Emma Laine on hiljattain palannut tenniskentille.

Tennispelaaja Emma Laine oli juuri toipunut kahden vuoden sairastelusta, kun hän yllättäen menetti isänsä.

Naisten tenniksen ykköstähti Emma Laine, 23, on iloinen ja tyytyväinen. Hän tulee tapaamiseen suoraan tenniskentältä kansainvälisestä turnauksesta, tuliaisinaan nelinpelin voitto ja tukku rahaa. Kaksinpelissäkin Emma eteni semifinaaliin asti.

Turnaus oli Emmalle merkityksellinen kahdestakin syystä. Se oli ensimmäinen, jonka hän pelasi sen jälkeen, kun hänet elokuussa virallisesti todettiin terveeksi kahden vuoden rankan sairastelukierteen jäljiltä. Kisa oli myös ensimmäinen, johon hän osallistui isänsä kuoleman jälkeen.

Emma menetti isänsä dramaattisissa olosuhteissa elokuussa. 51-vuotias entinen huippukiekkoilija Erkki Laine ajoi tutuilla mökkivesillä Asikkalassa veneellä päin luotoa ja hukkui.

– Minulla on takanani tunteikas viikko. En etukäteen oikein tiennyt, mitä odottaa ja kuinka selviäisin otteluista. Halusin kuitenkin pelata, koska uskon, että se olisi ollut isänkin tahto. Tunsin isän läsnäolon vahvasti ja sain häneltä voimaa. Hän oli ajatuksissani jopa kesken pelin. Kun tein hienon lyönnin, ehdin ajatella: ”Näkisipä isä nyt tämän.”

Emmalla oli tapana aina vähän ennen ottelua puhua isänsä kanssa puhelimessa. Nyt keskustelu oli käytävä vain ajatuksissa. Peliasussaan Emma kantoi surunauhaa.

"Pelaaminen tuntuu terapialta"

Tällä hetkellä Emman sijoitus tennispelaajien maailmanlaajuisella ranking-listalla on 450:n tienoilla. Parhaimmillaan se on ollut 50: vastaavaan ei ole kyennyt yksikään toinen suomalaisnainen.

– Olen tyytyväinen viime viikon sijoituksiin ja omaan peliini, sillä kahteen vuoteen en ole kyennyt harjoittelemaan niin kuin ammattilaisen kuuluisi. Pelejäkin minulla on takana vain murto-osa siitä, mitä muilla, Emma sanoo.

Hän kiittää pelikavereitaan, joista suurin osa tiesi, miten Emma joutui itsensä kokoamaan.

– Sain paljon tukea. Kun voitimme nelinpelin, brittiläinen pelikaverini Melanie South ojensi minulle voittokukkansa ja toivoi, että veisin ne isän haudalle. Olin sanonut kaikille, että pelaan tämän turnauksen isälleni. Pelaaminen tuntuu terapialta, Emma sanoo.

Emmasta tuntui hyvältä myös se, että hänen voitokasta paluutaan pelikentille olivat todistamassa lähisukulaiset: äiti, sisko ja isän vanhemmat.

Toipuminen kestää kauan

Emma sai tietää isänsä kadonneen samana päivänä, kun hän sai lopullisia, hyviä tietoja omasta terveydentilastaan. Emma ajatteli kertoa niistä ensimmäisenä isälleen.

– Tiesin, että isä suhtautuisi uutisiini asiallisesti eikä alkaisi hössöttää. En kuitenkaan saanut isää puhelimeen vaan kuulin, että hänelle oli todennäköisesti sattunut jokin onnettomuus.

Emma, joka asuu isosiskonsa kanssa Helsingissä, lähti ajamaan saman tien vanhempiensa kotiin Lahteen. Vasta seuraavana päivänä isän kohtalo varmistui lopullisesti.

Emman vanhemmat olivat viettäneet viikonloppua mökillä. Äiti lähti välillä käymään Lahdessa ystäviään tapaamassa ja aikoi palata illalla takaisin Asikkalaan.

Perille saavuttuaan äiti ihmetteli, miksi mökki oli pimeänä, auto pihassa eikä miehestä näkynyt jälkeäkään. Aamulla hälytettiin etsijät. Kun järvestä löytyi tuttu kenkä ja veneessä kulkenut ämpäri, alkoi asia toivottomuudessaan valjeta omaisille.

– Isän menetys on minulle mielettömän kova paikka, enkä tiedä, miten olen selvinnyt tähän päivään. Kaksi ensimmäistä viikkoa tapahtuman jälkeen olin sokissa. Toipumiseen menee vuosia, mutta minusta tuntuu hyvältä, että saan puhua asiasta. En ole koskaan aiemmin kohdannut kuolemaa, en käynyt edes hautajaisissa, sillä kaikki isovanhempanikin ovat vielä elossa, Emma sanoo.

Huippu-urheilijan tytär

Emman molemmat vanhemmat ovat entisiä urheilijoita. Äiti on SM-tason uimari, ja isä pelasi jääkiekkoa hyökkääjänä Ruotsissa ja Saksassa. Hän oli myös voittamassa Suomelle hopeaa Calgaryn olympialaisissa.

– Koska isä oli huippu-urheilija, hän oli kokenut saman elämän, jota minä elin. Hän ymmärsi ja osasi tukea. Se ei liittynyt tenniksen tekniikkaan vaan henkiseen puoleen, mielen hallintaan. Miten mennä eteenpäin, jos peli ei kulje.

Isän puoleen Emma kääntyi aina, jos jokin stressasi tai pelotti.

– Isä oli rauhallinen ja hiljainenkin, mutta hänellä oli mahtava huumorintaju. Ja kummallinen kyky saada minut aina uskomaan, että asiat järjestyvät. Hän kannusti ja valoi uskoa. Hän oli ylpeä siitä, että urheilen, mutta ei koskaan pakottanut urheilun pariin eikä muutenkaan kohdistanut minuun vääränlaista kunnianhimoa.

Kesällä Emma oleili poikkeuksellisen paljon isänsä kanssa Asikkalan mökillä. Jälkeenpäin Emma näkee merkitystä sillä, että viimeisinä elinviikkoinaan isä opetti hänelle monenlaisia mökkiasioita, joihin tytär ei ennen ollut kiinnittänyt huomiota.

– Viime kesänä rakensimme isän kanssa yhdessä laiturin ja hakkasimme haloiksi kaikki puut. Isä neuvoi takkajutut ja muut mökkiniksit. Nyt minun pitäisi pärjätä.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.