Saammeko esitellä: Herra Rosewood, tyttöjen – ja miksei poikienkin – uusi ystävä.
Saammeko esitellä: Herra Rosewood, tyttöjen – ja miksei poikienkin – uusi ystävä.

Tea Latvala halusi suunnitella dildon, jota myytäisiin seksikauppojen sijaan sisustusliikkeissä.

Saammeko esitellä: tässä on herra Rosewood, kova, kestävä ja kotimainen kaveri Helsingin Vallilasta, valmiina täyttämään eroottiset toiveesi!

Mister Rosewood on muotoilija Tea Latvalan luomus: 27 senttimetriä pitkä, tuhtia grillimakkaraa muistuttava, puinen hieromasauva.

Sauva sai alkunsa Latvalan halusta suunnitella tyylikäs seksilelu. Sellainen, jota voisi säilyttää vaikka olohuoneen pöydällä tai kirjahyllyssä ilman, että kukaan katsoo paheksuen.

– Tuntuu, että kaikki seksiin ja erotiikkaan liittyvä välineistö on usein jotenkin vähän muovista tai halvan näköistä. Erotiikkaliikkeetkin ovat jämähtäneet 80-luvulle sillä erotuksella, että enää niissä ei ole vhs-kasetteja, Latvala sanoo.

– Seksi on kuitenkin kaunis ja iloinen asia, jota kaikki harrastavat. Mikseivät seksilelut voisi olla yhtä hyvin elegantteja, sellaisia joita voisi myydä mieluummin vaikka sisustus- tai design-liikkeissä seksikauppojen sijasta, Latvala pohtii.

Juontajasta dildosuunnittelijaksi

Latvala on saanut vaatesuunnittelijan koulutuksen, mutta hänet voi muistaa myös joitakin vuosia sitten Nelosella pyörineen G-Piste -keskusteluohjelman toisena juontajana Anna Perhon rinnalla.

Ajatus seksivälineiden suunnittelemisesta kävi Latvalan mielessä ensimmäisen kerran jo silloin, kun ohjelmassa käsiteltiin Väestöliiton tutkimusta naisten seksilelujen käytöstä. Viime kesänä eronsa jälkeen hän viimein kävi tuumasta toimeen.

– Olin jo pitkään halunnut suunnitella jotakin omaa: jotakin kaunista, käytännöllistä ja kestävää. Samaan aikaan tuttavani oli perustamassa sahaa ja aloin miettiä, voisiko seksileluja tehdä myös puusta.

Tuotetta markkinoidaan humoristisella sloganilla "Sisusta itsesi puulla".

Syksyllä Latvala sitten perusti start up -yrityksensä Teatiamon. Alku oli nihkeä, eikä starttirahaa tai lainoja meinannut herua, ja Mister Rosewoodia valmistettiin vain tilauksesta. Hiljattain seksivälinekauppa Kaalimato.com otti Rosewoodin kuitenkin valikoimaansa, ja nyt tuotetta markkinoidaan humoristisella sloganilla "Sisusta itsesi puulla".

Lisäksi Teatiamo on saanut Valtion innovaatiokeskukselta Tekesiltä tukea, jonka tarkoitus on auttaa ”uutta suomalaista puunjalostusta” edustavan sauvan kansainvälistä levitystä. Teatiamolla on jo jakelusopimus neljään Latinalaisen Amerikan maahan, ja syksyllä Latvala on lähdössä etsimään rahoittajaa Espanjasta.

– En tiedä, onko Tekesin tukea myönnetty aiemmin dildolle, mutta kerta on taatusti ensimmäinen tuotteelle, joka on käytännössä puukapula, Latvala nauraa.

Vain kallis pala puuta?

Niin, Mister Rosewood on kauniista muotoilustaan huolimatta tosiaan vain puukapula ja vieläpä aika kallis sellainen; se maksaa noin 200 euroa. Se ei pyöri, tärise, tai tee mitään muitakaan temppuja. Kiinassa valmistetun, pirtsakanvärisen vibraattorin saisi murto-osalla Misterin hinnasta.

Onko Mister Rosewood samantyyppinen tuote kuin lasten puulelut: näyttävät kivoilta, mutta itse käyttäjät eivät arvosta?

Onko Mister Rosewood siis vähän samantyyppinen tuote kuin lasten puulelut: näyttävät kivoilta, mutta itse käyttäjät eivät arvosta?

– Niin, kyllä tässä on se vaara olemassa, että ihmiset ajattelevat juuri noin, Latvala myöntää

– Ja suomalainen käsityö on kallista, siitä ei pääse mihinkään. Tarkoituksenani onkin nyt selvittää, olisiko sauvaa mahdollista valmistaa esimerkiksi Puolassa, jossa puutuotteilla on pitkät perinteet.

Toisaalta pattereilla varustetut muovidildot kuluvat ja jossain vaiheessa myös hyytyvät, mutta Rosewoodissa on kestävä kumppani loppuelämäksi. Puinen seksilelu on myös hygieenisempi, eikä se sisällä esimerkiksi myrkyllisiä muovinpehmentimiä. (Seksilelujen terveysriskeistä voit lukea lisää täältä.)

Sopii lapaluidenkin väliin

Teatiamollakin on valikoimassaan myös edullisempia, lasisia dildoja ja perinteisiä, PVC-muovista valmistettuja sauvoja. PVC-sauvoista Latvala aikoo kuitenkin luopua, ja Mister Rosewood on ainakin toistaiseksi yrityksen ykköstuote.

Yleisin kysymys, joka Latvalalle puudildosta esitetään kuuluu: voiko siitä jäädä tikkuja? Ei, ei voi, eihän se mikään halko sentään ole. Mister hiotaan posliininsileäksi ja lakataan myrkyttömällä lakalla.

"Jotkut miespuoliset tuttavani ovat arvostelleet, että miksi sen täytyy olla niin iso."

Nyt sitten enää vain kiinnostaa, onko siitä mihinkään? Latvala on tietysti puolueellinen vastaamaan kysymykseen, mutta kysytään silti.

– No, minusta se on hyvä. Testaan kaikki sauvani luonnollisesti myös itse. Jotkut miespuoliset tuttavani ovat arvostelleet, että miksi sen täytyy olla niin iso. Mutta ei sitä ole tarkoituskaan survaista kokonaan sisälle, vaan siihen on jätetty kahvavaraa. Sauvaa voi käyttää myös monella eri tavalla; se toimii hyvin myös lapaluiden välissä.

Artikkelia korjattu 17.7. klo 13.09. Helsingin Alppila muutettu Helsingin Vallilaksi, jossa tuotetta valmistetaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu