- Olen parisuhdeihminen, sanoo Ellen Jokikunnas.

Lue myös, mitä Ellen kertoi elämästään vuonna 2003.

Ystävät ovat olleet Ellen Jokikunnaksen tärkein voima suurien elämänmuutosten keskellä. Heidän ansiostaan Ellen ei ole tuntenut olevansa yksin, vaikka hän kevään aikana saikin tottua emännöimään taloaan vaihteeksi itsekseen, kun parisuhde mediamies Jone Nikulan, 40, kanssa päättyi ja tämä muutti pois Ellenin luota.

Ellen ei ole sitä sorttia, joka jäisi murehtimaan ja märehtimään, mitä olisi pitänyt tehdä tosin. Hän pitää elämää sen verran ihmeellisenä, merkityksellisenä ja jännittävänä seikkailuna, että kaikki sen tapahtumat, niin ikävät kuin iloiset, ovat kokemisen arvoisia.

– Elämässäni on tapahtunut paljon pysäyttäviä asioita: olen menettänyt läheisiä, selvinnyt tsunamista, kokenut rakastumisia ja eroja. Kertaakaan en ole ajatellut, että tähän se maailma nyt kaatuu. Jokainen elämänmuutos on uudelleenarvioinnin paikka, ennemmin alku kuin loppu. Näen käännekohdat mieluummin sysäyksinä uuteen suuntaan kuin lannistavina.

Ellen on seurustellut vain muutamia kertoja mutta aina vuosia kestäneissä parisuhteissa. Suhde Jonen kanssa kesti kolme ja puoli vuotta. Ellenin ajatteluun kuuluu, että eronkin jälkeen eksät säilyvät ystävinä.

– Kun päästän toisen lähelleni, hänestä tulee minulle yhtä kuin perhe. Eikä perheestään voi erota. Minulle tärkeällä ihmisellä on aina paikka sydämessäni, vaikka tunteemme muuttuisivat tai aika veisi eri suuntiin. En osaa kuvitella, että olisin riidoissa entisten rakkaitteni kanssa.

Ellen kuvailee itseään parisuhdeihmiseksi. Silloinkaan, kun hän on ollut yksin, hän ei ole mieltänyt itseään sinkuksi.

– Tiedän, että julkisuudessa minusta on muodostunut räväkkä ja flirttaileva kuva. Toinen puoleni on kuitenkin ujo, ja ihmissuhteissa olen arka ja sitoutuva. Pidän vastenmielisenä ajatusta villistä sinkkuelämästä, se ei ole koskaan ollut minun tapani elää.

Romanssi Joneen näkyi mediassa ahkerammin kuin Ellenin aiemmat parisuhteet. Hän sanoo huomanneensa, että ”kaksi apinaa on kiinnostavampi kuin yksi”.

– Mutta en syytä ulkopuolisia siitä, mitä tapahtui. En tee sitä muissakaan asioissa. Kyllä ohjat ovat omissa käsissämme. Jokainen itse luo oman tarinansa ja määrää sen, millaisina ihmisinä jatkamme vastoinkäymisistä eteenpäin.

Ellen sanoo pärjänneensä julkisuuden kanssa isoäitinsä neuvoilla. Ne hän oppi vuosia sitten, kun otsikoissa väitettiin Ellenin pyörittävän kolmea miessuhdetta. Tosiasiassa hän istui vuorokaudet kotona saattohoitamassa isoäitiään.

– Mummo nauroi, että millä ajalla oikein pyöritin mieskolmikkoa, kun olin jatkuvasti antamassa hänelle lääkepistoksia, pesemässä ja ruokkimassa. Hän vannotti, etten koskaan antaisi juorujen vaikuttaa ajatuksiini ja että muistaisin suhtautua niihin huumorilla. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta olen onnistunut pitämään pääni kylmänä.

Aikuistuminen saa odottaa

Ellen nousi julkisuuteen Miss Suomi -kilpailuista 12 vuotta sitten. Voittoa ei tullut, ei perintö­prinsessan kruunuakaan, mutta näkyvyys avasi ovia juontajan uralle, jota Ellen oli siihen asti käynnistellyt vasta pienimuotoisesti. Vaikka moni ex-missi vähättelee taustaansa, Ellen ei kadu hetkeäkään.

– Missikisa muutti kuviot kokonaan. Pääsin töihin Spede-yhtiöihin ja olen siitä asti saanut tehdä juontajan töitä. Missimaailmaa ei voi dissata, minulle siitä seurasi paljon hyvää. Samalla olen tyytyväinen, ettei minua muisteta vain missi-Elleninä. Silloin voisin todella sanoa jumahtaneeni.

Ellen on saanut useita hienoja töitä televisiossa, mutta suurin osa työstä tapahtuu muualla: yritysjuhlissa ja yleisötapahtumissa. Suosittu juontaja ei ole kadonnut mihinkään, vaikka ei viime kuukausina ole tv:ssä näkynytkään.

Työ freelancerina on vaihtelevaa ja epävarmaa. Molemmista piirteistä Ellen sanoo nauttivansa.

– Olen kärsimätön ihminen, jolle sopii hypätä hetkeksi yhteen juttuun ja vaihtaa kohta johonkin muuhun. Pidemmissä työkuvioissa, kuten Idolsia tehdessä, saan 

sitten nauttia tutun työ­porukan yhteishengestä. 

Elleniä ei korpea sekään, millainen muotiammatti juontajan työstä on tullut. Hän uskoo, että ammattitaitoiset kyllä erottuvat niistä, jotka ovat hakeutuneet alalle pelkästään julkisuudennälästä.

– Erilaisiin tapahtumiin tarvitaan erityylisiä juontajia. En kuvittelekaan sopivani kaikkeen, eikä kilpailu minua haittaa.

Ellen on aina ollut suorittamiskeskeistä elämää vastaan. Hän on hakeutunut töihin mieluummin fiiliksen kuin palkan perusteella ja saattanut lähteä kuukausien lomalle kiireisimmän työsesongin aikaan. Elämänohjeena on toiminut huojumaton usko siihen, että asioilla on tapana järjestyä. Ellen sanoo, että läheiset stressaavat hänen taloudellisesta pärjäämisestään enemmän kuin hän itse.

– Ehkä ison taloprojektin keskellä minunkin pitäisi aikuistua ja alkaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia, mutta se ei istu luonteeseeni. Ajattelen, että jos tulee turpiin, sitten kontataan pystyyn ja katsotaan, mihin suuntaan seuraavaksi. Yritän pärjätä tekemällä asioita, joista saan potkua elämään. Ainakaan en aio murehtia töistä nyt kesällä. Lykätään se aikuistuminen edes syksyyn, hän nauraa kähisten.

Ruotsin kieli selvisi viiden parhaan joukkoon. Äänestä omaa suosikkiasi!

Brittilehti Independent uutisoi tuoreesta kyselystä, joka selvitti, mikä eurooppalainen kieli on puhuttuna kaikkein puoleensavetävin.

Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä, ja sen suoritti deittisivusto Happn.

Voittoon kiiri italia, joka keräsi neljäsosan äänistä. Ranskan kieli tuli täpärästi hopealle vain kaksi prosenttia pienemmällä äänisaalilla. Suomen naapureista ruotsin ja venäjän kieli selvisivät Top 10 -joukkoon.

Näin kielet sijoittuivat kyselyssä:

  1. italia (25 prosenttia)
  2. ranska (23 prosenttia)
  3. irlanti (19 prosenttia)
  4. espanja (16 prosenttia)
  5. ruotsi (5 prosenttia)
  6. venäjä (4 prosenttia)
  7. portugali (2 prosenttia)
  8. saksa (1 prosentti)
  9. hollanti (1 prosentti)
  10. kreikka (1 prosentti)

Äänestä suosikkiasi!

Euroopan voi mieltää monella tavalla. Valitsimme äänestykseen Euroopan unionin 24 virallista kieltä. Mikä kieli on sinun mielestäsi EU:n seksikkäin?

Mikä eurooppalainen kieli on mielestäsi viehättävin?

Varo jaksopaljastusta! Mikael Gabrielilla oli rankka lapsuus. Mutta niin oli hänen äidilläänkin. Räppäri puhuu äitinsä taustoista Vain elämää -jaksossa. 

Räppäri Mikael Gabriel, oikealta nimeltään Mikael Sohlman, ei ikinä ole peitellyt rankkaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Mikael eli kahdestaan äitinsä kanssa, kunnes 14-vuotiaana hänet otettiin huostaan. 

Perjantain Vain elämää -jaksossa Mikael kertoo, että huostaanotto on jäänyt vaivaamaan hänen äitiään, vaikka aikuisena Mikael on yrittänyt selittää tälle, että huostaanotto oli lopulta pelkästään hyvä asia. Jaksossa Mikael puhuukin kauniisti äidistään.

– Mutsi on vahvin ja pelottavin nainen, jonka tiedän. En ole varmasti ollut hänelle helppo lapsi kasvattaa. Aikuisiässä oon alkanut ymmärtää sitä, että siinä on aika buli mimmi, Mikael kertoo jaksossa.

”En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi.”

Mikaelin äiti on lähtöisin Etelä-Virosta pienestä Võrun kaupungista. Äiti tuli Suomeen ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1988.

– Kaikki, mitä se on joutunut Neuvostoliitossa kokemaan, kaikkea paskaa, mitä siellä on tapahtunut... Mutsi ei saanut kuunnella radiosta jenkkiläisiä biisejä. Jos sä kuuntelit, jouduit pelkästään siitä Siperiaan. En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi. Ja enhän mä olis täällä, jos Suomi ei olis aikoinaan ottanut äitiä vastaan, Mikael kertoo.

Ankara kasvatus

Mikaelin mukaan äiti kasvatti hänet ankarasti, mutta aikuisena räppäri on ymmärtänyt, mistä kasvatusmetodit johtuvat.

– Mutsi on tosi pieni muija, mutta siinä on isommatkin jätkät nostaneet kädet ilmaan, kun se on suuttunut. Siinä on jotain karhuemoa ja sellaista Neuvostoliiton mahtia.

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi pari viikkoa sitten, että vietti lapsena paljon aikaa äitinsä ompelimossa, Helsingin Ylä-Malmilla. Äidin ompelimossa tehtiin takkeja Tony Halmeelle, verryttelyasuja HIFKin joukkueelle ja liivejä moottoripyöräjengeille.

– Hengailin mutsin työpaikalla paljon ja opin kunnioittaman käsityötä. Äidin firman seinälle lukee, että ainoa, joka täällä huutaa olen minä, ja että täällä ei tingitä, Mikael kertoi haastattelussa.

Mikaelin mukaan yksi asia, mitä hän oppi äidiltään jo lapsena, on se, että verot pitää maksaa.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän äitiä. Se kasvatti mut yksinhuoltajana, teki menestyvän firman ja on yhä hengissä.

Suomenruotsalaisen isänsä kanssa Mikael puhui ensimmäistä kertaa, kun oli 13-vuotias. Tämä menehtyi elokuussa 55-vuotiaana. Lue täältä, mikä jäi harmittamaan Mikaelia.

Mikaelin Vain elämää -päivä Nelosella pe kello 20.00

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Mikko Kuustonen muistelee Yhden illan juttu -ohjelmassa äitinsä kuolemaa.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen, 56, kertoo keskiviikkoiltana esitettävässä Yhden illan juttu -ohjelmassa yhdestä elämänsä rankimmista elämänvaiheista. Mikon äiti kuoli syöpään, kun tämä oli 16-vuotias. Mikko jäi kahdestaan eläkeikäisen isänsä kanssa, koska vanhemmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

– Ihmettelen, kuinka paljon se on jättänyt psyykeeseen jälkiä. Äidin kuoleman jälkeen isäkin sai siihen päälle railakkaan sydärin. Tämä vaihe on ollut aika alakuloista, Mikko kertoo Maaret Kalliolle jaksossa.

Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv
Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv

”En muista saaneeni hellyydenosoituksia.”

Aikuisena Mikko on käynyt paljon läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Hän on miettinyt varsinkin sitä, millaisen rakastamisen mallin on saanut. Hänen isänsä syntyi vuonna 1915 ja vietti viisi vuotta sodassa. Mikon äiti taas jäi orvoksi 7-vuotiaana.

– En juurikaan muista saaneeni hellyydenosoituksia – tai  nähneeni koskaan, että isä ja äiti olisivat esimerkiksi suudelleet. Jos ajatellaan heidän parisuhdettaan, se oli lähinnä selviytymistä, Mikko miettii jaksossa.

Maaret Kallio kysyy Mikolta, onko hän itse pystynyt puhumaan vaikeista asioista.

– Joo, jostain syystä olen. Olen myös hakenut ammattiapua. Olen rampannut terapiassa parikymmentä vuotta. Aika paljon helpommalla pääsee monissa jutuissa, kun pääsee siihen ytimeen.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..