Panu Pälviä

Näyttelijä Eppu Salminen, 47 ja näyttelijä-muusikko Roope Salminen, 23, elivät pitkään kaksin. Isä on pojalle tärkein esikuva ja tuki.

Lautasella on lajitelma sushia, Eppu Salmisen, 47, ja hänen poikansa Roopen, 23, lempiruokaa. Maistuisiko kylkeen lasi viiniä? Tai olutta?

Eiii... kaksikko epäröi. Vaikka Roope on ollut täysi-ikäinen hyvän aikaa, ajatus oluella istumisesta yhdessä tuntuu isästä ja pojasta tosi oudolta. Eppu huomaa, ettei ole ikinä edes nähnyt poikaansa humalassa.

– En minäkään ole nähnyt faijaa. Että siinäkin mielessä hän on hoitanut hommansa hyvin, Roope sanoo.

Eppu Salminen tunnetaan näyttelijänä ja juontajana, ja Kallion ilmaisutaidon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Roope kulkee samoja latuja. Hän kuuluu yli sata keikkaa vuodessa tekevään improvisaatioryhmään Kolinaan ja on näytellyt muun muassa Kotikadussa ja Villa Helena -sarjassa. Lisäksi hänellä on hip hop -coverbändi Roope Salminen & Koirat.

Vaikka isällä ja pojalla ei olekaan tapana notkua yhdessä baareissa, he ovat läheisiä. Roope ei ollut kuin reilun vuoden vanha, kun Eppu ja hänen äitinsä, näyttelijä Minna Turunen erosivat. Vanhemmilla oli yhteishuoltajuus, mutta Roope jäi asumaan isänsä kanssa.

– Vaikka minusta tuli isä melko nuorena, olen halunnut olla Roopelle selkeästi aina aikuinen, joka asettaa rajat ja kantaa vastuun. Kun jäimme kaksin, minulle oli kunnia-asia näyttää, että poika tulee hyvin hoidetuksi.

Epulla on kolme lasta, joista Roope on esikoinen. 18-vuotias Santtu on liitosta näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Tätä nykyä Eppu on kihloissa käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemen kanssa ja heillä on vajaan vuoden ikäinen tytär Kerttu.

Roopen syntyessä hänen vanhemmillaan oli opinnot vielä kesken.
– Ei Roope silti mikään vahingonlaukaus ollut vaan harkittu ja haluttu lapsi.

Uusperhekuvioita

Kun Epulle tarjottiin kiinnitystä Tampereen Työväen Teatterista, isä ja poika muuttivat Tampereelle. Sen jälkeen Roope tapasi äitiään lähinnä viikonloppuisin.

– Halusin rauhoittaa Roopen elämää, sillä freelancerin arki oli aikataulujen säätämistä ja lapsen riepottelua osoitteesta toiseen. Tampereella sain asunnon heti teatterin vierestä ja Roopelle paikan vuoropäiväkodista.

Kun Roope oli nelivuotias, Eppu tapasi näyttelijöiden kesäpaikassa Riitan, jolla oli samanikäinen lapsi, Katariina. Riitta ja Kata muuttivat Tampereelle Epun ja Roopen luo, ja pian Riitta odotti jo Santtua. Roopelle 'lapsuudenperhe' on tarkoittanut aina Eppua, Riittaa, Santtua ja Katariinaa.

Riitta ja Eppu erosivat syksyllä 2011, seitsemäntoista yhteisen vuoden jälkeen.
– Se on pitkä aika, joten ei ero tietenkään mikään pikku juttu ollut. Santtu oli lapsista ainoa joka asui enää kotona, mutta totta kai ero kosketti muitakin lapsia. Olemme käsitelleet asiaa ja kaikki ovat hyvissä väleissä. Riitta on fantastinen ihminen, ja olen iloinen, että eromme ei ole vaikuttanut hänen ja Roopen väleihin, Eppu sanoo.

Leikkiä joka ilta

Onko näyttelijä maailman yleisin ammatti? kysyi Roope joskus pienenä. Eikä ihme, että kysyi. Isä, äiti, äitipuoli ja vielä isoäiti Kaarina Turunenkin, ovat näyttelijöitä. Puhumattakaan vanhempien näyttelijäkavereista.

– Muistan leikkineeni joskus jo tosi pienenä legoilla Tampereen Teatterin lämpiössä. Kävimme myös katsomassa esityksiä. Niin kauan kuin muistan, olen ajatellut että minustakin tulee näyttelijä, Roope kertoo.

Seuraavaksi Roope vetää niskaansa Mato Valtosen vanhan nahkatakin, sillä hän on mukana Lahdessa ensi-iltansa syksyllä saavassa Sleepy Sleepers -musikaalissa. Vaikka Roope on saanut jo rooleja ja bändilläkin riittää keikkaa, suurin unelma on yhä saavuttamatta: paikka Teatterikorkeakoulussa. Sinne Roope aikoo hakea jälleen tänä keväänä. Eppu on antanut vinkkejä pääsykokeita varten, mutta myös muistuttanut, että on muitakin vaihtoehtoja.

– Tuen Roopea, mutta minusta ei kannata hakata päätä seinään ja hajottaa itseluottamustaan loputtomasti. On niin paljon muutakin mitä voi tehdä, Eppu sanoo.

Epusta tuli isä kolmannen kerran viime keväänä. Kun Eppu paljasti odottavansa uuden puolisonsa kanssa perheenlisäystä, Roope ei yllättynyt.

– Epulla on niin vahva isävietti, että melkein osasin arvata hänen haluavan lisää lapsia, kun hän oli jo saanut meidät aikuisiksi.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 7/2013

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.