Erin vaalii letkeää elämää ja mummotaitoja. Kuva Jouni Harala

Laulaja Erin Anttilan pitäisi luoda uusia kappaleita, mutta välillä kodinhoitovietti ajaa musiikinteon edelle. – Milloin musta on tullut näin kolkyt!

Tälläkin kertaa Erin Anttila, 35, on noudattanut levy-­yhtiönsä neuvoa ja tullut tapaamiseen taksilla. Niin hän tekee aina, kun pitää pysyä sovitussa aikataulussa. Silloin oma auto jää Itä-Helsingissä kotitalon pihaan. Ei sillä, että Erin olisi kehno kuski, vaan siksi, että liki sataprosenttisella varmuudella hän eksyisi matkalla. Aina perille ei löydä edes navigaattorilla, eikä joka kerta tohdi soittaa tutulle keikkamyyjälle. Hän on se viimekäden turva, joka saattelee kohteeseen puhelimitse.

Taksilla siis, ja puoli tuntia etuajassa. Aikaisessa, jotta ennen töihin ryhtymistä ehditään juoda kaffet. Tapa on osa Erinin itselleen kehittelemää slow living -elämää, jossa kartetaan turhaa kiirettä ja nautitaan pienistä mukavista hetkistä.

– Toiset tykkäävät draivista ja menevät eteenpäin hirmuisella sykkeellä. Minut sellainen saa lukkoon. Iisi elämäntahti sopii minulle parhaiten. Sellainen, että ehdin nauttia hyvästä kahvista tai unohtua ihastelemaan kaunista puuta, Erin sanoo ja hyväilee pitkää maito­kahvilasillista käsissään.

Perustyytyväinen ja onnellinen nainen. Sellaiseksi Erin itseään kuvailee.

Neljälapsisen perheen nuorin, jota on aina hellitty rakkaudella. Lapsuuden­perintönä niin vankkumaton perusturvallisuuden tunne, ettei sitä helpolla järkytetä.

– Olen aina ollut perusvireeltäni hyväntuulinen. Jopa niin, että äitini huolestui, kun en lapsena ollut koskaan pahalla päällä. Hän mietti, miksi en ilmaissut tunteitani, Erin nauraa nyt.

Viime aikoina työtahdin tiukentuessa kiire on uhannut leppoisaa perusvirettä, ja siksi Erin on tahdittanut arkensa niin, etteivät turha hoppu ja stressi pääse ­selättämään sitä. Nyt sävellys- ja kirjoitustyölle on jaksotettu oma aikansa ja keikkailulle omansa. Ja kun keikkamatkalle lähdetään, tien päälle startataan tunti tavallista aiemmin.

– Haluan, että on aikaa eksyä sivuteiden taidekahviloihin tai rantaravintoloihin, syödä kunnolla eikä vain napata pikaevästä pääteiden huoltoasemilla. On ihan toista reissata fiilistellen kuin hermoillen, Erin kuvailee.

– Silloinkin, kun paiskimme töitä ja teemme kovasti keikkaa, tuntuu tärkeältä saada kokea kaikkea ympärillämme. Mahtavia paikkoja onkin tullut nähtyä, vaikka en aina ole tiennyt, missä ne ovat olleet.

Tiivis perhe

Juurensa Erin kyllä tunnistaa. Ne ovat Irlannissa ja etenkin lapsuudenkulmilla Helsingin Vartioharjussa. Siellä hän asuu nytkin miehensä Vesa Anttilan kanssa. Kävelymatkan päässä ovat myös vanhemmat, kaksi sisarusta ja kourallinen parhaita ystäviä. Seutu on rakas, tosin Erinille kelpaisi myös keskikaupungin kuhina kivijalkakauppoineen, gallerioineen ja kahviloineen.

– Tämän rauhan keskellä tuntuu hassulta, miten Itä-Helsingistä puhutaan turvattomana. Päinvastoin, täältä olen saanut loistavat lähtökohdat elämään. Me olemme myös hyvin perhekeskeisiä, Erin sanoo ja kertoo rönsyillen läheistensä kokoontumisista, jotka parhaimmillaan ovat kuin suoraan italialaiselokuvan kohtauksesta.

Erinin kolmella sisaruksella on yhteensä kahdeksan lasta.

– Perhedinnerimme ovat sekamelska, jonka keskellä puhutaan äänekkäästi kahta kieltä ja lapsia juoksentelee joka suuntaan.

Sisarustensa lapsiluvulla Erin myös selittää sitä, ettei ole itse potenut vauvakuumetta.

– Oikeasti rakastan heistä jokaista ja hoidankin mieluusti kun vain ehdin. Mutta kaikki ne oksennustaudit ja vaippashow’t ovat tehokkaasti pitäneet poissa vaaleanpunaiset harhakuvitelmat vauvaperheen arjesta. Elämä tuntuu hyvältä näin.

Irlannista takaisin

Läheisten ystävien merkitys korostui Erinille hänen asuessaan Irlannissa vuosina 2004–2005. Laulaja myi asuntonsa Helsingissä ja muutti äitinsä synnyinmaahan yhdessä miehensä kanssa ajatuksella 'katsotaan, mitä tapahtuu'. Jääminen Irlantiin pysyvästi oli yksi mahdollisuus.

Irlannin arjessa viehätti se, ettei kukaan tunnistanut Nylon Beatin kaksikon Eriniä. Ei tarvinnut vastata odotuksiin eikä ennakkokäsityksiin. Erin opiskeli muusikon perustutkinnon, kirjoitti ensimmäisen oman kappaleensa ja sai kannustusta soolouralle ryhtymisestä.

– Vuoden aikana aloin kuitenkin tuntea hirveää koti-ikävää. Kaipasin kaikkea tuttua täällä: läheisiä, suomalaisten tapaa keskustella, suoruutta ja rehellisyyttä. Lopulta elämän rakentaminen muualle ei tuntunut enää oikealta.

Vuoden jälkeen Erin ja Vesa palasivat Suomeen innokkaina eivätkä mitenkään maitojunalla. Mentiin naimisiin ja ostettiin talo. Erin jatkoi musiikkiopintoja ja alkoi valmistella esikoislevyään.

– Opiskelu oli minulle tärkeä ja tarpeellinen vaihe. Tunsin vasta silloin saaneeni oikean pohjan ammatilleni. Siihen asti urani oli syntynyt kuin väärin päin: ensin tuli Nylon Beatin menestys, vasta sitten into opiskella musiikkia.

Jonna Geagean (ent. Kosonen) kanssa perustettu Nylon Beat myi aikoinaan yli 400 000 albumia. Erinin sooloesikoinen, vuosi sitten julkaistu Hunningolla on sekin kuitannut jo platinaa. Erinille ­menestys ei kuitenkaan näyttäydy myyntilukuina.

– Jossain vaiheessa luvut alkoivat tuntua merkityksettömiltä, hän aloittaa.

– Muistan, kun seurasin Maija Vilkkumaan keikkaa ja mietin ääneen, että mahtaa tuntua sairaan upealta vetää omia kappaleita. Vesa seisoi vieressäni ja kysyi, miksi et sitten tee niitä. Kun ­lopulta uskalsin, aloin samalla ymmärtää, mitä artistius minulle merkitsi. Nyt menestys onkin sitä, että onnistun tekemään omia kappaleitani.

Liikutusta ja lähenemistä

Ainakin esikoissoolon ja sitä seuranneen huomion perusteella Erinin ura on jo hyvällä mallilla. Viimeistään Vanha nainen hunningolla -hitin jälkeen hän vakiinnutti nimensä kotimaisessa popkentässä. Eriniä ei enää esitellä ex-nylkkynä, pelkkä omana itsenä riittää.

– Se tuntuu hyvältä ja luonnolliselta. Artistina se tuntuu myös vapauttavalta. Kun oma tyyli on tullut tutuksi, sen puitteissa voi irrotellakin isommin.

Tämän vuoden kuluessa Erin on kiertänyt Suomea Torniosta Turkuun ja yhtä laveasti itä–länsi-akselilla. Helmikuusta elokuun loppuun hän keikkaili jopa 15 konsertin kuukausitahdilla. Toukokuussa piti olla lomaa, mutta vapaat vaihtuivat Vain elämää -musiikkisarjan kuvauksiin. Seitsemän artistin ryhmä kokoontui intiimin ohjelman tekoon tunnelmalliseen Satulinna-kartanoon kahdeksaksi päiväksi.

– Kartano oli helvetin hieno rantasaunoineen ja pihamökkeineen. En nyt vain ihan muista, missä… Olisiko ollut Hämeenlinnassa? Vai mentiinköhän me silloin Mikkeliin suuntaan… Miksi mä ajattelen Hirvensalmea? Erin uumoilee ja purskahtaa nauruun. Lopulta oikein, Satulinna on Hirvensalmella, Mikkelin kupeessa.

Erinin mukaan ohjelmaa tehtiin ­lyhyillä yöunilla ja pitkillä työpäivillä mutta sydämellisissä tunnelmissa. Aluksi jännitti, seuraisiko kamera artisteja tosi-tv-tyyliin vessaan ja vuoteeseen, mutta nopeasti tuli selväksi, että sarjaa tehtiin musiikin ehdoilla.

– Oli helpottavaa huomata, ettei tekijöitä kiinnostanut meidän aamupalaraejuustomme vaan se, millaisina näyttäytyisimme musiikkimme kautta. Siksi kuvauksissa oli luottavainen, sellainen 'kamerat olkkarissa' -tunnelma.

Sarjakollegoistaan Erin tunsi ennestään Jari Sillanpään, ja Kaija Koon hän oli tavannut kerran. Neumannista ja Katri Helenasta hän tiesi vain pitkän uran, Jonne Aaronista sekä Cheekistä ei senkään vertaa.

– Silti meistä tuli läheisiä nopeasti. Olimme kuin perhedynamiikkaa parhaimmillaan. Nyt tuntuu siltä, että sain kuusi uutta kaveria, joille soittaa. Kaijan kanssa olenkin jo pitänyt yhteyttä.

Ruotsissa sarjan alkuperäisformaatti, Så mycket bättre, on ollut menestys, ja sen vieraiksi on saatu maan suurimpia musatähtiä. Erinille mukaan lähtö ei ollut mutkaton päätös. Takana on vasta yksi soololevy, ja laulunkirjoittajana hän pitää itseään aloittelijana.

– Mietin, olenko vielä valmis ja onko minulla rahkeita seisoa kokeneempien artistien rinnalla. Toisaalta, Nylon Beat -vuosia ei kannata vähätellä, ne ovat olleet mielettömän tärkeä kokemus.

Erin piti haasteena myös tarttumista toisten artistien kappaleisiin. Se vaati itsensä ylittämistä ja rohkeutta. Vastapainoksi sai tukea ja voimaa kokeneilta kollegoilta.

– Vitsi mikä tilaisuus oli saada joku Katri Helena pöydän päähän ja saada kysyä häneltä mitä tahansa. Ja sitten vielä huomata, miten paljon samanlaisia ajatuksia ja tuntemuksia meillä on. ­Ennen lavalle nousua molemmat mietimme, mistä repiä starafiilis, kun kummaltakaan meistä sellainen kukkoilu ei tule luonnostaan.

Erin samastui Katriin myös siinä, mitä haluaa musiikillaan saada aikaiseksi. Siinä kun Cheek ja Kaija Koo kohottavat kuulijoidensa itsetuntoa voimabiiseillään, Erin toivoo konserttinsa synnyttävän rentoutta ja hyvää oloa.

– Lavalla olen mahdollisimman rela ja oma itseni. Parhaimmillaan keikalla unohtaa murheensa ja kiireensä ja keskittyy vain siihen hetkeen.

Mummokerhoilua

Samanlaista letkeyttä Erin tavoitteli myös oman tähtipäivänsä ohjelmalla, jonka hän tv-sarjassa sai suunnitella Vain elämää -kollegoilleen. Erin vei artistit käsityöpajalle virkkaamaan, neulomaan ja leikkimään. Tismalleen sellaista hän harrastaa ystäväporukalla perustamassaan Mummokerhossakin.

Parinkymmenen ystävättären poppoo kokoontuu kerran kuussa sunnuntaisin.

– Mummokerho sai alkunsa, kun en enää viihtynyt baareissa, eikä siihen ­oikein ollut rahaakaan, ja siksi kavereita näki harvemmin. Samoihin aikoihin olin innostunut virkkaamisesta ja ajattelin, että se voisi kolahtaa muihinkin. Porukkaa kutsutaan Mummokerhoksi, koska opettelemme unohtuvia mummotaitoja, Erin esittelee.

Useimmin mummoilijat kokoontuvat kahvin ja pullan äärelle virkkaamaan ja neulomaan. Joulun alla on askarreltu kortteja, yksi on esitellyt oppejaan korukurssilta, muutama kävi juuri maton­kudekurssilla ja seuraavaksi lähdetään Tallinnaan lankojenostomatkalle.

– Viimeksi juhlimme yhden nelikymppisiä virkaten ja juoden samppanjaa. Kun ystäväni meni kotiin, hänen miehensä hekotteli, että onko teillä aina näin raju meininki. Mutta oikeasti, käsitöitä, skumppaa ja juoruilua, voiko olla mahtavampaa tapaa viettää aikaa yhdessä!

Käsityöryhmänsä lisäksi Erin ystävineen on tehnyt YYA-sopimuksen puutarhanhoidosta. Silloin ryhmä kokoontuu hoitamaan kuntoon yhden pihan kerrallaan: valmista tulee nopeammin, eikä kenenkään tarvitse nypertää kukkapenkeissään yksin.

Sanoja ja silitystä

Menestyksen ansiosta Erinillä on nyt varaa keskittyä yksinomaan musiikin tekemiseen. Päivätyö vaateliikkeessä on jäänyt. Tulevan talven hän aikoo omistaa kakkoslevynsä työstämiseen, levy-yhtiö toivoo albumia ulos kevääksi.

– Nyt voin heittäytyä kirjoittamiseen turvallisin mielin. Ei tarvitse koko ajan miettiä, että mitä jos. Siinä mielessä ­taloudellinen turvallisuus helpottaa ­oloa. 

Mutta ei se kummoinen inspiraationlähde ole. Kun Erin jäi kirjoitustauolle muutama viikko sitten, näppikseen tarttuminen pelotti aiemmasta tuttuun malliin. Tilalle löytyi kaikenlaista yllättävää sijaistekemistä.

– 13 yhteisen vuotemme aikana en ole kertaakaan silittänyt mieheni paitoja, mutta annas kun piti alkaa tehdä biisinsanoja, niin johan tuntui silittäminen tärkeältä ja kotihommat kiinnostavilta. Oli pakko saada koti siivottua, ennen kuin pystyin keskittymään työhön, Erin puuskahtaa.

– Mietin siinä, että milloin musta on tullut näin vitun kolkyt! Mitä kodin pyörittämiseen tulee, aiemmin minä olin se hällä väliä -tyyppi. Perheestä se, joka ei ikinä oppisi täyttämään tiskikonetta oikein. Ja niin minä sitten löysin itseni silittämästä mieheni paitoja, ja vieläpä nautin siitä.

Miehensä tapaan Erin tekee töitä ­kotona, ja kummallakin on talossa omat työhuoneet. Erin on jo huomannut, että hänen luova puolensa on iltaihmisiä ja pääsee yleensä vauhtiin vasta päivän kääntyessä viime tunneille. Toisinaan sanoitus hioutuu valmiiksi vasta aamuviiden aikaan.

– Kummallinen rytmi on ominaisuus, mikä pitää vain opetella hyväksymään itsessäni. Otan päivät luvan kanssa rennosti, ulkoilen, urheilen, käyn kaupoissa ja teen ruokaa. Jostain syystä se tuntui aluksi jotenkin rikolliselta, ihan kuin olisin lintsannut töistä.

Helppoa elämää

Uuden elämänvaiheen kunniaksi Erin osti uudet lenkkarit sekä Wii Fit -pelin, nythän päivisin ehtisi hyvin jumpata. Vielä ei ole tullut aloitettua, mutta ihan pian…

– Haluaisin niin tykätä urheilusta. Maksan salikorttiakin joka kuukausi, mutta viimeksi kävin keväällä. Pari kertaa kokeilin joogaa, enkä ole ikinä ollut niin huonolla tuulella kuin sen jälkeen. Olen muutenkin jo niin rauhallinen, että liikunnalta kaipaisin energiaa ja ihmisiä, Erin kertoo ja suunnittelee pakottavansa muutaman ystävän kanssaan aikuisten hip hop -tunneille.

Erin kuvailee itseään tyypiksi, joka ei helposti vedä herneitä nenään. Se lienee yksi syy perusonnelliseen olotilaan. Tai sitten hän on niin mukavuudenhaluinen, että laistaa kaikki ongelmatilanteet. Siskon versio on, että Erinin ympärillä on kelmu, jota kolhut eivät läpäise.

Vähän naureskellen Erin sanoo päässeensä elämässä niin helpolla, että joskus se on melkein jurppinut. Viimeksi, seuratessaan television Iholla-sarjaa ja sen naisten pulmia, hän ahdistui, miten muilla oli sentään elämä ja hän vain teki töitä.

– Seurasin sarjaa tiukimman keikkaputken aikaan, jolloin arkeeni ei mahtunut mitään muuta. Telkkarissa taas naiset elivät ja kokivat niin vahvasti, että kotisohvalla minä parahdin itkuun. Soitin kaverilleni ja vollotin, ettei mulla ole edes ongelmia. Eikö se jo kerro, miten helpolla olen päässyt?

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 43/2012.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.