Sari ja Antti ovat ylpeitä siitä, miten ovat tavanneet. ”Olemme miettineet, että aika hieno tarina pojalle kerrottavaksi.”

Reilu vuosi sitten Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa avioituneiden Sarin ja Antin vauva-arki ei ole ollut pelkkää auvoa. Päivääkään he eivät silti vaihtaisi. – Teen kaikkeni, että poika saisi itsevarmuuden tavoitella kuuta taivaalta, Sari sanoo.

Mökin eteisessä roikkuu pieni, oranssi pelastusliivi. Se on lahja isovanhemmilta ja kuuluu maailman ensimmäiselle Ensitreffit alttarilla -vauvalle.

– Hän menee kalaan heti, kun onki pysyy kädessä, nelikuisen pojan äiti Sari nauraa.

Ihan vielä ei pysy. Viime kesänä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa rakastuneiden ja avioituneiden Sarin ja Antin esikoinen syntyi maaliskuussa. Sittemmin elämä on ollut yhtä pyöritystä – valvottuja öitä, itkettyjä päiviä, kiitollisuutta.

”Puhumme aina rakkauspakkauksesta. Se kiteyttää hyvin sen, että olemmekin nyt perhe.”

Nyt poika heräilee tyytyväisenä päiväuniltaan pariskunnan kesämökin makuuhuoneessa Hartolassa. Tuoreet vanhemmat kumartuvat pinnasängyn kaiteen yli ja juttelevat niin kuin vain tuoreelle perheenjäsenelle jutellaan.

– Puhumme aina meidän rakkauspakkauksesta. Se kiteyttää hyvin sen, että olemmekin nyt perhe, Sari sanoo.

Vaikka ohjelman kuvauksista on vasta reilu vuosi, nopeat käänteet tuntuvat hätkähdyttävän enemmän muita kuin paria itseään. Kumpikin oli tahoillaan ehtinyt haaveilla perheestä jo kauan, ja kun vauva keväällä syntyi, kaikki oli valmista.

– Olin tosi valmis äidiksi. Vaikka kaikki on tapahtunut nopeasti, se ei ole mistään pois. En haluaisi mitään eri tavalla, Sari sanoo.

– Lapsen saamiseen kiteytyy paljon molempien unelmia ja odotuksia. Siksi tuntuu jopa loogiselta, että elämä alkaa lähes heti kolmistaan, Antti lisää.

Valvotut yöt

Mökin suurista ikkunoista avautuu maisema hiljakseen liplattavalle järvelle. Koivut kumartuvat veden ylle, ja rantaviivan mustikanvarvut ja maitohorsmat huojuvat tuulessa.

Olohuoneen pöydälle on katettu Marie-keksejä, marenkia ja Sarin aamulla leipomaa Brita-kakkua.

Hartolan kesäpaikkaa on rakennettu pikkuhiljaa kaveriporukalla, ensin saunamökki, sitten päärakennus ja grillikota. Uudet portaat odottavat rantatörmällä kiinnitystään.

– Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, paikka tuntui heti tutulta. Kaipaamme molemmat välillä pois kaupungista, Sari sanoo.

Rauhoittumispaikalle on ollut kuluvana vuonna käyttöä. Vaikka pariskunta tunsi olleensa valmis vanhemmiksi, synnytys ja ensimmäiset kuukaudet eivät menneet ihan niin kuin he olivat ajatelleet.

”Oli koskettavaa nähdä Antti oman pojan kanssa.”

Sarin synnytys oli pitkä ja raskas ja hätäsektion tekeminen lähellä. Pariin päivään synnytyksen jälkeen hän ei pystynyt nousemaan sängystä.

– Antti otti hienosti ohjat käsiinsä. Tiesin heti, että Antista tulee hyvä isä, mutta oli aika koskettavaa nähdä hänet oman pojan kanssa, Sari kertoo.

Vastoinkäymiset eivät loppuneet synnytykseen. Ensimmäiset kuukaudet poika itki taukoamatta, päivin ja öin. Sari nukkui vain pari tuntia yössä.

– Meillä oli todella haastavaa. Poika itki kaiken valveillaoloaikansa. Öisin saatoin olla kaksi tuntia vessassa hana päällä tuudittamassa häntä uneen, Sari sanoo.

– Tein kaikkeni sen eteen, että pojalla olisi edes hetken hyvä olla.

Välillä vauva nukahti hetkeksi, mutta heräsi taas pian kahden tunnin itkuun. Syytä selvitettiin ravaamalla lastenlääkäreillä ja konsultoimalla ystäviä ja tuttuja.

Tiedottomuus teki olon avuttomaksi.

– Välillä hätäännyin, vaikken olisi halunnutkaan, Antti kertoo.

Itkun selitti lopulta maitoallergia, jota Sari oli heti epäillyt ja johon lääkärit eivät olleet uskoneet.

– Äidinvaistoni sanoi sen heti ensimmäisellä viikolla. Vaistoon pitäisi luottaa enemmän. Olin vain niin väsynyt ja luotin ihmisten ammattitaitoon, Sari sanoo.

Väsyttävän arjen vastapainoksi Sari ja Antti koettivat nauttia pienistä hetkistä kahden kesken. Kun poika nukahti hetkeksi, pari käpertyi sohvannurkkaan katsomaan Netflixiä.

– Jos ne pienet hetket hukkaa, on vaikeampaa. En halua verrata, mutta asiat voisivat olla miljoona kertaa huonomminkin, Antti sanoo.

Viimeinen sinetti

Työhuoneen seinälle on ripustettu viisi kala-aiheista taulua. Niiden rinnalla roikkuu lähes ihmisen mittainen pehmohauki. Sari on raivannut sen vaivihkaa pois makuuhuoneesta.

– Aika monta etätyöpäivää on tullut vietettyä näissä maisemissa, Antti sanoo ja katsoo työpöydän äärestä järvelle.

Maisema on Antille erityisen rakas, koska hän on kasvanut sitä tuijotellen. Siksi pojan ristiäisetkin vietettiin tutun mökkijärven rannalla, Antin lapsuuden pihapiirissä, 1800-luvulla rakennetussa vanhassa tuvassa.

Kastemalja, liina ja kynttilänjalat olivat samat kuin Antin ja tämän sisarusten ristiäisissä. Koska poika on horoskoopiltaan Kalat ja Antti kalamies henkeen ja vereen, kastevesi haettiin järvestä hauen kutuaikaan.

– Kävin veljeni kanssa hakemassa kasteveden Jääsjärvestä, samasta kohdasta, jossa näimme hauen kuteneen, Antti kertoo.

Nimi päätettiin ristiäisiä edeltävänä iltana autossa matkalla Hartolaan. Nimi on osaksi Antin lempiartistilta, osaksi suvun perinteistä. Sari ja Antti eivät halua kertoa nimeä julkisuuteen.

”Saimme ajatuksen, että mitä jos siunaisimme samalla avioliiton.”

Kastepapiksi saapui tietenkin Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Kari Kanala. Hän oli lähimmäisten jälkeen ensimmäisiä ihmisiä, joille pari kertoi Sarin raskaudesta.

– Siitä saimme ajatuksen, että mitä jos siunaisimme samalla avioliiton. Emme ole hirveän uskonnollisia, mutta kirkollinen vihkiminen on perinteinen ja tuntui luonnolliselta ajatukselta, Sari sanoo.

Siunaus oli yllätys monille vieraille – ja vähän Sarillekin. Antti oli hankkinut edellisenä päivänä salaa sormuksen, tietenkin samasta liikkeestä kuin viime kesänä.

– Etsin käsiini tutun näköisen miehen ja kysyin, sattuisitko tietämään, minkä kokoinen vaimoni nimetön on, Antti nauraa.

– Tässä on yksi kivi, mutta niitä voi lisätä. Yksi per lapsi, Sari sanoo ja näyttää siroa sormusta.

– Kaikesta rumbasta huolimatta haluaisimme ehdottomasti lisää lapsia. Kävisin tämän saman koska tahansa uudelleen läpi.

Omissa oloissa

Ennen pojan syntymää Antti mietti toisinaan, miten he tulevaan lapseen suhtautuisivat. Mikä olisi ensireaktio? Mitä jos tunteita ei syttyisikään?

Huoli oli turha.

– Kun lapsi oli siinä, se tunne oli elämää suurempi, Sari sanoo.

Vanhemmuus on opettanut jo nyt paljon. Antti on huomannut, että uusista, yllättävistäkin tilanteista selviää. Sari on oppinut hidastamaan tahtia: tänään ei tarvitse tehdä muuta kuin olla tässä ja laittaa ruokaa, kun siltä tuntuu.

– Mihin minulla oikeastaan on kiire? On ollut pakko pysähtyä, mikä on tehnyt todella hyvää.

Vaikeinta on ollut oman epätäydellisyyden kohtaaminen. Perfektionismiin taipuvainen puunaajaluonne on joutunut hyväksymään sen, ettei koti olekaan aina tiptop. Pyykit ja tiskit voivat odottaa.

– Olen ottanut sen haasteeksi itselleni. Kaiken ei tarvitse mennä prikulleen niin kuin on ajatellut.

Sari uskoo, että lapsen tulo on syventänyt parin suhdetta. Kun toinen ei jaksa, toinen jaksaa. Arki pyörii lapsen ympärillä, ruokapöydässä on uusia puheenaiheita, Antti ei pääse kalaan niin usein kuin ennen.

Vaikka positiivinen elämänasenne huokuu pariskunnan puheista, välillä toki tapellaankin. Usein kinan aiheuttaa työstressi, tekemättömien asioiden suma tai väsymys, jota ei vain pysty pitämään sisällä.

”Yksikään riita tai erimielisyys ei ole kestänyt puoltatoista minuuttia kauempaa.”

Tilanne laukaistaan sillä, että kumpikin on hetken omissa oloissaan. Hiljaisuus katkeaa, kun jompikumpi pyytää anteeksi. Sitten jutellaan. Joskus Sari lähtee lenkille, Antti oluelle tai kahdelle.

– Yksikään riita tai erimielisyys ei ole kestänyt puoltatoista minuuttia kauempaa, Antti hymähtää.

Kassajonon onnittelijat

Parin rakkaustarinan erikoinen alku palaa mieleen arkisissa hetkissä. Kassajonossa, kun tuntemattomat onnittelevat. Huoltoasemalla, kun joku nappaa salaa kuvan. Synnytyssairaalassa, kun kätilöt kysyvät, kannattaisiko siihen ohjelmaan itsekin hakea.

Helsingissä pari saa kulkea melko rauhassa, mutta mökkireissuilla Hartolassa se on vaikeampaa.

– Täällä emme ole kertaakaan saaneet käydä kaupassa ilman, että joku olisi tullut juttelemaan, Antti sanoo.

Onneksi palaute on yleensä positiivista. Sari juttelee itsekin tuntemattomille bussissa, eikä siksi pidä toisten lähestymistä outona.

– Mutta tuntuu tosi hassulta, että minua onnitellaan siitä, että olen saanut lapsen, kun onnittelijalla on itsellään lapsi vieressä. Olen joskus sanonutkin, että onneksi olkoon myös sinulle.

Sari ja Antti uskovat, ettei heidän tarinansa lopulta ole niin erityinen. Moni muukin saa perheenlisäystä lähes heti tavattuaan – tämä suhde vain alkoi julkisesti televisiossa.

– Yhtä rohkeita ihmisiä on maailma pullollaan, Sari sanoo.

Vaikka kahvipöydissä ja keskustelupalstoilla saatetaan päivitellä, kukaan Sarin ja Antin lähipiiristä ei ole epäillyt parin suhdetta. Se tuntuu hyvältä.

Pari on itse vain ylpeä siitä, miten on tavannut.

– Suomessa on paljon epäileviä ihmisiä, mutta me yritämme pysyä kaukana sellaisesta. Lähipiirimme koostuu vain hyvistä tyypeistä, Antti sanoo.

Hän ja Sari haluavat keskittyä spekuloinnin sijaan positiiviseen ajatteluun ja eteenpäin katsoviin ihmisiin. He uskovat, että kaikella on tarkoituksensa ja että lopulta oma asenne ratkaisee paljon.

– Sarilla on makea suhtautumistapa pettymyksiin. Hän käy ne läpi niin, että näin sen kuuluikin mennä.

 


”Lapsen pitää saada tuntea olonsa rakastetuksi. Ei ole väärin olla herkkä ja osoittaa rakkautta”, Antti sanoo.
”Lapsen pitää saada tuntea olonsa rakastetuksi. Ei ole väärin olla herkkä ja osoittaa rakkautta”, Antti sanoo.

 

Vaikka kuu taivaalta

Kun parin varmuutta katselee, tulee melkein epäuskoinen olo. Miten kaikkeen uuteen voi olla niin valmis? Eikö rankka alku saanut kaipaamaan itsenäisyyttä ja omaa vapautta?

”Kun vertaan omaa sinkkuaikaani ja tätä hetkeä, olen vain, että kiitos.”

Ei, sanoo Sari. Omia hetkiä on edelleen vähän mutta riittävästi. Niinä sinkkuaika palaa selvemmin mieleen.

– Kun vertaan omaa sinkkuaikaani ja tätä hetkeä, olen vain, että kiitos. Olemme saaneet ihan yltiöpaljon, Sari sanoo.

– Haaveilin jo kaksikymppisenä perheen perustamisesta, mutta nyt aika ei voisi olla valmiimpi.

Sari uskoo, ettei ahdistus ole iskenyt juuri siksi, että perhe on ollut kummankin haaveissa niin kauan. Molemmat olivat ehtineet jo pelätä, ettei vanhemmuus ehkä olekaan heitä varten. Siksi perheenlisäys on tehnyt kiitolliseksi.

Käsittelyä ja pysähtymistä nopeat käänteet ovat toki vaatineet: Hetkinen, nyt tapahtuu paljon. Onko tämä normaalia?

Samaan aikaan tuntuu silti hyvältä. Juuri näin tämän kuuluu olla.

– Kun poika oli vielä Sarin vatsassa, molemmista tuntui, että meitä oli jo kolme, Antti sanoo.

Parin tärkein kasvatusmetodi on se, että rakkaus saa näkyä. Herkkyys on hyve, ja mitä enemmän pussataan, sen parempi.

– Teen kaikkeni, että poika saisi itsevarmuuden tavoitella kuuta taivaalta, Sari sanoo.

Lapsen saaminen on saanut hänet katsomaan Anttia uusin silmin. Kyselemään useammin, onko kaikki hyvin, ja sanomaan, että ajathan varovasti.

– Poika on minulle mielettömän tärkeä, ja suojelen häntä kaikelta mahdolliselta, mutta samaan aikaan suojelen Anttia, koska haluan, että pojalla on isä, Sari sanoo.

– Toisesta on tullut vieläkin arvokkaampi.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.