- Olen semijulkkis, arvioi Ellen Jokikunnas Me Naisille vuonna 2003.

Tumma tukka on paksua kuin hevosenharjas, silmät viekkaasti vinossa ja iho paahtuneen pähkinän värinen. Ystävänsä sanoin ”light-etnoksi” kuvailtu Ellen Jokikunnas on vierasmaalaisesta olemuksestaan huolimatta ehta hämäläinen, varttunut Turengissa lähellä Hämeenlinnaa. Lapsuudenkotiaan Ellen kuvailee paikaksi korpikuusen kannon alla, suojassa keskellä metsää. Pikkukylä oli idyllinen kasvuympäristö Jokikunnasten nelilapsiselle perheelle, mutta Ellen on mielinyt maailmalle jo pienestä.

– Vanhempani perustivat perheen nuorina. He molemmat ovat alle viisikymppisiä, mutta viettävät pian 30-vuotishääpäiväänsä. Minun iässäni äidillä oli jo kolme lasta, nyt 26-vuotias Ellen kertoo.

– Joskus pysähdyn miettimään, miten erilaiset elämät meillä onkaan. Kyllä minäkin perheen tahdon, mutta sen ehtii myöhemmin, ehtiihän?

Aikaisin töihin

Ellen on kuitenkin ehtinyt läkähdyttävän paljon. Ensimmäisen palkkansa hän sai yhdeksänvuotiaan ryhdyttyään lapsenhoitajaksi tutulle yksinhuoltajaäidille. 

Kouluaamuina hän heräsi siivoamaan ennen tunneille menoa. Pestessään oksennuksia pubin vessoista, hän laski jäljellä olevia aamuja siihen, kun rahat riittäisivät uusiin muotifarkkuihin. Ellen on ohjannut ilmaisutaitokerhoa, tehnyt ravintolatöitä, myynyt vaatteita, työskennellyt vanhainkodissa, puutarhalla, rakennustyömaalla ja pyörittänyt matkapuhelinputiikkia. Hän on esiintynyt risteilyemäntänä, juontajana ja taikurina.

Norsunmuistin ansiosta koulunkäynti sujui helposti. Kunhan tunneilla kuunteli, ei kokeisiin tarvinnut päntätä. Ellen oli hyvä, mutta laiska koululainen. Lukion toiselta luokalta hän lähti viettämään välivuotta Sveitsiin.

– Meillä ei rahalla mässäilty. Vanhemmat opiskelivat samalla, kun kasvattivat perhettä. Jos tahtoi ulkomaille, oli itse keksittävä konstit sinne pääsemiseksi. Sunnuntain Hesarista sain idean au pair -vuodesta, ja parin puhelun jälkeen olin jo Sveitsin Luganossa hoitamassa suomalais-sveitsiläisen lapsiperheen taloutta.

Luganosta oli vain kivenheitto Italiaan, ja Ellen päätti töidensä ohessa opetella uuden kielen. Viikon ainoan vapaapäivänsä hän käytti italianopiskeluun paikallisessa kaupallisessa lukiossa. Kielitaidosta oli myöhemmin hyötyä Ellenin tutustuessa suomalaiseen kilpaurheilijaan, joka ajoi F1-venettä italialaistallissa. Porukkaan etsittiin näyttävää pr-naista, ja pesti oli kuin Ellenille tehty.

– Lähdin vuodeksi tallin yleismies jantuseksi. Työhöni kuului emännöidä sponsoreita ja lehtivieraita, hoitaa tiedotusta ja auttaa vähän kaikessa. Milloin liimailin tarroja veneiden kylkiin, milloin heiluin pastakauhan varressa. Italiaa opin niin, että puhun sitä nykyään paremmin kuin englantia, Ellen kertoo.

Vitsistä missikisoihin

Vedonlyönnistä alkaneesta vitsistä tuli totta, kun silloinen poikaystävä ilmoitti Ellenin Miss Suomi -kisaan. Kohta jo oltiin finalistien kuvauksissa Tunisiassa ja matkalla julkisuuteen.

– Siellä oivalsin, ettei minussa ollut tarpeeksi prinsessa-ainesta missiksi. Kun muilla oli matkalaukullinen hepeniä, minulla oli repussa yhdet vaihtovaatteet ja ruskea kulmakynä, Ellen muistelee.

Missikisat olivat kuitenkin arvokas kokemus Ellenin tiellä kohti nykyistä uraa juontajana, edustajana, emäntänä ja tv-kasvona.

– Esiintyjätöihin pääseminen on ristiriitaista. Töitä ei saa, jos ei ole tunnettu, mutta kuinka tulla tunnetuksi, jos ei pääse edes näyttämään taitojaan? Itseäni en pidä kuuluisuutena, olen jonkinmoinen neljäsosa- tai semijulkkis. Se on juuri sopivasti, jotta töitä riittää, Ellen määrittelee.

Semijulkisuus taitaa Ellenin kohdalla pian olla mennyttä, sillä televisioura saa jatkoa MTV3:n suursatsauksessa, Idols-viihdesarjassa.

Tätä ennen Ellen ehti emännöidä TV2:n Suuri kupla - sarjakuvavisailua, joka vetävännäköisen ja rennon juontajansa ansiosta kehittyi lastensarjasta koko perheen iltaohjelmaksi.

– Idols on loistava tilaisuus oppia tv-työstä monipuolisesti, juontajaparini Heikin (Paasonen) kanssa teemme vähän kaikkea. Olemme myös kilpailijoiden kannustajia ja tukijoita. Heitämme itsemmekin peliin, Ellen sanoo.

Heittäytyminen tarkoittaa muun muassa sitä, että sävelkorvaton Ellen pistetään hoilaamaan karaokea tai Heikki joutuu arvaamattaan laulamaan satapäisen yleisön edessä. He elävät mukana kilpailijoiden tunnekuohuissa, takahuoneissa on kyynelehditty niin ilosta kuin pettymyksestä. Idols-kisan voittaja, menestyksennälkäinen artistilupaus, valitaan tammikuussa. Jos kalenterissa on silloin tyhjää ja matkarahat kasassa, Ellen lähtee lomareissuun maailmalle.

– Menen sinne, mihin sormi kartalla osuu. Aikoinaan päätin, etten matkustaisi samaan maahan kahdesti, mutta Intia romutti periaatteeni. Siellä on monta maailmaa yhdessä eikä parin kuukauden reissukaan riittänyt.

Ellen on vaatimaton matkustaja, joka reissaa halvalla ja tulee toimeen vähällä. Sosiaalisen työn vastapainoksi hän nauttii yksin matkustamisesta, ja usein kirja on matkakavereista parhain. Lomat ovat hänelle erakoitumisen ja rauhoittumisen aikaa. 

Vastapainoa epäsäännölliselle ja nopeatempoiselle työelämälle löytyy myös Ellenin ihmissuhteista.

Tärkeät ihmiset pysyvät lähellä pitkään. Viime aikoina Ellen on nähty näyttelijä Sami Uotilan seurassa.

– Työssä nautin vapaudesta ja ennalta arvaamattomuudesta, mutta parisuhteessa ja ystävyydessä

olen kova sitoutumaan. Poikaystäväni eivät vaihdu samassa rytmissä urani kanssa, hän sanoo.

Sydämenasioissa Ellen taitaa sittenkin olla äitinsä tyttö.

Kaksi vuotta sitten avioitunut pariskunta ilmoitti tänään erostaan. Sinä aikana Lauri teki kansainvälisen läpimurron mutta jättäytyi sitten musiikkibisneksessä taka-alalle. Paulasta taas kasvoi yksi Suomen kysytyimmistä esiintyjistä.

Muusikkopariskunta Paula Vesala, 34, ja Lauri Ylönen, 37, ilmoitti tänään, että he ovat päättänet erota.

– Olemme yhdessä tehneet surullisen mutta vääjäämättömän päätöksen erota. Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä, kaksikko kertoi Iltalehdelle lähettämässään viestissä.

Aivan kuten Angelina Jolie ja Brad Pitt, Paula ja Lauri olivat yhdessä 10 vuotta ennen kuin sinetöivät suhteensa vihkivalalla. Kaksikko meni naimisiin Las Vegasissa loppuvuodesta 2014.

Pitkän suhteen aikana parille syntyi Julius-poika vuonna 2008. Mutta myös molempien uralla on ehtinyt tapahtua paljon.

2003

Kuvat: handout
Kuvat: handout

Paula ja Lauri alkoivat seurustella 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Laurin bändi The Rasmus oli ollut jo vuosia yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Vuonna 2003 Laurilla meni lujaa, kun Rasmus teki kansainvälisen läpimurtonsa albumillaan Dead Letters. Samoihin aikoihin Paula karisti yltään Popstars-leiman perustamalla Mira Luodin kanssa PMMP-yhteen. Heidän kesähittinsä Rusketusraidat oli menestys, ja debyyttialbumi Kuulkaas enot myi hyvin. Kaksikko palkittiin Emma-gaalassa vuoden tulokas -palkinnolla.

2005

Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2005 Rasmus lähti puolitoista vuotta kestänneelle kiertueelle ja keikkaili 38 maassa. Samoihin aikoihin PMMP teki todellisen läpimurtonsa Suomessa Kovemmat kädet -albumillaan. Paula ja Mira nappasivat lukuisia Emma-pystejä ja olivat vuosia yksi kysytyimmistä festariesiintyjistä.

2006

Lauri tienasi 2000-luvun puolivälissä enemmän kuin moni yritysjohtaja.

2008/2009

Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Paula ja Mira olivat vuosia erottamaton kaksikko, kuin kattila ja kansi. He tekivät ensimmäiset lapsensakin samaan aikaan.

Laurin elämään lapsi toi ryhtiä.

– Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli, Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

2010

2010-luvulla Paulan monilahjakkuus alkoi tulla ilmi. Hän teki ensimmäinen leffaroolissa Prinsessa-elokuvassa vuonna 2010. Sittemmin hän oli myös pääroolissa elokuvassa 3 Simoa.

2011

Paula ja Lauri harvinaisessa yhteiskuvassa Jussi-gaalassa vuonna 2011. Paula aloitti samana vuonna dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Vuonna 2011 Paula julkaisi myös levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Lauri puolestaan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa New Worldin.

2012

Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu
Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu

Rasmus ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle vuonna 2012. Samana vuonna Lauri ja Paula kampanjoivat ahkerasti, jotta Pekka Haavistosta olisi tullut presidentti. Vuonna 2012 ilmestyi myös PMMP:n toiseksi viimeinen albumi Rakkaudesta, mutta Paula keikkaili myös Kerkko Koskinen Kollektiivi -kokoonpanon kanssa.

2013

PMMP ilmoitti panevansa pillit pussiin ja järjesti laajan jäähyväiskiertueen.

Lauri nähtiin vuonna 2013 Idols-tuomarina. Hän julkaisi tuolloin myös toisen sooloalbuminsa.

2014

Paulan sooloalbumia alettiin odottaa kiihkesäti vuonna 2014, sen jälkeen kun hän oli hurmannut kaikki Vain elämää -ohjelmassa.

2014/2015

 

We had cool Finnish saturday at our house, Lauri & Paula and SMO ;) #korvapuusti#ilua#friends

A photo posted by JY (@yrcfinland) on

Paula ja Lauri muuttivat Los Angelesiin, kun Paula aloitti opiskelemaan näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Lue myös: Paula Vesala elämästään Los Angelesissa: "Puoli vuotta meni sumussa"

Kuva: Oikotie.fi
Kuva: Oikotie.fi

Elokuussa 2015 Lauri myi 6,5 miljoonalla perheen Helsingin Karhusaaressa sijaitsevan asunnon. Lauri suunnitteli ja rakennutti 500-neliöistä taloa vuosia.

Lue myös: Tältä näyttää Lauri Ylösen miljoonatalo

2016

Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg
Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg

Paulan odotettu soololevy Vesala ilmestyi viimein kesäkuussa 2016, ja albumia ylistivät niin kriitikot kuin yleisökin. Kuvassa kaksikko on Ruisrockissa, Paula esiintymässä, Lauri yleisössä.

Tällainen on Paula Vesalan sooloalbumi

Lauri on viime aikoina keskittynyt suunnittelemaan taloja. Hän saa MTV3:lle oman ohjelman. Kesäkuussa kanava tiedotti, että Lauri suunnittelee kakkoskodin perheelleen sekä talot 12 julkkikselle. Ruudussa ohjelma nähdään vuonna 2017. Lue lisää täältä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ei turhia mielistele, vaan sanoo suoraan. Se selviää hänen tuoreesta kirjastaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot.

Hiihtopiireissä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen tunnetaan Oikku-Aikkuna. Mutta monille muille tämän moninkertaisen MM- ja olympiamitalistin persoona on saattanut jäädä mysteeriksi. Tällä viikolla ilmestyneestä Tahto  Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjasta (Teos) tulee kuitenkin selväksi, että hiihtäjää sekä rakastetaan että vihataan. Mutta kyllä Aikku osaa itsekin latoa suoraan. Poimimme Pekka Holopaisen kirjoittamasta kirjasta kaksitoista Aikun kaunistelematonta sitaattia.

 

 

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassa pahasta välirikosta kaksossiskonsa kanssa: "Välimme eivät ole palanneet ennalleen"

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassaan: "En ikinä, mistään olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni"

 

Lue lisää: Aino Kaisa-Saarinen kirjassaan: "Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin"

 

 

Rintasyöpää sairastava Heidi Sohlberg pelkäsi hiustenlähtöä, kunnes sen aika tuli. 

Siitä lähtien kun Heidi Sohlbergin, 35, syöpähoidot elokuussa alkoivat, hän oli jännittänyt yhtä vaihetta eniten. Kun hiukset syöpähoitojen seurauksena alkoivat lähteä, itku ei noussutkaan silmiin, vaikka Heidi oli kuvitellut niin. Hiuksia irtosi ensin harjallinen, sitten toinen ja lopulta niitä olisi voinut nyhtää tukkoina.

Heidi kokosi perheensä saman peilin eteen. Tyttäret Josefiina, 9, ja Sofia, 6, saivat sakset sekä kehotuksen naksia äidin vaalea pehko lyhyeksi. Puoliso Niklas viimeisteli siilin trimmikoneella.

”Yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi.”

– Odotin, että hiusten menettäminen olisi ollut kovempi paikka, mutta yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi. Varsinkin kun tytöt olivat saksineet pääni näyttämään variksenpelättimeltä, ei siinä kellään pitänyt pokka, Heidi kertoo.

– Parin päivän ajan säikähdin omaa peilikuvaani, mutta sitten silmä jo tottui uuteen lookiin.

Lue myös! Niklas-puolison sanat auttavat Heidi Sohlbergia pahimman yli: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantua”

Sairaus ei vähennä naisellisuutta

Leikkaus ja hoidot muuttavat kehoa. Kokemus siitä, ettei kroppaa voikaan täysin hallita, on ollut Heidille tähän asti toipumisessa vaikeinta.

– Kun kortisoni turvottaa ja paikkoja kolottaa, keho tuntuu vieraalta. Turhamaisuus puskee pintaan, ja tuskailen vyötärölle ilmestyneitä jenkkakahvoja. Tosin ystäväni kannusti, ettei kukaan huomaa niitä, sillä kaikki kuitenkin tuijottavat kaljuani.

Kaljuaan Heidi ei ole hävennyt hetkeäkään.

– En ole missään vaiheessa tuntenut, että sairaus vaikuttaisi naisellisuuteeni.

Mitä Heidi kertoo rintasyöpäleikkauksestaan? Parantaako asenne? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016!

Töiden takia näkeminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa. – On ihanaa olla toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää, he sanovat.

Palkittu kirjailijapariskunta Riku Korhonen ja Anna-Leena Härkönen tunnetaan lukuisista menestysromaaneistaan, ja nyt luvassa on molemmilta uusi teos. Riku Korhosen tuorein Emme enää usko pahaan julkaistiin juuri, ja Anna-Leena Härkösellä on ensi keväänä ilmestyvästä kirjastaan enää neljä lukua kirjoittamatta.

– Tein romaania käytännössä koko kevään ja kesän, pienen pätkän olimme yhdessä Hailuodossa. Väitän olevani ihan hyvä mies silloin, kun olen näkyvillä, Riku veisteli keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Hän kertoi olevansa helpottunut ja iloinen ison urakan ollessa nyt valmis.

– Luin jo ensimmäiset kritiikit, ja onneksi ne olivat hyviä. Jostain syystä arviot ovat alkaneet jännittää vasta näinä vuosina, taitaa tarkoittaa jotain keski-iän herkistymistä. En tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

– Myös minä jännitän kritiikkejä, mutta vähemmän kuin nuorena, Anna-Leena lisäsi.

Kun pariskunta kirjoittaa, he saattavat olla pitkiäkin aikoja näkemättä toisiaan.

– Tänä kesänä emme nähneet yli kuukauteen, koska minä kirjoitin paljon deadlinen lähestyessä, Riku kertoo.

”On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa.”

– Loppuvaiheessa tulee ikävä, mutta erossa oleminen on tarpeellista. On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa, Anna-Leena komppaa. 

Riku arvostaa sitä, että saa lukkiutua kirjoittamaan ilman selityksiä.

– On ihanaa olla yhdessä toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää mitä tämä työ on. Se on vapauttavaa.

Riku on jo aloittanut uuden kirjan tekemisen, vaikka tuorein romaani on vasta tullut painosta.

– Loppuvaiheessa oli niin hyvä lataus, että huomasin, etten tarvitse mitään lomaa.