Kuva Panu Pälviä

Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin isä kaappasi tyttärensä Algeriaan, kun tämä oli vasta yksivuotias. Silti Sonia ei kanna isälleen kaunaa. – Minusta on kasvanut sinnikäs ja elämänmyönteinen. Kriiseissä olen aina tiennyt, että tästä selvitään.

Sonia Grönroos, 29, kaivaa käsilaukustaan Maru-veljeltä saamansa riipuksen. Siinä roikkuu lokero, josta paljastuu pieni koraani. Arabiaa Sonia ei enää osaa, mutta esine edustaa hänelle tärkeitä algerialaisia juuria.

– On ollut avartavaa kasvaa kahden kulttuurin keskellä. Kaivan korun esiin joskus vaikeina hetkinä, jos tuntuu, ettei maallinen riitä, Sonia kertoo.

Sonia hörppää lattea tamperelaisessa kahvilassa. Tänne hän päätyi nelisen vuotta sitten luomaan uraa nyrkkeilijänä. Lapsuudenkokemukset eivät menestystä ole pysäyttäneet, eikä edes lääkärin määräämä elinikäinen nyrkkeilykielto: taskussa on tältä vuodelta alle 48-kiloisten Suomen ja Pohjoismaiden mestaruus.

– Kriisit ovat opettaneet, että unelmiaan pitää tavoitella. Kun annan sydämen ohjata, silloin saavutan haluamani.

Ruskeiden silmien pilke ei häviä silloinkaan, kun Sonia puhuu lapsuudestaan: Siitä, kuinka isä sieppasi hänet ja Marun Algeriaan ja vei myöhemmin mukanaan Ranskaan. Jos sattuma ei olisi puuttunut peliin, Sonia voisi puhua yhä arabiaa, elää avioliitossa Italiassa tai ­suvun luona Ranskassa. Viisivuotiaasta asti elämä on kuitenkin ollut Suomessa, kun Sonian äiti löysi lapset ja haki heidät kotiin.

Vanhemmiten Sonia on käsittänyt isänsä teot, eikä koskaan ole ollut tälle vihainen. Isän ja tyttären välit ovat lämpimät, mitä monien on vaikea ymmärtää.

– Kaappaus on jotain, mitä minulle vain tapahtui. Olen kääntänyt menneisyyteni rikkaudeksi, se on kasvattanut minusta vahvan. En valita pienistä, koska tiedän, että kaikesta selviää.

Lapset löytyvät

On vuosi 1989 eteläranskalaisessa kylässä. Sonian, 5, ja Marun, 6, koulupäivä on juuri päättynyt. Pihalla Maru pysähtyy yhtäkkiä ja huutaa: Mama! Mama!

Maru juoksee kohti vaaleaa naista ja hyppää tämän syliin. Se on äiti, Soniakin käsittää etäisesti, äiti on tullut hakemaan meitä takaisin Suomeen. Sonia talutetaan veljensä kanssa autoon, joka lähtee ajamaan kovaa vauhtia kohti pohjoista. Seuraava pysähdys on vasta Vantaalla.

– Äiti on säilyttänyt vaatteet, jotka meillä oli päällämme, kun hän haki meidät. Niiden resuisuudesta näkee, että meitä pidettiin aika huonosti. Meillä oli esimerkiksi aina nälkä, mutta en silloin pitänyt sitä kummallisena, Sonia kertoo.

Kaappaus Algeriaan oli ollut isän uhkaus Sonian äidille, kun tämä oli halunnut erota. Lasten muutto Ranskaan isänsä luo taas oli kompromissi: lapset saivat olla yhdessä, ja äiti pääsi irti parisuhteesta. Hintana oli ero lapsista.

Sonialla ei ole kielteisiä muistoja isästään, leikkisästä supliikkimiehestä. Isän algerialainen suku oli sieppauksesta raivoissaan, mutta Sonia on halunnut ­oppia ymmärtämään isänsä motiiveja.

– Isä tulee patriarkaalisesta kulttuurista, jossa mies hallitsee perhettä. Yhtäkkiä hän oli naimisissa itsenäisen uranaisen kanssa. Hänestä ehkä tuntui, että kontrolli oli saatava takaisin keinolla millä hyvänsä. Se ei tietenkään tee ratkaisusta hyväksyttävää, Sonia miettii.

Sonian ystävät ovat kauhistelleet tarinaa: Luojan kiitos pääsit takaisin! Sonia ei ajattele niin mustavalkoisesti.

– Olen miettinyt, millaista olisi ollut kasvaa Ranskassa. Tietenkin olen onnellinen, että sain varttua Suomessa. Osaan arvostaa, kuinka hyvä täällä on olla.

Alkusokki Suomessa

Kädenliikkeet säestävät Sonian vilkasta puhetta ja hersyvää naurua. Aksentti on sekoitus helsinkiä ja tamperetta.

– Silti alku Suomessa oli yhtä sokkia. Kun aloitin suomalaisen päiväkodin, ja opettaja pyysi sanomaan jotain suomeksi, purskahdin itkuun, Sonia kertoo.

Sonia oli kuitenkin niin nuori, että hän löysi nopeasti paikkansa. Nykyään vain tulinen temperamentti saa välillä aikaan ulkopuolisen olon.

– Varsinkin suomalaiset miehet käsittävät avoimuuteni usein väärin. Saatan jutella normaalisti ja yhtäkkiä saan treffikutsun. Sitten joudun selittämään, että en minä tätä tarkoittanut, Sonia nauraa.

Monikulttuurisen taustansa takia Sonia haluaa vaalia avarakatseisuuttaan.

– En halua julistaa mitään tiettyä ­uskontoa, mutta pystyn ymmärtämään sekä islamia että kristinuskoa. En hyväksy naisten aseman polkemista uskonnon varjolla, mutta kunnioitan esimerkiksi islamin perhekeskeisyyttä.

Samaa Soniakin tahtoo: luoda uraa nyrkkeilijänä mutta samalla hoitaa kotia. Perhe on hänelle maailman tärkein.

Yksin Espanjaan

Kun Sonia varttui Vantaalla, isä asui välillä Suomessa ja näki lapsiaan tarkkaan valvotuissa tapaamisissa. Sonia odotti aina isän kohtaamista mutta ei kapinoinut, vaikka tapaamisia rajoitettiin.

– En osannut pitää järjestelyä outona. Minulla ei ole koskaan ollut normaalia ydinperhettä, koska äitikään ei ole pullantuoksuinen kotiäiti. Meidät kasvatettiin hyvin itsenäisiksi.

Tapaamiset loppuivat, kun isä jälleen muutti ulkomaille. 15-vuotiaana Sonia pamautti matkustavansa yksin Espanjaan isäänsä katsomaan.

– Halusin niin palavasti nähdä hänet, että kukaan ei olisi saanut minua muuttamaan mieltäni. Olen teinistä asti tiennyt tasan tarkkaan, mitä tahdon.

Lentokentällä isä ja tytär halasivat pitkään ja itkivät. Vasta tuolloin Sonia ymmärsi, kuinka ikävä hänellä oli ollut.

Suomesta kaapataan ulkomaille vuosittain parikymmentä lasta, eikä heitä aina palauteta vapaa­ehtoisesti. Sonia tietää faktat, mutta hän ei koskaan ajatellut, että isä tekisi hänelle jotain pahaa.

– En ole pelännyt isäni esimerkiksi myyvän minua jonnekin. En ole sinisilmäinen, vaan minusta on kasvanut hyvä ihmistuntija. Isän kanssa minun on aina ollut hyvä olla.

Yhdessäolo Espanjassa oli luontevaa, aivan kuin ei koskaan olisi oltu erossa. Kaappausta ei mainittu sanallakaan, ja siitä Sonia on vain onnellinen.

– En kaipaa isältä anteeksipyyntöä. Hän ei koskaan ajatellut tehneensä mitään väärää.

Marulle isän tekojen hyväksyminen oli vaikeampaa. Hän muistaa lapsuuden tapahtumat selvemmin – kuten sen, kuinka Ranskan-perhe kohteli lapsia kaltoin. Myöhemmin Marukin kävi silti ­tapaamassa isää.

– Olen ikionnellinen siitä, että Maru on pystynyt antamaan anteeksi. Sitä on ollut raskasta mutta palkitsevaa seurata.

Äidistä ja lapsista kriisit ovat hitsanneet tiiviin kolmikon.

– Kaappaus ei ole tabu, mutta sillä ei tarvitse märehtiä. Olemme onnellisia toisistamme, koska tiedämme, että voisimme yhä olla erossa, Sonia kuvailee.

Äiti on Sonialle kuin hyvä ystävä. ­Yhteyttä pidetään tiiviisti, vaikka tämä on muuttanut Lapin perukoille Pelloon.

– Äiti on todella vahva ihminen. Häneltä olen oppinut sinnikkyyttä ja ymmärrystä, että vaikeudet vain kasvattavat.

Sisulla kilpakehään

Aikuisuuden kynnyksellä Sonia alkoi pohtia juuriaan kiihkeämmin. Heti lukion jälkeen hän pakkasi tavaransa ja matkusti töihin luksushotelliin Egyptiin. Siellä ­Sonia rakastui tulisesti italialaiseen mieheen ja muutti tämän kotimaahan.

– Olin haltioissani uudesta arjesta ja rakkaudesta. Ajattelin, että näin tämä jatkuu hamaan ikuisuuteen.

Onnea vain ei kestänyt kauan. Vuoden kuluttua mies ilmoitti yllättäen, ettei enää rakasta Soniaa.

– Matto vedettiin jalkojeni alta. Olin opetellut kielen ja vasta pääsemässä kiinni paikalliseen elämään. Tuntui, ettei maailmasta löydy minulle paikkaa.

Uusi rakkaus, nyrkkeily, löytyi neljä vuotta sitten. Sonia näyttää vanhaa valokuvaa itsestään. Hymy on yhtä leveä, mutta pyöreät posket ovat kaventuneet.

– Nyt minulla on tiukka ruokavalio. Treenaan kovimmillani kahdesti päivässä, eikä alle 48-kiloisten sarjassa voi syödä mitä sattuu.

Nyrkkeilykehässä kestävyyden ja kunnon on oltava huippuluokkaa. Enää Sonia ei voi lähteä hetken mielijohteesta ulkomaille, mutta se ei haittaa.

– Minun oli käytävä reissuni ja koettava sydänsuruni, jotta voin nyt sitoutua urheilijan arkeen. Nyrkkeily on niin rakas laji, ettei muutos tunnu uhraukselta.

Sonia osaa arvostaa myös terveyttä, sillä hän joutui vain puolentoista vuoden treenin jälkeen selkäleikkaukseen, ja lääkäri kielsi nyrkkeilyn loppuiäksi.

– Olin viimeinkin löytänyt paikkani, ja treenikavereista oli tullut toinen perhe. En silti hetkeäkään ajatellut, ettenkö vielä nyrkkeilisi. Sairaalasängyssä treenasin puristusvoimaa, jotta pääni ei hajoaisi. Alussa en voinut kävellä 50 metriä ilman kipua, ja jalat pettivät välillä alta.

Sonia kuntoutti itsensä sisulla ja hampaidenkiristelyllä. Alle vuoden kuluttua leikkauksesta hän kahmaisi SM-kisoista hopeaa. Nyt näköpiirissä siintävät EU-kisat heinäkuun vaihteessa.

– Voisi luulla, että en enää luota ihmisiin tai elämään. Kävikin päinvastoin: tiedän, että elämä kantaa kyllä.

Sonia on oivaltanut, että hänen luonteessaan on paljon isältä perittyä.

– Meillä on ollut tarve etsiä paikkaamme ja nähdä maailmaa. Nyt isä elää uuden vaimonsa kanssa Ranskassa. Toivon sydämestäni, että hän on onnellinen.

Lapset katosivat

Sonian äiti Auli Grönroos:

"Missä ovat Sonia ja Maru? Otsikko olisi komeillut 1980-luvulla iltapäivälehtien kansissa, jos olisin vuotanut kaappauksen julkisuuteen. Mutta kauhistelu ei olisi auttanut meitä.

Muutin Norjaan 16-vuotiaana. Tapasin siellä lasteni isän, kun hän oli lomalla. Rakastuimme, muutimme ­yhdessä Suomeen ja saimme pian lapset.

Olimme nuoria ja lapsellisia, ja myös kulttuurierot kävivät raskaiksi. Siinä vain muutama syy, ettei avioliitto sujunut. Halusin eron, mutta mies vannotti pysymään luonaan. Pidin kuitenkin pääni.

Kun eräänä päivänä tulin töistä, lapset olivat poissa. ­Sonia oli yksivuotias, Maru kahden. Mies soitti Algeriasta, ja ehdot olivat selvät: jos otan eron, en näe lapsiani enää.

Lasten takia vakuuttelin rakkauttani ja sain hakea lapset pois Algeriasta Suomeen. Mies ei kuitenkaan enää viihtynyt täällä, joten muutimme lasten kanssa Norjaan.

Olin tyhjän päällä vieraassa maassa ja huonossa suhteessa. Halusin lähteä, mutta pelkäsin miehen suhtautumista. Pohdin jopa lasten erottamista, mutta se tuntui liian tuskalliselta: nyt niin läheiset sisarukset puhuisivat jo parin vuoden päästä eri kieliä.

Lopulta oli parasta, että lapset pysyvät isänsä luona, silloin he ainakin olisivat yhdessä.

Minä muutin Suomeen, ja Sonia ja Maru lähtivät isänsä kanssa Ranskaan. En tiennyt lasteni olinpaikkaa.

Pari vuotta myöhemmin sosiaaliviranomainen ilmestyi ovelleni kertomaan, että eteläranskalaisessa päiväkodissa on kaksi lasta, jotka väittävät itseään suomalaisiksi. Lasten isä oli lähtenyt ja jättänyt heidät ex-tyttöystävänsä perheelle.

En voi sanoin kuvailla sitä hetkeä, kun Sonia ja Maru juoksivat minua vastaan. Olin luullut, etten koskaan näe lapsiani, mutta sitten sain molemmat luokseni Suomeen.

Kun Sonia 15-vuotiaana ilmoitti lähtevänsä Espanjaan isäänsä katsomaan, en yrittänyt estellä. Pelkäsin, että Sonialle käy huonosti, mutta samalla ihailin hänen rohkeuttaan.

Vihasin miestäni vuosia. Lopulta ymmärsin, että loputon viha vain syö minua sisältä. Parasta on antaa menneen olla mennyttä, hyväksyä se, että mieheni teot olivat yksittäisen ihmisen epätoivoisia ratkaisuja.

Pari joulua sitten mies soitti. Hän toivotti minulle täydestä sydämestään kaikkea hyvää. Samaa minäkin toivon hänelle.

En ole koskaan ollut kotiäiti, joka kokkaa joka päivä pöytään lihapadat. Tärkeämpänä pidän sitä, että olen opettanut lapseni itsenäisiksi ja vahvoiksi. Kun katson Soniaa, tiedän, että olen onnistunut. Hänessä on harvinaista sielun paloa.

Kun Sonia oli lapsi, olin häntä vastassa Vantaalla koulupäivän jälkeen. Kaikki lapset kävelivät, paitsi Sonia. Hän tanssi ja hyppeli kuin pieni enkeli."

Sonia Grönroos

10.4.1984 Järvenpäässä syntynyt nyrkkeilijä.

Asuu Tampereella ja edustaa Tampereen Voimailuseuraa.

Voitti nyrkkeilyn SM- ja PM-kultaa 2013.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.