Me Naisten haastattelussa vuonna 2010 Emma Salokoski kertoi saavansa joogasta mielenrauhaa ja tanssista energiaa. Kun maailma murjoo, laulaja leipoo kakun.

Emma Salokoskella on huoli, tai pikemminkin missio: täydellisen latte-kahvilan löytäminen Vantaalta. Emma, muusikkomies Olavi Louhivuori ja kaksivuotias Emil-poika pakkaavat pian kimpsunsa ja kampsunsa ja ryhtyvät opettelemaan omakotitaloeläjiksi. Vaikka Helsingin ravintolavalikoimaa tuleekin ikävä, voi uudessa kodissa vastapainoksi vaikkapa kuopsuttaa puutarhassa.

– Saan sen puutaloidyllin, punaisen tuvan ja perunamaan. Nyt kahden muusikon taloudessamme on tilaa myös rummuille ja studiosysteemeille, ja voimme metelöidä niin paljon kuin haluamme, Emma nauraa.

Muuttopuuhien lisäksi 33-vuotiaan laulajan pitävät kiireisinä keikat, freelance-opetushommat ja levyn viimeistely. Emma valmistui viime vuoden lopulla laulutekniikan opettajaksi, ja syksyllä ilmestyy hänen seuraava albuminsa Omani uni yhdessä laulaja-näyttelijä Maria Ylipään kanssa. Levyllä on suomalaisrunoilijoiden, muun muassa Mika Waltarin ja Edith Södergranin, tekstejä säestäjinään jousikvartetti ja jazz-trio. "Pääbändi" Ensemblen seuraavan pitkäsoiton matskut taas saadaan toivon mukaan kasaan syksyllä.

Emman suhde työhön on muuttunut äitiyden myötä. Koska duunia ei voi enää paiskia samalla vapaalla aikataululla, osaa sitä arvostaa entistä enemmän.

– Nykyään janoan työntekoa.

Työ

"Ilman työtäni kuihtuisin kokonaan. Keikkailu, laulaminen, opettaminen, materiaalin kerääminen, tekstien kirjoittaminen, uusien biisien harjoittelu: se kaikki on mahtavaa. Studiossa parasta on, kun ideat saa vangittua ja musiikki elää täydessä muodossaan. Keikalla taas on maagista, kun kommunikaatio bändiläisten välillä toimii ja yleisö puhaltaa juttuun vielä lisää henkeä.

Toki työssä on tylsätkin puolensa, kuten meili- ja puhelinrumba. Vihaan niitä. Minut on hankala saada kiinni puhelimella, ja sähköpostivastauksiani saa aina odottaa.

On vaikea erottaa työtä vapaasta, kun ei ole säännöllisiä työaikoja. Olen koko ajan töissä, ja se on välillä rasittavaakin. Mutta vaikka kaipaan jonkinlaista rutiinia, en voisi kuvitella meneväni joka päivä yhdeksästä viiteen samalle työpaikalle – en varmaan selviäisi siitä hengissä. Tuntuisi oudolta työskennellä koko ajan samojen tyyppien kanssa. Minun täytyy saada välillä lepoa ihmisistäkin.

Olen problematisoija, ja aikaisemmin problematisoin työtäni. Mietin, pitäisikö minun vaihtaa ammattia, kouluttautua vaikka pilatesopettajaksi. Nyt työstä on tullut henkireikä, ja olen löytänyt taas innon musaan.

Kahvilalounaat

Ulkona syöminen on iso rahareikä ja aikasyöppö. Minulle on kuitenkin tärkeää, että saan käydä arkisin itsekseni kahvilassa lounaalla. Se on omaa aikaa, omaa hyvää itselle. Kotona en voi rentoutua, kun aina on miljoona asiaa, jotka pitäisi tehdä: tiskivuori ja pyykit odottavat, läppäri seisoo pöydällä.

Pidän monenlaisesta ruuasta, kunhan se on tehty ajatuksella, sydämellä ja taidolla. Ranskalainen keittiö on ihana, ja tykkään myös aasialaisesta ruuasta. Valitettavasti Suomessa on paljon huonoja thai- ja kiinalaispaikkoja, joissa tarjoillaan perusmössöä täynnä arominvahventeita. Ne eivät tee oikeutta maiden aidolle ruokakulttuurille.

Itselläni ei ole oikeaa otetta kokkaamiseen. Arjen keskellä en jaksa olla luova ruuan suhteen, vaikka ihailen ihmisiä, joilla on siihen intohimoa.

Kun olin pieni, ravintolaan meneminen oli harvinaista ja vähän syntistä – ja samalla parasta, mitä tiesin. Jos autoreissulla pysähdyttiin bensikselle, äidistä oli turhinta maailmassa ostaa sieltä sämpylä. Ehkä siksi kahvilalounaista on tullut oma pieni kapinani.

Tanssi

En ole luonnostani urheilullista tyyppiä, mutta tykkään liikkua ja kaipaan sitä, että saan hien pintaan. Liikuntaharrastukseni on aika rajoittunutta: lenkkeilijää minusta ei tule, uinti on tylsää eivätkä pallopelit kiinnosta. Sen sijaan tykkään tanssia, kävellä, pyöräillä ja joogata.

Nuorena tanssi oli tärkeä osa minua, mutta jossain vaiheessa harrastus jäi. Varsinkin synnytyksen jälkeen olin pitkään huonossa kunnossa. Nyt soisin tuon puolen itsestäni elpyvän, ja olen aloitellut tanssillisilla aerobic-tunneilla. Aerobicissa on vain se vika, että musa on usein kamalaa junttijumputusta. Mutta parhaimmillaan hyvän ohjaajan vetämällä afrotunnilla tulee mahtava fiilis.

Säännöllisesti en ehdi liikkua, vaikka haluaisin. Töitä on liikaa, tai sitten olen puolet ajasta kipeänä. Minulla on huono fysiikka ja sairastun helposti, viime vuonnakin olin flunssassa yhdeksän kertaa. Sinänsä se on ristiriitaista, sillä laulajan olisi tärkeää olla hyvässä kunnossa.

Kakut

En ollut koskaan leiponut itse kakkua, mutta alkuvuodesta järjestimme pojalleni isot kaksivuotissynttärit. Veljeni vaimo on superkokki, ja hänen avullaan tein rekanmuotoisen suklaakakun, koska Emil rakastaa autoja. Siitä se lähti.

Leipominen on mukavaa puuhailua, helpompaa mutta ei niin arkista kuin ruuanlaitto. Parasta on sokerin ja munien vatkaaminen vaahdoksi, se on juhlallinen tunne. Ja se tuoksu, joka leviää kämppään! Pääasia ei silti ole kakun syöminen; voin helposti pistää koko kakun palasiksi ja viedä tuliaisiksi.

Miehelleni leipomisinnostukseni on ollut vähän hankalaa, sillä hän on sokerilakossa.

Teen ihan simppeleitä kakkuja, jotka eivät voi mennä pieleen. Tyydytys tulee juuri siitä, että yksinkertaisesta jutusta saa ison mielihyvän. Kai kakkuni liittyvät homing-ilmiöön: kun on perhe, ei voi aina lähteä ulos etsimään elämyksiä.

Yhtenä iltana tulin kotiin pitämästä kurssia. Olin täysin puhki, opetus ei ollut mennyt oikein hyvin. Silloin ajattelin, että jos en mitään muuta osaa, niin ainakin leivon ihan ookoo kakkuja. Kävin kaupassa ja ryhdyin puuhaan. Kun kakku oli valmis, energiatasonikin oli noussut selvästi plussan puolelle.

Jooga

Olin lukioikäisenä kiinnostunut kaikenlaisista hörhöasioista, new agesta ja muusta. Sen jälkeen tuli järjen ja epäilyn kausi. Nyt nuo puolet ovat alkaneet lähestyä toisiaan, ja olen tehnyt sovinnon hörhöminäni kanssa.

Minulle on jokapäiväinen asia, että on olemassa erilaisia energioita, joita voi välittää toisille. Olen kuitenkin allerginen sille, että niistä tehdään minkäänlaista herätyshommaa.
Lempijoogaohjaajani Kylli osaa yhdistää itämaisen filosofian länsimaiseen ajatteluun. Hän kääntää ymmärrettävälle kielelle chakrat ja meridiaanit, miten se kaikki toimii. Ihmisissä on mielikuvatyyppejä ja järkityyppejä: järkiperäiset haluavat selityksen, mielikuvatyypit hahmottavat asiat mielikuvien mukaan. Minussa on molempia puolia.

Jooga merkitsee minulle sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Joogasalista lähtiessäni tunnen, kuinka kaikki virtaa, raskas taakka on lähtenyt harteiltani ja mieli on rauhallinen."

Hyvän olon valinnat

HYVÄ PAIKKA Äitini suvun mökki Pellingin saaristossa. Siellä on lapsuuden kesien kaiku: punainen hirsimökki, meri, hiekkaranta ja kallioita.
HYVÄ MUISTO Se mieletön euforia, kun äitiysloman jälkeen nousin lavalle ensimmäistä kertaa. Olin niin kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä.
HYVÄ IKÄ Nykyinen ikäni on aika hyvä. Nuorena olin ärsyttävämpi ja minulla oli paljon komplekseja. On niitä vieläkin, mutta ne eivät hyökkää esiin yhtä yllättävästi.
HYVÄ ELOKUVA Ehdoton ykkönen on Tahraton mieli. Viime aikoina näkemistäni elokuvista Julie & Julia oli herkullisesti kuvattu arjen kohottaja, joka opetti nauttimaan elämän pienistä asioista.
HYVÄ IHMINEN Miehelläni Olavilla on uskomaton kyky nähdä asioissa positiivinen puoli. Hän osaa muuttaa vaikkapa haalareiden pukemisen uhmaikäiselle lapselle kivaksi ja jännäksi puuhaksi.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.