettiin lopulta kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän oli kärsinyt jatkuvasti poskiontelotulehduksesta, päätä särki ja niskat olivat jumissa. Ahdisti, unettomuus vaivasi ja kierroksia oli vaikea saada alas.

Anne halusi puhua olostaan lääkärin kanssa, mutta ystävä ehdotti käyntiä hyväksi toteamallaan hypnoterapeutilla. Terapeutti tarttui heti erityisherkkyyden tuntomerkkeihin ja pyysi Annea tekemään testin.

Tulos oli reippaasti yli keskiarvon.

– Työpaikkalääkärikin oli huomauttanut minulle vilkkaasta sympaattisesta hermostosta. Olen tosi nopea ja välillä tuskastun valtavan hitaasti puhuviin ihmisiin.

Terapeutin diagnoosi tuntui selittävän monta asiaa. Jokainen kuormittuu joskus liikaa, mutta Annelle kuormitus aiheuttaa ahdistusta.

– Olin miettinyt, onko tämä sitä kuuluisaa masennusta. En kuitenkaan kokenut olevani masentunut. Sehän tarkoittaa, ettei saa mitään tehtyä. Minulla oli päinvastoin.

Piirre näkyy Annen arjen valinnoissa: hän välttelee meluisia ravintoloita sekä supermarketteja, joissa on kova, kirkas valo. Kun Anne työskentelee kotona, hän joutuu sulkemaan huomiota kerjäävän kissan toiseen huoneeseen. Muuten hän ei voi keskittyä.

– Miestäni se ei voisi vähempää häiritä. Minä taas noteeraan ympäristöäni tosi paljon, Anne sanoo.

Koska ärsykkeet rasittavat Annea, hän viihtyy parhaiten pienissä porukoissa. Edustusjuhlissa Anne usein vain piipahtaa. Hauskimmat illat hän on viettänyt juoksutrikoissa sattumalta terassille päättyneen lenkin jälkeen. Vapaa-ajallaan Anne ei pidä huomion keskipisteeksi joutumisesta, vaikka töissä jopa nauttii siitä.

Entisessä kodissaan Annen henkireikä oli sauna meren rannalla, nyt hän haaveilee mökistä. Kesäisin Annen salapaikka on Villingin saaressa, jonka myrskyisille kallioille harva löytää. Kirkas vesi huuhtoo meren laakeiksi hiomia kiviä, Anne levittää eväät viltille ja joogaa.

– Saareen ei ole edes venekuljetusta. Sain erään kalastajan numeron, ja hän heittää meidät muutamasta kympistä edestakaisin.

 

Anne ja Joni asuivat ennen meren rannalla. ”Kun muutimme keskustaan, ajattelin välillä, että menkää helvettiin täältä, haluan olla yksin.”

 

Vastakohtien parisuhde

Annen erityisherkkyys vaikuttaa myös parisuhteeseen. Vaikka Anne ja puoliso Joni jakavat yhteiset arvot, arjessa he ovat toistensa vastakohtia. Joni ei kaipaa luontoon, Anne vaeltaa Miska-pojan kanssa rannikkokaupunkeja tukka viimasta sekaisin. Joni on systemaattinen, Annea ja Miskaa ei haittaa pyöräillä harhaan.

– Olemme vastakohtia lähestulkoon kaikessa. Mutta entä sitten? Pitää olla oma elämä, ura ja intressit.

Annesta tuntuu, että Joni ei aina pysy hänen monimutkaisen mielensä perässä. Hän kokee asiat syvästi ja pyörittelee niitä mielessään. Kun Joni kehottaa unohtamaan, Anne ei pysty.

Anne pitää Jonia suoraviivaisempana tyyppinä.

– Olen pirstaloituneempi mieleltäni kuin Joni. Aivoni ovat erilaiset. Joni kyllä arvostaa minua ja kunnioittaa rohkeuttani, mutta tätä puolta minussa hän ei taida tajuta. Se on joskus ärsyttävää, Anne pohtii.

– Ymmärretyksi tuleminen on perustavanlaatuinen tarve, ja saan sen kyllä monelta muulta. Totta kai Jonikin yrittää, mutta hän vain on hyvin mustavalkoinen.

Nuorena Anne ajatteli, että yhden ihmisen on täytettävä elämän kaikki tarpeet. Nyt hän uskoo pitkän parisuhteen salaisuudeksi sen, että elämässä on muitakin. Anne ja Joni ovat itsenäisiä eivätkä roiku toisissaan. Anne uskoo avioliittonsa toimineen pitkään juuri siksi, etteivät he kuormita jatkuvasti vain toisiaan.

– On ihan tervettä, että kummankin elämässä on erityyppisiä ihmisiä.

Annella on esimerkiksi Teri Niitti, jonka kanssa hän juuri kuvasi Vuosia nuoremmaksi -ohjelmaa. Terin kanssa Anne ”höpsöttää ja on ihan tyhmä”. Sarkastisen Jonin kanssa vitsaillaan eri tavoin.

Annea ja Jonia yhdistävät myös rankat lapsuuden kokemukset.

– Olen kokenut paljon rankkoja asioita. Minulle on sanottu, että olen selvästi tarvinnut näitä herkkyyden taitoja elämäni alkutaipaleella. Silloin piti olla koko ajan korvat ja silmät auki. Nyt voin vähän rentoutua. Sen oppiminen on ollut vaikeaa.

Kilpaillessaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Anne omisti tanssin edesmenneelle isoveljelleen, joka kuoli Annen ollessa 12-vuotias. Hän kuvaa kisaa rankaksi mutta elämänsä parhaaksi tv-kokemukseksi.

– En muista, koska olisin itkenyt ja nauranut niin paljon.

Trubaduuri ja erakko

Annen olemus on kaukana erityisherkän stereotypiasta: hän ei ujostele tai vetäydy vaan puhuu paljon ja poukkoillen.

– Kuulun siihen erityisherkkien 20 prosenttiin, jotka ovat ekstrovertteja. Kun innostun asioista, haen lähes ihmiskoemaista fiilistä.

Anne hakeutuu tiukkoihin paikkoihin usein. Vaikka kokemukset rasittavat, hän myös saa niistä paljon. Siksi elämä erityisherkkyyden kanssa on tasapainottelua.

– Erityisherkkyyden kannalta työvalintani on helvettiä. Mutta minussa elää trubaduuri-Anne ja erakko. Se on elämäni dilemma. On pakko toteuttaa kumpaakin puolta.

Kun Anne tekee tv-töitä, elämään ei mahdu muuta. Hän ajattelee kuvausputkia urakoina, joilla on selkeä päättymispäivä ja joiden aikana hän elää vain meneillään olevalle tuotannolle.

– Kun noina aamuina laitan aamiaista kotona, olen henkisesti muualla.

Kuvauspaikoilla Anne välillä pakenee hälyä omaan rauhaansa. Hän istuu vessassa vain hengittelemässä, kansi kiinni ja farkut jalassa. Jos edessä on työmatka, Anne kertoo kuvausryhmälle matkustavansa mielellään yksin.

– On ihanaa, kun ei tarvitse puhua mitään.

Erityisherkkyyteen liittyy myös syvä empatian kokeminen. Kun kuvauksissa on käsitelty rankkoja tarinoita, Anne on keskittänyt ajatuksensa vaikkapa ilmapalloihin, ettei empatia ottaisi valtaa.

– Koen voimakkaasti toisten puolesta ja otan maailman murheita liikaakin harteilleni. Minulla on korjaajan mentaliteetti.

 

 

Kalsaripäiviä

Tiukkojen työputkien aikana Anne vetäytyy omiin oloihinsa myös vapaalla. Hän lämmittää infrapunasaunan, haahuilee kalsareissaan, ripustaa pyykkiä ja rauhoittuu. Vapaalla on levättävä, koska ärsykkeet saavat hänet ylikierroksille.

Aamuisin Anne herää aikaisin saadakseen olla hetken hiljaisuudessa. Puoliso ymmärtää sen, mutta konfliktejakin syntyy.

– Yhtenä aamuna Jonikin nousi aikaisin ja kysyin pettyneenä, että joko sinä heräsit. Silloin kyllä pyysin häneltä anteeksi, Anne kertoo.

– Ihailen miestäni. Hän jaksaa vierellään naista, joka ensimmäisenä kotiin tullessaan ilmoittaa, ettei halua puhua tänään sanaakaan. Joni on vain että okei.

Pitkien kuvauspäivien aikaan Anne on huonoa seuraa myös ystävilleen.

– Tunnen huonoa omatuntoa, kun joku pyytää kahville enkä jaksa mennä. Mutta on pakko keskittyä perheeseen, kotiin ja yksin olemiseen. Se on oleellista minulle.

Anne ei ole kertonut erityisherkkyydestään kovin monelle. Hänellä on muutama läheinen ystävä, jotka tietävät hänestä kaiken.

– Bestikselleni voin sanoa, että en jaksakaan nähdä, eikä hän syyllistä minua koskaan. Hän sanoo vain, että kerro, kun jaksat. Se on tosi ihanaa. En tarvitse ympärilleni paljon ihmisiä.

Vaikka erityisherkkyys rajoittaa elämää, Anne näkee siinä paljon hyvääkin. Hän osaa nauttia pienistäkin asioista: maisemista, musiikista, lapsen kanssa olosta, kohtaamisistaan ihmisistä.

– Olen hyvä aistimaan muiden fiiliksiä. Se on ehdoton plussa, vaikka voi se jäädä vähän päällekin, Anne sanoo.

– Lisäksi minulla on sisäistä, intuitiivista tietoa. Se on arvokasta.

Anne Kukkohovi

Juontaja ja entinen malli syntyi 3.10.1970 Vaasassa. Asuu Helsingissä aviomiehensä Joni Kukkohovin ja pariskunnan 14-vuotiaan Miska-pojan kanssa. Perheeseen kuuluu myös kissa.

Annella on oma luonnonkosmetiikkamerkki Supermood.

Juontaa tv-ohjelmia Vuosia nuoremmaksi sekä Amerikan unelmavävy.

multidiagnoosi

Erityisherkkyydestä kärsivä Anne Kukkohovi: “Mieheni ei aina ymmärrä pirstaleista mieltäni”

Kaiken maailman diagnooseja haetaan, jotta saatais oikeutus omalle hankaluudelle. Ilmoittaa nyt ovelta puolisolle, että "tänään ei puhuta, pidä suus ummessa huomiseen asti". Apua.... Kummallista erityisherkkyyttä. Huomiontarve ja minän korostaminen ja "ärsykkeiden" pariin hakeutuminen kumminkin melkoista. Ei osu, ei uppoa.
Lue kommentti

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.